TfK 2007.729 VLD

V.L.D. 8. august 2007 i anke 2. afd. S-0901-07
 

 

Anklagemyndigheden mod T (adv. Michael Juul Eriksen, Åbyhøj).

(Deleuran, Peter Buhl og Kristian Palmann Jensen (kst.) med domsmænd).

Retten i Randers' dom af 19. april 2007:

Tiltalen og parternes påstande

Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag.

Anklageskrift af 9. februar 2007 er modtaget samme dag.

T er tiltalt for overtrædelse af

1. straffelovens § 288, stk. 1, nr. 1 - røveri - ved den 8. december 2005 ca. kl. 18.25 i Djurslands Bank, Torvet 5, Grenå, efter at have brudt ind ved knusning af en rude, ved trussel med en pistollignende genstand at have tilegnet sig to muleposer indeholdende 613.800 kr., 140 Euro og 105 Singapore dollars,

2. straffelovens § 293a - brugstyveri af motorkøretøj - ved på et tidspunkt i tiden mellem den 28. november 2005 og den 8. december 2005 uberettiget at have brugt personbil med reg.nr. - - - til kørsel fra Århus til Grenå,

3. straffelovens § 293a - brugstyveri af motorkøretøj - ved den 30. november 2005 i tidsrummet mellem kl. 16.15 og kl. 16.30 fra Rosensgade 1B, Grenå, at have stjålet en registreringspligtig knallert af mærket PGO med stelnr. - - - og benyttet den til kørsel i Grenå,

4. færdselslovens § 117a, stk. 2, nr. 1, ved at have foretaget de i forhold 2 og 3 nævnte kørsler, selvom han var frakendt førerretten.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om fængselsstraf.

Tiltalte har nægtet sig skyldig.

- - -

Af erklæring af 4. december 2006 fra Retsgenetisk Afdeling [bilag 0-4] fremgår blandt andet følgende af konklusionen:

»…

Prøver/effekter sikret fra Toyota Corolla med reg.nr. - - -.



KT nr. 2.5: Et afklippet ærme tilvirket som en hue med huller til øjnene, sikret fra gulv

Der blev ved den tidligere undersøgelse påvist svage tegn på tilstedeværelse af spyt, og der blev påvist DNA fra menneske i materiale fra et område nær hullerne. Der blev tillige foretaget DNA-profilanalyse af materialet, jf. erklæring af 30.03.2006.

Der fandtes ved den tidligere undersøgelse overensstemmelse mellem DNA-profilen for materialet fra det afklippede ærme og DNA-profilen for T. Det undersøgte DNA fra det afklippede ærme fandtes derfor at kunne hidrøre fra T, jf. erklæring af 13.11.2006.

DNA-profilen for materialet fra det afklippede ærme blev beregnet til at være mere end 1.000.000 gange mere sandsynlig, hvis det undersøgte DNA fra det afklippede ærme hidrører fra T, end hvis det undersøgte DNA hidrører fra en tilfældig anden person i den danske befolkning. Beregningen er kun gældende ved sammenligning med personer, som ikke er nært beslægtede med T.

Effekter fundet i en have.

KT nr. 5.1: Et par mørke bukser

Der blev ved den tidligere undersøgelse påvist DNA fra menneske i materiale fra et område på vrangsiden af linningen bagtil (område 1) og i materiale fra et område på kanten af lommeforet ved højre lomme (område 2). Der blev tillige foretaget DNA-profilanalyse af materiale fra område 1 og område 2. Ved den tidligere DNA-profilanalyse fandtes materialet fra både område 1 og fra område 2 at indeholde DNA fra mere end én person. Resultatet var i begge tilfælde i overensstemmelse med, at materialet indeholdt en større mængde DNA fra én person og en mindre mængde DNA fra en anden person, jf. erklæring af 30.03.2006.

Der fandtes ved den herværende undersøgelse overensstemmelse mellem DNA-profilerne for den større mængde DNA fra område 1 og område 2 og DNA-profilen for T inden for de resultatgivende DNA-systemer. Den større mængde DNA fra område 1 og fra område 2 på bukserne kan derfor hidrøre fra T.

DNA-profilerne for den større mængde DNA fra område 1 og område 2 på bukserne blev beregnet til at være mere end 1.000.000 gange mere sandsynlige, hvis den større mængde DNA hidrører fra T, end hvis den større mængde DNA hidrører fra en tilfældig anden person i den danske befolkning. Beregningen er kun gældende ved sammenligning med personer, som ikke er nært beslægtede med T.

KT nr. 5.2: En sort jakke med hætte

Der blev ved den tidligere undersøgelse påvist DNA fra menneske i materiale fra et område ved højre ærmeåbning (område 2), og der blev foretaget DNA-profilanalyse af materialet, jf. erklæring af 30.03.2006.

Der fandtes ved den herværende undersøgelse overensstemmelse mellem DNA-profilen for materialet fra jakken og DNA-profilen for T inden for de resultatgivende DNA-systemer. Det undersøgte DNA fra jakken kan derfor hidrøre fra T.

DNA-profilen for materialet fra område 2 blev beregnet til at være 1.500 gange mere sandsynlig, hvis det undersøgte DNA hidrører fra T, end hvis det undersøgte DNA hidrører fra en tilfældig anden person i den danske befolkning. Beregningen er kun gældende ved sammenligning med personer, som ikke er nært beslægtede med T …«

Der er endvidere under sagen foretaget dokumentation af:

- - -

Tiltalte er tidligere straffet

ved Vestre Landsrets ankedom af 23. oktober 1995 vold, tyveri m.v. med 2 års fængsel.

ved dom af 29. januar 1997 for tyveri og brugstyveri med straf af fængsel i 1 år og 3 måneder, tillige indeholdende en reststraf på 253 dage.

ved dom afsagt den 14. oktober 2005 af Retten i Lyngby for spirituskørsel og kørsel i frakendelsestiden med 14 dages betinget fængsel med en prøvetid på 2 år samt en tillægsbøde på 11.000 kr. og samfundstjeneste i 30 timer samt frakendelse af førerretten i 5 år fra den 14. oktober 2005,

ved dom afsagt den 5. december 2005 af Retten i Lyngby for vold i gentagelsestilfælde med en fællesstraf, der tillige omfattede den betingede del af straffen i dommen af 14. oktober 2005, på 60 dages betinget fængsel med en prøvetid på 2 år og samfundstjeneste i 80 timer.

- - -

Rettens bemærkninger:


Det fremgår af oplysningerne i sagen, at et afklippet ærme med hul til øjnene kort tid efter røveriet blev fundet i bilen af mærket Toyota Corolla sammen med en mulepose påtrykt »Djurslands Bank« og påskrevet »502«. Det må herefter i overensstemmelse med det, der i øvrigt er oplyst i sagen, lægges til grund, at det afklippede ærme blev anvendt som maske i forbindelse med røveriet. Det må videre lægges til grund, at også træningstøjet, som blev fundet på - - -, blev anvendt i forbindelse med røveriet. Herved lægger retten vægt på de tagne fotos fra overvågningskameraet i banken, findestedet samt forklaringen afgivet af vidnet E.

Efter resultatet af de foretagne DNA-undersøgelser lægger retten til grund, at tiltaltes DNA er fundet på såvel masken som træningstøjet, der blev anvendt i forbindelse med røveriet. Retten bemærker i den forbindelse, at tiltaltes forklaring herpå må tilsidesættes som utroværdig og aldeles usandsynlig, navnlig under hensyntagen til, at hans DNA er fundet på både maske og træningstøj.

Ingen af de øvrige oplysninger i sagen - heller ikke resultatet af de foretagne fotokonfrontationer - taler med afgørende vægt herimod, hvorfor retten finder det bevist, at tiltalte begik røveriet som anført i anklageskriftets forhold 1.

I overensstemmelse med dette bevisresultat dømmer retten tillige tiltalte efter anklageskriftets forhold 2 og 4 (alene for så vidt angår kørslen i bilen).

Retten finder ikke, at der er ført et tilstrækkeligt bevis for, at den omhandlede knallert blev anvendt ved røveriet, hvorfor tiltalte frifindes ad forhold 3.

Straffen fastsættes til fængsel i 2 år og 6 måneder, jf. straffelovens § 288, stk. 1, nr. 1, § 293a, og færdselslovens § 117a, stk. 2, nr. 1.

Retten lægger herved blandt andet vægt på det store udbytte, at der ved røveriet blev anvendt en pistollignende genstand, og at det forekommer at være nøje planlagt.

Straffen omfatter ikke den betingede straf i dommen af 5. december 2005, jf. straffelovens § 61, stk. 2, nr. 1.

Tiltalte har under sagen været frihedsberøvet fra den 17. november 2006.

- - -.

Vestre Landsrets dom:

Retten i Randers (i domsudskriften angivet som Retten i Århus) har den 19. april 2007 afsagt dom i 1. instans (- - -).

Tiltalte T har påstået frifindelse, subsidiært formildelse.

Anklagemyndigheden har påstået skærpelse.

Anklageren har præciseret tiltalen i forhold 1, således at der efter »genstand« tilføjes »mod det tilstedeværende personale«.

- - -

Tiltalte og vidnerne A og B har for landsretten i det væsentlige forklaret som i 1. instans.

Endvidere har vidnerne C og D afgivet forklaring for landsretten.

Tiltalte har supplerende forklaret, at han kom på skadestuen i november 2005, efter at han havde fået et smæld i ryggen. Han kunne næsten ikke gå. Han fik nogle piller og skulle holde ryggen i ro, men han tror ikke, at han fik nogen behandling. Inden da havde han været sygemeldt i 7-14 dage, også på grund af dårlig ryg. Han kom tilbage på arbejde omkring den 12. december 2005. Han boede alene, men hans kæreste opholdt sig af og til i hans lejlighed. Han har hverken været i Grenå eller Århus den 8. december 2005. Da han lavede rambuktyverier i 1990'erne, senest i 1998, brugte han ofte »røverhuer« svarende til den fundne. Han smed huerne fra sig efter brug. Han har tidligere stjålet tøj svarende til det fundne, som han har efterladt, nogle gange sammen med »røverhuer«. Under grundlovsforhøret forklarede han, at det kunne være nogle uvenner fra hans tidligere kriminelle miljø, der havde plantet hans DNA i huen. Han var præget af, at han blev vækket kl. 1.00 om natten og beskyldt for at have røvet 600.000 kr. Senere kom han i tanke om de huer, han tidligere havde smidt fra sig. Han mener nu, at han må have haft kontakt med huen og tøjet. Han var alene den 8. december 2005, og der var ikke andre, der havde adgang til hans mobiltelefon.

Tiltalte har om sine personlige forhold forklaret, at han havde egen slagterforretning, der gik konkurs i 2004. Siden da har han arbejdet som ansat slagter. Han pådrog sig gæld i forbindelse med konkursen.

A har supplerende forklaret, at banken lukkede kl. 18.00. Pengene var taget ud af kasserne og lagt i muleposer, hvorefter de skulle i boksen. Der var en lyd fra røverens tøj som fra regntøj. Foreholdt afhøringsrapport af 9. december 2005 har han forklaret, at det godt kan passe, at han oprindeligt beskrev gerningsmandens højde som 180-185 cm. Til Finansrådet har han angivet gerningsmandens højde til ca. 180 cm.

B har supplerende forklaret, at gerningsmanden var kraftig, men ikke fed, og muskuløs. Han var lavere end vidnet, der er 194 cm. Han vil anslå røverens højde til 180-190 cm. Der gik mindre end et minut, fra ruden blev smadret, til røveren var forsvundet gennem den samme rude igen. Det er normal procedure at lægge pengene i boksen 10-20 minutter efter lukketid. Den pågældende dag var de lidt forsinkede.

Retsgenetiker C har forklaret, at han er ansat på Retsgenetisk Afdeling, Retsmedicinsk Institut, Københavns Universitet. DNA-spor kan stamme fra hudceller, slimhindeceller eller blod, sjældent fra flydende materiale som spyt og sved. DNA-spor kan opbevares i århundreder, hvis det opbevares tørt og køligt, mens det under andre omstændigheder nedbrydes på få minutter. Huen er blevet screenet for spyt, hvor man fandt spor under det ene øje. Det pågældende område blev herefter undersøgt for DNA. De har ikke undersøgt resten af huen for hudceller, kun for spyt. Materialet fra rat, gearstang, blinklyskontakt og den ene mulepose kan stamme fra tiltalte, men der manglede materiale til at beregne sandsynligheden. Man kan i princippet beregne sandsynligheder ned til 1 til 3.

D har forklaret, at han den 8. december 2005 blev kontaktet af en mand, der var iklædt en masse tøj, herunder en hættetrøje og en vest. Han frøs og ville have vidnet til at ringe efter en taxa, fordi hans knallert var gået i stykker, og han havde gået langt. Manden medbragte nogle poser, der lå et stykke væk. Det virkede lidt fordækt, og han ønskede ikke at få manden indenfor. Vidnet henviste ham til sin nabo, der var taxachauffør. Manden vendte senere tilbage, idet naboen havde afvist ham, og vidnet bestilte derfor en taxa, der skulle hente manden oppe ved landevejen. Han hørte senere, at der kom en taxa. Der var da gået 30-45 minutter, siden manden havde kontaktet ham første gang. Foreholdt afhøringsrapport af 14. december 2005 har han forklaret, at det godt kan passe, at han har forklaret, at manden kun havde én plasticpose. Han kan godkende signalementet gengivet i rapporten side 2, 2. afsnit. I forbindelse med fotokonfrontationen udpegede han med 20% sikkerhed person nr. 1 som den person, der opsøgte ham den 8. december 2005.

Det er oplyst, at samfundstjenesten idømt ved dommen af 5. december 2005 er udført.

Landsrettens begrundelse og resultat:


Landsretten finder det af de grunde, som byretten har anført, bevist, at huen, bukserne og jakken blev benyttet af gerningsmanden i forbindelse med røveriet, og at der på jakken og huen befandt sig DNA-materiale, der stammede fra tiltalte, mens der på bukserne befandt sig DNA-materiale fra tiltalte og en anden person.

Tiltalte har ikke kunnet give en rimelig forklaring på, at hans DNA befandt sig på det tøj, der blev benyttet ved røveriet. Herefter og efter signalementerne af gerningsmanden og oplysningerne om, at DNA-materialet fra bilen og den ene pose fra banken kan stamme fra tiltalte, tiltrædes det, at tiltalte er fundet skyldig som sket.

Efter tiltaltes tidligere straffe for berigelseskriminalitet og vold sammenholdt med det, der er anført af byretten, er der ikke grundlag for at ændre straffen.

De juridiske dommere tiltræder dommens afgørelse om erstatning.

Landsretten stadfæster derfor dommen.

Tiltalte har fortsat været frihedsberøvet under anken