Cirkulære nr. 98 af 27. maj 1994 om anvendelse af observationscelle, sikringscelle, fiksering m.v. i Kriminalforsorgens anstalter og arresthusene. (* 1)

 


 

I henhold til § 31, stk. 2, i Justitsministeriets bekendtgørelse af 21. juni 1973 om fuldbyrdelse af frihedsstraf fastsættes følgende regler om anvendelse af observationscelle, sikringscelle, fiksering mv.

I

Observationscelle

§ 1 . Anbringelse i observationscelle kan kun finde sted, såfremt

1. det skønnes påkrævet for at hindre hærværk,

2. afgørende hensyn til opretholdelse af ro og sikkerhed i institutionen kræver det, eller

3. der skønnes at være behov for særlig observation.

§ 2 . Bestemmelse om anvendelse af observationscelle træffes af anstaltslederen/arrestforvareren eller den, han bemyndiger dertil.

§ 3 . Visitation og omklædning kan foretages, såfremt det skønnes påkrævet.

§ 4 . Læge skal tilkaldes, hvis der er konkret mistanke om sygdom, eller hvis den indsatte selv begærer lægehjælp.

§ 5 . Der skal straks udfærdiges rapport om indsættelsen på særlig rapportblanket (DfK 110 A).

§ 6 . Under ophold i observationscelle skal den indsatte jævnligt tilses af personalet. Enhver, der tilser den pågældende, skal foretage notat på et observationsskema (Dfk 107 A). Notatet skal indeholde oplysning om tidspunktet for tilsynet samt oplysning om den pågældendes tilstand, herunder eventuelle bemærkninger om behovet for at opretholde anbringelsen.

§ 7 . Celler, der er indrettet og godkendt som observationsceller, må ikke anvendes til andet formål, medmindre der foreligger ganske særlige omstændigheder.

II

Sikringscelle

§ 8 . Anbringelse i sikringscelle kan kun finde sted, såfremt det skønnes nødvendigt for at

1. afværge truende vold,

2. betvinge voldsom modstand eller

3. hindre selvmord eller anden selvbeskadigelse.

Stk. 2. Anbringelse i sikringscelle må kun anvendes, når forholdene gør det absolut påkrævet, og når andre lempeligere midler, herunder udelukkelse fra fællesskab eller anbringelse i observationscelle, har været forsøgt eller åbenbart vil være utilstrækkelige.

§ 9 . Ved anbringelse i sikringscelle skal der foretages visitation og omklædning.

§ 10 . Såfremt fiksering skønnes nødvendig under ophold i sikringscelle, må kun anvendes bælte samt eventuelt fod- og håndremme og handsker.

§ 11 . Bestemmelse om anvendelse af sikringscelle træffes af anstaltens vagthavende leder/arrestforvareren. Hvis forholdene ikke tillader, at man afventer lederens afgørelse, træffes bestemmelsen af den tilstedeværende funktionær, som er ansvarlig for det pågældende tjenesteområde. Den vagthavende leder/arrestforvareren skal så hurtigt som muligt underrettes om anbringelsen.

§ 12 . Såfremt fikseringsmidler ikke er anvendt, skal læge tilkaldes, hvis der er konkret mistanke om sygdom eller, hvis den indsatte selv begærer lægehjælp.

Stk. 2. Den indsatte skal jævnligt tilses af personalet.

Stk. 3. Såfremt anbringelsen varer mere end et døgn, skal lægen orienteres dagligt, således at han bl.a. ud fra sit kendskab til den indsatte kan vurdere, om lægetilsyn er nødvendigt.

§ 13 . Såfremt fikseringsmidler er anvendt, skal læge tilkaldes omgående med henblik på, at lægetilsyn kan finde sted så hurtigt, som det kan lade sig gøre, medmindre lægen har sikret sig, at lægeligt tilsyn er åbenbart unødvendigt.

Stk. 2. En indsat, der er fikseret, skal have fast vagt.

Stk. 3. En fast vagt er en dertil udpeget fængselsbetjent, enhedsfunktionær eller andet kvalificeret personale, som ikke samtidig har andre arbejdsopgaver end at tage sig af den fikserede indsatte.

Stk. 4. Tilsynet skal føres med hensyntagen til den indsattes egne ønsker og ret til privatliv, når dette ikke er uforeneligt med hensynet til den indsattes sikkerhed.

Stk. 5. Hvis fiksering helt undtagelsesvis varer ud over et døgn, skal lægen orienteres dagligt, således at lægetilsyn kan finde sted, medmindre lægen finder det åbenbart unødvendigt.

§ 14 . Der skal straks udfærdiges rapport om det passerede på særlige rapportblanketter (DfK 110).

§ 15 . Enhver, der tilser den indsatte, skal foretage notat på et observationsskema (DfK 107). Notatet skal indeholde oplysninger om tidspunktet for tilsynet samt oplysning om den indsattes tilstand, herunder eventuelle bemærkninger om behovet for at opretholde anbringelsen/fikseringen.

§ 16 . Såfremt der bliver spørgsmål om ophold i sikringscelle ud over tre dage, skal der omgående ske indberetning til Direktoratet for Kriminalforsorgen vedrørende spørgsmålet om anbringelsens opretholdelse. Med indberetningen skal følge de i §§ 14 og 15 nævnte rapporter. I indberetningen skal der gives en nærmere begrundelse for, at betingelserne for fortsat anbringelse anses for opfyldt.

Stk. 2. Såfremt der bliver spørgsmål om anvendelse af de i § 10 nævnte fikseringsmidler ud over 24 timer, skal tilsvarende indberetning som nævnt i stk. 1 omgående finde sted.

§ 17 . Celler, der er indrettet og godkendt som sikringsceller, må ikke anvendes til andet formål.

III

Fælles bestemmelser vedrørende observationscelle og sikringscelle

§ 18 . Under ophold i observationscelle og sikringscelle kan den indsatte udøve sine sædvanlige rettigheder i det omfang, det er foreneligt med ophold i den pågældende celle.

Stk. 2. Den indsatte bevarer i alle tilfælde sin adgang til at rette henvendelse til justitsministeren, direktøren for Kriminalforsorgen og Folketingets Ombudsmand. Personalet skal yde den indsatte fornøden bistand.

§ 19 . Ophold i observationscelle og sikringscelle og anvendelse af fikseringsmidler må ikke udstrækkes længere, end det skønnes absolut påkrævet.

Stk. 2. Bestemmelser om lempelse eller ophør af de i stk. 1 nævnte foranstaltninger træffes af anstaltslederen/arrestforvareren eller den, han bemyndiger hertil.

IV

Andre sikringsmidler

§ 20 . Såfremt betingelserne for anbringelse i sikringscelle foreligger, men en sådan celle ikke er til rådighed, kan anbringelse midlertidigt ske i en celle, hvorfra inventaret er fjernet, eller andet opholdsrum.

Stk. 2. Såfremt det skønnes absolut påkrævet, kan håndjern anvendes under anbringelse som nævnt i stk. 1.

Stk. 3. Såfremt anbringelse som nævnt i stk. 1 umiddelbart ikke er mulig, kan håndjern anvendes.

§ 21 . Bestemmelse om anbringelse og eventuel anvendelse af håndjern træffes af anstaltslederen/arrestforvareren eller den, han bemyndiger dertil. Den vagthavende leder/arrestforvareren skal så hurtigt som muligt underrettes om anvendelsen af håndjern.

§ 22 . Læge skal tilkaldes, hvis der er konkret mistanke om sygdom eller, hvis den indsatte begærer lægehjælp.

§ 23 . Der skal straks udfærdiges rapport om anbringelsen på rapportblanket (DfK 110). På rapporten skal endvidere anføres, hvor anbringelsen har fundet sted, samt om håndjern har været anvendt.

Stk. 2. Under opholdet skal der føres tilsyn med den pågældende under anvendelse af observationsskema i overensstemmelse med reglerne i § 15.

Stk. 3. Der skal snarest træffes foranstaltning til overførsel til en institution, hvor den pågældende kan anbringes i sikringscelle.

V

Ikrafttræden

§ 24 . Cirkulæret træder i kraft den 1. juli 1994.

Stk. 2. Samtidig ophæves følgende bestemmelser:

Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgens cirkulære nr. 155 af 17. juli 1974 om anvendelse af sikringscelle som ændret ved cirkulære nr. 61 af 16. april 1991.

Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgens cirkulære af 21. september 1976 om visse sikringsmæssige foranstaltninger overfor indsatte.

Direktoratets følgeskrivelses af 16. april 1991 til cirkulære af 16. april 1991 om ændring af cirkulære om anvendelse af sikringscelle (K. 2.2.).

Christian Trønning

Annette Esdorf

Officielle noter
(* 1) Forskriften er optaget i Kriminalforsorgens cirkulæresamling (KC. K-2-1)