Undersøgelsen af personer, der klager over overgreb under frihedsberøvelse skal
foretages af uafhængige læger og uden, at der er politi-/fængselspersonale til stede 

 


Af advokat Claus Bonnez, Landsforeningen KRIM

23. maj 2009



I sagen Akkoc mod Tyrkiet, sagsnumrene 22947/93 og 22947/93 afgjort af EMD den 10. oktober 2000 fandt Den europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD) blandt andet, at der var sket en krænkelse af artikel 3 som følge af den behandling, som en borger havde været udsat for under frihedsberøvelse.

EMD citerede under sagen en udtalelse, der tidligere havde været fremsat fra Den europæiske Torturkomite (CPT) efter CPT's besøg i Tyrkiet i 1996 med hensyn til, hvilke krav, der bør stilles til den læge, der foretager den retsmedicinske undersøgelse af en person i anledning af, at personen har klaget over, at den pågældende har været udsat for vold eller andre overgreb under frihedsberøvelse.

Om CPTs udtalelse anfører EMD i § 55 følgende:
 
 

55. CPT understreger vigtigheden af lægernes præventive rolle:

Særligt skal der henvises til opgaverne, der udføres af læger, som staten har antaget til at udføre retslægelige opgaver, et område som CPT har tillagt særlig opmærksomhed under sin dialog med de tyrkiske myndigheder. Det nuværende system, hvor frihedsberøvede personer rutinemæssigt undersøges af en retsmedicinsk læge ved frihedsberøvelsens afslutning, er principielt et vigtigt værn mod mishandling. Dog skal der stilles en række betingelser: Den retsmedicinske læge skal være formelt og de facto uafhængig, han eller hun skal være specialiseret og skal have et tilstrækkeligt bredt mandat. Hvis disse betingelser ikke er opfyldt - hvilket ofte er tilfældet - kan det nuværende system have den modsatte virkning ("the perverse effect") ved yderligere at vanskeliggøre bekæmpelsen af tortur og mishandling.
 
 

EMD opstiller i § 118 en række minimumskrav til den lægeundersøgelse, der skal foretages, når en frihedsberøvet person gør gældende, at pågældende har været udsat for overgreb under frihedsberøvelsen. EMD citerede her blandt andet ovennævnte udtalelse fra CPT. EMD udtalte nærmere: 
 

118. EMD kan derudover tilslutte sig bemærkningerne, som Kommissionen har udtalt vedrørende betydningen af en uafhængig og grundig undersøgelse af personer ved disses løsladelse efter frihedsberøvelse. Den europæiske torturkomite (CPT) har også fremhævet, at en grundig lægelig undersøgelse er et væsentligt værn mod mishandling af frihedsberøvede personer. Sådanne undersøgelser skal udføres af tilstrækkeligt kvalificerede læger, uden at der er politibetjente til stede, og journaliseringen af undersøgelsen skal indeholde ikke kun detaljerne vedrørende enhver skade, der findes, men også forklaringerne fremkommet fra patienten med hensyn til, hvorledes de er opstået, samt lægens mening om, hvorledes skaderne stemmer overens med disse forklaringer. Fremgangsmåder med overfladiske og fælles undersøgelser som vist i den aktuelle sag underminerer effektiviteten og pålideligheden af dette værn.