A-4 - Screening og tilsyn af atypiske arbejdsforhold og frivilligt arbejde

Aktuel for: Tilsynsførende og tilsynssupport
Ikrafttræden: 1. februar 2007
 


 

Hvad er et atypisk arbejdsforhold?
 


Arbejdsmiljølovens bestemmelser (§2 stk.1.) omfatter som udgangspunkt også atypiske arbejdsforhold som f.eks. arbejde i hjælpeorganisationer, genbrugsbutikker, idrætsforeninger og indsattes arbejde i fængsler m.m..
 
Arbejdstilsynet skal screene og føre tilsyn med dette arbejde, men kun hvis der er tale om et ”arbejde, der udføres for en arbejdsgiver”.
 
Er der tale om frivilligt arbejde, hvor den frivillige ikke er forpligtiget til at møde op og yde en arbejdsindsats, vil der være tale om ”arbejde, der ikke udføres for en arbejdsgiver”. Arbejdet er stadigt omfattet af nogle af Arbejdsmiljølovens bestemmelser (§2 stk.3), kaldet ”det udvidede område”. Det kan f.eks. være forældres arbejde i forbindelse med en arrangeret oprydningsdag i en børneinstitution.
 
Er der tale om frivilligt arbejde, hvor den frivillige har forpligtet sig til at yde en fast arbejdsindsats, f.eks. et par timer, en dag om ugen, kan der være tale om ”arbejde, der udføres for en arbejdsgiver”. Det kan f.eks. være tilfældet for frivilligt butikspersonale i genbrugsbutikker, der kommer én fast dag om ugen.
 
Frivilligt arbejde kan således ikke sidestilles med ”arbejde, der ikke udføres for en arbejdsgiver” i relation til Arbejdsmiljøloven.
 
Arbejde, der ikke udføres for en arbejdsgiver, skal som udgangspunkt ikke screenes eller have et tilpasset tilsyn. Men arbejdet er stadigt omfattet af Arbejdsmiljølovens bestemmelser (§2 stk.3) ”det udvidede område”. Dette betyder blandt andet, at det materielle arbejdsmiljø i et vist omfang skal leve op til Arbejdsmiljøloven, men at reglerne om f.eks. APV og om etablering af sikkerhedsorganisation ikke gælder.
 
 
 

Håndtering af atypiske arbejdsforhold under screening og tilsyn - når der er tale om arbejde, der udføres for en arbejdsgiver
 


Alle disse virksomheder med ansatte skal screenes af Arbejdstilsynet.
 
Reglerne for APV og SIO gælder for disse virksomheder. Der er således ikke grundlag for en undtagelse fra kravet om håndhævelse af APV- og SIO- regler.
 
Du skal som tilsynsførende under screening og tilsyn af virksomheder med atypiske arbejdsforhold konkret vurdere arbejdsforholdene hver gang, for at fastslå hvordan arbejdet er omfattet af arbejdsmiljølovgivningen (er der tale om ”arbejde, der udføres for en arbejdsgiver” eller ej).
 
Arbejdstilsynet skal følge de normale kvalitetsprocedurer ved screening og tilsyn på virksomheder med atypiske arbejdsforhold, når det ”arbejde, der udføres, er for en arbejdsgiver”.
 
Du skal som tilsynsførende under selve screeningen eller tilsynet være særligt opmærksom på at give virksomhederne en grundig vejledning i, hvordan arbejdspladsvurderingen - APV skal udarbejdes, og hvordan en sikkerhedsorganisation skal organiseres.  Konkret kan vejledningen f.eks. tage udgangspunkt i relevant vejledningsmateriale, som du finder på Arbejdstilsynets hjemmeside.