nordjyske.dk skriver den 21. januar 2011 blandt andet, at en undersøgelse udarbejdet af en arbejdsgruppe under kriminalforsorgen viser, at der er meget stor forskel på, hvor meget indsatte udelukkes fra fællesskabet i forskellige fængsler i Danmark. Endvidere påpeges det, at 788 indsatte i 2009 blev udelukket fra fællesskabet i landets fængsler, og at det er det højeste tal i 5 år. Avisen skriver nærmere:
 

  ".... Tal fra Kriminalforsorgen viser, at nogle fængsler isolerer deres fanger op mod seks gange oftere end andre.

Og selvom fangerne i nogle fængsler er mere besværlige end i andre, skal forklaringen på de store forskelle ofte findes et helt andet sted.

Omfanget af fængslernes brug af isolation er nemlig tæt forbundet med bestemte institutionskulturer i det enkelte fængsel. Sådan lyder forklaringen fra en arbejdsgruppe, der sidste år så på, hvordan den hyppige brug af "udelukkelser fra fællesskabet" kan reduceres.

- I mange tilfælde drejer brugen af isolation sig om traditioner og indstillingen til arbejdet med de indsatte. Om man har værktøjerne og er villig til at forsøge at løse problemerne og tale sammen i stedet for at sanktionere, siger Marianne Secher, der stod i spidsen for gruppen og til daglig er vicefængselsinspektør ved Statsfængslet i Vridsløselille.

Udelukkelse er ifølge Kriminalforsorgen ikke en straf, men et præventivt indgreb. Et indgreb, der i 2009 forekom 788 gange på landsplan. Det var det højeste tal i fem år.

Et af de fængsler, der oftest udelukker indsatte fra fællesskabet, er Statsfængslet i Østjylland.

-Jeg har en filosofi om, at man er nødt til at være konsekvent over for fangerne. Og hvis vores høje tal er et udtryk for, at vi er konsekvente, så har jeg det egentlig helt fint med det, siger fængselsinspektør Jørgen Bang.

Som det ser ud nu, sidder tre ud af fire isolerede fanger alene i deres celle op imod 23 timer i døgnet. ..."