Danske myndigheder har til tider svært ved at identificere polititjenestemænd i klagesager - Politiforbundet protesterer mod synlige tjenestenumre

 


 

  Af advokat Claus Bonnez, Formand for Landsforeningen Krim

10. august 2012


Jyllands-Posten.dk skriver den 9. august 2012 blandt andet, at Statsadvokaten for København mv. den 9. august 2012 meddelte, at man havde opgivet "at finde nogle stærkt kritiserede politifolk, som var indblandet i en forfejlet antiterroraktion under klimatopmødet i 2009".

Af artiklen fremgår det videre: "I den konkrete klagesag slog politiet - på grund af en simpel navneforveksling - kløerne i de forkerte personer under antiterroraktionen. Blandt andet en helt uskyldig flyttemand, som blev iført hvid heldragt og plastikstrips og kørt rundt i Københavns gader i timevis. Ifølge mandens eget udsagn blev han udsat for nedsættende og hårdhændet behandling, inden politiet opdagede deres fejl. Siden har det været umuligt at finde de pågældende betjente - end ikke statsadvokaten har kunnet gøre det. .."

Om samme sag skriver nordjyske.dk den 9. august 2012 blandt andet følgende:

"Det er dog lykkedes statsadvokaten at finde de to betjente, som sad forrest i salatfadet med flyttemanden, men de hævder, at de blot stod for kørslen. Til gengæld sad der to eller tre kolleger bagest i bilen, og de kom formentligt fra PET, lyder deres forklaring. Men Politiets Efterretningstjeneste afviser at have haft folk involveret i aktionen, og derfor strander efterforskningen af den for politiet så uheldige sag. "Derfor har det beklageligvis ikke været muligt at identificere den eller de personer, der opholdt sig i cellevognen", konkluderer statsadvokat Lise-Lotte Nilas ifølge Politiken. "Jeg skal dog bemærke, at jeg ikke finder, at en adfærd, som beskrevet (...) ville have været korrekt tjenstlig adfærd. Jeg finder det derfor kritisabelt og beklageligt, såfremt en polititjenestemand har opført sig som angivet", tilføjer hun. ..."

Af "Dansk Politi" 7. juli 2011 fremgår under overskriften "Politiforbundet: Ingen numre!" følgende:

"- Det eneste, vi opnår, er at enkelte politifolk kan udpeges og udvælges som kastemål og genstand for personlig chikane. Vi har faktisk haft numre på uniformen engang, men det blev netop fjernet, da det førte til hetz og overfald på udvalgte politifolk, siger Niels Hedeager, formand for Politiforbundets uniformsudvalg.

Han undrer sig over, at debatten om numre på uniformen kommer op igen og igen.
- Vi har videogrupper, mobilkameraer og en lang række andre dokumentationsmuligheder. Numre er blot et hult tiltag. Et slag i luften for at gøre det lidt sværere at være politifolk. Jeg håber, at ideen dør på justitsministerens bord. Det er nemlig en dårlig ide - uden noget fornuftigt mål, siger Niels Hedeager.
"