Fængselsfunktionær raser over løgnagtig arresthuspræst fra Hillerød, der må holde julegudstjeneste juleaften - Han mener, at kriminalforsorgen har et "skjult princip", der hedder "indsatte før ansatte"
 

 

Af advokat Claus Bonnez, Landsforeningen KRIM

15. november 2009



Fængselsfunktionær Thomas H. Nielsen, Arresthuset i Hillerød, udtrykker i Fængselsfunktionæren nr. 2, 2007, side 25, vrede over, at Direktoratet for Kriminalforsorgen har givet præsten i Arresthuset i Hillerød medhold i, at de indsatte i arresthuset kan fortsætte med at komme til julegudstjeneste i arresthuset den 24. december ligesom borgerne uden for arresthuset.

Fængselsfunktionær Thomas H. Nielsen påpeger i artiklen, der bærer overskriften "Når præsten
styrer arresten", at de indsattes julegudstjeneste bør afvikles på en anden dag af hensyn til fængselsbetjentene. Han udtaler blandt andet: “Det er vigtigere for Direktoratet for Kriminalforsorgen, at de indsatte samt myndighederne får tilfredsstillet deres behov og krav, end at lytte til de ansatte og deres behov for at holde jul med familien”. Thomas H. Nielsen finder, at “denne afgørelse fra DfK viser den sædvanlige leflen for de indsatte, samt at man er bange for pressen“. Han udtaler videre, at det virker for os “fængselsfunktionærer på gulvet” som om DfK har et skjult princip, der hedder “indsatte før ansatte”. Det bliver vi desværre bekræftet i gang på gang.”

Thomas H. Nielsen afslutter sin kritik af fængselsmyndighederns holdning i sagen således: “Det kan ganske enkelt ikke være rigtigt, at en helt almindelig præst, som vi kun ser 3-5 gange om året, kan sætte himmel og jord i bevægelse og få DfK til at sidde helt ude på kanten af stolen af nervøsitet og bide negle over hvad pressen nu vil gøre, hvis det kommer frem, at de stakkels indsatte skal undvære deres julegudstjeneste den 24. december.

Kontorchef Ina Eliasen fra Direktoratet for Kriminalforsorgen får umiddelbart i forlængelse af artiklen fra Thomas H. Nielsen lejlighed til at svare. Kontorchefen skriver blandt andet, at der for kriminalforsorgens arbejde med de indsatte opereres med “nogle helt grundlæggende principper, herunder principperne om normalisering og åbenhed. Det betyder, at de indsattes hverdag under afsoningen så vidt muligt skal ligne hverdagen udenfor”. Videre henviser Ina Eliasen til, at dette også gælder i forhold til “den tradition, som mange danskere har, for at gå til julegudstjeneste juleaften - en tradition, som har været fulgt i de fleste af vore institutioner, også i Arresthuset i Hillerød”. Kontorchefen påpeger videre, at “fleksibilitet er nødvendig i betragtning af, at de indsatte er berøvet deres frihed og derfor ike har andre muligheder for at komme til julegudstjeneste.”


Fængselsfunktionæren mener blandt andet, at præsten i Arresthuset i Hillerød betjener sig af "løgn": Han skriver således:
  "... Da præsten i 2006 blev spurgt om hvilken anden dag end den 24. december han agtede at afholde julegudstjeneste, startede han en klagesag. Præsten klagede til Direktoratet for Kriminalforsorgen over afgørelsen. Ikke nok med at præsten klager til DfK, han fylder også medierne – herunder blandt andet Kristeligt Dagblad – med løgn og faktuelle fejl. I artikler kan man blandt andet læse, at begrundelsen for aflysning af julegudstjenesten er at ”… en stor del af det ansatte personale er sendt hjem for at holde
jul.” Præsten nævner intet om at han er blevet tilbudt at holde julegudstjenesten på en hvilken som helst anden dag i december. Arrestforvareren havde tilbudt at møde frem enten den 23. eller den 25. december som
ekstra sikkerhed. ..."

Det fremgår af artiklen, at Direktoratet for Kriminalforsorgen har givet præsten medhold med henvisning til "normaliseringsprincippet". Fængselsfunktionæren skriver:
  "... DfK har i sin afgørelse givet præsten medhold i at der skal holdes julegudstjeneste den 24. december. Afgørelsen er dateret den 18. december 2006. Altså seks dage inden jul, skal arrestforvareren ud og finde to ekstra folk til den 24. december. DfK har i sin afgørelse blandt andet lagt vægt på normaliseringsprincippet. Det er åbenbart normalt at beordre to ekstra på vagt den 24. december eller bede to der allerede er på vagt om at blive, så deres vagt kommer til at vare henholdsvis 26 og 28 timer. .."

Fængselsfunktionæren mener, at Direktoratet for Kriminalforsorgen er "bange for pressen", og at man her "bider negle over hvad pressen nu vil gøre, hvis det kommer frem, at de stakkels indsatte skal undvære deres julegudstjeneste". Han skriver:
  "... Jeg synes at denne afgørelse fra DfK viser den sædvanlige leflen for de indsatte, samt at man er bange for pressen. Det er vigtigere for DfK at de indsatte samt myndighederne får tilfredsstillet deres behov og krav, end at lytte til de ansatte og deres behov for at holde jul med familien. Denne her sag lugter langt væk af at der er en medarbejder i DfK, der har været bange for at få sit navn i pressen, fordi man har truffet en – for nogen – upopulær afgørelse. Det virker for os fængselsfunktionærer på gulvet som om DfK har et skjult princip der hedder ”Indsatte før ansatte”. Det bliver vi desværre bekræftet i gang på gang. Det kan ganske
enkelt ikke være rigtigt at en helt almindelig præst, som vi kun ser 3-5 gange om året, kan sætte himmel og jord i bevægelse og få DfK til at sidde helt ude på kanten af stolen af nervøsitet og bide negle over hvad pressen nu vil gøre, hvis det kommer frem at de stakkels indsatte skal undvære deres julegudstjeneste den 24. december. Jeg kan i øvrigt afslutte dette juleeventyr med, at det tog præsten under 25 minutter at afholde sin julegudstjeneste i arresten. Så meget ballade for så lidt. ..."