Justitsministeriets skrivelse nr. 27095 af 12. oktober 1995 vedr. afholdelse af udgifter til psykologisk/psykiatrisk behandling m.v.

 

1. Sundhedsbetænkningen

I 1988 afgav Justitsministeriets udvalg om den sundhedsmæssige betjening i Kriminalforsorgen beretning.

Direktoratet har tiltrådt udvalgets synspunkter og arbejder til stadighed på at udmønte beretningens forslag. Dette betyder bl.a., at der løbende arbejdes mod at bringe normeringerne af sundhedspersonalet ved de enkelte tjenestesteder i overensstemmelse med beretningen. Det er således f.eks. hensigten, at normeringerne på sammenlignelige fængsler så vidt muligt bør være nogenlunde ens set i forhold til belægget. Det er endvidere fortsat direktoratets opfattelse, at der ved fængsler og i Kriminalforsorgens afdelinger skal ansættes psykiatriske speciallæger og ikke psykologer.

Direktoratet er grundlæggende enig i beretningens synspunkt om, at Kriminalforsorgens klientel med de modifikationer, der følger af de særlige fængselsmæssige forhold, skal have tilbudt sundhedsmæssige ydelser på samme niveau som andre borgere i samfundet. Kriminalforsorgen skal ikke opbygge sit eget behandlingsapparat. Dette indebærer bl.a., at klienter under Kriminalforsorgen i Frihed skal henvises til det almindelige sundhedssystem i samfundet.

2. Timepulje til intensiv psykologisk/psykiatrisk behandling m.v. af indsatte i fængslerne

I indstillingen fra udvalget om den sundhedsmæssige behandling af Kriminalforsorgens klientel foreslås det blandt andet, at der skabes mulighed for i særlige tilfælde at gennemføre en mere intensiv psykologisk/psykiatrisk behandling af indsatte i fængslerne.

Sådan behandling har hidtil efter godkendelse i direktoratet skullet afholdes over det enkelte fængsels budgetramme.

Der er nu i begrænset omfang indtil videre skabt mulighed for, at fængslerne kan trække på en mindre timepulje i direktoratet til en sådan intensiv behandling. Puljen administreres af direktoratet, og der kan bevilges timer til psykolog- eller psykiaterbehandling af indsatte efter ansøgning i hvert enkelt tilfælde. Psykologer aflønnes i overensstemmelse med aftale af 12.11.1997 mellem Finansministeriet og Dansk Psykologforening. Psykiateren aflønnes pr. påbegyndt time efter reglerne i overenskomst for speciallæger i staten af 29. juli 1994.

Ansøgning om at anvende puljetimer til behandling stiles til direktoratets 1. kontor, der træffer afgørelse på grundlag af en udtalelse fra Kriminalforsorgens Psykiatriske konsulent. Ansøgningen skal være lægeligt dokumenteret, hvorfor lægeerklæring om den indsattes tilstand mv. skal vedlægges. Ansøgninger bør endvidere indeholde en nærmere redegørelse for, hvor mange behandlingstimer, der skønnes at være påkrævet.

3. Timepulje til psykologisk/psykiatrisk behandling af indsatte i arresthusene.

På tilsvarende måde som ovenfor under punkt 2. omtalt har arresthusene mulighed for at ansøge direktoratet om del i den omhandlede timepulje. Ansøgninger til direktoratets 1. kontor skal også her vedlægges fornøden lægeerklæring og indeholde en nærmere redegørelse for, hvor mange behandlingstimer der skønnes påkrævet.

4. Afholdelse af udgifter til psykologisk/psykiatrisk behandling i Kriminalforsorgen i Frihed

Spørgsmålet om afholdelse af udgift til psykolog rejses fra tid til anden af tjenestesteder inden for Kriminalforsorgen i Frihed.

Det er udgangspunktet i disse situationer, at Kriminalforsorgens afdelinger og pensioner ikke kan iværksætte psykologisk/psykiatrisk behandling, medmindre der foreligger tilsagn om betaling fra sygesikringen eller de kommunale myndigheder m.v. Dette har som baggrund, at klienterne her som regel henhører under det almindelige behandlingssystem, hvortil de skal henvises.

Foreligger der ikke tilsagn fra de sociale myndigheder m.v., kan tjenestestederne helt undtagelsesvist ansøge direktoratet om tilladelse til psykologisk/psykiatrisk behandling. Ansøgningen skal i givet fald være ledsaget af en lægelig vurdering af behovet, herunder af det behandlingsmæssige omfang, som en eventuel behandling forventes at ville indebære. Sagen vil blive forelagt Kriminalforsorgens psykiatriske konsulent. Direktoratets tilladelse til afholdelse af psykolog- eller psykiaterudgift vil som udgangspunkt indebære, at udgiften skal holdes inden for tjenestestedets rådighedsbevilling.

Direktoratet for Kriminalforsorgen, den 12. oktober 1995

E. B.
Malling Olsen