Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl

Retsudvalget
(L 145/L 146 - bilag 31)
(Offentligt)

 

 

 

Vedlagt fremsendes i 70 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 50 af 22. maj 2000 vedrørende fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om fuldbyrdelse af straf mv. og forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser i forbindelse med gennemførelsen af en lov om fuldbyrdelse af straf mv. (Ændringer som følge straffuldbyrdelsesloven, afskaffelse af hæftestraffen og prøveløsl adelse af livstidsdømte mv.) (L 145/L 146 {{SPA}} bilag 29).

 

 

/

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 50 af 22. maj 2000 vedrørende fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om fuldbyrdelse af straf mv. og forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser i forbindelse med gennemførelsen af en lov om fuldbyrdelse af straf mv. (Ændringer som følge straffuldbyrdelsesloven, afskaffelse af hæftestraffen og prøveløsladelse af livstidsdømte mv .) (L 145/L 146 {{SPA}} bilag 29).

 

Spørgsmål nr. 50:

 

"Er ministeren indstillet på at overveje en styrkelse af indsatsen med hensyn til uddannelse, beskæftigelse og behandling af de indsatte, og hvordan det i den forbindelse sikres, at der udarbejdes relevante behandlingsplaner, som rækker udover løsladelsen."

 

Svar:

 

Jeg er indstillet på at anmode Direktoratet for Kriminalforsorgen om at nedsætte et udvalg, der skal have til opgave at komme med forslag til en styrket behandlingsindsats i videste forstand: uddannelsesmæssigt (i institutionerne eller gennem frigang), arbejdsmæssigt, fritidsaktiviteter, behandlingsprogrammer mv. i forhold til de indsatte. Udvalget vil kunne nedsættes i løbet af sommeren med frist til udgangen af 2001 for afgivelse af betænknin g.

 

Udvalget vil få til opgave at overveje, om der er behov for en tilpasning af beskæftigelsen set i lyset af udviklingen i samfundet og i kriminalforsorgens klientel. Herudover vil udvalget mere specifikt skulle overveje, hvordan det kan sikres, at der er de relevante uddannelses- beskæftigelses-, og behandlingstilbud, som er tilpas differentierede og fleksible til at opfylde behovene. Udvalget vil blive bedt om at komme med forslag til udbygning eller ændring af de eksisterende tilbud.

 

Udvalget vil desuden blive bedt om at komme med forslag til, hvordan det kan sikres, at den igangværende uddelegering af opgaver og kompetence til kriminalforsorgens anstalter, som er baseret på

flerårsaftalen og resultatkontrakten, ikke kommer til at medføre en nedprioritering af uddannelses- og behandlingsbehov til fordel for hensyn til økonomisk produktivitet.

 

Herudover skal udvalget bl.a. overveje, hvordan det sikres, at der for alle indsatte udarbejdes relevante handlingsplaner for afsoningstiden og tiden efter løsladelsen, og at disse planer tilrettelægges i samarbejde med de sociale myndigheder. Udvalget skal i den forbindelse inddrage erfaringerne med de vejledende retningslinier for samarbejdet mellem de sociale myndigheder og kriminalforsorgens institutioner og afdelinger, som Socialministeriet og Direktoratet for Kriminalfo rsorgen udsendte i 1998.

 

Udvalgets overvejelser skal ske i lyset af internationale bestemmelser, der vedrører behandlingen af indsatte, herunder FN{{PU2}}s og Europarådets rekommandationer om standard minimum regler. Endvidere skal udvalget inddrage anbefalinger fra Europarådets komité til forebyggelse af tortur mv. (Torturkomitéen) har fremsat i forbindelse med sine besøg i Danmark og i sine generelle rapporter.

 

Udvalget skal endvidere inddrage de anbefalinger, som Økonomistyrelsen har fremsat i budgetanalysen fra 1998 om AUF-strukturen, og de forslag og kommentarer, som Differentieringsudvalget (Nordskov-udvalget) har fremsat i sin indstilling fra marts 2000.