TfK 2000.26 VLD

V.L.D. 5. oktober 1999 i anke 11. afd. S-2265-99
 

 

Anklagemyndigheden mod T2 (adv. Uffe Bro, Løgstør).

(Thrane, Lisbeth Parbo og Dorte Jensen med domsmænd).

Retten i Fjerritslevs dom af 3. august 1999:

Anklageskrift af 22. juli er modtaget den 23. juli 1999.

T1 og T2 er tiltalt til straf for overtrædelse af

1. straffelovens § 288, stk. 2, jfr. stk. 1, nr. 1 - røveri af særlig farlig karakter - ved den 17. marts 1999 kl. ca. 12.01 i - - - efter fælles forudgående aftale ved trussel om øjeblikkelig anvendelse af vold at have frataget banken 789.250,00 kr., idet de tiltalte maskerede indfandt sig i banken og under trussel med en pistol og et skarpladt haglgevær flere gange råbte: »læg jer ned på gulvet«, hvorefter den ene af de tiltalte tog pengene fra skuffer bag kasselinjen, hvorpå de tiltalte flygtede fra stedet i personbil …

De tiltalte har nægtet sig skyldig.

Der er under sagen afgivet forklaring af de tiltalte og vidneforklaring af A, B, der er ansat i banken, og af C og D, der har forklaret om deres iagttagelser af flugtbiler efter røveriet.

Forklaringerne er gengivet i retsbogen.

Retsgenetisk afdeling, Københavns Universitet, har den 22. juni 1999 afgivet en erklæring om DNA analyser af blodprøver fra de tiltalte, henholdsvis spytprøver fra hætter, der formodes at have været brugt af gerningsmændene til røveriet. Erklæringen har følgende konklusion:

»Referenceprøver.

T1 og T2 har PCR-DNA-profiler, som anført i tabel 1.

Effekter sikret fra flugtbil.

Ved undersøgelse af KT nr. 1,5, en ansigtsmaske, blev der påvist tegn på tilstedeværelse af spyt, og der blev påvist DNA fra menneske i et område svarende til munden på vrangsiden (plet 1). Materialet har en PCR-DNA-profil, som anført i tabel 1. Der fandtes overensstemmelse mellem PCR-DNA-profilen for materialet fra plet 1 og PCR-DNA-profilen, for T2, mens der ikke fandtes overensstemmelse med PCR-DNA-profilen for T1. Materialet fra plet 1 kan således hidrøre fra T2, mens det ikke kan hidrøre fra T1. Chancen for, at en tilfældig anden person i den danske befolkning har den PCR-DNA-profil; der er påvist for materialet fra plet 1, er beregnet til at være 1 ud af 48.000. Beregningen er kun gældende ved sammenligning med personer, der ikke er nært beslægtede med T2.

I et område på vrangsiden bagtil (plet 2) blev der ligeledes påvist tegn på tilstedeværelse af spyt, og der blev påvist DNA fra menneske. Der fandtes imidlertid for lidt DNA til PCR-DNA-profilanalyse.

Ved undersøgelse af KT nr. 1,6, en ansigtsmaske, blev der påvist spyt i et område på vrangsiden svarende til munden (plet 1). Ved PCR-DNA-profilananlyse af materiale fra plet 1 fandtes én kraftig og én svag DNA-faktor inden for DNA-systemet HUMTHO1. Resultaterne er i overensstemmelse med, at materialet indeholder en større mængde DNA fra én person, og en mindre DNA fra en anden person. Der fandtes overensstemmelse mellem PCR-DNA-profilen for den større mængde DNA og PCR-DNA-profilen for T1, mens der ikke fandtes overensstemmelse med PCR-DNA-profilen for T2. Den større mængde DNA kan således hidrøre fra T1, mens den ikke kan hidrøre fra T2. Chancen for, at en tilfældig anden person i den danske befolkning har den PCR-DNA-profil, der er påvist for den større mængde DNA fra plet 1, er beregnet til at være mindre end 1 ud af 100.000. Beregningen er kun gældende ved sammenligning med personer, der ikke er nært beslægtede med T1.

Den svage DNA-faktor i HUMTHO1-systemet, der ikke kan hidrøre fra T1, kan hidrøre fra T2. Den mindre mængde DNA i materialet fra plet 1 kan således hidrøre fra ham. …«

Der blev ikke fundet brugbare fingeraftryk i den bil, røverne forlod banken i. ID hundetest var resultatløs.

Der er fremlagt billeder fra bankens videoovervågningskamera.

Der fremgår af en kriminalteknisk undersøgelse af et oversavet jagtgevær og 5 patroner, der blev fundet i de tiltaltes besiddelse, at haglpatronerne kan optages og affyres i det undersøgte haglgevær. Dette var fuldt funktionsdueligt. Samtidig blev der undersøgt en pistol, der viste sig at være en gas- og signalpistol, der frit kan købes og besiddes, men ikke må bæres eller anvendes. Der forelå ikke ammunition til gaspistolen.

Tiltalte T1 er tidligere straffet, senest bl.a.

den 17. januar 1992 for røveri, tyveri, brugstyveri m.v. med fængsel i 3 år,

den 14 oktober 1992 for overtrædelse af lov om euforiserende stoffer med hæfte i 20 dage og

den 28. oktober 1998 med fængsel i 40 dage for tyveri.

T1 blev prøveløsladt den 2. januar 1995 efter afsoning af bl.a. de to førstnævnte domme. Prøvetiden er udløbet. Den seneste straf på 40 dages fængsel er ikke afsonet.

Tiltalte T2 er tidligere straffet, senest den 1. august 1991 med fængsel i 1 år og 6 måneder for røveri, brugstyveri, tyveri, overtrædelse af straffelovens § 245 og § 164, stk. 1, færdselsloven, våbenloven m.v. med fængsel i 1 år 6 måneder. Røveriet var det samme, som T1 blev dømt for den 17. januar 1992.

Rettens bemærkninger:

De tiltalte blev anholdt i en bil ca. 25 minutter efter røveriet og ca. 25 km fra banken. De var da i besiddelse af en rygsæk, der indeholdt hele udbyttet af røveriet samt hætter og beklædning, der svarer til gerningsmændenes. Desuden indeholdt rygsækken en gaspistol og et oversavet jagtgevær og 5 patroner, der svarede til jagtgeværet. Ingen af de 5 patroner var isat geværet. De har forklaret besiddelsen af rygsækken med indhold med, at de skulle transportere rygsækken for andre og ikke kendte indholdet. Efter deres forklaring fik de rygsækken overladt på parkeringspladsen ved banken.

Efter bevisførelsen kan det lægges til grund, at de to gerningsmænd forlod parkeringspladsen ved banken i en blå Opel Kadett personbil, der kørte til parkeringspladsen ved svømmehallen. Det må yderligere ved vidneforklaringerne anses som bevist, at de to gerningsmænd her steg om til den bil, som de tiltalte blev anholdt i.

Herefter og under hensyn til DNA analysen er det bevist, at de tiltalte er gerningsmænd til røveriet i banken.

De tiltalte medbragte ammunition til jagtgeværet, som en af dem brugte til at true med under røveriet. Det må således have været deres plan, at geværet skulle være ladt. I rygsækken blev 2 af patronerne fundet mellem beklædningsgenstandene, svarende til, at patronerne er taget ud efter røveriet. Under disse omstændigheder anses det for ubetænkeligt at lægge til grund, at geværet var ladt under røveriet.

De tiltalte er derfor skyldige i røveri af særlig farlig karakter i overensstemmelse med anklageskriftet.

Straffen fastsættes efter straffelovens § 288, stk. 2, jf. stk. 1, nr. 1, for begge de tiltalte til fængsel i 3 år 6 måneder. Det er herved - foruden røveriets farlige karakter - navnlig taget i betragtning, at røveriet var planlagt, at det gav et betydeligt udbytte, og at de tiltalte tidligere er straffet for et bankrøveri, som de begik i forening.

De tiltalte har under sagen været frihedsberøvet fra den 17. marts 1999.

Vestre Landsrets dom:

Retten i Fjerritslev har den 3. august 1999 afsagt dom i sagen i 1. instans (- - -).

Tiltalte har påstået formildelse.

Anklagemyndigheden har påstået skærpelse.

Landsrettens begrundelse og resultat:
Af de grunde, som byretten har anført, tiltrædes det, at straffen er fastsat som sket.

Landsretten stadfæster derfor dommen.

Tiltalte har fortsat været frihedsberøvet under anken.