UfR 1970.901V
 

 

Esbjerg kriminalrets kendelse 26. juni 1970.


Den 7. november 1969 kl. 17.15 henvendte chauffør Knud Arne Olesen sig på politistationen i Esbjerg og anmeldte en mand, som han kendte som skipper på kutter »Nadir«, for vold, idet denne samme eftermiddag i »Skipperkroen« uden anledning fra anmelderens side havde givet ham et knytnæveslag i ansigtet.


Foranlediget heraf foretog politibetjent Jens A. Sørensen i tiden 10. november 1969 til 19. januar 1970 forskellige undersøgelser med det formål at få gerningsmanden identificeret. Det lykkedes at få oplyst, at der for 7-8 år siden havde været en skipper i »Nadir«, der hed Svend Mogensen.


Denne blev den 20. januar 1970 afhørt af politibetjent Sørensen.


Det fremgår af rapporten vedrørende denne afhøring, at Mogensen i fornødent omfang blev gjort bekendt med anmeldelsen. Ifølge samme rapport erkendte han nævnte tid og sted at have slået anmelderen.


Det fremgår ikke af rapporten, at Mogensen, der i rapporten udelukkende er betegnet som »afh.« - afhørte, ved afhøringen var blevet gjort bekendt med retsplejelovens § 807.


I en forundersøgelsesbegæring af 16. februar 1970 blev Mogensen sigtet for overtrædelse af straffelovens § 244, stk. 4, og af politivedtægten for Esbjerg politikreds § 4 og § 45, stk. 1.


Forundersøgelsesforhør blev afholdt den 13. april 1970.


Sigtede Mogensen blev i dette retsmøde gjort bekendt med sin ret til at nægte at udtale sig og forklarede foreholdt sigtelsen blandt andet, at han ikke huskede, hvorledes han i »Skipperkroen« kom i kontakt med Olsen, eller hvad der var passeret dem imellem.


Forundersøgelsen blev herefter sluttet.


Ved anklageskrift af 26. maj 1970 har statsadvokaten i Sønderborg rejst tiltale imod Mogensen i overensstemmelse med sigtelsen i forundersøgelsesbegæringen.


Domsforhandling i sagen blev indledt den 19. juni 1970.



Tiltaltes forsvarer påstod sagen afvist under anbringende af, at retsplejelovens § 807 ikke er iagttaget under den den 20. januar 1970 foretagne første afhøring af tiltalte.


Anklagemyndigheden påstod sagen fremmet og gjorde til støtte herfor gældende, at den nævnte bestemmelse er iagttaget, men ikke anført i rapporten, subsidiært, at afvisningspåstanden burde have været nedlagt under sagens forundersøgelse.


Dette spørgsmål blev herefter af rettens formand uden domsmændenes medvirken gjort til genstand for særskilt bevisførelse og procedure.


Tiltalte har forklaret, at han, da han indfandt sig på politistationen efter en skriftlig tilsigelse, kom til at sludre med en politibetjent angående en anmeldelse imod ham for at have slået Arne Olsen. Han turde ikke påstå, om den afhørende politibetjent havde gjort ham bekendt med, at han var sigtet for overtrædelse af straffeloven eller ikke. Derimod var han sikker på, at det ikke blev tilkendegivet ham, at han ikke havde pligt til at udtale sig. Hvis han var blevet gjort bekendt hermed, ville han have henvendt sig til sin sagfører, inden han udtalte sig.


Politibetjent Jens Anker Sørensen har som vidne forklaret, at han gjort bekendt med sagen huskede, at han havde afhørt tiltalte. Helt konkret kunne han ikke huske, at han havde gjort tiltalte bekendt med den ret, han som sigtet havde til at nægte at udtale sig, men han mente, at han havde gjort det som i alle andre tilfælde, hvor han afhørte en sigtet.


Tiltaltes forsvarer, advokat N. P. Svendsen, har under vidneansvar forklaret, at han først ved sin gennemlæsning af politirapporten under forberedelse til retsmødet i dag var blevet opmærksom på, at retsplejelovens § 807 ikke var nævnt. Han havde derefter ved sin samtale med tiltalte i dag forud >> 902 >> for retsmødet spurgt denne, uden at tiltalte var oplyst om formålet med spørgsmålet, om han var blevet gjort bekendt af politiet med sin ret til at nægte at udtale sig. Tiltalte havde spontant svaret nej og havde tilføjet, at han i så fald ikke ville have afgivet forklaring.

Rettens formand bemærker følgende:


Grundlaget for sigtelsen og tiltalerejsningen var allerede tilstede efter den skete anmeldelse, og formålet med den den 20. januar 1970 foretagne afhøring af den nu tiltalte var efter de forudgående bestræbelser for at finde frem til den anmeldte gerningsmand nærmest at konstatere, hvorvidt tiltalte var identisk med den af anmelderen opgivne person. Ved afhøringen af tiltalte er der ikke fremkommet oplysninger, som har haft selvstændig betydning for den imod tiltalte rejste sigtelse og tiltale.


Idet der herefter ikke ses anledning til at tage stilling til, om ikke-iagttagelse af bestemmelsen i retsplejelovens § 807 kan begrunde sagens afvisning eller tiltaltes frifindelse, og om tiltaltes adgang til at fremsætte denne formalitetsindsigelse er bevaret indtil domsforhandlingens begyndelse,

bestemmes:


Denne sag vil være at fremme.

V. L. K. 3. august 1970 i kære VII 1369/1970.


Den påkærede kendelse er - - - påkæret af tiltalte med påstand om sagens afvisning fra kriminalretten.


Anklagemyndigheden har påstået kendelsen stadfæstet.


For landsretten har tiltalte ud over det for kriminalretten anførte henvist til, at tilsidesættelsen af en for retssikkerheden så vigtig bestemmelse som retsplejelovens § 807, stk. 3, må føre til, at tiltale ikke kan gennemføres. Tiltalte har endvidere bestridt, at den første afhøring af ham har været uden betydning for sagens videre behandling og for spørgsmålet om tiltalerejsning.


Anklagemyndigheden har heroverfor henholdt sig til kendelsens grunde og har yderligere anført at undladelse af iagttagelse af retsplejelovens § 807, stk. 3, ikke kan medføre afvisning eller frifindelse, men eventuelt kan få bevismæssig betydning i forbindelse med en realitetsbehandling af sagen.


Foreløbig bemærkes, at kriminalrettens afgørelse af spørgsmålet, der blev truffet, efter at domsforhandling var begyndt, burde være sket under medvirken af domsmænd, jfr. retsplejelovens § 91, og at retsplejelovens § 968, stk. 2, ikke i det foreliggende tilfælde, hvor domsforhandlingen er udsat. og hvor det er af væsentlig betydning inden sagens fortsættelse at opnå en endelig afgørelse af, hvorvidt påkendelse i realiteten kan ske, findes at være til hinder for, at kæremålet tages under påkendelse.


Som sagen er oplyst, findes det ikke at kunne lægges til grund, at retsplejelovens § 807, stk. 3 er iagttaget ved politiets afhøring af tiltalte den 20. januar 1970, skønt tiltalte allerede da efter rapportens indhold måtte betragte sig som sigtet for vold.


Der må imidlertid gives anklagemyndigheden medhold i, at der ikke herved er begået en sådan fejl, at sagen kan afvises i medfør af retsplejelovens § 928, stk. 3, jfr. § 869, stk. 1, hvorimod den begåede fejl under de givne omstændigheder findes at burde medføre, at den pågældende afhøring ikke kan bruges som bevis til skade for tiltalte ved sagens afgørelse i realiteten.


Kendelsen vil herefter kunne stadfæstes. - - -