UfR 1979.1028/2 HD
 

 

H. D. 31. oktober 1979 i sag I 43/1979

Den ansvarshavende redaktør for dagbladet BT Morten Pedersen (adv. Thylstrup) mod fru A (lrs. Sv. Oppenhejm)

Østre Landsrets dom 26. januar 1979 (8. afd.)

(Jørgen Svendsen, Axelsen Drejer, Hans Chr. Poulsen (kst.)).

Under en straffesag angående overtrædelse af narkotikalovgivningen fremkom en af de tiltalte i retten den 1. august 1977 med forskellige udtalelser om sagsøgeren, fru A, hvis ægtefælle var kriminalassistent og gjorde tjeneste i Københavns politis afdeling for narkotikasager.

Den 2. august 1977 bragte sagsøgte, dagbladet BT, reportage om sagen. På forsiden af bladet var over en henvisning til side 3 og 4 med store typer anført: »Politimand: Min kone ikke kollega til myrdet luksusluder«. Under denne tekst var med bladets normale typer tilføjet: »En tiltalt i en narkosag beskyldte i retten en kriminalassistents kone for at være kollega til den myrdede luksusluder - - -.« På side 3 var som overskrift over artiklen med særligt store typer anført: »Narko-tiltalte: Politimands kone arbejdede sammen med den myrdede - - -.« Over artiklens første spalte var endvidere anbragt et billede af - - - og under billedet var anført: »Den myrdede luksus-luder - - - - som gogo pige i Århus.« I selve artiklen var blandt andet anført: »- - - A, kriminalassistent i København, var hovedtemaet i narkosagen omkring Palace Bar ved Rådhuspladsen i København.

De tiltalte T1 og T2 oplyste, at A forsøgte at trænge ind i narkomiljøet. T2 oplyste, at A's kone en overgang arbejdede samme sted som den myrdede

at politimandens kone var prostitueret.

Kriminalassistent A til BT: »Det passer simpelt hen ikke. Der er efter min opfattelse tale om en perfid hævn. Hvorfor kan man spørge. Forklaringen er naturlig. I den efterforskning vi har foretaget i narkotikapolitiet er vi steget ned i kloakerne. Dér har vi anholdt kloakmennesker - og det er naturligt at vi så bliver mødt med de metoder de normalt anvender mod hinanden: beskyldninger for alt muligt. Det bliver næppe det sidste skrig fra dem. Der skal nok også komme beskyldninger mod os for at have modtaget penge - - -«

»- - - Den tiltalte 12 oplyste i byretten i går at han i meget lang tid havde været meddeler til kriminalpolitiet. Hans kontaktmand: kriminalassistent A - - -«

»- - - Hvor længe har De kendt A?«

»Længere tid. Jeg var klar over at A's kone og den myrdede - - - arbejdede samme sted.«

»Hvilket sted?«

»Der er nogen der ligger på ryggen og tjener pengene.«

»De mener verdens ældste erhverv?« »Ja, det er vist hvad man kalder det«, svarede T2. Oplysningen vakte bestyrtelse hos anklagemyndighed og forsvarer.

Anklageren Jørn Hald til BT: »Jeg har aldrig hørt om at politimandens kone skulle være prostitueret.«

Vicepolitidirektør Ole Nørgaard: »Jeg ved ikke hvad jeg skal sige til at kriminalassistentens kone skulle være prostitueret. Jeg kender ikke noget til det og kan ikke forestille mig at det er sandt - - -«

Den 4. august 1977 havde BT på forsiden en iøjnefaldende henvisning til side 3, hvor der fandtes en artikel med følgende overskrift med særligt store typer: »Suspenderes kriminalfolk i dag for at samarbejde med narkohajer. I artiklen, som var en journalistisk redegørelse for den omtalte straffesag, hed det blandt andet: »- - - Bliver kriminalassistenterne A og - - suspenderet fra tjenesten i Københavns Politi efter beskyldninger om intimt samarbejde med de hovedtiltalte i den store narko-sag ved Københavns Byret?

Spørgsmålet afgøres formentlig i dag af politiledelsen, når de to kriminalfolk er blevet afhørt som vidner i sagen. Sammen med otte kolleger skal de redegøre for, hvad der egentlig skete, da en narkorazzia-gruppe trængte ind i det kriminelle miljø. Det afgørende er om de gik for langt.

En af de tiltalte i sagen T2, har rettet voldsomme angreb mod flere politifolk. - - - T2 forklarede, at han havde kendt kriminalassistent A siden 1972. Og at betjentens kone havde arbejdet som prostitueret - - -«

Den 16. august 1977 bragte BT på side 2, hvortil der var en stort opsat henvisning på forsiden, en gennemgang af en sag om påståede forbindelser mellem polititjenestemændene Tage Haagaard og Sigfred Møller og grosserer Svend Thevis. Som overskrift for artiklen stod med meget store typer: »Storvask i politiet: Vil afsløre korruption.« Efter en gennemgang af den pågældende sag var der blandt andet anført følgende: »I forrige uge sprang så endnu en bombe i relation til politifolks private og tjenstlige foretagsomhed - - -. En af »politi-meddelerne« fortalte i retten, at kriminalassistent A's kone havde været prostitueret og arbejdede sammen med den senere myrdede luksus-luder - - -«

Sagsøgeren klagede til Dansk Pressenævn over, »at BT den 2., 4. og 16. august har gengivet en tiltalts oplysning om, at - - - en navngiven polititjenestemands hustru havde været prostitueret.«

I kendelse af 30. november 1977 udtalte pressenævnet:

»- - - Efter det for Dansk Pressenævn oplyste ses retten ikke at have forbudt offentlig gengivelse af den pågældende kvindes navn eller identitet under henvisning til, at sådan gengivelse ville tilføje hende en ufornøden krænkelse (jfr. retsplejelovens § 31, stk 3).

Det ligger uden for Dansk Pressenævns arbejdsområde at undersøge, om tiltaltes oplysning om den pågældende kvindes prostitution er rigtig eller har betydning for behandlingen af straffesagen eller i en disciplinærundersøgelse i politiet.

Dansk Pressenævn er af den opfattelse, at det ikke var nødvendigt af hensyn til den samfundsmæssige interesse i, at offentligheden holdes underrettet, jfr. De presseetiske Reglers pkt. 3, at viderebringe de påklagede udtalelser. Den omstændighed, at oplysningen er fremsat i et offentligt retsmøde fritager ikke BT for ansvar.

Dansk Pressenævn udtaler derfor sin alvorlige misbilligelse af BT's fremgangsmåde.«

Under denne den 24. januar 1978 anlagte sag har sagsøgeren nedlagt påstand om, at sagsøgte, Dagbladet BT ved den ansvarshavende redaktør Morten Pedersen, idømmes straf samt tilpligtes at betale sagsøgeren en erstatning på principalt 30.001 kr., subsidiært et mindre af retten fastsat beløb, med tillæg af en årlig rente på 2% over Nationalbankens officielle diskonto fra sagens anlæg til betaling sker. Sagsøgeren har gjort gældende, at sagsøgte med de ovennævnte publiceringer har krænket hendes fred ved uberettiget at have videregivet meddelelser om hendes private forhold og dermed er hjemfalden til straf i medfør af straffelovens § 264 d. Sagsøgeren har endvidere gjort gældende, at sagsøgte i medfør af lov om ikrafttræden af borgerlig straffelov § 15 er erstatningspligtig for den tort, sagsøgeren har lidt ved offentliggørelserne.

Sagsøgte har påstået frifindelse, idet det er gjort gældende, at der ikke af sagsøgte er sket nogen uberettiget videregivelse af meddelelser vedrørende sagsøgerens private forhold, idet navnlig retssager må kunne refereres straffrit.

Der er enighed mellem parterne om, at referatet i BT for den 2. august 1977 af retsmødet den 1. august 1977 er en korrekt gengivelse af det, der passerede i retten, og de der fremsatte udtalelser.

Sagsøgeren har forklaret, at hun bor i et rækkehus midt i - - - , og at hun i august 1977 havde boet deri 4 år. Omtalen af hende og hendes mand medførte, at de ikke kunne færdes sammen i byen. Sagsøgeren havde siden begyndelsen af året haft en ledende stilling i en skotøjsforretning i - - - , men efter artiklernes fremkomst blev det meget ubehageligt for hende at være i forretningen. Sagsøgeren følte, at hendes chef ikke længere var interesseret i, at hun blev i sin stilling. Hun sagde derfor op den 1. januar 1978 til fratræden 1. februar. I løbet af januar traf sagsøgeren sammen med en kompagnon aftale om at leje en forretning i en anden by, hvor de den 1. marts 1978 startede en skotøjsforretning.

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand nærmere anført, at både referatet af retsmødet i bladet 2. august 1977 og kommentarerne i de senere artikler indeholder en klar krænkelse af hende ved at give meddelelse om hendes private forhold, der ikke vedrører offentligheden, og som tilmed er usande. Sagsøgeren var ikke vidne, part eller på nogen måde indblandet i den pågældende straffesag, og det må derfor være på det sagsøgte blads risiko, om det kan godtgøre, at bladmeddelelserne har haft nogen offentlig interesse, hvilket helt må bestrides. Referatet den 2. august 1977 var muligt objektivt korrekt, men gengivelsen af de faldne udtalelser var uberettiget og strafbar både af den nævnte grund, og fordi gengivelsen i sig selv var illoyal og krænkende ved at være revet ud af sin sammenhæng og blæst op til en selvstændig sensation uden relevans til den sag, der i øvrigt blev refereret. Pressenævnets kendelse er vel ikke i sig selv udtryk for, at straffelovens § 264 d er overtrådt, men nævnets udtalelse om, at det ikke var nødvendigt af samfundsmæssige hensyn at viderebringe de omhandlede udtalelser, må lægges til grund for afgørelsen af denne sag. Det kan derfor ikke fritage bladet for ansvar, at referatet i bladet 2. august 1977 angik en offentlig retsforhandling, eller at der ikke var nedlagt referatforbud af retten. Den tiltaltes udtalelser om sagsøgeren kom helt uventet og uden sammenhæng med det, sagen angik. Desuden var sagsøgeren ikke selv til stede i retten og kunne derfor ikke begære forbud.

Sagsøgeren har endvidere anført, at det ikke er muligt for hende at opgøre et krav om erstatning for økonomisk skade i anledning af den stedfundne fredskrænkelse, og at hun derfor kun vil kræve godtgørelse for den tort, sagsøgte har udsat hende for. Ved fastsættelse af godtgørelsen må der lægges vægt på, at omtalen af sagsøgeren blev bragt for at skaffe sagsøgte fordel ved forøgede oplagstal for bladet, og at »historien« i samme øjemed blev gentaget flere gange, senest ved offentliggørelsen af pressenævnets kendelse, som blev bragt mod sagsøgerens udtalte ønske. Over for den omstændighed, at nævnelsen af sagsøgeren i de omhandlede artikler kun skete for vindings skyld, må det tages i betragtning, at omtalen for sagsøgeren var anledning til voldsomt ubehag og nervepres og afbræk i hendes daglige tilværelse.

Sagsøgte har til støtte for sin påstand om frifindelse nærmere anført, at selv om det må erkendes, at der er sket en fredskrænkelse, er denne ikke retsstridig eller strafbar, idet der er tale om et retsreferat. Pressens adgang til under overholdelse af de herom i lovgivningen fastsatte bestemmelser at referere retsmøder bør beskyttes videst muligt. I den konkrete sag var sagsøgerens forhold ikke offentligheden uvedkommende, idet der kunne være tale om infiltrationer mellem hendes ægtefælle, der var politimand, og Købehavns kriminelle miljø, og i øvrigt øvede sagsøgerens ægtefælle retorsion ved i en udtalelse, som blev bragt i samme artikel som referatet af retsmødet, at gendrive den tiltaltes bemærkninger om sagsøgeren. Der kan ikke stilles krav om, at et retsreferat skal bringes i umiddelbar tilknytning til vedkommende retsmøde, og da den første gengivelse af det omhandlede retsmøde var lovlig, kan det ikke blive retsstridigt at gentage det tidligere refererede i senere kommentarer.

Endelig har sagsøgte bestridt, at opsætningen i bladet er unormal og krænkende, ligesom det bestrides, at betingelserne i § 15, stk. 1, i ikrafttrædelseslov til straffeloven for at sagsøgte skal betale godtgørelse for tort er opfyldt.

Retten skal udtale:

Ved at omtale sagsøgeren som prostitueret, således som det er sket i de omhandlede udgaver af dagbladet BT, har sagsøgte videregivet meddelelser, der på en groft krænkende måde omtaler hendes private forhold. Uanset at referatet af det offentlige retsmøde i bladet den 2. august 1977 på det pågældende punkt må anses for at være et korrekt referat af det i retsmødet passerede, og uanset at der samtidig er bragt en gendrivelse fra sagsøgerens ægtefælle, finder retten, at der på den måde i henseende til opsætning og udstyr, hvorpå meddelelserne om sagsøgeren er bragt, er sket en uberettiget videregivelse, der omfattes af straffelovens § 264 d. Hvad angår de tilsvarende meddelelser i bladets udgaver den 4. og den 16. august 1977 under behandlingen af et sagsøgeren i øvrigt uvedkommende emne, finder retten det ej heller godtgjort, at denne omtale vil kunne begrundes i et hensyn til offentligheden i retsplejen eller i andre afgørende samfundsmæssige hensyn, hvorfor retten også vedrørende disse meddelelser finder, at der foreligger en uberettiget og strafbar videregivelse af oplysninger om sagsøgerens private forhold.

Herefter må sagsøgte, chefredaktør Morten Pedersen anses for skyldig i overtrædelse af straffelovens § 264 d. Straffen fastsættes til 15 dagbøder hver på 1.000 kr. med en forvandlingsstraf af hæfte i 15 dage.

Da der således er sket en strafbar og dermed retsstridig krænkelse af sagsøgerens fred, vil sagsøgte som ansvarlig for krænkelsen i medfør af § 15, stk. 1, i lov om ikrafttræden af borgerlig straffelov have at betale sagsøgeren en godtgørelse for tort. Under hensyn til krænkelsens grovhed fastsættes godtgørelsen til 10.000 kr.

I sagsomkostninger findes sagsøgte at burde betale til sagsøgeren 4.000 kr.

Højesterets dom.

Den indankede dom er afsagt af Østre Landsret.

I pådømmelsen har deltaget syv dommere: Høyrup, Urne, Torben Jensen, Bangert, Funch Jensen, Weber og Munch.

Appellanten har påstået frifindelse.

Indstævnte har påstået det hende tillagte beløb forhøjet til 30.000 kr. og appellanten idømt frihedsstraf.

Den af dagbladet BT i referat af en straffesag og i senere artikler til dels om andre emner gengivne udtalelse var fremsat i et offentligt retsmøde under sagen, hvori indstævnte ikke var part eller vidne, men omtalte som i dommen antaget indstævntes private forhold på en groft krænkende måde. Da udtalelsen, der i nummeret for den 2. august 1977 var fremhævet ved opsætning og udstyr, ingen forbindelse havde med de under straffesagen behandlede spørgsmål og heller ikke i øvrigt kunne have rimelig interesse for offentligheden, tiltrædes det, at appellanten er fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens § 264 d.

Efter krænkelsens grovhed og omstændighederne i øvrigt findes straffen at burde skærpes til 25 dagbøder på hver 1.000 kr., subsidiært hæfte i 25 dage, og godtgørelsen at burde forhøjes til 30.000 kr.

Med disse ændringer vil dommen være at stadfæste.

I sagsomkostninger for Højesteret findes appellanten at burde betale 6.000 kr. til indstævnte.

Thi kendes for ret:

Landsrettens dom bør ved magt at stande, dog at straffen fastsættes til 25 dagbøder på hver 1.000 kr. med forvandlingsstraf af hæfte i 25 dage, og at den indstævnte, fru A, hos appellanten, den ansvarshavende redaktør for dagbladet BT Morten Pedersen, tillagte godtgørelse forhøjes til 30.000 kr. med renter som i dommen bestemt.

I sagsomkostninger for Højesteret betaler appellanten 6.000 kr. til indstævnte.

Det idømte at udrede inden 14 dage efter denne højesteretsdoms afsigelse.