TfK 2004.663 VLD

V.L.D. 8. september 2004 i anke 14. afd. S-1010-04
 

 

Anklagemyndigheden mod T (adv. Ulrik Næser, Århus).

(Ulrik Jensen, Kirsten Thorup og Michael Ellehauge (kst.) med domsmænd).

Retten i Århus, 7. afdelings dom af 26. marts 2004:

Denne sag er behandlet efter retsplejelovens § 922.

Retsmødebegæring er modtaget den 16. marts 2004.

T er tiltalt for overtrædelse af

1. straffelovens § 293 a, ved den 21. november 2003 i tidsrummet mellem kl. 14.00 og kl. 18.00, sammen med A, uberettiget at have brugt personbil med registreringsnummer VH - - - til kørsel fra Produktionsskolen, Katrinebjergvej 113, Århus til Nordea Bank i Hjortshøj og videre til - - - i Højbjerg.

2. straffelovens § 288, stk. 1, nr. 1, røveri, ved den 27. november 2003 omkring kl. 17.02 i Hjortshøj i forening og efter forudgående aftale med A at have forøvet røveri mod banken Nordea, Hundkærvej 11, idet R maskeret indfandt sig i banken og med en attrappistol truede en bankansat til at åbne kassen, hvorpå A tilegnede sig 39.050 kr. fra kassen, medens T ventede uden for banken i den under forhold 1 nævnte bil, og efterfølgende kørte dem til Højbjerg.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om en ubetinget fængselsstraf på ikke under 1 år og 6 måneder.

Tiltalte T har erkendt sig skyldig.

Der er under sagen afgivet forklaring af tiltalte.

Tiltalte er tidligere straffet for bl.a. tyveri og overtrædelse af lov om euforiserende stoffer, senest ved dom af 7. november 2003 med fængsel i 3 måneder.

Der har været fremlagt § 808-redegørelse fra kriminalforsorgen, jf. erklæring af 8. marts 2004.

Tiltalte har været frihedsberøvet under sagen fra den 16. februar 2004 til den 26. marts 2004.

Rettens bemærkninger:


Tiltalte har uden forbehold erkendt sig skyldig. Tilståelsen støttes af de oplysninger, der i øvrigt foreligger. Det er derfor bevist, at tiltalte er skyldig.

Straffen fastsættes til fængsel i 1 år og 6 måneder, jf. straffelovens § 288, stk. 1, nr. 1 og § 293 a.

Efter forholdets karakter findes sagen ikke at kunne afgøres med en betinget dom efter reglerne i straffelovens §§ 56 og 57.

Da tiltalte efter kriminalforsorgens erklæring findes egnet til samfundstjeneste, er det forsvarligt at afsige en delvis betinget dom med vilkår herom.

Efter straffelovens § 64, jf. § 58, stk. 1, sammenholdt med § 62, jf. § 56, stk. 2, bestemmes det herefter, at 3 måneder af straffen skal fuldbyrdes, medens fuldbyrdelsen af resten af straffen udsættes på vilkår som bestemt nedenfor.

Tiltalte skal herunder udføre samfundstjeneste i 220 timer, jf. straffelovens § 62.

Retten har lagt vægt på tiltaltes underordnede rolle og hans hele stillingtagen til sagen.

Et anerkendt erstatningskrav er taget til følge som nedenfor anført. Øvrige erstatningskrav henskydes til eventuelle civile søgsmål.

Vestre Landsrets dom:

Retten i Århus, 7. afdeling, har den 26. marts 2004 afsagt dom i 1. instans (- - -).

Anklagemyndigheden har påstået skærpelse, navnlig således at straffen gøres ubetinget.

Tiltalte har påstået stadfæstelse.

Tiltalte har om sine personlige forhold forklaret, at han efter byretsdommen er kommet i aktivering hos sin broder, der har et anlægsgartnerfirma på Sjælland. Det er gået godt, og han er nu blevet fastansat. Han har netop fået lejlighed.

Landsrettens begrundelse og resultat:


Straffen er passende udmålt.

Tiltalte er bl.a. dømt for bankrøveri i forening med en anden og med anvendelse af attrappistol. Uanset oplysningerne om tiltaltes personlige forhold er der efter lovovertrædelsens karakter ikke grundlag for at gøre nogen del af straffen betinget, heller ikke med vilkår om samfundstjeneste.

Med denne ændring stadfæster landsretten dommen.