Cirkulære nr. 50 af 27. juni 2006 om kriminalforsorgens tilsyn med prøveløsladte, betinget dømte m.v. (tilsynscirkulæret)

(Til kriminalforsorgens institutioner og afdelinger)

 

Kapitel 1

Cirkulærets område

§ 1. Cirkulæret finder anvendelse ved gennemførelse af

1) tilsyn og særvilkår, der er fastsat ved betinget dom, prøveløsladelse, prøveudskrivning fra forvaring, benådning i de tilfælde, der er omfattet af straffelovens § 43, strafafbrydelse eller i øvrigt i medfør af bestemmelser i straffuldbyrdelsesloven, bortset fra udståelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol efter straffuldbyrdelseslovens kapitel 13 a, og

2) vilkår om samfundstjeneste, der er fastsat efter straffelovens § 40 a eller § 63.

Kapitel 2

Tilsyn og særvilkår

Administration af vilkår

§ 2. Vilkår om tilsyn indebærer, at tilsynsmyndigheden skal holde sig underrettet om klientens bopæl og beskæftigelse. Tilsynsmyndigheden skal herudover så vidt muligt orientere sig om klientens forhold.

Stk. 2. Er der fastsat ubetinget særvilkår, skal tilsynsmyndigheden påse, at særvilkåret iværksættes og overholdes.

Stk. 3. Er der fastsat betinget særvilkår, skal tilsynsmyndigheden holde sig underrettet om sådanne særlige forhold hos klienten, der kan medføre iværksættelse af vilkåret.

Stk. 4. Tilsynsmyndigheden skal fastsætte de forskrifter, der er nødvendige til gennemførelsen af tilsynet og eventuelle særvilkår.

§ 3. Hvis formålet med tilsyn eller særvilkår ikke længere er til stede, skal tilsynsmyndigheden indstille, at vilkåret ændres eller ophæves. Navnlig i de tilfælde, hvor tilsynsperioden er længere end 12 måneder, skal tilsynsmyndigheden være særlig opmærksom herpå.

Stk. 2. Ved betinget dom kan tilsynsmyndigheden afgive indstilling om ændring af vilkår, hvis de må anses for utilstrækkelige til at opfylde formålet, jf. straffelovens § 59, stk. 1.

Stk. 3. Hvis et vilkår om behandling viser sig at være unødvendigt i tilsynsperiodens forløb, kan tilsynsmyndigheden indstille behandlingen. Bliver behandlingen på ny nødvendig, kan tilsynsmyndigheden give klienten pålæg om at genoptage behandlingen.

Stk. 4. Ved vilkår, der er fastsat administrativt, afgives indstilling til den myndighed, der har fastsat vilkåret. Ved vilkår fastsat af retten afgives indstilling til anklagemyndigheden.

§ 4. Flytter klienten til en ny tilsynsmyndigheds område, skal den hidtidige tilsynsmyndighed hurtigst muligt sende tilsynssagen til den nye tilsynsmyndighed.

Særlig regel om tilsyn ved prøveløsladelse og delvis eftergivelse af straf ved betinget benådning

§ 5. Fængslet eller arresthuset meddeler tilsynsmyndigheden de oplysninger, der er nødvendige til varetagelse af tilsynet.

Særlige regler om vilkår om struktureret, kontrolleret alkoholistbehandling ved betinget dom for spirituskørsel

§ 6. Tilsynsmyndigheden og behandlingsstedet skal træffe aftale om, hvordan tilsynsmyndigheden holdes orienteret om behandlingsforløbet. Tilsynsmyndigheden skal dog have kontakt med behandlingsstedet mindst en gang om måneden.

Mentorordningen

§ 7. Er klienten i aldersgruppen 15-25 år, skal tilsynsmyndigheden overveje, om den unge skal tilknyttes en mentor, hvis dette ikke allerede er sket.

Kapitel 3

Vilkårsovertrædelser

§ 8. Overtræder klienten vilkår, skal tilsynsmyndigheden umiddelbart herefter træffe foranstaltninger med henblik på at sikre overholdelsen af vilkåret. Er der risiko for, at klienten begår alvorlig kriminalitet, skal tilsynsmyndigheden overveje straks at afgive indberetning, jf. § 10, eller anmode om anholdelse eller varetægtsfængsling, jf. § 11, uden at foretage de i § 9, stk. 1, nævnte handlinger.

Stk. 2. Bliver tilsynsmyndigheden bekendt med, at en klient, der er i et afsoningsforløb, overtræder vilkår, skal tilsynsmyndigheden straks underrette fængslet eller arresthuset uden at foretage de i §§ 9-11 nævnte handlinger. Fængslet eller arresthuset træffer herefter afgørelse om det videre forløb.

§ 9. Består vilkårsovertrædelsen i, at klienten unddrager sig tilsynet, skal tilsynsmyndigheden på udeblivelsesdagen eller umiddelbart derefter ved brev pålægge klienten at tage personlig kontakt med tilsynsmyndigheden snarest. Reagerer klienten ikke på dette brev, skal tilsynsmyndigheden aflægge besøg på klientens bopæl eller opholdssted.

Stk. 2. Fører de i stk. 1 nævnte handlinger ikke til, at tilsynet genetableres, eller overtræder klienten i øvrigt vilkåret om tilsyn eller særvilkår, og må vilkårsovertrædelsen antages at medføre en nærliggende risiko for kriminalitet, skal tilsynsmyndigheden omgående afgive indberetning, jf. § 10, eller anmode om anholdelse eller varetægtsfængsling, jf. § 11.

Stk. 3. Overtræder klienten alene vilkåret om ikke at begå strafbart forhold, kan afgivelse af indberetning undlades, hvis pågældende allerede er sigtet for det strafbare forhold, og vilkårsovertrædelsen vil blive inddraget i straffesagen. Bliver klienten ikke varetægtsfængslet, skal tilsynsmyndigheden så vidt muligt sørge for, at tilsyn og særvilkår fortsat gennemføres.

Stk. 4. Overtræder klienten forskrifter eller vilkår, jf. straffuldbyrdelseslovens § 86, stk. 3, og § 99, stk. 3, uden at vilkårsovertrædelsen antages at medføre en nærliggende risiko for kriminalitet, kan tilsynsmyndigheden give et pålæg om at overholde forskrifterne og vilkårene. Er der tidligere givet pålæg i anledning af tilsvarende overtrædelse, skal der senest en måned efter, at vilkårsovertrædelsen på ny er konstateret, afgives indberetning.

§ 10. Ved vilkår, der er fastsat administrativt, afgives indberetning til Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen. Ved vilkår fastsat af retten afgives indberetning til anklagemyndigheden med kopi til Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen. Indberetningen skal indeholde oplysning om

1) hvornår og på hvilken måde klienten har overtrådt forskrifter eller vilkår,

2) de foranstaltninger tilsynsmyndigheden har truffet,

3) klienten har tilsidesat pålæg,

4) klientens aktuelle sociale situation, og

5) tilsynsmyndighedens forslag til reaktion.

Stk. 2. Klienten skal gøres bekendt med indberetningen, før den afgives, og have lejlighed til at udtale sig, jf. dog § 11, stk. 3. Klientens eventuelle bemærkninger skal anføres i indberetningen.

Stk. 3. Indberetning til Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen, skal være bilagt fornøden dokumentation, herunder kopi af journalen, grundskema og ved prøveløsladelser kopi af prøveløsladelsesresolutionen, medmindre prøveløsladelsen er bestemt af Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Stk. 4. Ved tilsyn med en prøveløsladt eller en klient, der har fået delvis eftergivelse af straffen ved betinget benådning, sender tilsynsmyndigheden kopi af indberetningen til det fængsel eller arresthus, hvor klienten er løsladt fra.

§ 11. Overtræder klienten vilkår, og kan tilsynsmyndigheden ikke komme i kontakt med klienten, kan tilsynsmyndigheden anmode politiet om anholdelse efter retsplejelovens § 756 med henblik på fremstilling for tilsynsmyndigheden.

Stk. 2. Er en vilkårsovertrædelse af en sådan beskaffenhed, at fuldbyrdelse af fængselsstraf eller genindsættelse kan blive aktuelt, kan tilsynsmyndigheden anmode politiet om varetægtsfængsling efter retsplejelovens § 763. Ved vilkår, der er fastsat administrativt, sender tilsynsmyndigheden en kopi af denne anmodning og efterfølgende af en retsbogsudskrift vedrørende en eventuel retsfremstilling til Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Stk. 3. Ved tilsyn, der er fastsat administrativt, skal en klient, som tilsynsmyndigheden ikke kan komme i kontakt med, anholdes og afgive en udtalelse, før tilsynsmyndigheden afgiver indberetning. Foreligger der helt særlige grunde, kan indberetning indsendes, uden at klienten har afgivet en udtalelse.

§ 12. Bliver tilsynsmyndigheden bekendt med, at en klient, der er i et afsoningsforløb, påtænker at foretage en udlandsrejse, uden at kriminalforsorgen har givet tilladelse hertil, jf. § 7, stk. 2, i bekendtgørelse om kriminalforsorgens tilsyn med prøveløsladte, betinget dømte m.v., skal tilsynsmyndigheden øjeblikkeligt foretage indberetning til fængslet eller arresthuset.

Kapitel 4

Særlige regler om samfundstjeneste

§ 13. Vilkår om samfundstjeneste kan være fastsat enten som vilkår for prøveløsladelse efter straffelovens § 40 a eller som vilkår ved en betinget dom efter straffelovens § 62.

Stk. 2. Tilsynsmyndigheden skal sørge for, at der er et tilstrækkeligt antal arbejdssteder, hvor vilkår om samfundstjeneste kan afvikles.

Stk.3. Som arbejdssteder kan anvendes institutioner og organisationer, som er offentlige, offentligt støttede eller har almennyttige formål. Der må ikke udføres arbejde, som ellers ville være til rådighed for det almindelige arbejdsmarked. Der må heller ikke udføres arbejde, som er profitskabende for private personer eller virksomheder.

Stk. 4. Tilsynsmyndigheden skal sikre, at arbejdsstederne bliver godkendt af de lokale arbejdsmarkedsråd.

§ 14. Tilsynsmyndigheden skal mindst en gang om måneden aflægge besøg på arbejdsstedet samt hyppigt kontakte arbejdsstedet telefonisk for at føre kontrol med, at klienten opfylder den fastsatte arbejdspligt. Besøget skal aflægges på et tidspunkt, hvor den dømte udfører samfundstjeneste. Sikrer arbejdsstedet ikke i tilstrækkelig grad den fornødne kontrol med samfundstjenestens udførelse, skal tilsynsmyndighedens kontrol intensiveres.

§ 15. Udebliver klienten fra en aftale om at udføre samfundstjeneste, skal tilsynsmyndigheden samme dag eller umiddelbart derefter ved brev pålægge klienten snarest at tage personlig kontakt med tilsynsmyndigheden. Reagerer klienten ikke på dette brev, skal tilsynsmyndigheden aflægge besøg på klientens bopæl eller opholdssted. Får tilsynsmyndigheden herefter kontakt med klienten, giver tilsynsmyndigheden klienten pålæg om at overholde vilkåret om samfundstjeneste og de forskrifter, som kriminalforsorgen har givet om udførelsen af samfundstjenesten.

Stk. 2. Kommer klienten gentagne gange for sent, afviser klienten at udføre det pålagte arbejde eller overtræder klienten på anden måde vilkåret om samfundstjeneste eller de forskrifter, som tilsynsmyndigheden har givet, skal tilsynsmyndigheden give klienten pålæg om at overholde vilkåret og forskrifterne.

Stk. 3. Overtræder en klient, der er løsladt på prøve med vilkår om samfundstjeneste, dette vilkår, skal tilsynsmyndigheden udover de foranstaltninger, der er nævnt i stk. 1 og 2, straks indberette overtrædelsen til Direktoratet for Kriminalforsorgen, jf. straffuldbyrdelseslovens § 86, stk. 2, 2. pkt.

Stk. 4. Er klienten idømt betinget dom med vilkår om samfundstjeneste og fører et givet pålæg efter stk. 1 eller 2 ikke til, at vilkåret og forskrifterne overholdes, skal tilsynsmyndigheden afgive indberetning senest en måned efter, at vilkårsovertrædelsen på ny blev konstateret. Fører de i stk. 1 nævnte handlinger ikke til, at tilsynsmyndigheden får kontakt med klienten, afgives indberetning senest en måned efter udeblivelsen, jf. dog stk. 5.

Stk. 5. Er vilkåret ved at udløbe, skal tilsynsmyndigheden, hvis det er påkrævet, afgive indberetning hurtigere end nævnt i stk. 4.

§ 16. Hvis en klient, der er løsladt på prøve med vilkår om samfundstjeneste, af særlige grunde ikke kan udføre den fastsatte arbejdsforpligtelse inden udløbet af det fastsatte tidspunkt, kan tilsynsmyndigheden

1) træffe afgørelse om, at vilkåret om samfundstjeneste skal have en varighed ud over dette tidspunkt, dog ikke ud over den samlede straffetid, jf. straffelovens § 40 a, stk. 5, eller

2) afgive indstilling til den myndighed, der har fastsat vilkåret, om at nedsætte antallet af arbejdstimer.

Stk. 2. Ved betinget dom med vilkår om samfundstjeneste kan tilsynsmyndigheden forlænge den fastsatte længstetid efter reglerne i straffelovens § 63, stk. 2.

§ 17. Overtræder klienten vilkåret om ikke at begå strafbart forhold, uden at klienten bliver varetægtsfængslet, skal tilsynsmyndigheden sørge for, at klienten får mulighed for at fortsætte samfundstjenesten.

§ 18. Ved domme til samfundstjeneste skal tilsynsmyndigheden give meddelelse til Kriminalregistret om, at

1) den fastsatte længstetid forlænges af tilsynsmyndigheden efter straffelovens § 63, stk. 2,

2) prøvetiden er ophørt som følge af, at det i dommen er bestemt, at prøvetiden ophører, når længstetiden for arbejdsforpligtelsens opfyldelse er udløbet, jf. straffelovens § 63, stk. 3, 2. pkt., og

3) tilsyn og eventuelle særvilkår er bortfaldet i forbindelse med, at længstetiden for arbejdspligtens opfyldelse er udløbet, jf. straffelovens § 63, stk. 4, 3. pkt.

Kapitel 5

Ikrafttræden m.v.

§ 19. Cirkulæret træder i kraft den 15. juli 2006.

Stk. 2. Cirkulære nr. 49 af 28. juni 2005 om kriminalforsorgens tilsyn med prøveløsladte, betinget dømte m.v. (tilsynscirkulæret) ophæves.

Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen, den 27. juni 2006

Ole Hansen

/Vibeke Greve