Journalis Louise Kjærgaard skriver 4. marts 2010 følgende på dr.dk under nyheder/indland/kriminalitet


"Stærke bandemedlemmer kontrollerer afdelinger i fængslerne. I Nyborg Statsfængsel går det ud over de andre fanger og de ansatte.

På de store fællesskabsafdelinger med op mod 30 indsatte, er det de stærke indvandrerbander, der bestemmer over de andre indsatte.

De styrer med trusler om vold, med regulære tæsk og med en række regler, der skal overholdes. Tonen er så rå, at det reelt er de dominerende indsatte, der laver reglerne for, hvordan hverdagen foregår i fængslet.

Ingen bacon og skinke
For eksempel må fangerne ikke lave svinekød i køkkenerne, fordi de udenlandske bandemedlemmer er muslimer.

Og hvis fangerne taler med personalet, falder hammeren fortæller tillidsmanden for fængselspersonalet Bo Henrik Sørensen.

- Hvis nogen taler med os i enrum, får de tæsk. Det forhindrer os i at få en god kontakt med fangerne, så vi kan arbejde med dem, siger tillidsmanden.

Samme mønster findes i Østjyllands, Vestre og Vridsløselille fængsel.

Nødvendigt med mindre afdelinger
Kriminalforsorgen erkender problemet.

- Løsningen kan blive, at vi må lave mindre afdelinger, men i et fængsel som Nyborg, vil det kræve en ombygning, siger sikkerhedschef Michael Gjørup.

I følge fængselsinspektør Arne Tornvig Christensen er der dog ikke udsigt til, at Nyborg Statsfængsel får tilført penge, så der kan bygges om.

I Horsens, Vestre og Vridsløselille fængsel oplever man de samme problemer som i Nyborg.

Og i følge fængselsbetjentene er det svært at få overblik over, hvem der slås med hvem, da indvandrerbanderne ikke er så velorganiserede som for eksempel rockerne."