Kropsvisitation af indsat med krav om at denne skulle klæde sig nøgen var unødvendig
under de konkrete omstændigheder og var en krænkelse af artikel 3
 

 

Af advokat Claus Bonnez, Landsforeningen KRIM

29. januar 2008


En indsat i et polsk fængsel blev bedt om at tage underbukserne af, da han skulle visiteres, inden han skulle ind i det lokale, hvor de valgtilforordnede sad og afviklede valget. Indgrebet blev - blandt andet ud fra en konkret vurdering af den indsattes person, kriminalitet, afsoningsforhold og fortid anset for unødvendigt. Der var derfor sket en krænkelse af EMRK artikel 3.

Afgørelsen hedder Iwanczuk mod Polen, (Application no. 25196/94). Dommen er afsagt 15. februar 2002. 

Af § 15 fremgår det, at klageren den 19. september 1993 kl. 21.30 bad fængselsmyndighederne om tilladelse til at få lov til at stemme ved parlamentsvalget, idet der var indrettet faciliteter til, at de indsatte i fængslet kunne stemme. En fængselsbetjent bad ham følge med til fængselspersonalets kontor. Klageren blev af en gruppe på 4 fængselsbetjente oplyst, at han, hvis han ønskede at stemme, skulle tage tøjet af, idet han skulle visiteres. Klageren tog sit tøj af undtagen sine underbukser., hvorpå fængselspersonalet ifølge klageren latterliggjorde ham. De fremkom med nedværdigende bemærkninger om hans krop og fremkom med fornærmelser. Klageren blev bedt om at klæde sig helt nøgen. Dette nægtede han, medens han gentagne gange bad om at få lov til at stemme uden først at skulle kropsvisiteres. Dette blev ham nægtet, og han blev sendt tilbage til sin celle, uden at han fik lov til at stemme.

Af § 16 fremgår det, at en gruppe andre indsatte, som omkring kl. 21.00 havde bedt om tilladelse til at komme over og stemme, også skulle kropsvisiteres.

I § 39 gør myndighederne under sagens forberedelse ved EMD gældende, at der var tale om et lovligt indgreb. Fængslet havde handlet ud fra formålet om de valgtilforordnedes sikkerhed. De henviste til, at visitationer kunne foretages efter de nationale regler. I § 42 henviser myndigheden yderligere til, at der i klagerens tilfælde havde været særlige grunde til at foretage visitationen på grund af det sene tidspunkt på aftenen, hvor han havde bedt om at få lov til at stemme. De henviste også til, at klageren på et tidligere tidspunkt havde været i besiddelse af ulovlige genstanden herunder en kniv, der var blevet fundet i hans celle. Mistanken om, at klageren kunne have udgjort en fare, blev forstærket af, at han nægtede at klæde sig af, da han blev bedt om det. Myndighederne henviste også til, at den efterfølgende undersøgelse af sagen havde godtgjort, at det ikke var sandt, at fængselsbetjentene verbalt havde fornærmet klageren.

I § 50 fastslår EMD, at der ikke er tale om "nedværdigende behandling" i artikel 3's forstand, hvis behandlingen ikke har en vis grovhed.

I § 54 bemærker EMD, at klageren ville udnytte sin "basale rettighed" til at stemme ved et parlamentsvalg. EMD finder, at hensynet til fængselssikkerheden ikke kunne begrunde, at klageren skulle klæde sig nøgen foran en gruppe fængselsbetjente.

I § 56 forholder EMD sig til det oplyste om klagerens person, at han har udvist en fredelig opførsel under hele opholdet, at han ikke er sigtet for voldelig kriminalitet, at han ikke er tidligere straffet, at der ikke var grunde til at antage, at han ville optræde voldeligt. Derfor er det ikke påvist, at beslutningen om kropsvisitation var retfærdiggjort.

Af § 57 fremgår, at EMD fandt, at medlemsstaten ikke havde gjort tilstrækkeligt for at undersøge, om der var hold i klagerens beskyldninger mod personalet for at have hånet ham ved visitationen. EMD fandt det kritisabelt, at klageren ikke havde fået lejlighed til at kommentere personalets udtalelser, som alene var blevet lagt til grund for myndighedernes beslutning om at afvise disse beskyldninger.

I § 58 lægger EMD til grund, at klageren var blevet bedt om at klæde sig nøgen foran en gruppe fængselsbetjente. Myndighederne har ikke fremlagt nogen vægtige grunde til, at dette var nødvendigt og retfærdiggjort ud fra sikkerhedsbetragtninger, når henses til det oplyste om klagerens person og sagens omstændigheder i øvrigt.

§ 59. Dertil kommer, at når nøgen visitationer kan være nødvendige i visse tilfælde af hensyn til fængslets sikkerhed og uro i fængslet, skal de udføres på en korrekt måde. I det foreliggende tilfælde, hvor fængselspersonalet latterliggjorde klageren, havde de til hensigt at fremkalde klagerens følelse af nedværdigelse og mindreværd. Dette viste efter EMDs mening manglende respekt for klagerens menneskeværd. Både fordi der var tale om, at klageren ønskede at stemme efter den procedure, der var indrettet i fængslet til formålet, og fordi der ikke var oplyst rimelige grunde, finder EMD, at der er sket en krænkelse af artikel 3.

Klageren fik erstatning for krænkelsen og for en række andre krænkelser.


Klik her for at læse EMDs afgørelse uforkortet og uoversat.