TfK 2012.367

Ø.L.D. 26. januar 2012 i anke 14. afd. S-756-11
 

 

Anklagemyndigheden mod T (adv. Peter B. Hjørne, besk.).

(Katja Høegh, B.O. Jespersen og Olaf Tingleff).

T var bl.a. tiltalt for overtrædelse af lov nr. 1190 af 11. oktober 2007 om tv-overvågning § 5, stk. 1, jf. § 1, stk. 1, ved den 6. maj 2010 fra bopælen med opsat videokamera at have video- overvåget offentlig vej, som benyttes til almindelig færdsel samt lydoptagelse af samme.


Af Odense Rets dom af 28. februar 2011 fremgår, at T nægtede sig skyldig.



Det hedder i dommen bl.a.:


T bestrider at han har overtrådt lovbekendtgørelsen om tv-overvågning, idet der alene har været tale om opsætning af et kamera ved en enkelt lejlighed. Han kan bekræfte, at han har opsat et tv-kamera rettet mod offentlig vej. Kameraet var opsat på hans bopæl med front mod offentlig vej. Han forklarede, at de adskillige gange har været udsat for chikanerier fra deres nabo, hvor de har oplevet, at krukker er blevet væltet og låger er blevet åbnet. De ønskede derfor at se, hvad der skete, når der kom en leverandør med nogle planter til deres hjem. De opsatte derfor et kamera, den dag hvor leverandøren skulle komme. De ville ikke selv være hjemme på det tidspunkt, hvor leverandøren kom. Man kan på videoen se, at naboen går ud til vognmanden, der bliver utryg og vælger at køre igen. Den pågældende dag forlod de hjemmet ved 14-tiden og kom hjem igen 17.00-17.15. I den periode kørte kameraet. Han har ikke tidligere haft det pågældende kamera sat op. Han har tidligere haft nogle billige Netto kameraer sat op, men de var ikke rettet mod offentlig vej. Politiet kom dagen efter til hans bopæl. På det tidspunkt var kameraet nedtaget og lå i inde i hans hus. Det er korrekt, at det var opsat således, at det også var rettet over mod genboen ud mod offentlig vej. Han har ikke været i tvivl om, at det var lovligt at opsætte et sådant kamera, idet man på tv kan se kameraer følge bolighajer. Han har ikke filmet inde på privat grund men kun på offentlig vej. Han forklarede, at årsagen til chikanerierne med naboen opstod for nogle år siden, hvor der opstod en del sladder og kliche dannelse mellem naboerne. Da tiltalte og hans kone ikke ønskede at tage del i denne sladder og ønskede at holde sig ude af det, opstod der problemer med naboen A. Efterfølgende har de oplevet, at der i deres have er væltet krukker og låger der er åbnet. Han forklarede, at han samme aften smed en kopi af videoen i naboens postkasse, for at gøre ham klart, hvad han havde gjort.


Forespurgt forklarede han, at chikanerierne ikke er stoppet. A fortsætter stadigvæk med at råbe ind under hegnet og antaste deres gæster.


Vidnet politiassistent B har forklarede, at det er rigtigt, at der kom en anmeldelse om videoovervågning den 7. maj 2010. Han forklarede, at da han kom til tiltaltes bopæl, var kameraet ikke opsat, men var taget med ind i tiltaltes ejendom. Tiltalte hentede kameraet i et af værelserne i huset. Han forklarede, at der endvidere havde siddet nogle andre kameraer et stykke tid. Han fik dog forevist, at der ikke var ledninger til de pågældende kameraer. Han har ikke set det pågældende håndholdte kamera opsat tidligere, og han kommer tit i området. Han forklarede, at han ikke mener, at kameraet var opsat men havde stået på en stol udenfor.


I dommens præmisser hedder det vedrørende dette forhold:


Det fremgår af § 1 i lovbekendtgørelse nr. 1190 af 11. oktober 2007, at private ikke må foretage tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel. Det fremgår endvidere af § 1, stk. 2, at ved tv-overvågning forstås vedvarende eller regelmæssig gentagen personovervågning.


Ifølge bemærkningerne til bestemmelsen må udtrykket »vedvarende eller regelmæssig gentagen personovervågning« indebære, at iagttagelser sker for at føre løbende kontrol med personer og deres adfærd.


Sigtede har forklaret, at han igennem længere havde følte sig chikaneret at sin nabo og har erkendt, at han opsatte et videokamera, der overvågede offentlig vej, som benyttes til almindelig færdsel samt foretog lydoptagelse af samme, idet han ønskede at foretage iagttagelser af sin nabos adfærd i forbindelse med, at tiltalte skulle have leveret nogle blomster af en fragtmand. Efter bevisførelsen og på baggrund af tiltaltes forklaring kan det lægges til grund, at videokameraet var opsat den 6. maj 2010, og at der blev foretaget tv-overvågning i en sammenhængende periode på over tre timer. Under disse omstændigheder og når henses til formålet med og varigheden af tv-overvågningen finder retten det godtgjort, at tiltalte har gjort sig skyldig i overtrædelse af § 1 i lov nr. 1190 af 11. oktober 2007 om tv- overvågning. Tiltalte findes således skyldig i tiltalen.


T blev for dette forhold og overtrædelse af færdselsloven straffet med en bøde på 8.000 kr. med forvandlingsstraf på 10 dages fængsel, og det anvendte videokamera blev konfiskeret.


Af Østre Landsrets dom fremgår bl.a., at T nægtede sig skyldig i det nævnte forhold.


Det hedder i dommen bl.a.:


Tiltalte har i landsretten supplerende forklaret, at han tidligere har opsat nogle attrapkameraer. Han har kun den 6. maj 2010 opsat et rigtigt kamera, som han plejer at bruge til familiefester, Han tog det ned med det samme, da de var kommet hjem. Han kopierede optagelsen og slettede den på kameraet. Vognmanden og naboen A kan ses på optagelsen, ligesom optagelsen viser fodgængere, cyklister og biler, der passerer. Tiltalte har lagt en dvd med optagelsen ind til naboen. Han skrev samtidig til naboen, at han ville blive anmeldt for ulovlig indtrængning. Vognmanden har senere sagt til tiltalte, at han kørte igen på grund af det, naboen sagde til ham den pågældende dag. Nu er forholdet til naboen blevet bedre.


Den i byretten af vidnet politiassistent B afgivne forklaring er dokumenteret i medfør af retsplejelovens § 923.

--------------------------------------------------------------------------------


Retsgrundlaget


TV-overvågningslovens § 1, stk. 2, 1. punkt fastsætter, at der ved TV-overvågning forstås:


»vedvarende eller regelmæssigt gentagen personovervågning ved hjælp af fjernbetjent eller automatisk virkende tv-kamera, fotografiapparat eller lignende apparat.«


I Justitsministeriets bemærkninger til § 1 i lovforslag nr. 151 fra den 12. marts 1982 er om udtrykket »vedvarende eller regelmæssigt gentagen personovervågning« blandt andet anført:


»Udtrykket indebærer, at iagttagelse eller optagelse sker for at føre kontrol med personer og deres adfærd. Kameraer, der opsættes for at føre kontrol med f.eks. en maskines funktion, falder uden for loven, og det samme gælder kameraer, der f.eks. opsættes for at iagttage eller optage dyrs adfærd i naturen. Der må endvidere være tale om optagelse eller iagttagelse af en vis varighed, Fotografering af bestemte begivenheder eller begivenhedsforløb vil, selvom de strækker sig over nogen tid, ikke have karakter af overvågning. Også systematiske optagelser vil kunne være omfattet. De foreslåede regler gælder således også anvendelse af kameraer, der kun træder i funktion med faste mellemrum eller på bestemte tider, eller når personer kommer ind i billedfeltet. Omvendt vil anvendelse af kameraer i f.eks. banker, som kun optager, hvis kassereren aktiverer en særlig alarmknap, ikke have den systematiske karakter, der er forudsætningen for, at der er tale om »TV- overvågning«.«


I dommens præmisser hedder det vedrørende dette forhold:


Dommerne Katja Høegh og Olaf Tingleff udtaler:


Vi lægger tiltaltes forklaring om formålet med og den tidsmæssige udstrækning af den foretagne videooptagelse til grund. Den konkrete optagelse på ca. 3 timer er efter vores opfattelse herefter ikke omfattet af forbuddet i TV-overvågningslovens § 1, stk. 1, idet optagelsen ikke opfylder betingelsen i § 1, stk. 2, og lovbemærkningerne om at være »vedvarende eller regelmæssigt«. Vi stemmer derfor at frifinde tiltalte i forhold 7.


Dommer B.O. Jespersen udtaler:


Jeg finder, at den foretagne optagelse må anses for omfattet af udtrykket »vedvarende eller regelmæssigt gentagen personovervågning« som angivet i TV-overvågningslovens § 1, stk. 2, 1. punkt. Jeg stemmer derfor for at finde tiltalte skyldig i forhold 7.


Der afsiges i forhold 7 dom efter stemmeflertallet.


Tiltalte frifindes derfor i dette forhold, og konfiskationen ophæves.