Bekendtgørelse nr. 1243 af 12. december 2003 om session og indkaldelse til
værnepligtstjeneste m.v.

 

I medfør af § 1, stk. 3, § 2, stk. 2, § 4, stk. 3, § 6, § 7, stk. 1, § 9, stk. 2, § 13, stk. 1-2 og 4-5, § 14, stk. 2, § 17, § 19, § 25, stk. 1, § 30, stk. 1, § 30 a, § 33 samt § 36, stk. 2, i værnepligtsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1242 af 12. december 2003, og efter aftale med forsvarsministeren fastsættes:

Udskrivningsmyndighederne

§ 1. Følgende statsamtmænd forestår afholdelse af sessioner:

1) Overpræsidenten i København, for værnepligtige bosat i Københavns, Frederiksborg, Roskilde, Vestsjællands og Storstrøms Amter samt Københavns og Frederiksberg Kommuner.

2) Statsamtmanden for Bornholms Amt, for værnepligtige bosat i Bornholms Kommune.

3) Statsamtmanden for Fyns Amt, for værnepligtige bosat i Fyns Amt.

4) Statsamtmanden for Sønderjyllands Amt, for værnepligtige bosat i Sønderjyllands, Ribe og Vejle Amter.

5) Statsamtmanden for Århus Amt, for værnepligtige bosat i Århus og Ringkøbing Amter.

6) Statsamtmanden for Nordjyllands Amt, for værnepligtige bosat i Nordjyllands og Viborg Amter.

§ 2. (Ophævet)

De værnepligtiges møde for sessionen

§ 3. Værnepligtige, der har bopæl eller ophold her i landet, og som fylder 18 år i perioden 1. april - 30. september, skal møde for sessionen i halvåret efter den nærmest følgende 1. januar.

Stk. 2. Værnepligtige, der har bopæl eller ophold her i landet, og som fylder 18 år i perioden 1. oktober - 31. marts, skal møde for sessionen i halvåret efter den nærmest følgende 1. juli.

Stk. 3. For sessionen skal endvidere møde værnepligtige, der har bopæl eller ophold her i landet, og som

1) er ældre end de i stk. 1 og 2 omhandlede værnepligtige og ikke tidligere er mødt for sessionen,

2) er forbigået til det pågældende sessionshalvår,

3) har fået udsat sessionsmødepligten, jf. § 4, og for hvem udsættelsesperioden er udløbet, eller

4) er udskrevet til værnepligtstjeneste og mindst et halvt år før det pågældende sessionshalvårs begyndelse er erklæret for tiden uegnede.

Stk. 4. Statsamtmanden tilsiger de i stk. 1-3 nævnte værnepligtige til møde for session med angivelse af mødetid og -sted. Statsamtmanden kan pålægge andre værnepligtige at møde for en nærmere bestemt session.

§ 4. Statsamtmanden kan efter ansøgning udsætte sessionsmødepligten til udgangen af det år, i hvilket den værnepligtige fylder 25 år, jf. værnepligtslovens § 13, stk. 4.

§ 5. Værnepligtige, som har indgået aftale om tjeneste som frivillige i forsvaret, skal uanset bestemmelserne i § 3 ikke møde for sessionen.

Stk. 2. Stk. 1 gælder ikke for det i lov om hjemmeværnet § 6, nr. 1, litra b, nævnte frivillige personel.

§ 6. Værnepligtige kan fra og med det år, hvori de fylder 18 år, møde for sessionen, når de har rimelig interesse i afklaring af deres værnepligtsforhold. Dette gælder, uanset om der tidligere er truffet afgørelse om egnethed eller udsættelse med møde for sessionen.

Stk. 2. En værnepligtig har ret til at blive sessionsbehandlet ved en anden session, end den han på grund af sin bopæl hører under, jf. § 1. Medmindre vedkommende statsamtmand tillader det, kan sessionsbehandling dog ikke kræves uden for sessionens normale funktionstid og ikke med kortere varsel end 10 dage.

Stk. 3. Statsamtmanden kan afvise en begæring om sessionsbehandling, der er åbenbart ugrundet.

Stk. 4. En værnepligtig, der er erklæret for tiden uegnet, kan ikke møde for sessionen før det tidspunkt, der er fastsat for ny sessionsbehandling, medmindre han anfører omstændigheder, der giver grundlag for en ny egnethedsbedømmelse.

Stk. 5. Tjenstgørende værnepligtige omfattes ikke af stk. 1.

§ 7. Statsamtmanden træffer afgørelse i de sager, der er nævnt i værnepligtslovens § 1, stk. 3 og § 6.

Sessionsbehandlingen

§ 8. Statsamtmanden er formand for sessionen og leder sessionens forhandlinger.

Stk. 2. Sessionen udøver sin virksomhed i møder. Formanden kan dog bestemme, at en sag skal afgøres skriftligt eller ved e-post med verificeret e-signatur.

§ 9. De værnepligtige skal medvirke ved følgende prøver og undersøgelser m.v.:

1) udfyldning af helbredsspørgehæfte,

2) skriftlig prøve,

3) høreprøve,

4) farvesansprøve,

5) synsprøve,

6) måling af højde og vægt samt

7) lægeundersøgelse.

Stk. 2. På grundlag af sessionslægens bedømmelse af de oplysninger, der er indhentet om den værnepligtiges helbredstilstand, kan sessionen bestemme, at værnepligten for den pågældendes vedkommende er bortfaldet, uden at han møder for sessionen. Statsamtmanden underretter den værnepligtige om sessionslægens indstilling, før sagen afgøres af sessionen.

Stk. 3. Nægter en værnepligtig at medvirke ved sessionsbehandlingen, afgør sessionen, om han skal tilsiges til en senere session, om sagen skal overgives til politiet til strafforfølgning, eller om hans egnethed skal fastsættes skønsmæssigt.

§ 10. Sessionen kan erklære en udskrevet værnepligtig for tiden uegnet, såfremt han har en midlertidig svaghed eller sygdom.

§ 11. Den udskrevne værnepligtige skal på sessionen trække et lodtrækningsnummer. Sessionen trækker et nummer for den, der nægter selv at gøre det.

§ 12. Sessionen bestemmer, i hvilken måned en udskrevet værnepligtig, der godtgør at have en udsættelsesgrund, jf. værnepligtslovens § 19, tidligst kan indkaldes. Sessionen kan fastsætte, at den værnepligtige tidligst kan indkaldes i tidsrummet fra et halvt til halvandet år efter udløbet af sessionshalvåret, men ikke efter udgangen af det år, i hvilket den værnepligtige fylder 26 år.

§ 13. Sessionen vejleder de udskrevne værnepligtige om værnepligtsforløbet og giver dem lejlighed til at udtale sig om, hvor og hvornår de ønsker at gøre værnepligtstjeneste.

Stk. 2. Sessionen giver de værnepligtige skriftlig meddelelse om udfaldet af sessionsbehandlingen.

§ 14. En straffet værnepligtig, som ikke er sessionsbehandlet, har ret til at få behandlet en sag efter værnepligtslovens § 4 i forbindelse med den ordinære sessionsbehandling, jf. dog stk. 2. Begæring herom skal fremsættes over for statsamtmanden efter modtagelse af tilsigelse til session.

Stk. 2. Såfremt det af tidsmæssige årsager ikke er muligt at forberede den i stk. 1 nævnte sag til afgørelse i forbindelse med den ordinære sessionsbehandling, underretter statsamtmanden den værnepligtige herom, og tilsigelsen til session stilles i bero. Den i stk. 1 nævnte sag forberedes til afgørelse snarest muligt, og den værnepligtige skal have meddelelse om tidspunktet for sessionsbehandlingen og behandlingen af den nævnte sag senest 8 dage før, sessionen skal træffe afgørelse i sagen.

Stk. 3. En straffet værnepligtig, som allerede er sessionsbehandlet, skal have meddelelse om tidspunktet for behandling af en sag i henhold til værnepligtslovens § 4 senest 8 dage før, sessionen skal træffe afgørelse i sagen.

Stk. 4. En værnepligtig, der ved sessionens afgørelse udelukkes fra værnepligtstjeneste i henhold til værnepligtslovens § 4, skal ved anbefalet brev underrettes om afgørelsen af statsamtmanden senest 3 dage efter, at afgørelsen er truffet.

§ 15. Sessionen behandler tjenstgørende værnepligtige i redningsberedskabet og civile værnepligtige, som foranlediges sessionsbehandlet af vedkommende tjenestested - for civile værnepligtiges vedkommende administrationen for civil værnepligt (Militærnægteradministrationen) - såfremt tjenestestedet finder grundlag for at ændre en værnepligtigs egnethedsvedtegning.

Stk. 2. En tjenstgørende værnepligtig, der anser sig for uegnet til værnepligtstjeneste, har ret til at blive lægeundersøgt. Begæring herom fremsættes over for det tjenestested, der er nævnt i stk. 1.

Stk. 3. Behandles den værnepligtige herefter på session, kan denne træffe følgende afgørelser:

1) Fastholde eller ændre den værnepligtiges egnethedsvedtegning.

2) Erklære den værnepligtige for tiden uegnet til værnepligtstjeneste, når midlertidig svaghed eller sygdom har medført eller påregnes at medføre fravær fra tjenesten i mindst 30 dage eller påregnes at medføre fravær fra resten af tjenesten.

Stk. 4. Sessionen kan erklære en værnepligtig uegnet eller for tiden uegnet til værnepligtstjeneste, uden at han møder for sessionen.

Indkaldelse til værnepligtstjeneste

§ 16. Forsvarskommandoen indkalder til værnepligtstjeneste i forsvaret.

Stk. 2. Beredskabsstyrelsen indkalder til værnepligtstjeneste i redningsberedskabet.

Stk. 3. De i stk. 1 og 2 nævnte myndigheder kan bemyndige underlagte myndigheder til at indkalde til værnepligtstjeneste.

Stk. 4. Militærnægteradministrationen indkalder til værnepligtstjeneste ved civilt arbejde.

§ 17. Indkaldelsesordren sendes som anbefalet brev.

Stk. 2. Imødekommer indkaldelsesordren den værnepligtiges ansøgning om ændret indkaldelse, kan ordren sendes som almindeligt brev eller e-post med verificeret e-signatur.

Stk. 3. Politiet udleverer indkaldelsesordren til en værnepligtig, hvis det ikke på anden måde har været muligt at udlevere den til ham.

Stk. 4. Kan en værnepligtig ikke findes, efterlyses han snarest og senest 14 dage før den fastsatte mødedag.

Stk. 5. Møder en værnepligtig - eventuelt efter pålæg fra politiet - senere end 10 dage - for værnepligtige indkaldt til redningsberedskabet eller til civilt arbejde dog senere end 3 dage - efter det fastsatte mødetidspunkt, vil den værnepligtige normalt ikke kunne følge værnepligtstjenesten og vil derfor som udgangspunkt modtage ny indkaldelsesordre.

Udsættelse af indkaldelse og genindkaldelse til værnepligtstjeneste

§ 18. Forsvarskommandoen, Beredskabsstyrelsen og Militærnægteradministrationen kan give udskrevne værnepligtige udsættelse med møde til den første samlede tjeneste i henholdsvis forsvaret, redningsberedskabet og ved civilt arbejde, jf. værnepligtslovens §§ 27 og 28.

Stk. 2. Forsvarskommandoen kan udsætte indkaldelse af en værnepligtig, der ikke er fordelt til forsvaret eller redningsberedskabet.

Stk. 3. Militærnægteradministrationen kan udsætte indkaldelse af en værnepligtig, der før fordelingstidspunktet er overført til civilt arbejde.

§ 19. Forsvarskommandoen og Beredskabsstyrelsen kan bemyndige underlagte myndigheder til at udsætte værnepligtiges indkaldelse, jf. § 18, stk. 1 og 2.

§ 20. De i §§ 18 og 19 nævnte myndigheder kan give udsættelse til værnepligtige, som genindkaldes efter hjemsendelse fra den første samlede tjeneste, jf. værnepligtslovens § 30 a.

Tjeneste som frivillig i forsvaret i stedet for værnepligtstjeneste

§ 21. Frivillig tjeneste i forsvaret erstatter den første samlede værnepligtstjeneste i forsvaret, når den frivillige tjeneste har haft samme varighed som den første samlede tjeneste i pågældende tjenestegren, værn eller korps.

§ 22. Har en værnepligtig i mindst 30 dage gjort tjeneste som frivillig i forsvaret, afkortes værnepligtstjenesten ved den første samlede tjeneste i forsvaret eller ved civilt arbejde med det antal dage, den værnepligtige har gjort tjeneste som frivillig.

§ 23. §§ 21 og 22 gælder ikke for det i lov om hjemmeværnet § 6, nr. 1, litra b, nævnte frivillige personel.

Godtgørelse af udgifter til lægeundersøgelse af værnepligtige

§ 24. Statsamtet betaler udgifter til lægeundersøgelser og lægeerklæringer m.v., som statsamtmanden har anmodet om til brug ved bedømmelse af værnepligtiges egnethed til værnepligtstjeneste.

Stk. 2. Beløbene reguleres i overensstemmelse med den til enhver tid gældende aftale mellem Finansministeriet og Den Almindelige Danske Lægeforening om attesthonorarer inden for statens område.

§ 25. Statsamtet kan i særlige tilfælde godtgøre dokumenterede udgifter til befordring med offentlige befordringsmidler, som er nødvendiggjort af lægeundersøgelsen.

Registrering af værnepligtige

§ 26. Indenrigs- og sundhedsministeren fører et edb-register (VPM-registret) over den særlige værnepligtskode (VPM-koden), som angiver en værnepligtigs tilhørsforhold til en værnepligtsmyndighed.

Stk. 2. Registret ajourfører VPM-koden og fordeler personoplysninger fra Det centrale Personregister til de værnepligtsadministrerende myndigheder til brug for disses edb-registre, jf. § 27.

Stk. 3. Indenrigs- og sundhedsministeren er registeransvarlig myndighed.

§ 27. De værnepligtsadministrerende myndigheder fører følgende edb-registre med personoplysninger om værnepligtige:

1) Sessionsregistret. Indenrigs- og sundhedsministeren er registeransvarlig myndighed.

2) Beredskabsstyrelsens personelregister. Beredskabsstyrelsen er registeransvarlig myndighed.

3) Militærnægteradministrationsregistret. Militærnægteradministrationen er registeransvarlig myndighed.

4) Forsvarskommandoens register til brug ved fordeling/antagelse/indkaldelse/overførsel af værnepligtige og frivillige elever. Forsvarskommandoen er registeransvarlig myndighed.

5) Forsvarets personeladministrative system II. Forsvarskommandoen er registeransvarlig myndighed.

6) Flyvevåbnets personel edb-program. Forsvarskommandoen er registeransvarlig myndighed.

Klagebestemmelser m.v.

§ 28. Sessionens afgørelser efter værnepligtslovens § 9, stk. 1, 3. pkt., kan inden 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt den værnepligtige, indbringes for indenrigs- og sundhedsministeren.

§ 29. Statsamtmanden behandler de i værnepligtslovens § 36, stk. 2, nævnte sager.

Ikrafttræden m.v.

§ 30. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2004.

Stk. 2. Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 780 af 15. oktober 1999 om session og indkaldelse til værnepligtstjeneste m.v.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet, den 12. december 2003

Lars Løkke Rasmussen

/E. H. Petersen