Uddrag af redegørelse af 26. februar 2002 til
"Tilsyn i henhold til grundlovens § 71" (§ 71-tilsynet)  vedrørende Retspsykiatrien i H:S, udarbejdet af H:Sundhedsfaglige Råd for Psykiatri, Retspsykiatrisk Arbejdsgruppe, 2001

 



 

  Klik her for at åbne redegørelsen i sin helhed.

Nedenfor er gengivet enkelte uddrag af redegørelsen.

Side 55:

"...Patienter med retspsykiatrisk foranstaltning i H:S

l. Historisk udvikling


Der er omtrent sket en fordobling af antallet af patienter i H:S med dom til en psykiatrisk særforanstaltning fra 1994 til 1999 - fra 179 til 307 patienter - (og en tredobling siden 1980) en stigning, der primært har fundet sted i gruppen af patienter med dom til psykiatrisk behandling i hospital for sindslidende i henhold til straffelovens § 68 jf. § 16 og straffelovens § 69. Stigningen har fundet sted i gruppen af patienter, der lider af skizofreni."





Side 59:

"... En gennemgang af materiale fra Københavns Fængsler fra slutningen af 1990'erne belyser, at det kan være endog overordentligt vanskeligt at få indlagt en psykotisk (sindssyg) indsat, det være sig varetægtsarrestant eller afsoner. Yderligere udskives erkendte psykotiske patienter efter påbegyndt medikamentel behandling fra de psykiatriske afdelinger til fortsat ophold i Københavns Fængsler - en situation som de Københavnske psykiatriske afdelinger beklager, men vedkender sig. .."

".. Der kan gå endog særdeles lang tid før overflytning fra fængsel til psykiatrisk afdeling finder sted i de tilfælde, hvor patienter indstilles til indlæggelse på psykiatrisk afdeling under fængselsophold, eller hvor retten afsiger kendelse om varetægtsfængsling i surrogat på psykiatrisk afdeling.

De Europæiske Fængselsregler, som Danmark har ratificeret, anfører i artikel 100, "at personer, som konstateres at være sindssyge, ikke bør anbringes i fængsler".




Side 61:

"..Retspsykiatrien som lægefagligt område

1. Klinisk


"...Effekten af behandling af patienter med retspsykiatriske foranstaltninger på kriminelt recidiv, herunder farlighed, er udokumenteret. Der eksisterer ikke faglige rekommendationer om behandlingen af patienter med retspsykiatriske foranstaltninger. Herunder foreligger der ikke retningslinjer for, hvorledes afdelingen skal forholde sig ved patientens udeblivelse eller i forbindelse med anbefaling af ændring/ophævelse af en psykiatrisk særforanstaltning.

ll. Forskningsmæssigt


Den væsentlige retspsykiatriske forskning i Danmark udgår fra Justitsministeriet, Retspsykiatrisk Klinik. Der er kun publiceret få kliniske retspsykiatriske undersøgelser (se litteraturreferencer i Spørgeskemaundersøgelsen (Bilag). Der er få tværsnitsundersøgelser af patientgrundlaget i retspsykiatrien og ingen prospektive longitudinelle undersøgelser, der beskriver behandlingsindholdet og effekten af den retspsykiatriske foranstaltning.

Ligeledes findes der ikke forskning i Danmark inden for farlighedsvurdering, som danner grundlag for anbefalinger om foranstaltningsidømmelse og -ændringer. ..."