Folketingets Ombudsmand påpeger, at de europæiske fængselsregler stiller minimumskrav
med hensyn til den plads, der er til rådighed for hver enkelt indsat i et fængsel


 

Ifølge de europæiske fængselsregler, der blev vedtaget i januar 2006, skal der i national lovgivning opstilles minimumsstandarder (krav) til bl.a. det gulvareal som den enkelte indsatte skal have til rådighed. Ombudsmanden har i den anledning bedt Direktoratet for Kriminalforsorgen  om at oplyse hvilke overvejelser direktoratet har gjort sig til opfyldelse heraf. Direktoratet har ifølge ombudsmanden oplyst, at der vil blive udarbejdet regler for minimumstørrelsen af celler i kriminalforsorgens institutioner, dog kun for nybyggeri. Udgangspunktet vil være en størrelse på 9 m2 og 3 m2 til toilet og bad.
 
Efter henstilling fra ombudsmanden er Direktoratet for Kriminalforsorgen gået i gang med at planlægge afviklingen af arresthusenes dobbeltceller. Der er i alt 50 dobbeltceller, og de mindste dobbeltceller på under 10 m2 vil blive afviklet først.

Ombudsmandens inspektionschef så under inspektioner i 2006 af arresthusene i Herning og Viborg dobbeltceller på ca. 9 m2. Der er begge steder tale om dobbeltceller, der er fremkommet ved ombygning af en tremandscelle til en enkeltcelle og en dobbeltcelle. Cellerne er møbleret med både køjeseng og inventar til to indsatte hvilket gør pladsforholdene uacceptable.

Om afviklingen af dobbeltceller oplyser ombudsmanden, at ombudsmanden afventer orientering fra direktoratet om præcis hvilke dobbeltceller der nedlægges først, og i hvilken takt de øvrige dobbeltceller vil blive nedlagt.

Læs ombudsmandens brev af 19. februar 2007 til Direktoratet for Kriminalforsorgen, hvor det henstilles, at dobbeltceller i arresthusene afvikles hurtigst muligt. Sagen er hos Folketingets Ombudsmand behandlet under journalnummer 2006-4007-628.