Mediejurist Oluf Jørgensen, Danmarks Journalisthøjskole,
vil have censur af bøger udgivet af fængselsindsatte

 

Af advokat Claus Bonnez, formand for Landsforeningen KRIM

9. marts 2010


En indsat i et statsfængsel, der er dømt for drab på flere personer, udgav i september 2009 på forlaget Turbulenz en selvbiografi. Selvbiografien har titlen "En morders bekendelser", og dens forfatter er Peter Lundin.  

Journalisterne Henrik Hoffmann-Hansen og Line Vaaben skriver 24. september 2009 i Kristeligt Dagblad blandt andet:

  "Ifølge mediejurist fra Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen burde Peter Lundins udtalelser være blevet begrænset i henhold til straffuldbyrdelsesloven. Den giver myndighederne mulighed for at gribe ind over for indsattes udtalelser om egne forbrydelser.

– Det er Kriminalforsorgen, der skal gribe ind og rette forbuddet mod Peter Lundin. Og det har de åbenbart ikke gjort. Jeg synes, at Kriminalforsorgen i tilfældet Peter Lundin burde have overvejet, om han skulle begrænses i sine udtalelser til en journalist (som skrev bogen, red.), siger Oluf Jørgensen."

I artikllen henvises der derpå til Straffuldbyrdelseslovens § 59, som vedrører indsattes adgang til at udtale sig til "medierne", og som giver mulighed for at begrænse denne adgang af hensyn til retsfølelsen.

Af artiklen fremgår videre:
  "Netop det forhold fremhæver vicedirektør i Kriminalforsorgen, Annette Esdorf. Hun mener ikke, det har været muligt for Kriminalforsorgen at begrænse Peter Lundin, selvom hun ikke bryder sig om indholdet af bogen.

– Jeg er forarget over, at nogen overhovedet vil udgive bogen, og at andre vil købe den. Men vi har ikke haft mulighed for at gribe ind. Paragraffen gælder i forhold til medier, ikke bøger, siger Annette Esdorf.

– Fængslet, hvor Peter Lundin er indsat, forsøgte indledningsvis at begrænse journalistens arbejde i henhold til netop paragraffen i straffuldbyrdelsesloven. Men da man fandt ud af, at der var tale om et bogprojekt, gav man op, siger hun.

At det forholder sig sådan, overrasker flere retspolitikere, som nu vil rejse sagen over for justitsminister Brian Mikkelsen (K). Socialde- mokraternes retsordfører, Karen Hækkerup, vil have drøftet, om der er nogen mulighed for at gribe ind, eventuelt via en generel ændring af loven."

Endelig fremgår det af artiklen, at mediejurist Oluf Jørgensen "medgiver", at der er forskel på en bog og et medie. Han mener dog, at der er en "gråzone", når det gælder "journalistiske bøger. Han citeres derpå således:
  "– Man må nok sige, at hvis denne bestemmelse om hensyn til retsfølelsen skal anvendes, så må det være i et tilfælde som det, vi nu bliver præsenteret for i denne her bog, hvor Peter Lundin fortæller om, hvordan han begår mord."