TfK 2005.649


Ø.L.D. 22. juni 2005 i anke 24. afd. S-4393-04
 

 

Anklagemyndigheden mod T (adv. Jakob Lund Poulsen, besk.).
(Mikael Sjöberg, M. Lerche og Anne Sophie Vilsbøll (kst.) med domsmænd).

Københavns Byrets dom af 15. november 2004:



Politidirektøren i København har under denne sag, der er behandlet efter reglerne i retsplejelovens § 922, rejst tiltale mod T for


underslæb efter straffelovens § 278, stk. 1, nr. 3


ved i perioden fra den 18. marts 2004 til den 27. september 2004, i sin advokatvirksomhed, - - -, København, for derigennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding, uretmæssigt at have tilegnet sig og forbrugt ham betroede penge, idet sigtede af klientkontomidler tilegnede sig 1.343.430,84 kr., uden at være i stand til på anfordring at kunne inddække tilsvaret, hvorved der påførtes advokatvirksomhedens klienter et tilsvarende formuetab.


Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om ubetinget fængselsstraf.


Anklagemyndigheden har endvidere nedlagt påstand om, at tiltalte i medfør af retsplejelovens § 138, jf. straffelovens § 79, frakendes retten til at udøve advokatvirksomhed indtil videre.


Tiltalte har erkendt sig skyldig i overensstemmelse med sigtelsen og har forklaret om forholdet.


Tiltalte er ikke tidligere straffet.


Tiltalte har i retsmødet den 11. oktober 2004 om sine personlige bl.a. forklaret, at han var involveret i den såkaldte L-sag. Han blev frifundet ved byrettens dom i foråret 2001. Han var partner hos A, og han fik under sagen fuld opbakning. Han sad i retten 150 dage og arbejdede om natten i firmaet for at bevare sin omsætning. Efter frifindelsen fik han det psykisk dårligt, og han fik det svært med kolleger på grund af dårlig samvittighed. I november 2000 prøvede han tilfældigt ved en enkeltstående lejlighed at tage kokain. Efter frifindelsen begyndte han at tage lykkepiller, og det endte med, at han også tog kokain. Dagen efter nytårsaften ved årsskiftet 2001/2002 blev han af en god ven i overværelse af blandt andre sin kone konfronteret med, at han tog kokain. Det resulterede i, at han forlod hjemmet samme dag. Han blev skilt fra sin kone. Baggrunden var den meget store belastning, som hans involvering i L-sagen havde været for ægteskabet. Han henvendte sig på Frederiksberg hospital og fik hjælp til afvænning. Han fortalte alt på kontoret og fik opbakning. Han kom tilbage til arbejdet igen, og han syntes, at han også rent arbejdsmæssigt fodfæste igen. Pludselig blev han en dag bedt om at forlade A. Det slog ham ud. I november/december 2002 etablerede han sig i et kontorfællesskab i - - -. Han havde ikke taget kokain og lykkepiller siden 31. december 2001. I sommeren 2003 fik han et tilbagefald, fordi han blev indkaldt som vidne i L-ankesagen. Østre Landsret accepterede ikke hans lægelige dokumentation for, at han ikke kunne afgive forklaring som vidne. Han tog igen lykkepiller og fra efteråret 2003 også kokain. Det blev voldsommere i sommeren 2004. Til sidst havde han et dagligt forbrug. Det kunne nogle gange beløbe sig til 4- 5.000 kr. om dagen. Han lavede en aftale med Amagerbanken om at få lukket sin kassekredit, hvor han havde lavet overtræk, og han indgik en afdragsordning på 6.000 kr. om måneden. Han havde stadig klientkontoen i Amagerbanken.


Tiltalte har med virkning fra den 27. september 2004 deponeret sin advokatbeskikkelse i Justitsministeriet.


Kriminalforsorgen har i medfør af retsplejelovens § 808 den 12. november 2004 afgivet en udtalelse om tiltaltes personlige forhold. Tiltalte anses for egnet til at udføre samfundstjeneste, og Kriminalforsorgen anbefaler, at der fastsættes vilkår om, at tiltalte efter Kriminalforsorgens nærmere bestemmelse undergiver sig psykiatrisk eller psykologisk behandling samt behandling mod stofmisbrug.


Psykiatrisk Center Gentofte på Københavns Amtssygehus i Gentofte, hvor tiltalte har været indlagt siden den 22. september 2004, har den 9. november 2004 afgivet en erklæring, hvoraf bl.a. fremgår, at det forventes, at tiltaltes aktuelle affekttilstand med grådlabilitet vil klinge af inden for en tidsramme af ca. 6 måneder.


Tiltalte blev den 28. september 2004 varetægtsfængslet in absentia, idet det på grund af hans psykiske tilstand ikke var muligt for ham at deltage i retsmødet. Den 11. oktober 2004 blev han fremstillet i retten og blev varetægtsfængslet i fængslingssurogat på lukket psykiatrisk hospitalsafdeling. Tiltalte blev senere flyttet åben psykiatrisk afdeling. Tiltalte blev løsladt den 15. november 2004.


Rettens bemærkninger:



Ved tiltaltes uforbeholdne tilståelse, hvis rigtighed bestyrkes ved de i øvrigt foreliggende oplysninger, findes det bevist, at tiltalte er skyldig i overensstemmelse med tiltalen.


Straffen fastsættes efter straffelovens § 286, stk. 2, jf. § 278, stk. 1, nr. 3, til fængsel i 1 år og 6 måneder.


Efter oplysningerne om tiltaltes personlige og helbredsmæssige forhold, herunder oplysningerne i Kriminalforsorgens § 808 undersøgelse og lægeerklæringen af 9. november 2004 fra Københavns Amts Sygehus i Gentofte, anses fuldbyrdelse af hele fængselsstraffen for upåkrævet, og fuldbyrdelse af 1 år og 3 måneder af straffen udsættes derfor i medfør af straffelovens § 62 og § 63, jf. § 56, stk. 2, og § 58, stk. 1, som nedenfor bestemt.


Retten til at udøve advokatvirksomhed frakendes tiltalte indtil videre i medfør af retsplejelovens § 138, jf. straffelovens § 79.

Thi kendes for ret:


Tiltalte T straffes med fængsel i 1 år og 6 måneder.


Fuldbyrdelsen af 1 år og 3 måneder af straffen udsættes og bortfalder efter en prøvetid på 2 år på betingelse af,


at tiltalte ikke begår strafbart forhold i prøvetiden,


at tiltalte i prøvetiden undergiver sig tilsyn af Kriminalforsorgen, og efter Kriminalforsorgens nærmere bestemmelse undergiver sig psykiatrisk eller psykologisk behandling samt behandling mod stofmisbrug,


at tiltalte udfører ulønnet arbejde (samfundstjeneste) i 240 timer inden for en længstetid på 1 år og 6 måneder.


Prøvetid og længstetid regnes fra endelig dom.


Retten til at udøve advokatvirksomhed frakendes tiltalte indtil videre.

Østre Landsrets dom:



Københavns Byrets 23. afdelings dom af 15. november 2004 (- - -) er anket af anklagemyndigheden med påstand om skærpelse navnlig således at hele straffen på fængsel i 1 år og 6 måneder gøres ubetinget.


Tiltalte har påstået stadfæstelse, i særdeleshed således at 1 år og 3 måneder af fængselsstraffen som bestemt af byretten gøres betinget blandt andet med vilkår om samfundstjeneste.


Overlæge Jens Knud Larsen, Psykiatrisk Center Gentofte, har i erklæring af 6. maj 2005 udtalt:


»Ovennævnte var som bekendt i en periode 22.09 til 16.11.04 indlagt på Psykiatrisk Center Gentofte og herefter udskrevet efter domfældelse i Københavns Byret 23. afd. den 15. november 2004.


Dommen inkluderede vilkår om psykiatrisk behandling og narko-behandling.


Der skal i øvrigt henvises til tidligere afgivne erklæringer ved undertegnede.


Ved udskrivning aftales ambulant konsultation hos undertegnede den 12.02.05 hvor patienten mødte velbefindende.


Herefter har man ikke set patienten. Der har været aftalt konsultationer 30.12.04, 13.01.05, 03.02.05, 23.02.05, 14.04.05 og 27.04.05. Enten har patienten meldt afbud med kort varsel eller han er udeblevet.


Den 27.04.05 har man haft telefonisk kontakt med patienten, hvor man har mindet ham om de fastsatte vilkår, hvortil han har oplyst, at dommen af 15.11.04 var anket.


For god ordens skyld, har man alligevel aftalt en fornyet konsultation til 11.05.2005. På baggrund af erfaringerne fra forløbet siden udskrivelsen med de mange afbud og udeblivelser, skal man anmode om at betydningen af: Vilkår om psykiatrisk behandling og narkotika-behandling tages op til ny vurdering i denne sag«.


Tiltaltes læge, Søren Winkel har i erklæring af 8. juni 2005 om tiltalte udtalt:


»Som læge for ovennævnte i 25 år kan jeg meddele at T, efter min mening opfylder kriterierne for at have en depression. Der har tidligere været gjort forsøg på at behandle depressionen, men behandlingen måtte ophøre pga. bivirkninger.


Tilstanden er meget forværret gennem sidste ½ år. Han er nu påbegyndt behandling hos psykolog, og vil atter blive forsøgt behandlet medicinsk. Han er desuden i fortsat behandling hos psykiater.


Det er min opfattelse at han ikke er i stand til at tåle belastningen fra et evt. fængselsophold, i betragtning af den svære depression han befinder sig i«.


Cand. Psych. Pauline R. Hansen har i erklæring af 14. juni 2005 udtalt:


»På foranledning af Deres klient T, sender jeg her en bekræftelse på, at T er i behandling hos mig.


T er stærkt traumatiseret og har brug for at bearbejde sine følelsesmæssige traumer. Jeg vurderer, at terapiforløbet kan vare ca. 2 år.


Behandlingen er primært kognitiv med elementer af psykoanalyse«.


Tiltalte T har forklaret, at han efter byretsdommen fik ansættelse som konsulent hos den ven, som han forklarede om i byretten. Han tjente her 15.000 kr. månedligt. Virksomheden havde store problemer, og hans sidste lønudbetaling kom i marts 2005. Han holdt op med at arbejde i virksomheden med udgangen af april måned. Han har siden søgt over 100 stillinger og har 2 gange været indkaldt til ansættelsessamtale, men han har dog ikke fået arbejde. Han lever derfor i dag af kontanthjælp. Hans huslejeudgift er ca. 8.000 kr. månedligt. Han og hans fraskilte hustru har et fint samarbejde vedrørende deres 3 sønner, som nu er 13, 12 og 10 år gamle. Børnene bor ca. halvdelen af tiden hos deres mor og resten af tiden hos ham. Han har siden byretsdommen en gang, nemlig den 12. februar 2005 været i konsultation hos overlæge Jens Knud Larsen. Han mener ikke, at der har været aftalt andre konsultationstidspunkter i så stort omfang, som oplyst af overlæge Larsen. De aftalte konsultationer, hvor han ikke er mødt op, skyldtes sygdom hos ham selv og børnene eller jobsamtaler. I disse tilfælde havde han meldt afbud. I øvrigt mener han ikke, at han hos overlæge Jens Knud Larsen har modtaget egentlig behandling, men kun konsultationssamtaler på ca. 15 minutter hver 1½ måned. Han går jævnligt til behandling hos sin egen læge, hvor han nu også er kommet i medicinsk behandling. Endvidere er han i juni 2005 påbegyndt psykologbehandling hos cand.psych. Paulina R. Hansen.


Landsrettens begrundelse og resultat:



Landsretten finder, at straffen på fængsel i 1 år og 6 måneder er passende udmålt.


3 voterende finder under hensyn til kriminalitetens art og omfang - uanset de foreliggende oplysninger om tiltaltes personlige, familiemæssige og helbredsmæssige forhold - ikke, at der er grundlag for at gøre nogen del af straffen betinget.


3 voterende udtaler, at de er enige i, at udgangspunktet ved advokatunderslæb som det foreliggende er ubetinget fængsel. Disse voterende tiltræder imidlertid af de af byretten anførte grunde, at 1 år og 3 måneder af straffen undtagelsesvis gøres betinget med samfundstjeneste og vilkår som bestemt af byretten. Disse dommere har lagt særligt vægt på oplysningerne om de store belastninger, som tiltalte har været udsat for i forbindelse med den langvarige retssag i byretten, hans afhængighed af medicin og kokain, hans ophør som advokat på det kontor, hvor han havde arbejdet i mange år, hans etablering af ny advokatvirksomhed samt oplysningerne om hans personlige og familiemæssige forhold.


Efter udfaldet af stemmeafgivningen og bestemmelsen i retsplejelovens § 216, stk. 1, gælder det for tiltalte gunstigste resultat, således at byrettens dom stadfæstes.