TfK 2008.866/1 ØLD
 

  Ø.L.D. 19. september 2008 i anke 4. afd. nr. S-1528-08

(Birte Lynæs, Karsten Bo Knudsen, Thomas Trier Hansen (kst.)).

Anklagemyndigheden mod T (adv. Mogens Stjernqvist, Brønshøj, besk.).

Københavns Byrets dom 18. februar 2008.


Sagens baggrund og parternes påstande.

Anklageskrift er modtaget den 12. september 2007.

T er tiltalt for overtrædelse af

1.

våbenlovens § 10, stk. 3, jf. § 4, stk. 1,

ved den 26. marts 2007 kl. 09.50 i indtjekning T 3, Terminal 3, 2770 Kastrup, uden anerkendelsesværdig formål at have båret en foldekniv med en klinge på over 7 cm.

Anklagemyndigheden har nedlagt endelig påstand om straf af en bøde på 3.000 kr.

Tiltalte har påstået frifindelse, subsidiært rettens mildeste dom.

Forklaringer.

Der er afgivet forklaring af tiltalte.

Tiltalte har til retsbogen afgivet følgende forklaring:

». . .

Tiltalte forklarede, at det var korrekt, at han var i lufthavnen på det angivne tidspunkt, og at han havde en kniv i sin håndbagage. Kniven var ved en fejl blevet placeret der. Han medbragte en stor kuffert med en del udstyr til brug for sit arbejde som filmfotograf og dertil en stor dykkertaske som håndbagage. Han skulle med et fly til München. Han skulle deltage i en filmoptagelse, hvor han skulle filme fra en helikopter, og han havde derfor behov for at medbringe en kniv, da han i nødstilfælde skulle kunne skære sig fri fra helikopteren. Han oplyste, at han tidligere i forbindelse med en anden filmoptagelse var blevet checket af PET. Han frygtede, at en domfældelse i denne sag ville give ham problemer ved fremtidig indrejse i USA i arbejdsmæssig sammenhæng.

. . .«

Oplysningerne i sagen.

Der er dokumenteret erklæring af 9. februar 2008 fra Dansk Filmfotograf Forbund v/formand Jan Weincke, hvoraf blandt andet fremgår:

». . . På vegne af Dansk Filmfotograf Forbund (DDF) skal jeg, i forbindelse med T's sag gøre opmærksom på, at det er helt almindeligt, at filmfotografer blandt andet altid har en kniv med blandt sine arbejdsredskaber, når de er på arbejde (. . .) Kniven har i flere tilfælde været med til at redde filmfotografens liv, f.eks. når filmfotografen har været spændt fast udvendigt på en helikopter, i eller uden på en bil, en motorcykel, et skib eller fastspændt hængende ud over en skrant. Her kan det i værste fald dreje sig om sekunder, hvis uheldet er ude (. . .)

. . .«

Rettens begrundelse og afgørelse:

På baggrund af tiltaltes forklaring må det lægges til grund, at han ved indtjekning i Terminal 3, Københavns Lufthavn, havde en foldekniv med en klinge på over 7 cm i sin håndbagage.

Ud fra tiltaltes forklaring sammenholdt med udtalelsen af 9. februar 2008 fra Dansk Filmfotograf Forbund må det desuden lægges til grund, at tiltalte var på vej til en filmoptagelse i München-området, hvor han som >> 83 >> fotograf skulle filme fra en helikopter, og at han i den forbindelse havde brug for kniven, hvis han i nødstilfælde skulle skære sig fri af helikopteren.

Uanset at det må lægges til grund, at flyrejsen var et led i tiltaltes rejse til det sted, hvor han skulle udøve sit erhverv, findes der ikke at have været en sådan tids- og stedmæssig sammenhæng mellem flyrejsen og tiltaltes erhvervsudøvelse, at erhvervet kunne legitimere, at tiltalte medbragte kniven i sin håndbagage frem for i en kuffert i flyets lastrum. Det findes således ikke at have haft et anerkendelsesværdigt formål, at tiltalte medbragte kniven i sin håndbagage ved indtjekning i Terminal 3, Københavns Lufthavn.

Tiltalte findes herefter skyldig efter anklageskriftet.

Straffen fastsættes til en bøde på 3.000 kr., jf. våbenlovens § 10, stk. 3, jf. § 4, stk. 1. Forvandlingsstraffen er fængsel i 6 dage.

Thi kendes for ret:

Tiltalte, T, straffes med en bøde på 3.000 kr.

Forvandlingsstraffen er fængsel i 6 dage.

Tiltalte skal betale sagens omkostninger.

Østre Landsrets dom.


Københavns Byrets dom af 18. februar 2008 er med Procesbevillingsnævnets tilladelse anket af T med påstand om frifindelse, subsidiært strafbortfald efter straffelovens § 83.

Anklagemyndigheden har påstået domfældelse i overensstemmelse med anklageskriftet samt stadfæstelse af bødestraffen.

Der er i landsretten afgivet supplerende forklaring af tiltalte, der har forklaret i det væsentlige som i byretten. Tiltalte har supplerende forklaret, at det var ved sikkerhedskontrollen efter indtjekning at hans kniv blev opdaget, og ikke i forbindelse med selve indtjekningen, hvor han afleverede sin kuffert.

Dommerne Karsten Bo Knudsen og Thomas Trier Hansen (kst.) udtaler:

Vi bestrider ikke, at det som følge af tiltaltes erhverv var et anerkendelsesværdigt formål, at han i sin bagage medbragte kniven til lufthavnen, idet hans rejse til München var erhvervsmæssigt begrundet. Derimod findes det ikke at være et anerkendelsesværdigt formål, at han efter indtjekningen og aflevering af sin kuffert opbevarede kniven i håndbagagen. Med denne begrundelse finder vi tiltalte skyldig efter anklageskriftet.

Under hensyn til at det som ovenfor nævnt var et anerkendelsesværdigt formål, at tiltalte medtog kniven på sin erhvervsmæssigt begrundede rejse, og da det utvivlsomt skyldes en forglemmelse, at tiltalte ikke havde anbragt kniven i sin kuffert, finder vi, at der foreligger sådanne formildede omstændigheder, at bødestraffen kan bortfalde, jf. straffelovens § 83, 2. pkt.

Dommer Birte Lynæs udtaler: Besiddelse af en kniv, der i sig selv er ulovlig, til et formål, der vel over en ganske kort afstand kunne være anerkendelsesværdigt, men som her skulle udøves over en afstand på mange hundrede kilometer, findes ikke at være lovligt. Med denne bemærkning stemmer jeg for at stadfæste byrettens dom.

Der afsiges dom efter stemmeflertallet.

Thi kendes for ret:

Byrettens dom i sagen mod T ændres, således at bødestraffen bortfalder.

Statskassen skal betale sagens omkostninger for landsretten.