UfR 1996.1104 ØLD

 

 

Ø.L.D. 7. maj 1996 i anke 8. afd. nr. S-0135-96

(Ulsig, Plessing, Sanne Kolmos (kst.) med domsmænd).

Anklagemyndigheden mod T (adv. Jørgen Thomsen, Nykøbing F., e.o.).

Af sagen fremgik, at den 51-årige T var tiltalt for overtrædelse af

1.


straffelovens §265, ved den 15. august 1995 mellem kl. 00.16 og kl. 00.43 at have foretaget 23 uvedkommende telefonopkald til politigården i Nykøbing F., selv om Politimesteren i Nykøbing F. den 15. marts 1994 havde meddelt T advarsel mod at trænge sig ind på Nykøbing F. politi ved telefoniske henvendelser .


2.


straffelovens §121 ved under de i forhold 1 beskrevne telefonopkald at have kaldt politiassistenterne P1 og P2 samt vicekriminalkommissær V for »røvpulere«, »røvhuller« og lignende.


T var ved dom af 19. juli 1994 for overtrædelse af straffelovens §265 idømt 10 dagbøder hver på 300 kr. ved at have foretaget to for politiet uvedkommende telefonopkald til Nykøbing F. politi trods den skriftlige advarsel af 15. marts 1994. T var endvidere ved nævnte dom samt ved flere tidligere domme straffet for overtrædelse af straffelovens §121.


T påstod frifindelse og anførte vedrørende forhold 1 bl.a., at politimesterens advarsel af 15. marts 1994 var ugyldig på grund af inhabilitet.


I Nykøbing Falster Rets dom af 12. december 1995 anføres bl.a.:



Ved de af vidnerne afgivne forklaringer findes det godtgjort, at T i det i anklageskriftet anførte tidsrum foretog mindst 15 opkald til politigården i Nykøbing F., samt at han under disse opringninger anvendte de udtryk, der er anført i forhold 2.


Efter det foreliggende findes politimesterens advarsel af 15. marts 1994 at være ugyldig på grund af inhabilitet i medfør af forvaltningslovens §3, stk. 1, nr. 1 og 5. Tiltalte vil derfor være at frifinde i dette forhold.


De udtryk, som T har anvendt under telefonopringningerne, findes at være grove ringeagtsytringer over for politiembedsmænd. Herefter, og idet tiltaltes talrige anvendelser af sådanne udtryk over for politiet i Nykøbing F. ikke findes at kunne gøre udtrykkene acceptable og straffri, findes T at have gjort sig skyldig i overtrædelse af straffelovens §121 som beskrevet i forhold 2.


Straffen fastsættes efter straffelovens §121 til hæfte i 14 dage.

Østre Landsrets dom.



Nykøbing Falster Rets dom af 12. december 1995 --- er anket af anklagemyndigheden med påstand om, at der i forhold 1 sker domfældelse for overtrædelse af straffelovens §265 samt i øvrigt domfældelse i overensstemmelse med bevisresultatet i den indankede dom og skærpelse.


T har påstået stadfæstelse.


Der er for landsretten afgivet forklaring af T.

Landsretten skal udtale:



Politimesteren i Nykøbing Falster findes at have haft en sådan interesse i udfaldet af sagen vedrørende meddelelse af den omhandlede advarsel, at afgørelsen herom ikke burde være truffet af politimesteren i Nykøbing Falster, hvorved bemærkes, at spørgsmålet uden vanskelighed efter den overordnede myndigheds bestemmelse kunne være afgjort af et sideordnet politimesterembede.


Det tiltrædes, at tilholdet herefter må anses for ugyldigt som følge af inhabilitet, og at tiltalte som følge heraf er frifundet for tiltalen for overtrædelse af straffelovens §265.


Straffen for overtrædelse af straffelovens §121 findes under hensyn til tiltaltes tidligere straffe for samme og lignende overtrædelser passende.


Landsretten stadfæster derfor dommen.