TfK 2013.83

V.L.D. 29. oktober 2012 i anke 3. afd. S-0928-12
 

 

Anklagemyndigheden mod T (adv. Lone Adolphsen, Aabenraa).
(Annette Dellgren, Poul Hansen og Søren S. Skjærbæk (kst.) med domsmænd).

Retten i Sønderborgs dom af 10. april 2012:



Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag.


Anklageskrift er modtaget den 17. august 2011.


T er tiltalt for overtrædelse af:


1. straffelovens § 291 a - brugstyveri,


ved den 10. juni 2010 ca. kl. 11.30 i forening med A uberettiget at have brugt en personbil, reg.nr. - - - til kørsel fra en parkeringsplads ved Hotel Europa, Madevej i Åbenrå til - - - i Skærbæk.


Påstande


Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om, at tiltalte findes skyldig efter anklageskriftet, og at sanktionsspørgsmålet afgøres efter forelæggelse af den psykiatriske speciallægeerklæring for retslægerådet.


Tiltalte har nægtet sig skyldig.


Sagens oplysninger


Der er under sagen afgivet forklaring af tiltalte, T, og vidneforklaringer af politiassistent B og A. Forklaringerne er blevet lydoptaget ved rumoptagelse og gengives ikke i retsbogen, jf. retslejelovens § 218a, stk. 4.


Overlæge H. Günter Gantenberg har under sagen afgivet en psykiatrisk speciallægeerklæring af 28. marts 2012. Overlægen har blandt andet erklæret:


»På gerningstidspunktet har T været i et mangeårigt periodisk dagligt stofmisbrug - var stofpåvirket og kan ikke huske hvad der foregik overhovedet.


T befandt sig på gerningstidspunktet i en tilstand med svigtet realitetsopfattelse, som kan ligestilles med sindsygdom og er derfor omfattet af de i straffelovens § 16 beskrivende personkreds.


Såfremt T findes skyldig i de påsigtede handlinger, skal der derfor anbefales dom til ambulant behandling på psykiatrisk afdeling og Misbrugscenter med tilsyn af Kriminalforsorgen, således at Kriminalforsorgen i samråd med overlægen kan træffe beslutning om indlæggelse, jf. straffelovens § 68.«


Tiltalte har om sine personlige forhold supplerende forklaret, at hun kan bekræfte de personlige oplysninger, der fremgår af den psykiatriske speciallægeerklæring og personundersøgelsen. Hun har de seneste 2 måneder boet på behandlingsstedet - - -, hvor hun modtager terapi og ADL-træning samt psykologbehandling. Hun håber at få opholdet forlænget. Hun har været clean i 1 år og har kendt sin kæreste i 2 år. De bor sammen i - - -, men vil gerne flytte i hus i - - -.


Rettens begrundelse og afgørelse



Tiltalte har nægtet sig skyldig, men har til politirapport af 12. juni 2010 erkendt medvirken til brugstyveri. Tiltalte har under hovedforhandlingen i overensstemmelse med den psykiatriske speciallægeerklæring forklaret, at hun ikke husker episoden og intet husker fra perioden omkring gerningstidspunktet. Der er ikke forelagt retten tekniske beviser, der indikerer, at tiltalte skulle have været i den brugsstjålne bil, og vidnerne har ikke forklaret om kendskab hertil.


Efter bevisførelsen har anklagemyndigheden herefter ikke ført det til domfældelse fornødne bevis for tiltaltes skyld, hvorfor tiltalte frifindes.

- - -

Vestre Landsrets dom:



Retten i Sønderborg har den 10. april 2012 afsagt dom i 1. instans (- - -).


Påstande


Anklagemyndigheden har påstået dom i overensstemmelse med tiltalen i 1. instans.


I tilfælde af domfældelse påståes tiltalte idømt en behandlingsdom på psykiatrisk afdeling med tilsyn af Kriminalforsorgen og overlægen under udskrivelse, således at Kriminalforsorgen i forbindelse med overlægen kan træffe bestemmelse om indlæggelse i psykiatrisk afdeling. Længstetiden for foranstaltningen påståes fastsat til 5 år.


Tiltalte, T, har påstået stadfæstelse.


Tiltalen angår ifølge anklageskriftet rettelig overtrædelse af straffelovens § 293 a.


Supplerende oplysninger


Tiltalte er blevet ambulant mentalundersøgt til brug for ankesagen. Af konklusionen i erklæringen af 10. august 2012 fra overlæge Hanne Hilmer, Psykiatrisk Afdeling, Middelfart, fremgår bl.a. følgende:


»…


Observanden kommer midt i teenageårene ind i et bredt og eskalerende stofmisbrug, som hun aktuelt er i døgnbehandling for.


Observanden er ikke tidligere straffet og er aktuelt sigtet for brugstyveri.


Observanden har været svært påvirket af alkohol og stoffer på tidspunktet for det nu påsigtede, men der er ikke mistanke om abnorm rustilstand.


Observanden er normalt begavet, og hun er således ikke omfattet af straffelovens § 16, stk. 2.


Observanden er ved observationen fundet omfattet af straffelovens § 69, muligvis § 16, stk. 1.


Såfremt observanden findes skyldig i det nu påsigtede, skal man, som bedre egnet, med henblik på imødegåelse af ny ligeartet kriminalitet, pege på dom til behandling på Psykiatrisk Afdeling med tilsyn af Kriminalforsorgen og overlægen under udskrivelse, således at Kriminalforsorgen i forbindelse med overlægen kan træffe bestemmelse om indlæggelse i Psykiatrisk Afdeling.


Observanden bør fortsat være i intensiv misbrugsbehandling.«


Forklaringer


Tiltalte og vidnet A har for landsretten i det væsentlige forklaret som i 1. instans.


Der er endvidere afgivet vidneforklaring af politiassistent P.


Tiltalte har supplerende forklaret, at hun ikke kan huske, at hun på et tidspunkt blev anholdt sammen med A. Foreholdt sin forklaring til politirapport den 12. juni 2010, hvoraf fremgår, at hun skulle have erkendt sammen med A at have begået brugstyveri af en bil og forklaret nærmere herom, forklarede hun, at hun ikke kan huske, hvad hun skulle have sagt. Det er hendes underskrift på rapporten, men hun kan ikke huske, at hun skulle have gennemlæst rapporten, og hun kan ikke engang huske, at hun er blevet afhørt.


Tiltalte har om sine personlige forhold yderligere forklaret, at hun var på - - - fra 27. februar i år til slutningen af juli 2012, men hun blev bortvist, fordi hun var begyndt at komme sammen med en anden beboer på stedet. Hun har siden 1. august 2012 boet alene i egen lejlighed, og det går godt. Hun har ikke fundet en ny kæreste. Hun skal nu i behandling, hvor hun skal lære at leve et normalt liv uden stoffer og alkohol. Hun kommer to gange om ugen på misbrugscentret og får antabus. Hun har haft to tilbagefald på - - -, men har nu været clean i snart ½ år. Hun får medicin, bl.a. for sin borderline-lidelse. Hun har også fået tilknyttet en kontaktperson, der kommer en gang om ugen og i øvrigt hjælper hende med meget forskelligt. Hendes økonomi går også bedre og er blevet lagt i system. Hendes omgangkreds er hendes familie og tre rigtig gode veninder, der ikke er misbrugere. Hun har været meget ærlig over for sine veninder om sin fortid. Hendes tid går med at passe møder og i øvrigt lære at passe sig selv. Hun har ingen kontakt til personer i misbrugsmiljøet. Hun vil gerne være veterinærsygeplejerske.


Politiassistent P har forklaret, at han sammen med politiassistent B kørte patrulje, da de fik en anmeldelse om en muligt brugsstjålet bil. De fandt bilen, der stod foran A's mors bopæl, og de tog kontakt til bopælen, hvor de talte med A og tiltalte. Han husker det som et »erkender«-forhold. Han afhørte tiltalte på politigården i Aabenraa, men han husker ikke længere, om hun da erkendte at have været med til brugstyveriet. Afhøringen forløb helt normalt, som en afhøring plejer at gøre. Hvis en sigtet erkender, bruger han normalt at lade den sigtede skrive under på rapporten, hvis pågældende vil det. Det var en sag, der var af den type, at den var færdig for hans vedkommende, da han gik fra vagten. Han husker ikke længere, hvordan han opfattede tiltalte under afhøringen.


A har supplerende forklaret, at han indtog mange stoffer i den pågældende periode i 2010, hvilket kan være årsag til, at hans hukommelse ikke er så god. Foreholdt politirapport af 12. juni 2010, hvoraf fremgår, at han da skulle have erkendt brugstyveri og yderligere forklaret, at han efter at have stjålet bilen havde samlet tiltalte op, og at de derefter havde kørt ca. 100 km i bilen, forklarede han, at han ikke husker at være blevet afhørt, eller hvad han skulle have forklaret. Det er ham, der har underskrevet rapporten. Det er nok også korrekt, at han også erkendte brugstyveriet under sin egen sag, hvor han bl.a. skulle have forklaret, at tiltalte have været vagtmand, men dette husker han heller ikke længere. Han ønskede bare at få sagen hurtigt overstået, så brev- og besøgskontrol kunne blive ophævet.


Landsrettens begrundelse og resultat



Tiltalte og A har under denne sag begge forklaret, at de ikke længere kan huske, hvad de forklarede til politiet i juni 2010, ligesom A ikke kan huske, hvad han forklarede under sin egen sag i juli 2010.


Landsretten finder ved tiltaltes erkendelse af brugstyveriet til politiet, således som det fremgår af politirapporten, som hun har underskrevet, sammenholdt med A's forklaring til politiet og i retten under hans egen sag og med omstændighederne ved fundet af bilen ud for A's mors bopæl, hvor tiltalte og A blev antruffet og anholdt, at det er bevist, at tiltalte har medvirket til brugstyveri i overensstemmelse med tiltalen. Tiltalte er derfor skyldig i den rejste tiltale.


Efter indholdet af mentalerklæringen er tiltalte med sikkerhed omfattet af straffelovens § 69.


Landsretten finder det formålstjenligt i stedet for at idømme straf at træffe bestemmelse om andre foranstaltninger. Under hensyn til karakteren af den begåede kriminalitet og også henset til den tid, der er forløbet, siden forholdet blev begået, findes det uproportionalt af følge anklagemyndighedens påstand om, at der skal være mulighed for indlæggelse. Landsretten tager derfor alene anklagemyndighedens påstand til følge som nedenfor bestemt med en længstetid på 3 år, jf. straffelovens § 69 a, stk. 3.

Thi kendes for ret:


Tiltalte, T, dømmes til ambulant behandling på psykiatrisk afdeling samt tilsyn af Kriminalforsorgen indenfor en længstetid på 3 år fra landsrettens dom.