Kriminalforsorgen udlejer billig fange-arbejdskraft til blandt andet Coop

 

Af advokat Claus Bonnez, formand for Landsforeningen KRIM

9. marts 2010

Hans Christian Graversen gør i Fagbladet 3F on line den 18. november 2005 gældende, at kriminalforsorgen medvirker  til konkurrenceforvridning, idet to medlemmer af fagforbundet blev fyret fra koncernen Coop i Odense kort tid efter at to fængsler på Fyn overtog pakkeopgaver for Coop.

Det fremgår videre af artiklen, at Coop i Odense skulle have oplyst, at det arbejde, som fængslerne udfører for koncernen, foregår til "cirka halv pris".

I artiklen anføres videre: 

 
"Sagen om fyringerne af to medarbejdere og erklæringer fra Coop om, at fængslerne udfører arbejde til halv pris, ærgrer Kriminalforsorgen og afdelingsleder Peter Larsen.

Han har ansvaret for det arbejde indsatte bliver sat til at udføre, og stillet overfor udsagnene fra Coop om at arbejdet i fængslerne foregår til halv pris og regnestykkerne, der viser at fængslerne udfører arbejdet ned det kvarte af prisen hos Coop, siger han:

- Det håber jeg ikke. Men det vil vi selvfølgelig undersøge, samtidig med at jeg vil indskærpe reglerne for, hvordan priserne skal fastsættes over for vore institutioner.

- Beskæftigelse af indsatte har bestemt ikke som mål, at medarbejdere i private virksomheder mister jobbet. Tværtimod tilstræber Kriminalforsorgen med beskæftigelsen og med uddannelse af de indsatte at fastholde eller udvikle personlige og faglige kompetencer, så den enkelte indsatte efter afsoningen kan leve en normal tilværelse uden kriminalitet, uddyber Peter Larsen.

Han forklarer, at dele af arbejdstræningen foregår i samarbejde med private virksomheder, fordi fremstilling af produkter, der kan sælges, eller tjenesteydelser gør arbejdet for de indsatte meningsfyldt og virkelighedsnært.

- I den konkrete sag har Kriminalforsorgens institutioner været i god tro, og har holdt sig inden for den lovgivning, der gælder for området, siger Peter Larsen.

Han henviser til, at reglerne for, hvordan fængslerne skal fastsætte pris på arbejde udført for private firmaer, er overholdt.

Alligevel vil Kriminalforsorgen selv undersøge forholdene.

Det samme vil det tilsynsråd, som holder øje med fængslernes opførsel på markedet. Flere medlemmer af Tilsynsrådet er nu også gået ind i sagen for at få undersøgt forholdene til bunds."

Tillidsrepræsentanter hos Coop i Odense har beregnet, at der er en prisforskel på cirka 75% mellem det arbejde, der udføres af indsatte i Statsfængslet i Ringe, og det arbejde, der udføres af organiseret arbejdskraft uden for fængslerne. Om dette anfører artiklen:
  "Det er ikke alene Coop's oplysning om at arbejdet foregår til halv pris, der tyder på, at reglerne er blevet brudt.

Fagbladet 3F fået aktindsigt i fakturaerne til Coop fra fængslerne i Ringe og Nyborg.

På baggrund af fakturaerne vurderer tillidsrepræsentanten hos Coop i Odense sammen med lønkonsulenterne i 3F's Transportgruppe, at det arbejde, statsfængslet i Ringe er blevet betalt 300.000 kroner for, ville have kostet Coop omkring 1.400.000 kroner at udføre i eget hus - en prisforskel på cirka 75 procent på blandt andet pakning af badevægte og sko samt prismærkning af bøger."

Ifølge artiklen leverer private firmaer arbejdsopgaver til godt 600 indsatte i fængslerne. Det anføres:
  "Arresthuse og fængsler under Kriminalforsorgen samarbejder med omkring 500 private firmaer om arbejdsopgaver til godt 600 ud af de i alt 4000 indsatte.

I 2004 udførte fængsler og arresthuse arbejdsopgaver for private firmaer som Coop for cirka 23 millioner kroner."