V.L.D. af 15. oktober 2009.

 

 

Dom afsagt af Retten i Randers den 11. februar 2009 (sag nr. BS 33- 145/2005)

Sagens baggrund og parternes påstande

Under denne sag, der er anlagt den 31. marts 2005, har sagsøgeren, Norddjurs Kommune (tidligere Nørre Djurs Kommune), nedlagt påstand om, at sagsøgte, A, dømmes til at betale 254.402 kr. med tillæg af den til enhver tid værende procesrente fra sagens anlæg.

Beløbet angives at udgøre sagsøgerens regreskrav mod sagsøgte, jf. erstatningsansvarslovens § 17, jf. dagpengelovens § 39, stk. 2 i anledning af sagsøgers udbetaling af sygedagpenge til B.

Sagsøgte har nedlagt påstand om frifindelse, subsidiært frifindelse mod betaling af et mindre beløb end påstået med tillæg af procesrente fra sagens anlæg til betaling sker.

Sagens oplysninger

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens § 218a, stk. 2.

Den 5. marts 2003 var der en episode mellem sagsøgte, A, og B. De to personer, som kendte hinanden i forvejen, mødtes ved Brugsen, hvorefter sagsøgte kørte efter B til dennes bopæl. På gårdspladsen blev B overfaldet af sagsøgte, men der imellem de to ikke enighed om hændelseforløbet.

Den 6. marts 2003 rettede B henvendelse til skadestuen på Grenaa Centralsygehus. I journalen fra skadestuen er blandt andet anført:

“Overfaldet d. 05.03., smidt op på køleren af en bil og landede på nakken. Pt. er henvist af e. 1. OBJEKTIVT. Der er intakt huddække, med en ømhed svarende til musculus trapezius dxt. Kompressions ømhed af columna cervikalis. Parætesier i højre skulderregion.”

Den 19. marts 2003 rettede B på ny henvendelse til Grenaa Centralsygehus, hvor han blev undersøgt i ortopædkirugisk ambulatorium. Det er i journalen anført, at “pt. er 5.3.03 blevet overfaldet og smidt op på køleren af en bil og landet på nakken. Han er set i skadestuen hhv. 6.3., 11.3., 12.3. Der er foretaget konventionel rtg. samt CT-skanning af col.cerv. Der har ikke været tegn til fraktur på nogen af us.” Under de objektive fund er blandt andet anført, at han har fin bevægelse i nakken, men at han har ømhed svarende til muskulaturen occipitalt. Endvidere er anført, at der er ingen sensibilitetsforstyrrelser.

Den 30. marts 2003 udfyldte B en erklæring til Nørre Djurs kommune vedrørende supplerende oplysninger om ulykkestilfældet i forbindelse med ansøgning om sygedagpenge. Under beskrivelsen af hvad der skete er anført følgende:

“...

Blev tiltalt af A, ..., på V... Brugs’s p-plads. Han efterfulgte mig i bil op på min private gårdsplads, hvor han overfaldt mig og pressede mig op af kølerhjelm/frontrude på bilen.

...”

Den 9. april 2003 blev der af praktiserende læge Lisbeth Aas-Andersen udfyldt en attest vedrørende uarbejdsdygtighed, hvori diagnosen er anført med bemærkning “piskesmæld? nakkesmerter og hovedpine efter slag mod nakken”.

Der er endvidere af speciallæge i fysiurgi, Preben Overgaard Nielsen, udarbejdet en erklæring af 6. august 2003.

Den 4. juni 2004 er der af speciallæge i neurologi, Per Schmidt Sørensen, udarbejdet en lægeerklæring, hvor der i konklusionen bl.a. er anført følgende:

“...

Undersøgte er en 51-årig mand, der den 05.03.2003 var udsat for uprovokeret overfald, hvor han pådrog sig traume mod nakken og occipitalt sv. t. kraniet...

...

Der er overensstemmelse mellem det af undersøgte anførte traume og de symptomer, som han beretter om, og de påviste muskulære forandringer er tilsvarende i overensstemmelse hermed.

Der er på nuværende tidspunkt gået mere end et år efter skaden, og prognosen fremover må ses med begrænset optimisme.

...”

Sagsøgeren har i perioden fra den 18. marts 2003 til den 30. september 2004 fra Norddjurs kommune fået udbetalt sygedagpenge med 254.402 kr. Beløbet er ikke bestridt størrelsesmæssigt af sagsøgte.

Det er endelig under sagen oplyst, at B har fået fastsat en méngrad på 10%, og et erhvervsevnetab på 35%.

Under sagen er overlæge ph.d. Martin Gehrchen udpeget af retten til at besvare et spørgetema. I erklæring af den 26. marts 2008 er anført følgende:

“...

Spørgsmål A

Er der i det lægelige materiale objektive holdepunkter for at antage, at B ved hændelsen den 5. marts 2003 har været udsat for et slag imod nakken?

I bekræftende fald bedes svaret begrundes, herunder med henvisning til de steder i det lægelige materiale, hvor de objektivt konstaterbare tegn på slag mod nakken findes.

Er der i det lægelige materiale objektive holdepunkter for at antage, at B ved hændelsen den 5. marts 2003 er landet på nakken?

Svar på spørgsmål A

Af kopi af skadestue notat af 06.03.03 fremgår det, at B, cpr. ..., er øm ved palpation af m. trapezius i højre side samt at der er kompressions-ømhed af columna cerviklis. Herudover er der beskrevet paræstesier i højre skulderregion: Disse 3 forhold kan ses efter hyperflektions (voldsom foroverbøjning) traume af halsrygsøjlen. Der er ikke beskrevet hudforandringer, som man ville forvente efter et slag mod nakkeregionen. Man kan således ikke sige, at der er sikre holdepunkter for et slag mod nakkeregion, eller at B er landet direkte på nakkeregionen.

Spørgsmål B

I følge sagens bilag 3 blev der ved CT-skanning og røntgenundersøgelse efter ulykken ikke påvist noget unormalt.

Er disse fund forenelige med B’s beskrivelse af hændelsesforløbet, ifølge hvilken han har været udsat for “et voldsomt overfald, hvor han blev kastet op mod en bil og slog nakken”?

Svar på spørgsmål B

Ja.

Spørgsmål C

Er der overensstemmelse mellem de hos B konstaterbare objektive fund og de subjektive klager?

Svar på spørgsmål C

Nej, fraseret lokaliseret muskelømhed.

Spørgsmål D

Er der objektive holdepunkter for at antage, at B har været udsat for et whiplash-lignende traume den 5. marts 2003?

I bekræftende fald bedes det oplyst, hvilke objektive fund, der underbygger dette.

I benægtende fald bedes det oplyst, om whiplash-lignende traumer altid bliver objektive.

Svar på spørgsmål D

Symptomer efter whiplash-lignende traumer er oftest ikke objektivisérbare, fraset ømhed og evt. let til moderat bevægeindskrænkning.

Spørgsmål E

Ses klager som de af B beskrevne hos patienter, der ikke har været udsat for enkeltstående belastninger eller arbejdsmæssige belastninger over en længere periode?

Svar på spørgsmål E

Ja.

Spørgsmål G

Såfremt det lægges til grund, at overfaldet dem 5. marts 2003 foregik som følger:

  • A smed B op på køleren af bilen
  • B landede her på nakken

bedes speciallægen oplyse, om overfaldet kan have medført de gener, som B ifølge de lægelige bilag angiver at have. Svaret bedes begrundet, herunder med angivelse af, om det er overvejende sandsynligt, sandsynligt, eller mindre sandsynligt, at overfaldet kan have medført de påståede gener.

Svar på spørgsmål G

Ja, det er sandsynligt, at overfaldet kan have medført de påståede gener, idet der så kan være tale om et hyperfleksionstraume af nakkeregionen.

Spørgsmål H

Det bedes oplyst, om det ifølge speciallægens vurdering er sandsynligt, at B - forudsat han har de i lægejournalerne beskrevne gener - kan udføre følgende:

a)     passe sin gårdbutik uden hjælp fra andre, herunder dyrkning af grøntsager, der sælges i gårdbutikken. Dette arbejde indebærer bl.a. sætning af kartofler, fræsning af jorden m.v.

b)     fodring af flere hundrede høns (med håndkraft) samt øvrige opgaver forbundet med hønsedriften, herunder bære æg fra burerne til butikken.

c)     Skovarbejde, herunder fældning af træ, opsavning, stabling m.v.

Svar på spørgsmål H

a)     mindre sandsynligt

b)     sandsynligt

c)     mindre sandsynligt.

Spørgsmål I

I forlængelse af spørgsmål H bedes det oplyst, om svaret på spørgsmål H ville få et andet udfald, hvis det lægges til grund, at arbejdets omfang er af beskeden karakter og kan tilrettelægges fuldstændigt frit af B.

Svar på spørgsmål I

Ja.

...”

Forklaringer

Sagsøgte, A, har blandt andet forklaret, at han i september 2002 hjalp B’s samlever med at fraflytte. B’s samlever, D, og hans kone er søstre. Han tog sammen med nogle andre personer over til B og D’s bopæl for at hente nogle ting. Nytårsaften havde de besøg af B, og der skete noget hærværk hos dem uden han dog ved, hvem det er, der har lavet det. B havde samme aften en uheldig optræden.

Den 5. marts 2003 mødte han B på parkeringspladsen ved brugsen. De talte kort med hinanden, og B sagde, at han håbede snart, at politiet kom og snakkede med ham. Det var noget med, at B mente, at han havde stjålet en møntsamling. B kørte fra stedet, og sagsøgte kørte efter ham op på gårdspladsen. Han spurgte B, hvad han havde gang i og om han havde anmeldt noget til politiet. Han sagde til B “nu slutter festen her”. Han tog herefter fat i kravetøjet på B og holdt ham op mod bilen. De stod ved forskærmen af bilen, og han trykkede B noget bagover og op ad kølerskærmen. Han har ikke slået eller kastet B op på bilen. B hoved rørte slet ikke ved kølerhjelmen, men måske rørte B’ bagdel ved skærmen. Der var heller ikke efterfølgende nogle mærker på bilen. Han var oprevet over de beskyldninger, som B var kommet med om, at han skulle have stjålet hans møntsamling. Han forløb sig, fordi han syntes, at det var ubehageligt at få de nævnte beskyldninger. Han hørte fra landbetjenten dagen efter. Han troede først, at afhøringen vedrørte møntsamlingen, men fandt ud af, at det var om en voldsepisode, han skulle afhøres. Han modtog én til to uger efter et bødeforlæg på 2.000 kr., som han betalte ved det vedlagte girokort. Han tænkte ikke nærmere over det, men mente blot, at det var en nem måde at slutte sagen på. En til to uger efter fik han også forskellige breve fra politimesteren om betaling af beløb. Han kan ikke forstå, at B har været sygemeldt i så lang en periode. Han mener, at B fortsat foretager sig det samme som altid. B går i skoven og fælder træer og driver fortsat sin gårdbutik. Han kan ikke se ændringer i B’ hverdag. De bor lige i nærheden af hinanden. Det er korrekt, at der er rejst et regreskrav overfor ham vedrørende mén og erhvervsevnetab.

B har som vidne blandt andet forklaret, at han er uddannet smed og arbejdede som sådan indtil en måneds tid før episoden den 5. marts 2003. Han gik hjemme på grund af forskellige problemer. Han har ved siden af haft et hobbylandbrug, hvor han sælger fra en gårdbutik. Han brugte dengang mange timer på gårdbutikken. Forud for den 5. marts 2003 var hans helbredstand fin, og han har ikke været ved lægen de sidste 2-3 år. Ca. 14 dage før episoden kom han hjem til huset, og det var helt tømt. Gardinerne var revet ned og hans møntsamling og nogle smykker, som han havde fra sin mor, var væk. Han meldte det til politiet. Han sagde til politiet, at det var nogle af de personer, som havde hjulpet med flytningen, som havde taget tingene. Den 5. marts mødte han tilfældigt A ved brugsen. De talte ikke sammen. Da han kørte fra stedet, kørte A efter ham. Da han holdt oppe på sin egen gårdsplads, steg A ud, og vidnet sagde til A, at han ikke havde noget at gøre der. Herefter tog A fat i kraven på ham og sagde en hel masse. Det hele gik så stærkt, og han blev kastet op på kølerhjelmen. A tog fat i kravetøjet på ham og smed ham op imod forruden, hvor han slog hoved og nakke ned i forruden. Han var på skadestuen dagen efter, fordi han havde en voldsom hovedpine og var øm i nakken og baghovedet. Han var også svimmel, og det var, som om han skulle kaste op. Han var ikke ved episoden bevidstløs, men han så “stjerner”. Han rettede henvendelse til kommunen, hvor der blev udarbejdet erklæring af 30. marts 2003. Det var hans ægtefælle, der lavede beskrivelsen i blanketten. Han kan ikke give nogen forklaring på, hvorfor der er kommet til at stå, som der gør, men det er ikke den rigtige beskrivelse af hændelsesforløbet. Han fortsatte med at have smerter i nakken og kraftig hovedpine. Han fik på et tidspunkt at vide, at 2. og 3. nakkehvivler var ømme. Han blev sendt ud i arbejdsprøvning på Stenvad, hvor han skulle reparere blandt andet cykler. Det var på halv tid. Han stoppede, fordi kommunen sagde, at han skulle prøve noget andet. Herefter kom han på Grenå Produktionsskole, hvor han også var 3 timer pr. dag.

Efter ulykken gik det ikke godt, og han havde svært ved at passe høns og gårdbutik. Han fik i perioden herefter hjælp fra ægtefællen og sønnen, ligesom han har haft ansat en polak. Han gik længere ned med antal af høns, lige som han fik sået græs i noget af haven. Tidligere avlede han selv det meste af dét, som han solgte i gårdbutikken, men nu køber han det i Århus. Hvis ikke han slapper af ind imellem, kan han ikke klare det og må gå meget tidligt i seng. Han havde tidligere 150-200 høns. Den ansatte polak hjalp med pasning, ligesom polakken har hjulpet ham i skoven. Han kan kun klare at drive gårdbutikken, hvis konen og sønnen hjælper ham. Han skal tage hensyn til, hvad han kan klare. Det var i 2003, at polakken blev ansat, men han har ham ikke længere. Han har kun efter 2004 dyrket kartofler og gulerødder. Skovarbejdet er også blevet mindre efter overfaldet. Han arbejdede tidligere rigtig mange timer i gårdbutikken. Han fælder stadigvæk noget træ ind imellem.

E har som vidne forklaret, at han bor mellem A og B. Han er selv anlægsgartner. De bor alle tre tæt på hinanden. Han har ikke kunnet se nogen ændring i B’s drift af gårdbutikken efter episoden i 2003. Han har hørt om voldsepisoden. Han mener, at B har dyrket ca. 1000 m2 med grøntsager, porrer m.v. Det fortsatte han også med i 2003 og 2004. Han har ikke lagt mærke til, at der er blevet sået græs i noget af arealet. Han har også set, at B laver træ til eget brug og lidt til salg. Han har også set B arbejde til ud på aftenen, og han har ikke bemærket nogle ændringer i aktiviteten. Han ved ikke, om B hviler sig mere. Han kender ikke A mere end han kender B. Han har ikke set, at der har været en polak og hjælpe B med driften.

F har som vidne forklaret, at han også bor i T.... Han boede der også i marts 2003. Han har fået oplysninger om episoden af både A og B. Han bor i den anden ende af byen, men kommer jævnligt forbi, hvor B driver sin gårdbutik. Han er bekendt med, at B også har høns. Han mener, at B har marker på ca. 1/2 tdr land, hvor han dyrker grøntsager. Han har ikke bemærket, at der efter 2003 er sket nogen ændring i driften. For ca. 3-4 år siden, bemærkede han, at B såede græs i noget af arealet. Han mener, at det var knap halvdelen af jorden. Han er ikke bekendt med, at B har haft hjælp fra en polak. Han har set, at B er kørt hjem med træ fra skoven. Han har også set, at B er kørt hjemmefra med træ, som han formoder er afleveret til andre. Han har også hørt om enkelte, der har købt træ af B. Han har ikke observeret, at der er sket væsentlige ændringer i driften. Han har set, at B jævnligt har været beskæftiget med en fræser i haven. Han ved ikke, om B skal slappe af i løbet af dagen. Han kender begge, og ikke den ene mere end den anden.

Procedure

Sagsøgeren har til støtte for påstanden gjort gældende:

  • at sagsøgte er erstatningsansvarlig i henhold til erstatningsansvarsloven for den skade, han har forvoldt B,
  • at der er den fornødne årsagssammenhæng mellem den erstatningspådragende adfærd og personskaden,
  • at sagsøger har udbetalt sygedagpenge til B som følge af skade forvoldt af sagsøgte,
  • at sagsøger som følge heraf har lidt et tab,
  • at sagsøger herefter kan gøre regres gældende mod sagsøgte i henhold til erstatningsansvarslovens § 17 jfr. dagpengelovens § 39, stk. 2.

Til støtte for sagens påstand bestrides det

  • at sagsøger ikke har lidt tab svarende til det påstævnte beløb.

Sagsøgte har til støtte for påstanden gjort gældende:

  • at sagsøgers krav er afledet af et muligt krav om erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for B, og at sagsøger således alene har et krav mod sagsøgte såfremt det kan dokumenteres, at han i så henseende har pådraget sig et erstatningsansvar overfor nævnte person.

Det bestrides

  • at sagsøgte i forbindelse med episoden den 5. marts 2003 har handlet ansvarspådragende i forbindelse med den tumult, der opstod mellem de to personer,
  • at dagpengemodtageren i forbindelse med denne episode har været udsat for påvirkninger, der har været eller er egnede til at påføre denne varig personskade eller i øvrigt gener af den karakter, som dagpengemodtageren i eftertiden angav, og
  • at dagpengemodtageren på grund af følger af episoden skulle have været syg eller i øvrigt haft et begrænset funktionsniveau.

Det bestrides subsidiært

  • at påvirkningen har eller har været egnet til at føre til sygemelding i en periode på 1 1/2 år.

Rettens bemærkninger

Det kan efter bevisførelsen lægges til grund, at B den 5. marts 2003 på sin egen ejendom blev overfaldet af sagsøgte A. Det kan endvidere lægges til grund, at sagsøgte efterfølgende vedtog et bødeforlæg på 2.000 kr. vedrørende episoden. Gerningsbeskrivelsen i bødeforlægget er ikke oplyst for retten. Det kan desuden lægges til grund, at B dagen efter episoden var på skadestuen, og at han kort efter flere gange var til undersøgelse på hospitalet. Det kan endelig lægges til grund, at B ikke inden episoden har været sygemeldt på grund af nakkesmerter, eller at han i øvrigt har haft problemer med nakke eller kraftig hovedpine.

Med hensyn til selve hændelsesforløbet den 5. marts 2003 er der ikke enighed mellem A og B. I forbindelse med konsultationen på skadestuen dagen efter episoden oplyste B, at han var blevet smidt op på køleren og landet på nakken, og denne oplysning har han gentaget på sygehuset den 19. marts 2003. I den underskrevne erklæring af den 30. marts 2003 til Nørre Djurs kommune er anført, at han blev presset op mod kølerhjelm/frontrude på bilen. Sagsøgte, A, har derimod forklaret, at han alene har skubbet B op imod bilen, og at han ikke har kastet ham op på køleren.

Efter bevisførelsen, herunder de lægelige oplysninger og sammenholdt med den forklaring, som er afgivet af vidnet B om hændelsesforløbet og hans oplysning om, at det var ægtefællen, der skrev teksten i erklæringen af den 30. marts 2003, finder retten, at det kan lægges til grund, at B er påført en skade i nakken i forbindelse med, at han af sagsøgte blev kastet op på køleren af bilen. Sagsøgte findes herved at have handlet ansvarspådragende, og på baggrund heraf og sammenholdt med overlæge Martin Gehrchens erklæring af 26. marts 2008, finder retten, at der er årsagssammenhæng mellem sagsøgtes erstatningspådragende adfærd og den påførte skade.

Vidnet B har drevet en gårdbutik, og efter bevisførelsen lægges til grund, at der efter marts 2003 har været tale om en mindre fritidsbeskæftigelse, som B har passet ind i sin hverdag, og efter bevisførelsen er det ikke et forhold, som anses for at have betydning i relation til nærværende sag.

B har i hele perioden fra den 18. marts 2003 og frem til den 30. september 2004 været sygemeldt på grund af de samme symptomer og gener, og sagsøgeren har udbetalt sygedagpenge, hvilket beløb ikke er bestridt størrelsesmæssigt af sagsøgte. Sagsøgeren findes derfor i medfør af erstatningsansvarslovens § 17 at have et regreskrav overfor sagsøgte, hvorfor der afsiges dom efter sagsøgerens påstand.

Med hensyn til sagsomkostninger skal sagsøgte til sagsøgeren betale 37.500 kr. til dækning af advokatbistand samt 6.420 kr. til retsafgift, eller i alt 43.920 kr.

Thi kendes ret:

Sagsøgte, A, skal inden 14 dage til sagsøgeren, Norddjurs kommune, betale 254.402 kr. ved tillæg af procesrente fra den 31. marts 2005 samt sagens omkostninger med 43.920 kr.


 

Vestre Landsrets dom

Retten i Randers har den 1. februar 2009 afsagt dom i 1. instans (BS 33- 145/2005).

Påstande

For landsretten har appellanten, A, gentaget sin påstand om frifindelse for byretten.

Indstævnte, Norddjurs Kommune, har påstået dommen stadfæstet.

Supplerende sagsfremstilling

Spørgsmål F og overlæge Martin Gehrchens besvarelse heraf i erklæring af 26. marts 2008 lyder således:

“Spørgsmål F

Såfremt det lægges til grund, at overfaldet den 5. marts 2003 foregik som følger:

  • A tog fat i B’ krave på jakken forfra
  • B blev lænet op af forskærmen på en bil
  • B blev ikke kastet op af bilen og hovedet blev ikke slået mod kølerhjelmen
  • B lænede sig længere og længere bagover, mens A fortsat holdt fast i kraven på B

bedes speciallægen oplyse, om overfaldet kan have medført de gener, som B ifølge de lægelige bilag angiver at have.

Svar

Nej. Begrundelsen er, at såfremt det er foregået, som B selv har angivet af 05.03.03 under beskrivelsen af ulykkestilfældet i supplerende oplysninger vedrørende ulykkestilfælde til Nørre Djurs Kommune Socialafdeling, er der tale om, at B blev presset op af kølerhjelmen/frontrude på bil og således ikke tale om et traume, men blot en fastholdelse, hvilket næppe er sandsynligt ville kunne give anledning til de beskrevne symptomer.”

Forklaringer

C har forklaret, at hun er blevet gift med B i maj 2003. Da episoden fandt sted, var hun på besøg og sad inde i stuen sammen med en nabo. Hun så ikke, hvad der skete, men B kom ind og fortalte, at A var kørt efter ham ind på gårdspladsen og havde “knaldet ham ned på bilen”. Hun har udfyldt skemaet til Nørre Djurs Kommune med supplerende oplysninger. Skemaet blev udfyldt og underskrevet den 30. marts 2003 og afsendt umiddelbart efter. B sad ved siden af hende og fortalte, hvad hun skulle skrive. Han blev ved med at sige, at hun skulle skrive, at han var blevet “knaldet ned på bilen”. Hun sagde, at de ord ikke fandtes i hendes kuglepen, og at B i givet fald selv måtte udfylde skemaet. Formuleringen “han ... pressede mig op ad kølerhjelm/frontrude på bilen” er hendes formulering. B læste det udfyldte skema, herunder hendes beskrivelse af det passerede, og skrev under. Sagen har fyldt meget både på grund af B’s sygdom og på grund af hans vrede over at være blevet angrebet.

Landsrettens begrundelse og resultat

B har i følge skadestuenotat for den 6. marts 2003 oplyst, at han var blevet smidt op på bilens køler/kølerhjelm og var landet på nakken, ligesom han i byretten har forklaret, at han var blevet kastet op på kølerhjelmen og smidt op imod forruden. I skemaet med supplerende oplysninger til Nørre Djurs Kommune er det oplyst, at A havde overfaldet B og presset ham op ad bilens kølerhjelm/frontrude. C har herom forklaret, at hun ikke, sådan som B bad hende om, ville skrive, at han var blevet “knaldet ned på bilen”, at B i givet fald selv måtte skrive det, der skulle stå, og at han underskrev hendes formulering efter at have læst den.

A har heroverfor forklaret, at han tog fat i kravetøjet på B og holdt ham op mod bilen, men at han hverken slog B eller kastede ham op på bilen. Han trykkede ham noget bagover, men B’s hoved rørte ikke ved kølerhjelmen.

A’s forklaring støttes af overlæge Martin Gehrchens svar på spørgsmål A i speciallægeerklæring af 26. marts 2008. Af svaret fremgår blandt andet, at der i skadestuenotatet for den 6. marts 2003 ikke er beskrevet hudforandringer, som man ville forvente efter et slag mod nakkeregionen, og at der ikke er sikre holdepunkter hverken for et slag mod nakkeregionen, eller for at B er landet direkte på nakkeregionen.

På den baggrund er det ikke godtgjort, at A har kastet, smidt eller knaldet B op på kølerhjelmen/bilen, således at han landede på nakkeregionen eller fik et slag på dette sted. Det kan herefter alene lægges til grund, at A fastholdt B og pressede eller trykkede ham op mod bilen.

Under de anførte omstændigheder og i betragtning af svaret på spørgsmål F i overlæge Martin Gehrchens erklæring har Norddjurs Kommune ikke ført det fornødne bevis for, at A har udøvet en sådan vold over for B, at han herved har forårsaget de skader, som ifølge Norddjurs Kommune er baggrunden for kommunens udbetaling af sygedagpenge til B. Norddjurs Kommune har således ikke et regreskrav mod A, og landsretten tager derfor A’s påstand om frifindelse til følge.

Norddjurs Kommune skal betale sagsomkostninger for begge retter til A med i alt 82.825,51 kr. Beløbet omfatter 6.420 kr. til retsafgift for landsretten, 67.500 kr. til udgifter til advokatbistand, 5.875 kr. i udgifter til speciallægeerklæring, 484,80 kr. til udgifter til vidne for landsretten og 2.545,71 kr. til udgifter til vidner for byretten. Landsretten har lagt vægt på sagens værdi, forløb og udfald.

Thi kendes for ret:

Appellanten, A, frifindes.

Indstævnte, Norddjurs Kommune, skal betale sagens omkostninger for begge retter til A med 82.825,51 kr.

De idømte sagsomkostninger skal betales inden 14 dage.

Sagsomkostningerne forrentes efter rentelovens § 8 a.