Lov nr. 1336 af 19. december 2008

 

 

Lovforslag nr. 21 fremsat den 8. oktober 2008 af skatteministeren (Kristian Jensen)

 



Forslag

til

Lov om ændring af forskellige love m.v.


(Konsekvensændringer som følge af lov om inddrivelse af gæld til det offentlige)




Bemærkninger til ...."

"Til § 17

Bestemmelsen indeholder hjemmel til udpantning og lønindeholdelse for bøder i straffesager.

Som følge af det samtidigt fremsatte forslag til lov om inddrivelse af gæld til det offentlige foreslås bestemmelsen ophævet.

Der henvises i øvrigt til lovforslagets almindelige bemærkninger.."
 





"Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger

1. Indledning

Lovforslaget er sammen med det samtidig fremsatte lovforslag om inddrivelse af gæld til det offentlige sidste del af en række regelforenklinger vedrørende inddrivelse.

Lovforslagets formål er sammen med det samtidig fremsatte lovforslag om inddrivelse af gæld til det offentlige, at inddrivelsesregler samles i én lov samt en yderligere harmonisering af inddrivelsesreglerne.

I nærværende lovforslag foreslås reglerne om lønindeholdelse i kildeskatteloven, om udpantning i udpantningsloven og i særlove og om eftergivelse i opkrævningsloven ophævet, idet tilsvarende regler i det samtidigt fremsatte lovforslag om inddrivelse af gæld til det offentlige foreslås samlet i én lov. Tilsvarende foreslås en lang række henvisningsregler i særlove ophævet, idet disse regler bliver overflødige, når reglerne om udpantning, lønindeholdelse og eftergivelse findes i én lov.

2. Baggrunden for lovforslaget

Ved lovforslag 149, FT 2004/05, jf. lov nr. 431 af 6. juni 2005, blev der i en række love etableret hjemmel til lønindeholdelse, udpantning og eftergivelse for gæld til det offentlige på områder, hvor disse værktøjer ikke fandtes i forvejen. Lovforslaget var en del af første del af en række harmoniseringer og forenklinger på inddrivelsesområdet. Ved dette lovforslag foreslås inddrivelsesregler i særlove ophævet, således at systematikken ændres fra, at regler om inddrivelse vedrørende de enkelte fordringstyper findes i de enkelte love til, at alle inddrivelsesregler findes i én lov. Det indebærer, at henvisningsreglerne i særlovene bliver overflødige, hvorfor de foreslås ophævet.

3. Lønindeholdelse, udpantningsret og eftergivelse

3.1. Gældende ret

Reglerne om lønindeholdelse for gæld til det offentlige findes i dag i kildeskattelovens § 73, der handler om lønindeholdelse for krav vedrørende skattekrav, og en række særlove, der hjemler adgang til lønindeholdelse efter kildeskattelovens regler for de krav, der opstår på grundlag af den pågældende særlov.

Reglerne om udpantning findes i udpantningsloven, der hjemler, at visse nærmere opregnede krav kan inddrives ved udpantning og i en række særlove, der hjemler at nærmere angivne krav efter den pågældende særlov kan inddrives ved udpantning.

Reglerne om eftergivelse af gæld findes i opkrævningsloven § 15 for krav vedrørende tilsvar, renter, gebyrer og administrative bøder og i en række særlove, der hjemler adgang til eftergivelse efter opkrævningslovens regler for krav, der opstår på grundlag af den pågældende lov. For visse krav er der i dag ikke hjemmel til eftergivelse efter opkrævningslovens regler. Det gælder f. eks. krav vedrørende sagsomkostninger i straffesager og afsoningsomkostninger.

Der henvises i øvrigt til beskrivelsen af gældende ret i det samtidigt fremsatte lovforslag om inddrivelse af gæld til det offentlige.

3.2. Lovforslagets udformning

Reglerne om lønindeholdelse i kildeskatteloven og om eftergivelse i opkrævningsloven og om udpantning i udpantningsloven og særlovene foreslås ophævet. Regler i særlove, der hjemler adgang til lønindeholdelse efter kildeskattelovens regler og eftergivelse efter opkrævningslovens regler, foreslås ligeledes ophævet. Reglerne erstattes af tilsvarende regler i det samtidigt fremsatte lovforslag om inddrivelse af gæld til det offentlige.

Der henvises til bemærkningerne til lovforslag om inddrivelse af gæld til det offentlige."