TfK 2003.103 ØLD

Ø.L.D. 5. november 2002 i anke 13. afd. S-2036-01
 

  Anklagemyndigheden mod T (adv. Bertha Schioldan Lund, e.o.).

(M. Lerche, Ulla Rubinstein og Lisbeth Sjöberg (kst.) med domsmænd).

Odense Rets dom af 17. maj 2001:

Denne sag er behandlet med domsmænd.

Anklageskrift er modtaget den 11. oktober 2000.

T er tiltalt for forsøg på bedrageri efter straffelovens § 279, jf. § 21,

ved umiddelbart efter et indbrud begået den 19. januar 2000 i tidsrummet mellem kl. 17.30 og kl. 20.00 på bopælen - - - i Vissenbjerg, til Forsikringsselskabet Tryg-Baltica, i strid med sandheden at have anmeldt, at der ved indbruddet var stjålet 1 PC, 1 regnemaskine mrk. Canon 1211, 231 stk. CD'ere, selvom der kun var stjålet ca. 50 stk., 89 flasker spiritus, selvom der kun var stjålet ca. 40 flasker, samt en pengeboks indeholdende ca. 70.000 kr. i kontanter, ligesom han i strid med sandheden anmeldte, at et stereoanlæg var beskadiget, og herved forsøgt at formå forsikringsselskabet til at udbetale sig mindst kr. 114.000 for meget i erstatning, hvilket forehavende imidlertid mislykkedes, idet forsikringsselskabet fattede mistanke.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om fængselsstraf.

Tiltalte har nægtet sig skyldig.

Der er under sagen afgivet forklaring af tiltalte og vidneforklaring af A, B, C og kriminalassistent D.

Forklaringerne er gengivet i retsbogen.

Der har været fremlagt erklæring af 27. januar 2001 fra Kriminalforsorgen. Det fremgår heraf blandt andet: »Såfremt retten finder at den verserende sag kan afgøres med en betinget dom, skønnes sigtede egnet til at modtage en sådan afgørelse. Der skønnes ikke at være behov for iværksættelse af tilsyn af kriminalforsorgen.

Sigtede skønnes egnet til at modtaget dom til samfundstjeneste.«

Tiltalte er ikke tidligere straffet.

Rettens bemærkninger:
Det lægges i overensstemmelse med sagens forelæggelse til grund at der den 19. januar 2000 var indbrud i tiltalte ejendom - - - i Vissenbjerg. Da tiltalte kom hjem den samme aften fotograferede han de 4 steder, der er vist på fotografierne 1 til 4, bilag 19.

Den 20. januar 2001 fik tiltalte kvittering fra Politimesteren i Odense vedrørende anmeldelse af en del af de ting han opgav som stjålet. Overfor forsikringsselskabet Tryg-Baltica oplyste han, at der var stjålet en del mere således som det fremgår af oversigten i bilag 7.

Det lægges i overensstemmelse med hans forklaring til grund, at han til den kvindelige sekretær hos Tryg-Baltica, som han talte med skadeanmeldelsen om oplyste, at der yderligere var stjålet de ting, der er skrevet på listen med håndskrift. Det drejer sig blandt andet om en PC, et pengeskab og 70.000 kr. i kontanter.

Disse påtegninger var således foretaget inden, at selskabet taksatorer var på ejendommen.

Vedrørende den i anklageskriftet nævnte PC'er, finder retten, at det ikke er antageliggjort, at tiltalte havde yderligere en PC'er ud over den, der stod på hans bopæl efter indbruddet. Den kan ses på de to fotografier nr. 8 og nr. 9, som politiet har taget (bilag 19.1).

Den er ikke på de fotografier, som tiltalte tog. Retten har blandt andet lagt vægt på de skiftende forklaringer, som tiltalte har givet om erhvervelsen af PC'eren, jf. således blandt andet de af vidnet kriminalassistent D og vidnet B afgivne forklaringer. Der er lagt vægt på den forklaring, som tiltaltes fraseparerede ægtefælle A har afgivet. Retten er dog opmærksom på, at hendes forklaring må ses i lyset af hendes forklaring om, at hun gik til forsikringsselskabet og til politiet tildels som følge af et ønske om hævn over tiltalte som følge af den måde, som han havde behandlet hende på. Som følge af det anførte, anses tiltalte for skyldig i forsøg på bedrageri vedrørende pc'eren. Den er i sagen sat til en værdi af 4.000 kr.

Vedrørende regnemaskinen, mrk. Canon 1211 lægges det til grund i overensstemmelse med forklaringerne, at der efter indbruddet var en tilsvarende regnemaskine på tiltaltes bord. Den kan ses på fotografierne nr. 2 og nr. 6.

Retten finder, at tiltaltes skiftende forklaringer ikke virker troværdig set overfor de forklaringer, der er afgivet af vidnerne A og D. Det må således anses for godtgjort, at tiltalte ikke havde to regnemaskiner før indbruddet, og da der var én regnemaskine efter indbruddet, så anses det for godtgjort, at han har forsøgt at begå bedrageri ved at skrive regnemaskinen på skadesanmeldelsen. Dens værdi er opgjort til 1.248 kr.

Vedrørende de 231 cd'ere finder retten, at det ved A afgivende forklaring, om hvorledes tiltalte sad og fabrikerede en liste, og om det antal cd'er de havde inden indbruddet, er godtgjort, at der ikke kan være stjålet 231 cd'ere.

Efter en forsigtig vurdering, finder retten det godtgjort, at tiltalte i hvert fald har skrevet 100 cd'er for meget på skadesanmeldelsen. Han anses i dette omgang skyldig i forsøg på bedrageri. Da cd'erne er sat til 150 kr. pr. stk. anses værdien af det, der er skrevet for meget på, som værende 15.000 kr. Det anses med de foreløbige oplysninger endvidere godtgjort, at tiltalte i et vist omfang har skadesanmeldt cd'er, der var »hjemmebrændte«. I mangel af yderligere oplysninger indgår disse cd'er dog ikke med nogen særlig værdi. Det må være inkluderet i det forsikrede skøn over det bedragne beløb på 15.000 kr.

Hvad angår den del af tiltalen der vedrører 89 flasker spiritus, hvoraf der kun skulle være stjålet 40 flasker, finder retten, at anklagemyndigheden ikke har godtgjort, at der var stjålet færre flasker spiritus end dem, der er anmeldt.

Tiltalte frifindes derfor for denne del af tiltalen.

Hvad angår den del af tiltalen, der vedrører en pengeboks indeholdende 70.000 kr. i kontanter, finder retten, at tiltalte ikke har antageliggjort, at han har haft et så stort beløb kontant liggende derhjemme. Der er blandt andet henset til det relativt store beløb, han har opgivet stjålet dels i danske kroner og dels valuta.

På baggrund af at han skyldte 100.000 kr. på sin kassekredit, findes det usandsynligt, at tiltalte den 19. januar 2000 opbevarede 70.000 kr. kontant hjemme, også henset til om han pr. 1. januar 2000 skulle have været bange for, at bankerne nu kunne have haft problemer med deres EDB-system.

Tiltaltes angivelse af at han skulle have haft 70.000 kr. kontant svarer heller ikke til oplysningerne om hans indtægtsforhold og oplysningerne om hvilke beløb, der blev indsat i banken og hvornår.

Tiltaltes forklaring om boksen, der skulle være gemt i skunken findes at være utroværdig blandt andet set på baggrund af de fotografier 3 og 4 og 7, der var taget af stedet og det forhold at den lem, de skulle være opbevaret bagved, havde 10 stjerneskure. Det indbo, der havde stået foran skunken, var som det fremgår af fotografierne, stillet pænt på plads efter indbruddet. Det passer meget dårligt med det rod, der var efter indbrudstyveriet, således som det fremgår af fotografierne nr. 1 og 2.

Som følge af det nævnte finder retten, at tiltalte har forsøgt at begå bedrageri ved at skadesanmelde en pengeboks indeholdende 70.000 kr. i kontanter.

Hvad angår stereoanlægget, finder retten, at tiltalte ikke har antageliggjort, at hans stereoanlæg er blevet beskadiget, så det ikke kunne bruges. Det er herved blandt andet henset til hans skiftende og fantasifulde forklaringer, der ikke på noget punkt ses sandsynliggjort. Der er endvidere henset til de af vidnet A og vidnet D afgivne forklaringer.

Tiltalte anses således for skyldig i forsøg på bedrageri for så vidt angår stereoanlægget. Dennes værdi ansættes til en beskedent uopgjort beløb, idet der må henses til, at det må lægges til grund, at stereoanlægget blev fundet ude i haven. Det kan da have været udsat for fugt. Der kan have medført periodefejl.

Som følge af det anførte anses tiltalte for skyldig i forsøg på bedrageri for værdier på 95.000 kr.

Straffen fastsættes efter straffelovens § 285, jf. § 279, jf. § 21 til fængsel i 6 måneder.

Da det findes upåkrævet, at straffen fuldbyrdes nu, udsættes fuldbyrdelsen af straffen i medfør af straffelovens § 56, stk. 2, som nedenfor bestemt herunder med vilkår om samfundstjeneste i 120 timer, jf. straffelovens § 62, idet anvendelse af helt betinget dom ikke findes tilstrækkelig.

Thi kendes for ret:

Tiltalte T skal straffes med fængsel i 6 måneder.

Fuldbyrdelsen af straffen udsættes og bortfalder efter en prøvetid på 1 år, på vilkår af, at tiltalte ikke begår strafbart forhold i prøvetiden, at tiltalte i dette tidsrum undergiver sig tilsyn af kriminalforsorgen, og at tiltalte efter kriminalforsorgens nærmere bestemmelse udfører samfundstjeneste i 120 timer indenfor prøvetiden.

Østre Landsrets dom:

Odense Rets 1. afdelings dom af 17. maj 2001 (- - -) er anket af T med påstand om frifindelse, subsidiært formildelse.

Anklagemyndigheden har endeligt påstået skærpelse.

Der er i landsretten afgivet forklaring af tiltalte og vidnerne - - -, A, B, C og vicepolitikommissær D. De har i det væsentlige forklaret som for byretten.

Forklaringerne fremgår af retsbogen.

Også efter bevisførelsen for landsretten findes tiltalte af de i dommen anførte grunde skyldig som fastslået ved byrettens dom.

Straffen findes passende. Det tiltrædes, at straffen er gjort betinget med vilkår som bestemt ved dommen.

Landsretten stadfæster derfor dommen.

Prøvetiden regnes fra landsrettens dom.