Ombudsmandsudtalelser vedrørende kriminalforsorgen


FOB.82.169

10-13. Henstillet til justitsministeren, at det ved en ændring af (eller tilføjelse til) de gældende cirkulærer om indsattes / varetægtsarrestanters adgang til brevveksling og besøg m. v. præciseres, i hvilket omfang de deri indeholdte bestemmelser finder anvendelse med hensyn til varetægtsarrestanter, det i medfør af retsplejelovens § 777 er anbragt i strafudståelsesanstalt (J. nr. 1981-375-615).

Den 7, marts 1983 skrev jeg således til justitsministeren:

Efter retsplejelovens § 777 kan en varetægtsarrestant i nærmere angivne tilfælde med rettens godkendelse anbringes i en anstalt for personer, der udstår frihedsstraf eller forvaring, eller i hospitaler m.v., jfr. straffelovens §§ 68 og 69. Efter bestemmelsens 3. pkt. behandles den pågældende i institutionen da > . . . efter de regler, der gælder for personer, der er anbragt dér i henhold til dom>.

I forbindelse med min behandling af en konkret klagesag rejste jeg i skrivelse af 2. februar 1982 over for justitsministeriet bl. a. spørgsmål om anvendeligheden af de udtrykkelige bestemmelser i retsplejelovens § 772 om varetægtsarrestanters ret til brevveksling i forhold til de varetægtsarrestanter, der i medfør af retsplejelovens § 777 er anbragt i en strafudståelses- anstalt m. v. I skrivelse af 9. juli 1982 har justitsministeriet, direktoratet for kriminalforsorgen, herefter meddelt mig, at den udtrykkelige bestemmelse i retsplejelovens § 772 (om domstols- kontrol med censur at varetægtsarrestanters brevveksling) også bør finde anvendelse i disse tilfælde, uanset om anbringelsen beror på den pågældendes samtykke eller ej.

Denne opfattelse er jeg enig i.

De gældende cirkulærer (nr. 217) af 18. december 1980 om de indsattes adgang til brev- veksling og besøg m.v., henholdsvis (nr. 220) af 19. december 1980 om varetægtsarrestanters adgang til brevveksling og besøg m.v. indeholder ikke nogen udtrykkelig angivelse af denne retsstilling.

Da jeg anser spørgsmålet for at have principiel betydning, og da det - som den konkrete sag illustrerer - har givet anledning til usikkerhed i praksis, finder jeg medfør af ombudsmandslovens § I, jfr. §11 jfr. §10, stk. 1, i instruksen for folketingets ombudsmand at burde gøre justitsministeren bekendt med denne mangel ved de gældende forskrifter og at burde henstille, at det ved en ændring af (eller tilføjelse til) de nævnte cirkulærer præciseres, i hvilket omfang de den indeholdte bestemmelser finder anvendelse med hensyn til varetægts- arrestanter der i medfør af retsplejelovens § 777 er anbragt i strafudståelsesanstalt.

Jeg udbeder mig underretning om, hvad der sker i anledning af min henstilling.

Jeg har gjort folketingets retsudvalg bekendt med denne skrivelse. . . . <