TfK 2007.669 VLD

V.L.D. 19. juni 2007 i anke 1. afd. S-0570-07
 

 

Anklagemyndigheden mod T (adv. Finn Søgaard, Århus).

(C. Haubek, Henrik Twilhøj og Kristian Palmann Jensen (kst.) med domsmænd).

Retten i Århus, 1. afdelings dom af 9. marts 2007: 1)

Tiltalen og parternes påstande

T er ved korrigeret anklageskrift af 30. januar 2007 tiltalt for overtrædelse af

straffelovens § 288, stk. 1, nr. 1 - røveri, ved den 30. maj 2005 kl. 11.18 i Danske Bank, - - -, med en attrappistol i hånden at have foregivet at være i besiddelse af et skydevåben og samtidig peget på bankens tilstedeværende personale, herunder bankrådgiver A, hvorved hun blev stående stille, hvorefter tiltalte fratog banken 147.375,10 kr.

Anklagemyndigheden har påstået, at tiltalte idømmes frihedsstraf.

Anklagemyndigheden har påstået konfiskation af en attrappistol og et plasticmagasin til en pistol hos tiltalte, jf. straffelovens § 75, stk. 2, nr. 1.

Tiltalte har nægtet sig skyldig.

Oplysningerne i sagen

Sagen er behandlet med domsmænd.

Tiltalte har forklaret, at Danske Bank i - - - er hans egen bank. Han boede også da på adressen, der ligger cirka 10 minutters gang fra banken. Han bor sammen med sin far. Han er gift, men hans kone er i Vietnam. Han blev gift for cirka 3 år siden, og de fik et barn sammen - - - august 2005. Tiltalte arbejder som - - - med 37 timer om ugen. Han har fri hver anden tirsdag og hver anden lørdag.

Den 30. maj 2005 var det Blå Mandag. De har rigtig travlt en sådan dag i - - -. Han husker ikke, om han var på arbejde den pågældende dag, men det var han ifølge vagtplanen. Tiltalte var ikke i banken den pågældende dag. Det er ikke tiltalte, der er afbilledet på fotografiet fra videoovervågningen. Tiltalte kan ikke genkende vedkommende. Tiltalte kan ikke forklare, hvorfor der er fundet DNA fra tiltalte på pistolattrappen og på handsken. Tiltalte har aldrig haft en pistolattrap, og han har aldrig rørt ved én. Han har ingen legetøjspistoler hjemme. Han husker ikke, om han har ejet en sådan stofhandske. Han har haft 4-5 par handsker i forskellige stoffer og farver hjemme. Det kan godt være, at han har tabt en handske ét eller andet sted. Tiltalte er i mange år kommet på - - -. Han kan godt have tabt en handske der.

Vedrørende den indtegnede flugtrute i et luftfoto har tiltalte forklaret, at han overfor politiet har bemærket, at sporet går forbi hans bopæl og ikke stopper her. Der er indgang til opgangen til tiltaltes lejlighed fra begge sider af bygningen. Der er parkeringsplads på den ene side af bygningen og en legeplads på den anden side.

Så vidt tiltalte husker, har han ikke haft mange sygedage fra sit arbejde. Han har arbejdet i - - - i 15 år. For at sygemelde sig skal han være så syg, at han ikke kan kravle ud af sengen. Han har i 3-4 år arbejdet sammen med E, der var tiltaltes hjælper. E mødte kl. 8 og arbejdede til kl. 15. Tiltalte mødte kl. 11. De to kunne godt finde på at bytte fridage. Det kunne være en dag, hvor der ikke var så meget at lave. Det var dog ikke noget, de selv kunne bestemme, idet de skulle spørge chefen, C, herom. Tiltalte er meget glemsom, og han har tit glemt både handsker og halstørklæder. Han kan endda glemme sine briller. Han har af samme grund 3-4 par briller. Når han spiller på - - -, lægger han sine handsker på et bord ved siden af. Han husker ikke, om han har glemt et par handsker her. Han kom på - - - næsten hver dag. Han kom ikke altid for at spille, men for at have et sted at gå hen. Det er en slags mødested, hvor man f.eks. kan se fodbold i fjernsynet. Man snakker ikke så meget sammen. Han kunne tabe 1.000 kr. på en dag, men vandt også engang imellem. Han kunne godt tabe op til 3-4.000 kr. om måneden. Han spillede for fornøjelsens skyld.

Han får udbetalt en løn på mellem 10.000-13.000 kr. netto om måneden. Hans far betaler huslejen, men tiltalte betaler nogle gang regninger. Han haringen bil og køber ikke meget tøj, så han har ikke mange udgifter. Han har rigeligt med penge. Efter at hans søn var født, sendte han 7.000 kr. til Vietnam. Han havde pengene stående i banken fra sin løn. Tiltalte kommer også på et sted, der hedder - - -, der ligger i - - -. Det er en slags kiosk, men ligesom - - - et sted, hvor man kan spille. Tiltalte kommer der engang imellem og spiller. Han husker det ikke, men han kan have glemt ting der.

A har som vidne forklaret, at hun har arbejdet som bankrådgiver i Danske Bank, - - - afdelingen, i 15 år. Hun er kasserer i banken og arbejder udelukkende ved kassen. Hun sidder ved den første kasse inden for døren, lige ud for vindfanget. Der er 2 kasser, der er placeret tæt på hinanden. Den 30. maj 2005 var en helt almindelig formiddag, og der var stille og roligt. Hun tror, at næsten alle ansatte var der. De er cirka 8 ialt. De er 2 kasserer, men det var kun vidnet, der var ved kassen, da røveriet skete. Vidnet stod og ekspederede en kunde. Hun kiggede herunder op og registrerede, at en person var på vej ind i vindfanget. Hun tænkte: »Nå, der kommer en mumie«. Hun tænkte, at det var utroligt, så meget vedkommende var kommet til skade. Hun husker ikke, om der var flere kunder. Det hele gik meget stærkt, og hun stivnede fuldstændig. Hun så kun røveren fra livet og op, pakket ind i gaze og iført en hvid jakke. Røveren gik direkte op til vidnet og stak en pistol op i hovedet på hende. Hun har ingen fornemmelse af, hvornår kunden forsvandt.

Røveren gik om på den anden side af skranken, hvor vidnet stod. Der blev ikke sagt noget. Hun husker ikke, om hun først så pistolen, da røveren kom op til hende. Røveren pegede med pistolen på vidnet i en afstand af cirka 30 centimeter. Vidnet stod lidt skråt i forhold til røveren. Røveren pegede med pistolen først på vidnet og herefter ned på kassen. Vidnet følte, at hun fik pistolen lige op i hovedet. Hun råbte et eller andet, men gjorde ikke noget. Hun var fuldstændig stivnet. Røveren trykkede selv på en knap og åbnede kassen. Vidnet følte nu, at hun kunne forsøge at trække sig lidt væk. Hun gik et par skridt tilbage og så, at røveren tog penge fra kassen. Hun tog et par skridt ad gangen og tænkte, at hun måtte prøve at komme væk uden at blive skudt.

Hun kan ikke beskrive pistolen nærmere og husker ikke, om røveren havde den i højre eller venstre hånd, eller om han havde en finger på aftrækkeren. Hun kunne kun se personens øjne som noget meget, meget mørkt inde bag den hvide beklædning. Røveren havde en hvid jakke på og gaze om hovedet. Røveren var cirka samme højde som vidnet, 1,70 meter. Hun aner ikke, hvor mange penge røveren tog. Hun genkender røveren fra de foreviste fotos fra overvågningskameraet. Dog husker hun ikke den sorte beklædning på hovedet under hætten. Hun tror ikke, at hun i dag vil kunne genkende pistolen. Forevist foto af den fundne attrappistol mente vidnet, at det kunne være den.

Vidnet løb ned i den anden ende af banklokalet. Der var, vidnet bekendt, ingen, der forsøgte at forhindre røveren i at tage penge. Hun så ikke røveren forsvinde fra banken. Hun så, at røveren tog sedler op fra kassen. Hun husker ikke, om røveren havde noget med til at have pengene i.

Vidnet er fortsat meget påvirket af røveriet, og hun får psykologhjælp. Hun glemmer det aldrig, og hun ligger stadig engang imellem søvnløs om natten og har mareridt. Hun var 10 måneder forud for det omhandlede røveri også udsat for røveri, Hun var kun kortvarigt sygemeldt i forbindelse med omhandlede røveri.

G har som vidne forklaret, at han på det pågældende tidspunkt var ansat som bankelev i banken. Han var på arbejde den 30. maj 2005. Han havde sin elevplads lige ved siden af kassen og sad med front mod kassereren. Han lagde ikke mærke til, at røveren kom ind. Han kiggede op, da en kollega sagde, at der var røveri. Han så da, at røveren allerede var omme bag ved kassen. Det var 7-10 meter fra vidnet, og han havde frit udsyn. Der blev ikke sagt noget, og det så ikke voldsomt ud. Vidnet gemte sig lidt bag sin skærm og noterede en beskrivelse af røveren. Han mener, at røveren havde pastelfarvede bukser på og i øvrigt var helt i hvidt. Han husker ikke, om røveren gik hen til kasse 2. Røveren tømte kasse 1. Kassereren blev så bange, at hun løb ned bagerst i lokalet.

Vidnet kan ikke se for sig, om røveren puttede penge ned i en pose. Han mener, at han noterede røverens højde, idet han holdt øje med røveren, da denne gik ud af banken. Der er mærker som højdemåler ved indgangen til banken, netop for at de har mulighed for at anslå højden på personer. Vidnet husker i dag, at det var en mindre person. Han husker, at han blev afhørt af politiet samme dag, men kan i dag ikke huske, hvad han har forklaret om højdemarkeringen. Han må have forklaret politiet, at han har set en pose hos røveren, men han husker det ikke i dag. Det eneste, han husker, er det hvide ansigt. Han så røveren med en pistol, som han husker som sort. Røveren sagde ikke noget til vidnet. Han husker, at kassereren straks begyndte at græde. Han husker ikke, om røveren gjorde bevægelser mod kassereren. Vidnet slog alarm. Han tror ikke, at han så røveren på vej væk fra banken.

B har som vidne forklaret, at han den 30. maj 2005 cirka kl. 11 var kunde i Danske Bank, - - - afdeling. Han blev ved kassen ekspederet af A. Han ved ikke, om kasseapparatet var åbent. Under ekspeditionen sagde kassereren »åh nej«. Hun bøjede sig ned, og vidnet troede, at hun var blevet syg. Vidnet vendte sig om og så en person med et våben. Vidnet trådte et skridt til siden. Herefter trådte han endnu et skridt til siden, og til sidst gik han stille og roligt ud af banken. Han husker i dag ikke våbnet og tvivler på, at han kan genkende det.

Forevist foto af den fundne våbenattrap har vidnet forklaret, at det er muligt, at det var dette. Vidnet var rystet over oplevelsen. Da han kom ud, satte han sig ind i sin bil og tænkte på straks at køre. Han så dog nogle personer på vej ind i banken og steg ud og sagde til dem, at der var et røveri i gang. Han trak sig herefter lidt væk fra facaden ved banken.

Han så røveren komme ud af banken. Røveren gik over vejen og langs facaden af bygningen ved siden af. Her begyndte røveren at løbe, og han forsvandt rundt om hjørnet. Vidnet stod da ved sin bil cirka 15 meter derfra. Røveren havde en bærepose i hånden. Vidnet så, at farvepatronerne blev udløst, idet han så rødlig røg. Han husker ikke helt, om røveren smed tasken eller posen fra sig, eller om han løb videre med den. Han så ikke, om røveren havde andet i hånden. Han bemærkede en anden mand, der kom gående fra busstoppestedet ind på græsarealet, og at vedkommende kiggede efter røveren. Den pågældende var placeret cirka 30 meter fra hushjørnet. Vidnet kan ikke vurdere, om pistolen var ægte. Det kunne lige så godt være en attrap. Det er muligt, at vidnet til politiet har sagt, at det var hans vurdering, at det var en kopi af en pistol. Vidnet erindrer ikke, hvordan røveren holdt pistolen. Den beskrivelse, han har givet af røveren, må være fra vidnet vendte sig om ved kassen. Det er rigtigt, at røveren var rolig.

- - -

Tiltalte er ikke tidligere straffet af betydning for nærværende sag.

- - -

Rettens begrundelse og afgørelse


Retten finder efter en samlet vurdering af sagens bevisførelse, at det er godtgjort, at tiltalte er skyldig i røveri som beskrevet i anklageskriftet.

Retten har herved lagt afgørende vægt på resultatet af de foretagne DNA-undersøgelser, der med en stor grad af sandsynlighed peger på tiltalte. Det bemærkes hertil, at de af tiltalte oplyste alternative muligheder for, at hans DNA-spor er afsat på både handske og pistolattrap, må tilsidesættes, som usandsynlige.

Endvidere har retten efter den af vidnet politiassistent P's forklaring sammenholdt med de øvrige oplysninger om udførelsen af røveriet lagt til grund, at den fundne attrappistol og handske har været anvendt til røveriet.

Endelig har retten lagt vægt på, at gerningsmanden efter fotos fra bankens videoovervågning i højde og drøjde svarer til tiltalte, der endvidere bor tæt på gerningsstedet.

Heroverfor har retten ikke fundet, at tiltalte ud fra de foreliggende oplysninger om hans arbejdstider har et sikkert alibi på gerningstidspunktet.

Straffen fastsættes til fængsel i 1 år og 9 måneder, jf. straffelovens § 288, stk. 1, nr. 1.

Retten har herved lagt vægt på udførelsen af røveriet og udbyttet heraf.

- - -

Vestre Landsrets dom:

Retten i Århus, 1. afdeling, har den 9. marts 2007 afsagt dom i 1. instans - - -.

Tiltalte, T, har påstået frifindelse, subsidiært formildelse, eventuelt således at straffen gøres helt eller delvist betinget.

Anklagemyndigheden har påstået skærpelse.

Tiltalte og vidnerne A, B, politiassistent P, C og retsgenetiker D har for landsretten i det væsentlige forklaret som i 1. instans.

Der er for landsretten endvidere afgivet forklaring af vidnet E.

Tiltalte har supplerende forklaret, at han har boet i - - - i 20 år og været kunde i Danske Bank dér i 17 år. Han kan ikke forklare DNA-fundene på handsken og pistolattrappen. Han bruger handsker, når det er koldt. Han har mistet mange ting, herunder handsker. Han har aldrig haft en pistol, heller ikke en legetøjspistol. Han husker ikke, om han spillede meget i maj 2005. Der kommer mange asiater, der har sammen kropsbygning som ham, på spillestederne - - - og - - -. Han kan godt have glemt sine handsker på de nævnte spillesteder. Han manglede ikke penge i forbindelse med, at han skulle have et barn i august 2005. Hans kones familie er meget rig. Han har ikke haft en hvid jakke. Han kender ikke til, hvem der kan have begået røveriet i Danske Bank. Hovedindgangen til hans bolig i - - - er fra parkeringspladsen foran ejendommen. Der er også en indgang på den anden side af ejendommen. Den indgang plejer han at benytte.

A har supplerende forklaret, at hun stod bag ved kassen lige ud for indgangsdøren, da røveren kom ind i banken. Hun følte sig truet af røveren og løb væk fra kassen.

B har supplerende forklaret, at han inde i banken så røveren have en pistol i hånden. Han kan ikke huske farven på pistolen. Forevist luftfoto af bebyggelsen, hvor banken er beliggende, forklarede han, at røveren kom ud fra banken og løb langs med bygningen forbi nr. 116 og 118. Herefter drejede røveren ind langs med bygningens gavl. Han kunne herefter ikke længere se røveren.

Politiassistent P har supplerende forklaret, at han på gerningsstedet fik oplyst, at røveren var løbet langs med bygningen forbi nr. 116 og 118 og ind langs bygningens gavl. Han startede derfor søgningen med tjenestehund ved bygningens gavl. Hunden havde alene frisk »fært« fra stedet som grundlag for søgningen.

C har supplerende forklaret, at det ikke nødvendigvis vil fremgå af tiltaltes vagtplan, hvis tiltalte den 30. maj 2005 var kommet én time for sent. Han har kendt tiltalte siden 2004, hvor han selv blev ansat i - - -. Tiltalte var en meget stabil medarbejder. Hvis tiltalte havde været fraværende på en blå mandag, ville han have fået det oplyst, idet der altid er meget travlt på sådan en dag.

Retsgenetiker D har supplerende forklaret, at »likelyratio« er et udtryk for en beregning af sandsynligheden for et bestemt resultat. F.eks. resultatet, at DNA hidrører fra tiltalte i forhold til resultatet, at DNA hidrører fra en anden person. Hvis »likelyratio« er 1, er sandsynligheden for de to resultater lige stor. Ligningen kan aldrig give et negativt tal. Er resultatet under 1, betyder det, at sandsynligheden for, at DNA stammer fra en anden end testpersonen, er mindre end sandsynligheden for en anden person. Sandsynligheden for, at to helsøskende har ens DNA, er mindre end 1 ud af 1 mio. I handsken blev der fundet DNA fra mere end 2 personer. Det kan ikke udelukkes, at en person kan overføre fremmed DNA fra en handske til en pistol. Det vil dog være usandsynligt. Der er ikke holdepunkter for at sige, at der er DNA på pistolattrappen fra andre end tiltalte.

E har forklaret, at han har arbejdet sammen med tiltalte på - - -, hvor de begge var ansat som kok. De arbejdede sammen i maj 2005. Dengang skulle han om mandagen møde kl. 8.00 og fik fri kl. 15.00. På »blå mandage« havde de altid travlt. Der var særlige tilbud til konfirmander. Han kan ikke huske, om han på sådan en dag har arbejdet alene. Han kan ikke huske, om tiltalte kom for sent den 30. maj 2005. Det skete, at han og tiltalte byttede timer, hvis de havde brug for det. Det krævede ikke tilladelse at bytte timer indbyrdes.

Landsrettens begrundelse og resultat:


Tæt på gerningsstedet blev der umiddelbart efter røveriet fundet en pistolattrap og en sort handske samt en plasticpose med pengesedler fra banken. Pengesedlerne var påført rød farve fra en farvepatron, og både pistolattrappen og handsken var påført rød farve. Fundene blev gjort på den rute, som politiets tjenestehund fulgte, efter at den angiveligt havde fået »fært« af røveren. Det magasin, som røveren tabte i banken under røveriet, passer til pistolattrappen.

Det lægges herefter til grund, at pistolattrappen og handsken blev anvendt af røveren i forbindelse med røveriet.

Der er fra pistolattrappen og handsken udtaget DNA-materiale, der med den højeste grad af sandsynlighed efter dette system hidrører fra tiltalte. Tiltalte har ikke kunne give en rimelig forklaring om baggrunden herfor.

Tiltaltes højde på 167 cm stemmer med den beskrivelse af røverens højde, som vidnerne har givet, og som støttes af de overvågningsbilleder, der blev optaget under røveriet. Det spor, som politiets tjenestehund fulgte, og som må antages være røverens flugtrute, endte i nærheden af tiltaltes bopæl.

Oplysningerne om tiltaltes planlagte arbejdstider udelukker ikke, at tiltalte kan være røveren, og hverken tiltaltes overordnede eller hans kollega har med sikkerhed kunnet bevidne, at tiltalte rent faktisk mødte på arbejde som planlagt den pågældende dag.

På denne baggrund er det bevist, at tiltalte har begået det i tiltalen beskrevne røveri.

Herefter og efter sagens øvrige oplysninger er tiltalte skyIdig i overensstemmelse med tiltalen.

Straffen på fængsel i 1 år 9 måneder er passende udmålt.

Efter forholdets karakter er der ikke grundlag for at gøre straffen helt eller delvist betinget.

Landsretten stadfæster derfor dommen.

Tiltalte har fortsat været frihedsberøvet under anken.