TfK 2009.92

Ø.L.D. 4. november 2008 i anke 14. afd. S-2676-08
 

 

Anklagemyndigheden mod T (adv. Georg Steensboe, besk.).
(Rosenløv, Norman E. Cleaver og Betina Juul Heldmann (kst.) med domsmænd).

Odense Rets dom af 9. september 2008:



Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag.


Anklageskrifter er modtaget den 5. og 13. august 2008.


T er tiltalt for overtrædelse af


1. straffelovens § 265,


ved den 3., 10., 12. og 14. september 2007 at have sendt e-mails til A på mailadressen A…net,, selvom Politidirektøren i Odense ved tilhold af 8. maj 2007 havde meddelt tiltalte advarsel mod at rette henvendelse til A og B.


2. straffelovens § 265,


ved den 9. oktober 2007 og den 5. november 2007 at have ladet C sende e-mails til tiltaltes børn A og B på A…net,, selvom Politidirektøren på Fyn ved tilhold af 8. maj 2007 havde meddelt tiltalte advarsel mod at rette henvendelse til A og B.


3. straffelovens § 265,


ved i tiden mellem den 29. november og den 21. december 2007 at have sendt adventsgaver til sine børn, selvom Politidirektøren i Odense ved tilhold af 8. maj 2007 havde meddelt tiltalte advarsel mod at rette henvendelse til A og B.


4. straffelovens § 265,


ved den 25. december 2007 til den 5. februar 2008 enten personligt eller gennem sin mor, D, at have sendt e-mails til sine børn, selvom Politidirektøren i Odense ved tilhold af 8. maj 2007 havde meddelt tiltalte advarsel mod at rette henvendelse til A og B.


5. straffelovens § 265,


ved den 8. maj 2008 kl. 17.00 at have indfundet sig på adressen - - -, som støder op til - - - og overvåget A, mens hun var i haven, selvom Politidirektøren i Odense ved tilhold af 8. maj 2007 havde meddelt tiltalte advarsel mod at rette henvendelse til B og A.


Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om fængselsstraf.


Tiltalte har erkendt sig skyldig i forhold 1 og nægtet sig skyldig i forholdene 2-5.


Tiltalte har forklaret, at A og B er hans børn. A er 14 år og B er 10 år. Børnenes mor er M. Han og M blev skilt for 3-4 år siden efter 12 års ægteskab. Det var M, der ville skilles, og han blev meget ked af det. Han havde samvær med børnene i ½ års tid. M fik forældremyndigheden alene. Han sagde til M, at han gerne ville have børnene på delt samvær. Det ville hun ikke være med til. Han sagde, at han så ikke ville skrive under på hushandlen. På det tidspunkt var de begge flyttet fra huset. Efter ½ års tid bebrejdede A ham, at han ikke ville skrive under på det med huset og sagde, at det var grunden til, at de havde så dårlig økonomi. Børnene sagde i den forbindelse til ham, at de ikke ville se ham mere, når han ikke ville skrive under på det med huset. Han ville ikke skrive under på det med huset, før der var en samværsaftale. Han har herefter ikke haft samvær med børnene siden april 2006 eller 2007. Han har via statsforvaltningen forsøgt at få fastsat samvær, men har fået afslag på samvær. Han tror ikke, at det reelt er børnenes ønske, at de ikke vil se ham. Det var noget, M stod bag. Efter 1 års tid skrev han alligevel under på hushandlen. Han fik et tilhold i maj 2007. Han forstod egentlig ikke hvorfor. Han tror ikke, at det var børnenes ønske. Han havde forinden af politiet fået besked på, at han ikke måtte kontakte børnene, men det gjorde han alligevel, fordi A kontaktede ham på mail. I løbet af sommeren 2007 aftalte han med A, at han kunne kontakte hende, når han fik styr på sit liv. Han sendte de 4 mails, der er omhandlet i forhold 1 til A i september 2007. Da havde han fået styr på sit liv og mente derfor, at han kunne skrive. Desuden verserende sagen om samvær i statsforvaltningen igen. Han fik dog ikke tillagt samvær. Han har ikke hæftet sig ved den anvendelse, der er af punktummer og spørgsmålstegn i de 4 mails.

--------------------------------------------------------------------------------


Tiltalte er tidligere straffet


ved Odense rets dom af 31. januar 2007 med fængsel i 20 dage betinget med en prøvetid på 1 år for overtrædelse af straffelovens § 266.


ved udenretlig bødevedtagelse den 5. november 2007 med en bøde på 1.000 kr. for overtrædelse af straffelovens § 265.


Rettens begrundelse og resultat.



Ad forhold 1


Tiltalte har uden forbehold erkendt sig skyldig. Tilståelsen støttes af de oplysninger, der i øvrigt foreligger. Det er derfor bevist, at tiltalte er skyldig.


Ad forhold 2


Efter bevisførelsen er det ikke bevist, at tiltalte var bekendt med, at C sendte de to e-mails til A og B eller, at det var tiltalte, der afsendte disse. Tiltalte frifindes derfor i dette forhold.


Ad forhold 3


Henset til at det må lægges til grund, at tiltalte sendte fødselsdagsgave til A i august 2007, uden at dette blev anmeldt til politiet, som en overtrædelse af tilholdet, sammenholdt med tiltaltes forklaring om, hvordan han opfattede mødet på statsforvaltningen, kan det ikke med den til domfældelse i en straffesag fornødne sikkerhed anses for bevist, at tiltalte havde forsæt til at overtræde tilholdet, da han fremsendte adventsgaver til A og B i december 2007, og han frifindes derfor for dette forhold.


Ad forhold 4


Efter oplysningerne om registreringen af de ip-adresser, der har været anvendt under afsendelse af disse e-mails, herunder at to e-mails er afsendt med ip-adresse registreret til tiltaltes arbejdsgivers bopæl, mens ingen e-mails er afsendt med en ip-adresse registreret til tiltaltes mors bopæl, sammenholdt med ordlyden af de pågældende e-mails og tegnsætningen i disse, samt forklaringen fra vidnet M, er det - uanset tiltaltes benægtelse - ubetænkeligt at anse for bevist, at tiltalte selv fremsendte disse e-mails til A og B i strid med tilholdet.


Det bemærkes i den forbindelse tillige, at tiltaltes forklaring om, at han har hjulpet sin mor med at sende e-mails blandt andet fra moderens bopæl, ikke er understøttet af oplysningerne om de registrerede ip-adresser, ligesom det forekommer usandsynligt, at tiltalte i to tilfælde fra sin egen bopæl efter at have logget på sin arbejdsgivers server, skulle have hjulpet sin mor med at sende en e-mail til børnene.


Tiltalte er derfor skyldig i overtrædelse af straffelovens § 265 i dette forhold.


Ad forhold 5


Tiltaltes forklaring, hvorefter han var uvidende om, at adressen - - - i - - - var nabo til sine børns bopæl på - - - i - - -, og at det derfor var utilsigtet, at han befandt sig der sammen med en ejendomsmægler for at se på huset, der var til salg, må tilsidesættes som usandsynlig og utroværdig henset til, at børnene havde boet der sammen med deres mor i en længere periode herunder, mens tiltalte havde sporadisk samvær med dem.


Herefter og efter forklaringerne fra vidnerne M og A, er det - uanset tiltaltes benægtelse - ubetænkeligt at anse for bevist, at tiltalte indfandt sig på adressen - - - for at overvåge sine børn herunder sin datter A i strid med tilholdet.


Tiltalte er derfor skyldig i overensstemmelse med tiltalen i dette forhold.


Straffen fastsættes til fængsel i 14 dage, jf. straffelovens § 265, tildels jf. § 89.


Retten har ved strafudmålingen lagt vægt på, at tiltalte tidligere er straffet for overtrædelse af tilholdet, og at der er tale om gentagne overtrædelser over et længere tidsforløb. Af disse grunde er der ej heller grundlag for at gøre fængselsstraffen betinget.

Østre Landsrets dom:



Odense Rets dom af 9. september 2008 (- - -) er anket af T med endelig påstand om frifindelse i forhold 5 samt formildelse, herunder at straffen gøres betinget.


Anklagemyndigheden har påstået domfældelse i overensstemmelse med byrettens bevisresultat samt skærpelse.


Der er i landsretten afgivet supplerende forklaringer af tiltalte og af vidnet M, der begge har forklaret i det væsentlige som i byretten.


Tiltalte har vedrørende forhold 5 forklaret, at ejendomsmægleren pegede på en mark og fortalte, at den ikke skulle bebygges. Det var på den mark, han fik øje på A, som red på en hest omkring 30 meter væk. Det var hans kæreste, som havde lavet aftalen med ejendomsmægleren. Han havde ingen anelse om, at M boede på naboejendommen. Hans arbejdsforhold er uforandrede, men han har svært ved at koncentrere sig om arbejdet, fordi han savner kontakten til sine børn.


M har forklaret, at tiltalte flere gange har hentet børnene på adressen - - -, da han havde samvær med dem, så han vidste godt, hvor de boede.


Der er endvidere afgivet forklaring af vidnet F. - - -.


De for byretten af vidnerne E og A afgivne forklaringer er dokumenteret i medfør af retsplejelovens § 923.


Også efter bevisførelsen for landsretten findes tiltalte af de grunde, der er anført i dommen, skyldig i forhold 5.


Efter en samlet vurdering af karakteren af tiltaltes overtrædelse af tilholdet findes der ikke grundlag for at forhøje den idømte fællesstraf, ligesom det af de i dommen nævnte grunde tiltrædes, at straffen ikke kan gøres betinget.


Landsretten stadfæster derfor dommen, i det omfang den er anket.