TfK 2011.1074 ØLD

Ø.L.D. 20. september 2011 i anke 6. afd. S-1287-11

 

 

Anklagemyndigheden mod T (adv. Carsten Halle, besk.).
(Ulla Langholz, Lene Jensen og Beth von Tabouillot (kst.) med domsmænd).

Glostrup Rets dom af 11. april 2011:



Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag.


Anklageskrift er modtaget den 11. oktober 2010.


T er tiltalt for overtrædelse af


straffelovens § 289a, stk. 1,


ved i perioden fra den 15. januar 2007 til den 3. februar 2008 svigagtigt at have oplyst Arbejdsløshedskassen STA, at han i perioden havde i alt 590 lønnede arbejdstimer hos R uagtet at han i perioden havde i alt 1240 lønnede arbejdstimer hos R, hvorved han bestemte A-kassen til at udbetale sig 64.734 kr. for meget i supplerende dagpenge.


Påstande


Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om frihedsstraf.


Tiltalte har nægtet sig skyldig.


Arbejdsløshedskassen STA har påstået, at tiltalte skal betale 68.693 kr. i erstatning.


Tiltalte har anerkendt erstatningspligten.


Tiltalte har ikke ankerkendt erstatningskravets størrelse.


Sagens oplysninger


Der er afgivet forklaring af tiltalte T og af vidnet A.


Forklaringerne er lydoptaget og gengives ikke i dommen.


Tiltalte har om sine personlige forhold forklaret, at han fortsat arbejder som tilkaldevagt hos R. Han har karantæne fra A-kassen. Han bor hos sin søster, men skal giftes [om] ca. 2 måneder, hvorefter han håber på - i en periode - at bo med sin ægtefælle i et fritidshus, som han har adgang til. Han har ingen børn.


Rettens begrundelse og afgørelse



To af rettens medlemmer lægger vægt på, at tiltaltes forklaring om, at han var syg med depression og derfor ikke bekymrede sig om udfyldelsen af dagpengekortet, herunder at han troede, at der eksisterede en 20-timers regel, findes troværdig. Tiltalte har derfor ikke haft forsæt til at besvige A-kassen.


En af rettens medlemmer finder under hensyn til beløbets størrelse, og således antallet af timer, som det indberettede antal timer afviger fra de faktiske timer, oplysningerne om fremgangsmåden ved udfyldelsen og periodens længde, at tiltalte har haft fornødent forsæt til at besvige A-kassen. Der er herved særligt lagt vægt på, at tiltalte i sommerferieperioden på dagpengekortet har angivet kun at have arbejdet én dag om ugen, uagtet at det faktiske timetal har nærmet sig fuld tid i disse uger. Forholdet bør dog henføres til straffelovens § 279, jf. bl.a. TfK 2008.781 V.


Afgørelsen træffes efter stemmeflertallet, hvorefter tiltalte frifindes.

Østre Landsrets dom:



Glostrup Rets dom af 11. april 2011 (- - -) er anket af anklagemyndigheden med påstand om domfældelse i overensstemmelse med anklageskiftet, herunder at forholdet henføres under straffelovens § 289a, stk. 1.


Tiltalte har påstået stadfæstelse og erklæret sig enig i, at forholdet henføres under straffelovens § 289a, stk. 1.


Min A-kasse (tidligere Arbejdsløshedskassen STA) har nedlagt påstand om erstatning på 67.763 kr. inklusiv tilskrevne renter dags dato.


Tiltalte har ikke bestridt erstatningspligten og erstatningens størrelse.


Forklaringer


Der er i landsretten afgivet supplerende forklaring af tiltalte og vidnet A.


Tiltalte har supplerende forklaret blandt andet, at han arbejdede som centermedarbejder for R. Han arbejdede typisk om aftenen og natten. Hans arbejde bestod blandt andet i at vise asylansøgere til rette og tage sig af konflikter. Han havde ikke til opgave at hjælpe asylansøgere med kontakt til offentlige myndigheder. Han modtog ingen timeopgørelser fra R. Når han modtog lønsedler, tjekkede han ikke, om han havde udfyldt dagpengekortene korrekt. Man kan ikke ud af lønsedlerne se, hvor mange timer man har haft pr. uge. Han kunne ikke ud fra udbetalingerne fra arbejdsløshedskassen se, om der var noget galt med hans angivelser på dagpengekortene. Han overvejede ikke at gå til arbejdsløshedskassen med sine lønsedler for at få hjælp.


Foreholdt, at han i forbindelse med personundersøgelsen ikke har villet give samtykke til indhentelse af oplysninger, har tiltalte forklaret, at han går til psykolog og godt kan skaffe dokumentation herfor.


Vidnet A har supplerende forklaret blandt andet, at han er ansat som konsulent i arbejdsløshedskassen. Tiltalte skylder i dag 67.763 kr. inklusiv tilskrevne renter dags dato. Tiltalte betaler afdrag i henhold til et frivilligt forlig. Alle dagpengemodtagere deltager i flere vejledningsmøder. Man bliver indkaldt til møde hver 3. måned. I 2007 og 2008 var der længere mellem møderne. På møderne bliver man vejledt om reglerne, herunder reglerne for supplerende dagpenge. Der har i den periode, som fremgår af anklageskriftet, kun været afholdt møde den 19. november 2007.


Landsrettens begrundelse og resultat



Tiltalte har erkendt de faktiske forhold, men har påstået frifindelse på grund af manglende forsæt.


Landsretten finder, at tiltalte i perioden har indberettet timer, der næsten systematisk har afveget fra de faktiske timer. Tiltalte har blandt andet i flere uger angivet at have arbejdet 1 dag om ugen, selv om det faktiske timeantal har nærmet sig fuld tid. På denne baggrund og henset til størrelsen af det udbetalte beløb, periodens længde og den fremgangsmåde, som tiltalte har fulgt ved udfyldelsen af dagpengekortene, finder landsretten bevist, at tiltalte har haft det til domfældelse fornødne forsæt. Tiltalte er herefter skyldig i overensstemmelse med anklageskriftet.


Straffen fastsættes til fængsel i 4 måneder, jf. straffelovens § 289a, stk. 1.


På baggrund af forholdets alder, at tiltalte er ustraffet, og at han afdrager på det skyldige beløb, gøres straffen betinget på vilkår som nedenfor bestemt.


Efter de juridiske dommeres bestemmelse tages erstatningspåstanden til følge som nedenfor bestemt.

Thi kendes for ret:


T straffes med fængsel i 4 måneder.


Fuldbyrdelsen af straffen udsættes og bortfalder efter en prøvetid på 1 år fra landsrettens dom på vilkår,


at tiltalte i prøvetiden ikke begår strafbart forhold, og


at tiltalte i dette tidsrum undergiver sig tilsyn af Kriminalforsorgen.