TfK 2003.136/1 HD
 

 

H.D. 18. november 2002 i sag 197/2002 (2. afd.)
Rigsadvokaten mod T (adv. Lars Henriksen, Århus, e.o.).

Retten i Silkeborgs dom 5. september 2001.

Denne sag er behandlet efter retsplejelovens § 922.

Retsmødebegæring er modtaget den 9. april 2001.

T er tiltalt for overtrædelse af

1)

straffelovens § 289, jf. skattekontrollovens § 13, stk. 1, skattesvig af særlig grov karakter, ved i selvangivelser for årene 1992-1997, indgivet til Silkeborg Kommune, med forsæt til skatteunddragelse, som indehaver af virksomheden V, at have udeholdt indtægter fra klargøring af biler med i alt 1.280.431 kr. og derved unddraget det offentlige i alt 540.270 kr. i skat,

2)

lov om arbejdsmarkedsfonde § 18, stk. 2, jf. stk. 1, litra b, ved for indkomstårene 1994 til 1997 i Silkeborg med forsæt til at unddrage det offentlige bidrag at have afgivet urigtige oplysninger om bidragsgrundlaget, idet det var selvangivet for lavt med i alt 1.264.452 kr., hvorved det offentlige blev unddraget 89.736 kr. i bidrag,

3)

momslovens § 81, stk. 3, jf. stk. 1, nr. 1 (for så vidt angår den del af nedennævnte periode, der ligger forud for den 1. juli 1994: dagældende lovs § 35, stk. 3, jf. stk. 1, litra a), ved som indehaver af virksomheden V med forsæt til afgiftsunddragelse for perioden 1. september 1992 til 30. juni 1998 at have afgivet urigtige oplysninger til brug for afgiftskontrollen eller kontrollen med udbetalinger efter § 63, hvorved statskassen blev undraget i alt 361.927 kr. i moms, og

4)

straffelovens § 302, stk. 1, nr. 2 og 3, jf. dagældende bogføringslovs § 2, jf. § 1, stk. B, jf. næringslovens § 30, ved i Silkeborg i perioden 1. oktober 1992 til 3. juni 1998 under omstændigheder, der kendetegner forholdet som særligt groft, som indehaver af virksomheden V at have undladt at føre daglig kasserapport, at have undladt at bogføre væsentlige dele af virksomhedens omsætning samt undladt at opbevare dele af regnskabsmaterialet, alt hvorved der ikke skabtes et retvisende billede af virksomhedens økonomiske stilling og resultat.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om, at tiltalte idømmes en frihedsstraf og en tillægsbøde, jf. straffelovens § 50, stk. 2.

Tiltalte har erkendt sig skyldig.

Der er under sagen afgivet forklaring af tiltalte.

Rettens bemærkninger:

Tiltalte har uden forbehold erkendt sig skyldig. Tilståelsen støttes af de oplysninger, der i øvrigt foreligger. Det er derfor bevist, at tiltalte er skyldig.

Straffen fastsættes i medfør af straffelovens § 289, jf. skattekontrollovens § 13, stk. 1, lov om arbejdsmarkedsfonde § 18, stk. 2, jf. stk. 1 b, lov om merværdiafgift (momsloven) § 81, stk. 3, jf. stk. 1, nr. 1, og for så vidt angår perioden forud for den 1. juli 1994: § 35, stk. 3, jf. stk. 1, litra a), og af straffelovens § 30, stk. 1, nr. 2 og 3, jf. dagældende bogføringslovs § 2, jf. § 1, stk. B, jf. næringslovens § 30, til fængsel i 9 måneder.

Endvidere skal tiltalte, jf. straffelovens § 50, stk. 2, betale en tillægsbøde på 990.000 kr. med forvandlingsstraf af fængsel på 60 dage.

Efter det oplyste om tiltaltes helbred og personlige forhold er det ikke påkrævet, at fængselsstraffen kommer til fuldbyrdelse, hvilket tillige gælder med hensyn til tillægsbøden, som tiltalte efter det oplyste om hans reducerede erhvervsevne og om hans økonomiske forhold er afskåret fra at kunne betale, således at fuldbyrdelse af forvandlingsstraffen bliver aktuel. Som følge deraf gøres både fængselsstraffen og bødestraffen i medfør af straffelovens § 56, stk. 2, betinget med vilkår som nedenfor anført, herunder vilkår om samfundstjeneste i 150 timer, jf. straffelovens § 62.

- - -

Tiltalte skal betale sagens omkostninger.

Vestre Landsrets dom 6. marts 2002 (11. afd.)
(Torben Geneser, Olav D. Larsen, Lindqvist (kst.) med domsmænd).

Retten i Silkeborg har den 5. september 2001 afsagt dom i 1. instans — — —. 

Anklagemyndigheden har påstået skærpelse, således at tillægsbøden på 990.000 kr. gøres ubetinget.

Tiltalte har påstået stadfæstelse.

Anklagemyndigheden har for landsretten berigtiget tiltalen, således at henvisningen i forhold 2 til »litra b« ændres til »litra a«.


Tiltalte har om sine personlige forhold supplerende forklaret, at han lider af »malersyndrom« og desuden har hjerteproblemer. Han har haft en blodprop. Han tager hjertemedicin og nervemedicin. Hans førtidspension udgør netto ca. 5.200 kr. om måneden, hvoraf han afdrager skattegæld. Hans skattegæld udgør i alt ca. 1 mio. kr. Han ejer ingen aktiver.

Landsrettens begrundelse og resultat:

Den betingede frihedsstraf er passende fastsat, og der er ikke anledning til at ændre udmålingen af tillægsbøden.

Herefter udtaler 4 voterende:

Tiltalte er 58 år og førtidspensionist. Vi tiltræder herefter af de grunde, som byretten har anført, at tillægsbøden er gjort betinget.

2 voterende finder under hensyn til grovheden af lovovertrædelserne, den opnåede vinding og den idømte betingede frihedsstraf, at tillægsbøden ikke bør gøres betinget.

Afgørelsen træffes efter stemmeflertallet, og landsretten stadfæster herefter dommen, idet dommens bestemmelse om prøvetid og længstetid opretholdes.

Thi kendes for ret:

Byrettens dom stadfæstes.

Statskassen skal betale sagens omkostninger for landsretten.

Højesterets dom.

I tidligere instanser er afsagt domme af Retten i Silkeborg den 5. september 2001 og af Vestre Landsrets 11. afdeling den 6. marts 2002.

I pådømmelsen har deltaget fem dommere: Hornslet, Wendler Pedersen, Torben Melchior, Per Sørensen og Marianne Højgaard Pedersen.

Dommen er anket af anklagemyndigheden med påstand om skærpelse, således at tillægsbøden på 990.000 kr. gøres ubetinget. Endvidere påstås prøvetiden, længstetiden for afvikling af samfundstjenesten samt tilsynsperioden regnet fra datoen for Højesterets dom.

Tiltalte har påstået stadfæstelse.

For Højesteret drejer sagen sig således reelt alene om, hvorvidt den idømte tillægsbøde skal gøres betinget.

Højesterets bemærkninger.


Efter straffelovens § 50, stk. 2, kan bøde idømmes som tillægsstraf til anden strafart, når tiltalte ved lovovertrædelsen har opnået eller tilsigtet at opnå økonomisk vinding for sig selv eller andre. Det fremgår af forarbejderne til denne bestemmelse, at der ved udmålingen af disse tillægsbøder ud fra generalpræventive grunde skal lægges større vægt på størrelsen af den økonomiske vinding, som tiltalte opnåede eller søgte at opnå, end på tiltaltes økonomiske forhold (Rigsdagstidende 1938-39, tillæg A, spalte 3764-65, og Folketingstidende 1971-72, tillæg A, spalte 121). I overensstemmelse hermed er det i sager om grove overtrædelser af skatte- og afgiftslovgivningen, hvor der idømmes betinget eller ubetinget frihedsstraf, fast praksis som tillægsstraf at idømme en bøde, der er udmålt i forhold til den økonomiske vinding, tiltalte har opnået eller søgt at opnå ved lovovertrædelsen.

Ringe eller manglende betalingsevne på domstidspunktet vil ud fra de samme grunde som udgangspunkt ikke kunne føre til, at en sådan tillægsbøde gøres betinget. I øvrigt vil der på dette tidspunkt ofte ikke foreligge de nødvendige oplysninger om muligheden for nu eller senere at inddrive bøden helt eller delvist.

Højesteret finder, at oplysningerne om lovovertrædelserne og tiltaltes personlige og økonomiske forhold ikke giver grundlag for undtagelsesvis at gøre bøden betinget.

Højesteret tager herefter anklagemyndighedens påstand til følge.

Thi kendes for ret:

Landsrettens dom stadfæstes med den ændring, at bødestraffen gøres ubetinget.

Prøvetiden for udsættelsen af fængselsstraffen, længstetiden for afvikling af samfundstjenesten og tilsynsperioden regnes fra afsigelsen af denne højesteretsdom.

Tiltalte skal betale sagens omkostninger for Højesteret.