TfK 2010.904/1 ØLK

 

  Ø.L.K. 9. juli 2010 i kære 8. afd. nr. S-2099-10
(Ulla Langholz, Bloch Andersen, Katja Høegh).

Anklagemyndigheden mod S (adv. Finn Walther Petersen, Kbh.).

Nykøbing Falster Rets grundlovsforhør 4. maj 2010, 1-1267/2010.

Anklageren sigtede S for forsøg på manddrab efter straffelovens § 237, jf. § 21, ved den 27. april 2010, ca. kl. 02.50 ud for adressen - - - i Maribo, i den hensigt at dræbe, med en pistol at have afgivet 2-4 skud mod F, som imidlertid ikke blev ramt, da han gemte sig bag en bil.

- - -

Der afsagdes sålydende

kendelse:

Efter det foreliggende, herunder vidneforklaringer afgivet til politirapport af F og - - -, er der begrundet mistanke om, at anholdte har gjort sig skyldig i hvert fald i overtrædelse af straffelovens § 192a og § 252.

- - -

Thi bestemmes:

Anholdte, S, skal varetægtsfængsles.

Fristen efter retsplejelovens § 767, stk. 1, fastsættes således, at den udløber tirsdag den 1. juni 2010.

Fristen for varetægtsfængsling blev den 1. juni 2010 forlænget til den 29. juni 2010.

Nykøbing Falster Rets kendelse 24. juni 2010, 1-1267/2010.
Politifuldmægtig Peder Karmark var mødt for anklagemyndigheden.

Advokat Finn Walther Petersen var ikke mødt.

Anklageren redegjorde for sagen og oplyste herunder, at der ud over den i grundlovsforhøret rejste sigtelse foreligger yderligere 24 forhold mod sigtede, herunder 8 forhold for overtrædelse af straffelovens § 266, 2 voldsforhold mod henholdsvis en tidligere og en nuværende kæreste samt overtrædelse af straffelovens § 192a.

Anklageren fremsatte anmodning om rettens kendelse om, at sigtede underkastes mentalundersøgelse, jf. retsplejelovens § 809, stk. 1.

Der afsagdes sålydende

kendelse:

Da det efter de foreliggende oplysninger om sigtedes forhold, herunder karakteren af det i grundlovsforhøret påsigtede forhold samt karakteren af de yderligere foreliggende forhold, findes af betydning for sagens afgørelse, at sigtede underkastes mentalundersøgelse, tages anklagemyndighedens begæring til følge, jf. retsplejelovens § 809, stk. 1, hvorfor

bestemmes:

Sigtede, S, skal underkastes ambulant mentalundersøgelse.

Rettens fremsendelsesskrivelse af 7. juli 2010 til landsretten.

Retten kan henholde sig til den afsagte kendelse.

Det bemærkes, at retten den 17. juni 2010 telefonisk kontaktede advokat Finn Walther Petersen vedrørende anmodningen fra anklagemyndigheden om mentalundersøgelse. Da det ikke lykkedes at få kontakt med advokaten, blev der indtalt besked på dennes telefonsvarer om at ringe tilbage vedrørende F. Fredag den 18. juni 2010 om eftermiddagen ringer advokaten tilbage og meddeler, at han i weekenden vil tale med sin klient vedrørende spørgsmålet om mentalundersøgelse og vil vende tilbage mandag, om der skal afholdes et retsmøde, eller om spørgsmålet kan behandles på skriftligt grundlag. Han oplyser i den forbindelse, at hvis der skal afholdes retsmøde, har han mulighed for at møde torsdag den 24. juni 2010, og der bliver herunder talt om formiddag. Da advokaten ikke vender tilbage mandag, aftales det tirsdag den 22. juni 2010 med anklageren, at sagen sættes på den 24. juni kl. 09.00. Da forsvareren stadig ikke vender tilbage, faxes der onsdag den 23. juni 2010 kl. 08.29 en indkaldelse, hvor tidspunktet for retsmødet er anført, samt at advokaten skal henvende sig til politiet, såfremt fængslede skal deltage i retsmødet. Retten formoder herefter, at advokaten som tidligere aftalt vil møde til retsmødet den 24. juni 2010, såfremt man ikke hører yderligere.

Østre Landsrets kendelse.

S har kæret Nykøbing Falster Rets kendelse af 24. juni 2010 (- - -), hvorefter han skal underkastes ambulant mentalundersøgelse.

Sigtedes forsvarer har indgivet kæreskrift med påstand om, at kendelsen ophæves. Anklagemyndigheden har indgivet kæresvarskrift med påstand om stadfæstelse af kendelsen.

Dommeren i Nykøbing Falster har ved brev af 7. juli 2010 henholdt sig til den trufne afgørelse og har oplyst nærmere om det forudgående forløb.

Hverken sigtede eller hans forsvarer var til stede i retsmødet, hvor der blev truffet bestemmelse om mentalundersøgelse. Retsplejelovens § 809, stk. 1, forudsætter, at tiltalte er til stede, og at han har adgang til at udtale sig om sin holdning til en begæring om mentalundersøgelse. Det følger endvidere af retsplejelovens § 810, at sigtede skal spørges om, hvorvidt han samtykker i, at der søges tilvejebragt oplysninger om hans personlige forhold ved henvendelse til hans pårørende eller andre personer til brug for mentalundersøgelsen. Forsvareren har endvidere krav på underretning om ethvert retsmøde og adgang til at være til stede i sådanne møder, jf. retsplejelovens § 748, stk. 2. Da de pågældende bestemmelser ikke ses at være iagttaget, ophæves kendelsen, og spørgsmålet om mentalundersøgelse hjemvises til fornyet behandling ved byretten.

Thi bestemmes:
Nykøbing Falster Rets kendelse om mentalundersøgelse ophæves, og sagen hjemvises til fornyet behandling ved retten.