Politiforbundsrepræsentanters ytringsfrihed krænket i
den såkaldte politivoldssag fra Bergen i Norge

 

Af Claus Bonnez, Formand for Landsforeningen KRIM

I sagen Nilsen og Johnsen mod Norge, sagsnummer 23118/93, hvor Den europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD) afsagde dom den 25. november 1999, blev Norge dømt for krænkelse af artikel 10, fordi klagerne ved de norske domstole var blevet dømt til at anerkende, at en række udtalelser, som de havde fremsat mod professor Anders Bratholm, var uberettigede. Betjentene havde udtalt sig på vegne af det norske politiforbund og havde anvendt et meget skarpt tonefald i deres kritik af forskning om politivold udført af Anders Bratholm. EMD lagde blandt andet vægt på, at Anders Bratholm også havde anvendt en meget stærk sprogbrug i den offentlige debat om politiet. Der er tale om et emne af stor betydning for samfundet, og EMD prioriterer højt, at der skal være adgang til frit at kunne udtale sig om sådanne emner - også selv om der kan være tale om en vis grad af overdrivelse og om stærk sprogbrug. Uddrag af afgørelsen gengives i det følgende oversat til dansk. Derpå følger en gengivelse af afgørelsen uforkortet og på originalsprog.

Læs også artikel af professor Anders Bratholm, hvor denne fortæller om politivoldssagen fra Bergen og de såkaldte "boomerangsager", som politiet indledte mod de personer, der over for forskere havde forklaret, at de havde været udsat for politivold.
 
 

".... A. Sagens baggrund

7. Den første klager, Hr. Arnold Nilsen, og den anden klager, Hr. Jan Gerhard Johnsen, er norske statsborgere født i 1928 og 1943 og bor i Bergen. Den første klager er politiinspektør, som på det omhandlede tidspunkt var formand for det norske politiforbund. Den anden klager er politiassistent og var på det omhandlede tidspunkt formand for Bergens afdeling af politiforbundet. På det omhandlede tidspunkt arbejdede de begge ved politiet i Bergen.

8. I 1970erne foretog Gunnar Nordhus, som dengang var jurastuderende, og Edvard Vogt, der var professor i sociologi ved Bergen Universitet, en undersøgelse af fænomenet vold i Bergen, en by med omkring 200.000 indbyggere. De samlede materiale fra det lokale hospital vedrørende alle patienter, der havde været udsat for vold i perioden fra januar 1975 til juli 1976. Senere inddrog de materiale fra andre kilder. I 1981 udgav Nordhus og Vogt en oversigt over deres tidligere rapporter i en bog med titlen "Volden og dens ofre. En empirisk Undersøgelse". Bogens omfang var 280 sider og inkluderede et 77-siders kapitel om politibrutalitet, som er defineret som ulovlig brug af fysisk magt under udførelse af politiets arbejde". Forfatterne fandt, at 58 personer havde været udsat for politibrutalitet i den ovenfornævnte periode, hvoraf 28 havde været lægeundersøgt, og at politiet i Bergen var ansvarlig for omkring 360 tilfælde årligt af overdreven og ulovlig brug af magt.

Bogen medførte en hed offentlig debat. I denne deltog forskere vedrørende metodevalget og det videnskabelige grundlag for konklusionerne. Medlemmer af politiet og anklagemyndigheden deltog også.

9. I denne forbindelse nedsatte justitsministeriet et udvalg, der bestod af Anders Bratholm, professor i strafferet og procesret, og Hans Stenberg-Nilsen, advokat med møderet for højesteret. Deres opgave var at fastslå, om der på grundlag af Nordhus' og Vogts forskning kunne siges noget generelt om arten og omfanget af politibrutaliteten i Bergen. 

Med hjælp fra en ekspert i statistik og en ekspert i spørgeteknik, foretog udvalget interview af 101 personer, herunder 29 polititjenestemænd, 2 anklagere, 4 læger, som havde udtaget blodprøver på Bergen politistation, 5 sagsbehandlere, som særligt havde beskæftiget sig med unge kriminelle i Bergen, 2 forsvarsadvokater med særlig erfaring i straffesager i Bergen, 13 vidner til politivold og 27 påståede ofre for sådan adfærd. I en rapport udgivet i 1982 med titlen "Politivoldsrapporten" konkluderede Bratholm og Stenberg-Nilsen følgende:

"Idet udvalget har været ude af stand til at nå til en konklusion med hensyn til beskrivelse af enkelte situationer, men har vurderet materialet i sin helhed (se bemærkningerne på side 88 med henvisninger til anbefalingerne fra Reitgjerdet Udvalget), vil udvalget ikke på grundlag af beskrivelserne af situationerne alene, være i stand til at fremkomme med nøjagtige tal med hensyn til omfanget af politibrutalitet i Bergen. Dog er det på grundlag af information vedrørende politivold i Bergen, som er indhentet af udvalget fra forskellige kilder, udvalgets opfattelse, at arten og omfanget af politivold i Bergen er langt mere alvorlig end det sædvanligvis antages. På grundlag af styrken af beviserne i sin helhed antager udvalget, at det virkelige omfang næppe er forskelligt fra de to forskeres antagelser. Dog er det væsentligt at fremhæve, at selv det mest forsigtige skøn, der kan foretages, viser, at omfanget er alarmerende.

10. Der blev draget tvivl om rigtigheden af konklusionerne i 1982 rapporten af blandt andet det norske politiforbund. Forbundet overvejede at indlede injuriesøgsmål mod hr. Bratholm, Stenberg-Nilsen, Nordhus og Vogt men besluttede i 1983 ikke at igangsætte en sådan sag.

11. Aviserne især i Bergen udviste stor interesse i debatten efter udgivelsen af 1982-rapporten. Forud for dette, i 1981, udtalte "Morgenavisen", at hr. Nordhus havde løjet i forbindelse med indsamlingen af materiale til sin undersøgelse. Hr. Nordhus indledte injuriesag mod avisen, men i 1983 tabte han sagen ved Bergen byret med henvisningen til, at beskyldningen kunne dokumenteres.

12. Hr. Bratholm fortsatte sit arbejde med politibrutalitet til sidst som uafhængig forsker. I foråret 1986 udgav han en bog med titlen "Politivold" og med undertitlen "Omfang - årsag - forebyggelse, et studie i misinformation". Han forklarede, at han med udtrykket "misinformation" mente den overlagte og bevidste tilvejebringelse af ukorrekt information. Det vedrørte "falsk" eller "misforstået" loyalitet, som fik politifolk, der var vidner til den overdrevne og ulovlige brug af magt til at være tavse eller dække over gerningsmændene og afgive falske vidneforklaringer. Bratholm fremkom også med hård kritik af byrettens afgørelse i sagen nævnt ovenfor anlagt af Nordhus mod Morgenavisen.

B. Publikationer indeholdende omstridte udtalelser fra klagerne

13. I forlængelse af udgivelsen af Bratholms bog "Politivold" blev den anden klager som formand for Bergen politiforening interviewet af avisen "Dagbladet". Interviewet blev bragt i en artikel den 15. maj 1986 med overskriften "Hr. Bratholm er ude efter politiet" - hele styrken er underkendt af anonyme personer. Det hed videre:

"Humøret hos betjentene har svinget mellem opgivelse og vrede. En hel politistyrke er blevet kasseret af anonyme personer. Mange af betjentene er kede af at vise sig i byen, fordi der altid er nogen der tror, at der må været noget om disse påstande."

Det er hvad formanden for Bergen politiforening fortalte Dagbladet. Han beskrev professor Bratholms nylige rapport om politibrutalitet hos politiet i Bergen som ren misinformation, som havde til hensigt at skade politiet. 

"Indtil det modsatte er bevist, vil jeg beskrive dette som en bevidst løgn. Påstandene kommer fra anonyme kilder og er ren injurie mod korpset"

"Stiller du spørgsmål ved Bratholms motiver for at synliggøre politibrutalitet?"

"Der må være andre skjulte motiver. Det fremstår som om at formålet har været at underminere tilliden til politiet."

"Vil du foreslå, at informationen bliver efterforsket internt?"

"Hvis det har noget som helst på sig, vil vi gøre hvad vi kan for at forbedre forholdene. Sådanne forhold er ikke til vores fordel, og vi er ikke interesseret i at have sådanne personer i korpset."

"Så du vil ikke udelukke den mulighed, at magtmisbrug er forekommet?"

"Jeg tror ikke på den mulighed, at nogle politifolk har begået de forfærdelige handlinger, der er beskrevet. Men jeg kan ikke udelukke, at nogen af dem i nogle tilfælde har brugt magt ud over det rimelige."

14. Den 16. maj 1986 blev den første klager, som dengang var formand for det norske politiforbund, citeret i en artikel gengivet i avisen "Bergen Tidende" under overskriften "Uværdigt for en juraprofessor". Artiklen lød således:

"Det er under en juraprofessors værdighed at fremkomme med noget som dette. Påstandene er fuldstændig overfladiske, siden de er baseret på anonyme kilder. De har ikke noget med virkeligheden at gøre".

Dette blev hævdet af Hr. Nilsen, formand for det norske politiforbund i forbindelse med påstandene fremsat af professor Bratholm i dennes bog om politibrutalitet.

"Jeg har tilbragt hele mit arbejdsliv ved politiet i Bergen, og jeg kan med sikkerhed sige, at påstandene om politibrutalitet ikke har noget med virkeligheden at gøre. Det er historier, der burde være bragt i et ugeblad, der mangler plads at udfylde frem for i et såkaldt seriøst studie", sagde hr. Nilsen.

Vi står lige

"Jeg er overrasket over motiverne bag disse påstande," fortsætter formanden for politiforbundet. Det kan på ingen måde være i retsstatens interesse eller i offentlighedens interesse at skabe sådanne problemer for hele styrken. Jeg vil hævde, at kvaliteten af de menneskelige ressourcer inden for politiet fuldt ud kan måles med de kvaliteter, der findes blandt professorer. Vi har ikke muligheder for at sigte nogen for noget på så løst et grundlag, som professor Bratholm gør. Gjorde vi dette, ville der ikke være nogen retsstat i dette land".

Ville ikke blive tolereret

"Men du nægter ikke, at politibrutalitet forekommer?"

"Selvfølgelig ikke, men det er et andet spørgsmål. Her er der tale om systematisk brug af vold og simpelt tyveri. Sådan adfærd vil ikke blive tolereret inden for en politistyrke."

Hr. Nilsen pointerer, selvom han ikke indgående har studeret bogen, at man kan ikke bare acceptere tingenes tilstand, som de indtil videre har udviklet sig. Problemet er, at det er vanskeligt at gå til angreb på påstandene, fordi det ikke er en enkelt men hele styrken, der føler, at den er blevet udsat for injurier. Han er dog enig med politichef Oscar Hordnes, som udtalte til Bergen Tidende i går, at der burde være gode grunde for Rigsadvokaten til at undersøge sagen mere grundigt. Politiforbundet overvejer også at indhente en juridisk vurdering af bogen."

C. Flere udgivelser om politibrutalitet

15. I efteråret 1986 udgav Bratholm og Nordhus en bog - "Dokumentation af politivold og andre overgreb ved Bergen Politi", der gjorde Bratholm gældende:

"Chikanen og forfølgelsen, som Hr. Nordhus - og til dels også Hr. Vogt - har været udsat for i Bergen har lighed med den skæbne, som overgår dissidenter i østeuropæiske lande. Jeg tvivler på, at der er nogen mellem os, hvis situation er tættere på dissidenternes end her Nordhus'. Det er nærmest et under, at han har modet og styrken til at fortsætte sin kamp for at få sandheden frem i lyset.

....

Det er umuligt at sige, hvor mange politifolk i Bergen politi, der er impliceret i den ulovlige virksomhed beskrevet her. Man må håbe, at det kun er en lille minoritet. Det er dog vanskeligt at tro, at en stor del af korpset kunne være uvidende om visse kollegers opførsel. Men deres tavshed er sikret gennem et stærkt krav om "loyalitet". Dette har gjort det muligt for den kriminelle subkultur hos politiet i Bergen - hvis aktiviteter omfatter forskellige former for forbrydelser - at overleve og højst sandsynligt også at opblomstre.

Der er grunde til at tro, at mange af angrebene mod Nordhus og Vogt ledes af nogle, der er centralt placeret - at der er nogle bag scenen hos Bergen politi, der trækker i trådene, udtænker strategier og lægger planer sammen med nogle få højt betroede personer. Ifølge oplysninger, som er kommet frem i lyset, er det nu måske muligt at identificere nøglepersonerne, der er ansvarlige for noget af magtmisbrugen."

16. I foråret 1987 udgav hr. Bratholm endnu en bog med titlen "Politiovergreb og personforfølgelse. 220 forklaringer om politivold og andre overgreb hos politiet i Bergen", som i et vist omfang var en opdatering af hr. Bratholms og hr. Nordhus' bog fra 1986. I indledningen anførte hr. Bratholm:

"Selvom misbrug af magt af politiet forekommer, og nogle steder meget oftere end andre steder, betyder dette ikke, at hovedparten af norske politifolk er skyldig i sådan misbrug. Alle undersøgelser peger i retning af, at en lille gruppe af polititjenestemænd har begået de fleste af tilfældene af misbrug, og at de er i stand til at fortsætte, fordi kravet om "loyalitet" er meget stærkt inden for politiet".

17. I begyndelsen af 1988 udgav det norske juridiske tidsskrift "Lov og Rett" en særudgave, der udelukkende beskæftigede sig med emnet politivold. Det indeholdt en række artikler af akademikere blandt andet Hr. Bratholm, som kritiserede en undersøgelse iværksat af rigsadvokaten (se § 18 nedenfor).

Hr. Bratholm publicerede også nogle andre artikler, der handlede om politibrutalitet.

D. "Boomerang sagerne"

18. Efter fra Hr. Bratholm at have modtaget en ucensureret udgave af bogen publiceret i efteråret 1986, der nævnte informanternes navne (som indtil da kun havde været kendt af forskere), forlangte rigsadvokaten en undersøgelse ledet af en ad hoc anklager Hr. Erling Lyngtveit og politipersonale fra en anden politikreds.

I juni 1987 blev resultatet af rigsadvokatens undersøgelse offentliggjort: 368 sager om påståede politiovergreb i Bergen var blevet undersøgt. Omkring 500 personer, heriblandt 230 politifolk, var blevet afhørt. Sigtelse var rejst mod en polititjenestemand, som endte med at blive frifundet. Den overordnede konklusion i undersøgelsen var grundlæggende, at de forskellige anklager om politibrutalitet var grundløse.

Ved undersøgelsens slutning blev 15 af de afhørte sigtet for at have fremsat falske anmeldelser mod politiet. 10 af disse personer blev senere fundet skyldige ved domsmandssager i Gulating landsret, som blev afviklet i tidsrummet fra november 1988 til marts 1992, og som blev benævnt "boomerangsagerne".

E. Yderligere publikationer indeholdende omstridte udtalelser

19. Den 2. marts 1988 blev en ny udtalelse fra den første klager trykt i Annonceavisen i Bergen i en artikel, der havde følgende overskrift:

"Dramatisk udvikling i debatten om brutalitet

Amnesty kontaktet

Politiforbundet forbereder retslige skridt"

Artiklen lød:

"Nu har professor Bratholm ikke kun udstedt en ordre om, at en undersøgelseskommission bør etableres for at undersøge, hvad der for længst er afsluttet af rigsadvokaten, men nu er Bergen politi blevet indberettet til Amnesty International for at krænke menneskerettighederne! En delegation fra det internationale sekretariat i London har allerede været i Bergen. Deres rapport forventes klar i foråret. 

"Jeg må indrømme, at jeg var temmelig overrasket, da jeg hørte om dette for nyligt. Man får det indtryk, at når herrer som Nordhus, Vogt og Bratholm nu erfarer, at når et træk ikke lykkes, så prøver de et andet", udtalte hr. Nilsen, formand for det norske politiforbund.

Efter hans opfattelse er tingene ved at være uden for kontrol. Han beskriver indberetningen til Amnesty som en hån og føler, at med de seneste skarpe angreb fra professor Bratholm og andre er grænsen for, hvad der kan kaldes uvildig forskning for længst overskredet. "Efter min opfattelse mødes vi med en form for uhæderlig og privat efterforskning, hvor der er god grund til at stille spørgsmål ved hæderligheden og motiverne", sagde hr Nilsen til Annonceavisen.

Lige før weekenden var Hr. Nilsen i Bergen, hvor han havde møde med den nyudnævnte ledelse af Bergen politiforening. .. Hr. Nilsen siger, at det var naturligt, at de seneste skarpe angreb fra Hr. Nordhus, Hr. Vogt og Hr. Bratholm var et af emnerne, der blev diskuteret.

"Jeg har tænkt mig at tage kontakt til en advokat i begyndelsen af denne uge. Han har for længe siden sendt et brev til Hr. Bratholm, hvor vi forlanger en undskyldning for de udtalelser, som han er fremkommet med. Jeg tror, at du kan regne med, at vi indleder injuriesag i denne sag. Vi vil ikke finde os i denne situation, hvor de samme anklager fortsættes mod Bergen politi, på trods af at politikredsen er blevet renset ved en af de største undersøgelser i vores tid".

Udvidelse af anklagerne

"Men hr. Bratholm har ikke nogen tillid til anklager Lyngtveits kompetence og vilje til at få sagen undersøgt?

"Den omstændighed, at Hr. Bratholm nu stiller spørgsmålstegn ved det arbejde, som er udført af Hr. Lyngtveit og iværksat af rigsadvokaten, er i sig selv alvorligt og bemærkelsesværdigt. Nu er anklagerne blevet udvidet til også at omfatte overordnede myndigheder inden for politiet".

Ifølge Annonceavisens kilder, vil Hr. Nilsen meget snart kontakte rigsadvokaten for at høre, hvad denne overvejer at stille op mod Hr. Bratholms yderligere antydninger.

Med hensyn til den omstændighed, at Amnesty International er blevet inddraget i sagen, bekræfter hr. Vogt, at dette er en følge af, at organisationen ønsker at opnå fuld indsigt i forholdene i Bergen politi.

20. I juni 1988 holdt den første klager en tale som formand for det norske politiforbund på dettes årlige generalforsamling, hvor Bergen Tidende citerede ham i en artikel af 7. juni 1988. Den havde overskriften "Hr. Bratholm beskyldes for injurier". Artiklen havde blandt andet følgende indhold:

"... Det norske politiforbund mener alvorligt vores trussel om at anlægge injuriesag mod professor Bratholm. Ifølge Hr. Nilsen, formand for forbundet, en stævning mod r. Bratholm vil blive indgivet inden for de nærmeste dage, hvor det vil blive krævet, at to bestemte udtalelser på skrift, som han har udsendt i forbindelse med politibrutalitets-sagen i Bergen vil blive underkendt. 

...

Nægtet

"Professor Bratholm har haft mulighed for at undskylde de to særlige passager, som vi finder er injurierende mod politiet som professionel gruppe, men det har han nægtet. Derfor indleder vi sagen. Der vil ikke blive forlangt erstatning, vi vil alene forlange at få udtalelserne underkendt."

Kritiske øjne

Hr. Nilsen omtalte også dette emne ved sin åbningstale på den nationale generalforsamling og sagde blandt andet, at samfundets magtstruktur måtte tåle kritiske øjne. På den anden side fordrer dette en ansvarlig og pålidelig holdning hos kritikerne. Han tog kraftig afstand fra ikke-objektive debatter om politibrutalitet iværksat af magtfulde kræfter med høj social status.

Dilettanter

"Hr. Bratholms status som professor har bidraget til troværdigheden af påstandene om politibrutalitet, og dette har undermineret respekten for og tilliden til politiet. Det norske politiforbund vil ikke acceptere nedsættelsen af et nyt udvalg, der skal undersøge påstandene om politibrutalitet, derudover vil det heller ikke acceptere undersøgelser i stort omfang foretaget af dilettanter, som har til formål at fremstille påstande om politibrutalitet, som derpå offentliggøres", sagde Hr. Nilsen.

Verbale angreb

Hr. Nilsen beskrev verbale angreb på politiet som et forsøg på at underminere værdigheden og autoriteten hos politiet."

21. I en særlig udgave af det juridiske tidsskrift "Juristkontakt" udgivet i efteråret 1988 tilkendegav politiet og anklagemyndigheden deres syn på undersøgelsen, som Rigsadvokaten havde forlangt, og den efterfølgende undersøgelse af mistanken om falske udtalelser fremsat af Hr. Bratholms meddelere.

F. Injuriesager

22. I juli 1988 anlagde det norske politiforbund injuriesag mod Hr. Bratholm med henblik på at få underkendt hans ovenfor citerede udtalelser i "Dokumentation for politibrutalitet og magtmisbrug hos politiet i Bergen" underkendt af retten.

23. I maj 1989 udtog Hr. Bratholm stævning for injurier mod klagerne og forlangte nogle af disses udtalelser underkendt.

24. På grundlag af Den europæiske Menneskerettighedsdomstols afgørelse af 25. juni 1992 i sagen "Thorgeir Thorgeirson mod Island" hævede forbundet deres injuriesag mod Hr. Bratholm. Sidstnævnte nægtede at hæve sin sag mod klagerne.

25. Sagen verserede ved Oslo Byret fra den 24. august til den 8. september 1992. 23 vidner blev ført og der blev fremlangt et stort antal dokumentbeviser.

I afgørelsen af 7. oktober 1992 fandt byretten blandt andet, at det var fastslået, at ulovlig brug af vold var forekommet i Bergen, og til trods for, at dette alene vedrørte meget få politifolk, var omfanget af volden problematisk. Hr. Bratholm havde ikke krænket hans modstanderes integritet, og han havde ikke udtalt sig på en sådan måde, at dette kunne retfærdiggøre klagernes angreb på ham. Retten fandt den følgende udtalelse injurierende efter straffelovens § 247 og underkendte dem:

(Udtalelser fra den anden klager i Dagbladet 15. maj 1986)

1.1 "Han beskriver professor Bratholms nyligt udgivne rapport om politibrutalitet ved politiet i Bergen for ren misinformation, der har til formål at skade politiet".  

1.2 "Indtil det modsatte er bevist vil jeg karakterisere  dette som en bevidst løgn".

1.3 "Der må være andre skjulte motiver. Man får indtryk af, at formålet har været at underminere tilliden til politiet".

(Udtalelser fra den 1. klager trykt i "Annonceavisen" og "Bergen Tidende" henholdsvis den 2. marts og den 7. juni 1988.

2.2 "Efter min opfattelse mødes vi med uhæderlighed og privat efterforskning, hvor der er god grund til at stille spørgsmålstegn ved hæderligheden af motiverne."

2.3 "Det norske politiforbund vil ikke acceptere... private undersøgelser i stort omfang udført af dilettanter og som har til formål af frembringe påstande om politibrutalitet, der kan offentliggøres."

På den anden side afviste byretten Hr. Bratholms krav med hensyn til følgende udtalelser fra den første klager trykt i Bergen Tidende 16. maj 1986 og 7. juni 1988:

2.1 "Jeg kan undre mig over motiverne bag sådanne påstande. Det kan på ingen måde være i retssamfundets interesse eller tjene noget godt formål at skabe sådanne problemer for hele styrken".

2.4 "Hr. Nilsen beskrev de verbale angreb på politiet som et forsøg på at underminere værdigheden og autoriteten hos politiet"

Byretten pålagde den første klager at betale 25.000 norske kroner for ikke økonomisk skade til Hr. Bratholm men afviste det andet krav om ikke-økonomisk skade mod den anden klager med henvisning til, at kravet var fremsat for sent. Byretten dømte klagerne til at betale Hr. Bratholm henholdsvis 112.365,83 norske kroner og 168.541,91 norske kroner i sagsomkostninger.

Byrettens dom indeholdt følgende begrundelser:

"Udtalelse 1.1 ... er en ubetinget påstand om, at Hr. Bratholms bog indeholder falske påstande om politivold hos Bergen politi.  Udtrykket "misinformation" må forstås som en neutral udtalelse om, at Hr. Bratholm fremkommer med falske oplysninger, eller således, at han er klar over, at han gør dette, eller at han gør det med vilje. Retten skal fremhæve, at udtrykket "ren misinformation med det formål at genere politiet" skal læses i sammenhæng med resten af teksten - i særdeleshed udtalelse 1.2 og det sidste afsnit af interviewet - og er kommet til den konklusion, at en almindelig læser vil forstå udtalelsen således:

"Med den hensigt at skade politiet, spreder Hr. Bratholm med forsæt falsk information om politibrutalitet."

Retten er ikke i tvivl om, at dette er en påstand, der indeholder en injurierende påstand. Den er både fornærmende af Hr. Bratholms æresfølelse og vil endvidere kunne skade hans omdømme. Udtalelsen er ikke en subjektiv karakteristik, men en påstand om et faktisk forhold, der kan verificeres ved at føre bevis derfor. Beskyldningen kan derfor underkendes.

Retten skal tilføje, at når udtalelsen læses i den sammenhæng, hvor den indgår, kan den ikke opfattes som en anklage om, at Hr. Bratholm selv fabrikerer falske påstande om politibrutalitet men selv om udtalelsen må forstås som en påstand om, at det er andre end Hr. Bratholm selv, der fremkommer med falske beskyldninger om politibrutalitet, mister den ikke karakter af at være en udtalelse rettet mod Hr. Bratholm. Når den læses i sin helhed, viser teksten tydeligt, at det er Hr. Bratholms bog, som Hr. Johnsen henviser til.



Når udtalelsen 1.2 læses i sammenhæng med resten af teksten, som i det væsentlige beskæftiger sig med Hr. Bratholms bog, vil en almindelig læser forstå den således:

"Hr. Bratholm videregiver bevidst påstande om politibrutalitet, som han ved er løgnagtige".

Hvorvidt udtalelse 1.2 kan forstås således, at den er rettet mod informanterne er uden betydning her. Retten er heller ikke i tvivl om, at udtalelsen indeholder en injurierende udtalelse rettet mod Hr. Bratholm, som skal underkendes, fordi den kan testes ved at føre bevis.



Udtalelse 1.3 må forstås som en utvivlsom påstand om, at Hr. Bratholms formål (med at skrive bogen "Politivold") var at underminere tilliden til politiet. Når den læses i sammenhæng med den øvrige tekst, navnlig udtalelserne 1.1 og 1.2 må den forstås som en påstand om, at Hr. Bratholm med dette formål viderebringer påstande om politibrutalitet, som han ved er usande. Udtalelsen indeholder også en klassificering af Hr. Bratholms formål som anfægteligt og uværdigt. "Andre motiver" besvarer spørgsmålet om, hvorvidt Hr. Bratholms motiver kan betvivles, det vil sige de står i modsætning til anerkendelsesværdige motiver som for eksempel at styrke retsstaten.

...

Retten er ikke i tvivl om, at beskyldningerne har krænket såvel Hr. Bratholms selvværd som dennes rygte. Den del af påstanden, der drejer sig om, hvorvidt Hr. Bratholms intention var at underminere politiet kan efterprøves for at vurdere, om den er sand eller falsk. At Hr. Bratholms hensigt med den formulering, der er tale om, må forstås af læserne som tvivlsom eller angribelig er en subjektiv værdiudtalelse, som næppe kan efterprøves. Dette betyder i princippet ikke, at udtalelsen 1.3 ikke kan underkendes.

Udtalelse 2.2 er ikke utvetydig med hensyn til, hvem den er rettet imod. Den kan forstås som værende rettet mod Hr. Bratholm (formentlig også mod andre), når den ses i lyset af de to forudgående passager, der udtaler, at Hr. Bratholm (sammen med Hr. Vogt og Hr. Nordhus) forsøger på et nyt træk og at blandt andet Hr. Bratholm overskrider grænsen for neutral forskning. Når den læses i denne sammenhæng, kan udtalelsen også forstås således, at den overhovedet ike er rettet mod Hr. Bratholm men mod Amnesty. Sådan en tolkning kan bygge på den omstændighed, at avisen interviewede hr. Nilsen kun fordi Amnesty var blevet involveret i sagen. Som en tredje mulighed nævner retten, at udtalelsen - især når den læses sammen med avisens henvisning - kan forstås af en almindelig læser således, at den i første omgang er rettet mod Hr. Vogt og Hr. Nordhus men også mod hr. Bratholm.

Retten er nået til den konklusion, at når den læses i sammenhængen udtalelsen 2.2 må forstås i hvert tilfælde således, at det gøres gældende, at Hr. Bratholm blandt andet har tvivlsomme motiver bag sin deltagelse, og at hr. Bratholm er involveret i og bidrager til, hvad Hr. Nilsen beskriver som uhæderlig og privat forskning, ikke uafhængig forskning. 

En del af udtalelsen indeholder værdidomme ("uhæderligt", "privat forskning"), som ikke kan underkendes. Dog indeholder udtalelsen også påstande om faktiske forhold som for eksempel, at der er uærlige motiver og at hr. Bratholm ikke er neutral.

Udtalelsen må oplagt skulle forstås som en påstand om, at hr. Bratholms motiver er uhæderlige. Dette følger af det første og andet afsnit forud for udtalelsen, hvor hr. Nilsen først nævner, at hr. Bratholm (sammen med hr. Nordhus og hr. Vogt) forsøger et nyt træk, og derpå hævder, at hr. Bratholm blandt andet er gået over grænserne for upartisk forskning. 

Retten er ikke i tvivl om, at påstanden udgør en injurierende påstand mod hr. Bratholm. Den er både fornærmende til dennes æresfølelse og i stand til at skade hans omdømme. Sandheden i udtalelsen kan efterprøves ved bevisførelse og kan derfor underkendes.

....

Udtalelse 2.3 indeholder en påstand om, at beskyldningerne om politibrutalitet er opdigtede og derpå offentliggjort. Når dette læses i sammenhæng med resten af teksten, må dette forstås af en almindelig læser således, at Hr. Bratholm publicerer falske anklager om politibrutalitet. Påstanden kan testes som sand eller falsk, og er i princippet genstand for at kunne underkendes.

Udtalelsen indeholder ikke kun den udtalte påstand. Når påstanden også forstås således, at den betyder, at hr. Bratholm udgiver påstande, som han burde have vidst er falske, følger det, at dette også fornærmer hr. Bratholms æresfølelse og er i stand til at skade hans omdømme. Udtalelsen antyder, at han som ekspert hovedløst udgiver falske påstande om politibrutalitet. Dog når den læses i sammenhæng kan dog ikke udelukkende forstås på denne måde.

Udtalelsen må forstås således, at det påstås, at hr. Bratholm deltager i privat forskning med det formål et fabrikere beskyldninger om politibrutalitet.

Hvis udtalelsen skal forstås således, at den også er rettet mod andre end hr. Bratholm, udelukker dette ikke på forhånd, at den også er rettet mod ham. Derfor må udtalelse 2.3 også forstås som en ærekrænkende udtalelse mod hr. Bratholm, hvor sandhedsværdien kan efterprøves ved bevisførelse.

26. Klagerne indbragte byrettens afgørelse for højesteret, hvor de bestred den førnævnte rets fortolkninger af deres udtalelser. Uden nogen støtte i formuleringen og i konteksten havde de opfattet udtalelserne således, at de kastede tvivl over hr. Bratholms hæderlighed og motiver. På ingen måde kan udtalelserne anses for ulovlige, idet de var fremkommet som svar på fornærmende vurderinger af professionen. Klagerne støttede sig blandt andet til artikel 250 i straffeloven, hvorefter retten kunne undlade at udmåle en straf, hvis den krænkede havde provokeret tiltalte eller opført sig på en angribelig måde. En væsentlig faktor er, at hr. Bratholm angreb på den organisation, som klagerne repræsenterede, udgør en sådan provokation og gengældelse.

I kontra-anken bestred hr. Bratholm byrettens resultater med hensyn til udtalelser 2.1 og 2.4. Derudover gjorde han blandt andet gældende, at han ikke havde draget klagernes eller andre myndighedspersoners hæderlighed i tvivl. Hans kritik havde været rettet mod et system og nyder særlig beskyttelse under artikel 10 i konventionen.

Den 19. november 1992 besluttede kæremålsudvalget ved Højesteret at give tilladelse til anke.

27. 5. maj 1993 afviste højesteret begge anker, og dermed stod byrettens afgørelse ved magt. Højesteret pålagde begge klagerne at betale 45.000 kr. i yderligere sagsomkostninger til hr. Bratholm.

På vegne af retten udtalte dommer Schei blandt andet:

"I den aktuelle sag vejer interessen i ytringsfriheden særligt tungt. Udtalelserne, som man forsøgte at få underkendt, blev fremsat i en offentlig debat om politibrutalitet. Politibrutalitet - og med dette mener jeg politiets brug af ulovlig fysisk magt mod individer - er et emne af stor offentlig interesse. Det er af central betydning for demokratiet, at en debat om sådanne emner kan finde sted i videst muligt omfang, uden at de, som deltager, skal risikere sanktioner. Det er i særdeleshed vigtigt, at tillade et stort rum for kritik vedrørende emner, der er af offentlig interesse (se artikel 100 i grundloven). Dem, som forsvarer sig mod sådan kritik for eksempel repræsentanterne for Bergen politi, skal naturligvis også have adgang til at udtale sig frit.  
...

Dog er retten til at udtale sig frit ikke så vidtgående, at den tillader enhver udtalelse i debatten, selv når debatten angår emner af offentlig interesse. Ytringsfriheden skal afvejes i forhold til den krænkede parts rettigheder. Grænsen mellem udtalelser, der er tilladelige, og udtalelser, der kan underkendes, må i princippet trækkes i forhold til udtalelser, der vedrører andre menneskers personlige hæderlighed og motiver ...

I øvrigt tjener beskyldninger om at lyve, at have forkerte motiver, eller være uhæderlig ikke ytringsfriheden men måske undertrykker de en debat, som burde have fundet sted.

Klagernes argument, at de bestridte udtalelser ikke kan underkendes, fordi de indeholder subjektive værdidomme, som ikke kan gøres til genstand for bevisførelse, kan efter min opfattelse ikke forsvares. Udtalelsen indeholder blandt andet beskyldninger om bevidste løgne, uværdige motiver og en intention om at skade politiet. Sandheden af denne slagts udtalelser kan i princippet testes. Den omstændighed, at klagerne ikke har forsøgt at fremkomme med bevis er en anden sag. 

I vurderingen af om udtalelserne kan anses for retsstridige er den krænkede parts egen adfærd også relevant. En person, der bruger stærke udtryk må også tåle mere end andre. Jeg vil vende tilbage til hr. Bratholms adfærd. Dog vil jeg sige i denne sammenhæng, at jeg kan ikke se, at hans stærke engagement i debatten kan være afgørende med hensyn til de udtalelser, der utvivlsomt stiller spørgsmål om, om han lyver eller har acceptable motiver.

Klagerne har gjort gældende, at uanset om udtalelserne er ulovlige, skal en anmodning om at de underkendes afvises under henvisning til analogien til artikel 250 i straffeloven. Til dette vil jeg sige, at denne bestemmelse næppe har nogen selvstændig betydning mere - i hvert tilfælde hvad angår provokation. Efter praksis er den krænkedes egen opførsel blevet mere væsentlig for vurderingen af, om udtalelsen skal anses for retsstridig og i strid med straffelovens § 247. Jeg har svært ved at se, at der er mulighed for at fritage for straf, hvis udtalelsen er retsstridig. Denne fremgangsmåde ville være den samme, hvis § 250 også havde været anvendelig ved underkendelse. Alene af denne grund er der ikke grund til en analogifortolkning som anført af klagerne. 

Jeg går ud fra, at denne antagelse også gælder med hensyn til gengældelse. I denne sag var der dog ikke sådan gengældelse.

...

Jeg er enig med byretten i, at den omhandlede udtalelse falder ind under § 247 i straffeloven. Når de læses i deres sammenhæng, er de rettet mod hr. Bratholm. I udtalelse 1.2 er han anklaget for bevidst at lyve. En anklage om falskneri er også indeholdt i udtalelse 1.1 ved brug af ordet "misinformation". Udtalelse 1.3 antyder uværdige motiver og antyder onde hensigter (hr. Bratholms angreb på politiet). Dette er også indeholdt i udtalelse 1.1.  Det krænkende indhold i den anden klagers udtalelse bliver klarere og er således forstærket, når udtalelserne læses sammen.

Interessen i, at der er ytringsfrihed, gør ikke disse udtalelser lovlige. Jeg henviser til, hvad jeg har sagt om udtalelser, der vedrører personlig hæderlighed og integritet.

Det har været gjort gældende, at hr. Bratholms egen situation må være af væsentlig betydning vd bedømmelsen af spørgsmålet om lovlighed. Han har, er det blevet påstået, fremsat stærke og nedsættende udtalelser om sine modparter i debatten og må tåle at blive fremstillet i et pinligt skær.

Jeg er enig i, at hr. Bratholm fremkommer med hård kritik i sin bog "Politibrutalitet". En masse af denne kritik er rettet mod et system, men meget kritik er også rettet mod personer.

Hr. Bratholm bruger en del nedsættende udtryk. "Misinformation" kan fremhæves som et af dem. Jeg kan ikke for eksempel ikke se, at brugen af dette udtryk har nogen væsentlig betydning, når lovligheden af de bestridte udtalelser vurderes. Hr. Bratholms mening med at bruge dette udtryk har blandt andet været at påvise en bevidst og uansvarlig benægtelse af eksistensen af politibrutalitet. Sådan benægtelse er en forudsætning for tilstedeværelsen af politibrutalitet i større omfang.

Ordet despotisme er også blevet nævnt. På den måde, som dette er anvendt i forordet til hr. Bratholms bog, er det ikke kædet sammen med politiet i Bergen. Den omstændighed, at brugen af ord som "despotisme" formentlig har bidraget til at hæve temperaturen og det generelle støjniveau i debatten kunne være relevant ved vurderingen af lovligheden af de bestridte udtalelser. Når der imidlertid ses på den samlede kontekst, kan jeg ikke se, at hr. Bratholms valg af ord eller måde at præsentere sine synspunkter på hverken i "Politibrutalitet" eller i forbindelse med markedsføringen af bogen kan retfærdiggøre, at man betvivler han hensigt, hvilket skete i udtalelserne, der er under behandling. 

Det bemærkes, at appellanterne på det kraftigste har gjort gældende, at deres udtalelser er fremkommet i disses egenskab af at repræsentere politiet, og at de af denne grund må have krav på en særlig beskyttelse mod, at deres udtalelser underkendes. Jeg er enig i, at det var naturligt for hr. Johnsen og hr. Nilsen som repræsentanter at pleje politiets interesser under debatten. Som jeg tidligere har nævnt, skal disses ytringsfrihed beskyttes i samme grad som friheden hos dem, der gør opmærksom på mulige tvivlsomme forhold hos politiet. Som tidligere nævnt, er der grænser også vedrørende dem. Denne grænse er blevet overskredet i denne sag.

På dette grundlag finder jeg ligesom byretten, at udtalelserne 1.1, 1.2 og 1.3 skal underkendes.

Jeg vil nu se på hr. Nilsens udtalelser ...

Udtalelse 2.2. ... angriber direkte hæderligheden i hr. Bratholms motiver. At det er denne, der betvivles, forstærkes, når udtalelsen læses i sammenhæng med hele artiklen ...

Derfor er jeg enig med byretten i, at udtalelse 2.2. skal underkendes.

Udtalelse 2.3. svarer til en påstand om, at påstandene om politibrutalitet er opdigtede og offentliggjort. Om dette er der indeholdt en udtalelse om, at der er manipuleret med det offentliggjorte materiale. Udtalelsen forekommer i tæt sammenhæng med Hr. Bratholm og må utvivlsomt forstås således, at den også gælder for ham. ...

Derfor kan jeg konkludere, at udtalelse 2.3 men ikke udtalelse 2.4 skal underkendes.

28. I en dissensudtalelse udtalte dommer Bugge blandt andet:

"Jeg er nået til samme konklusion og jeg er enig i de væsentlige punkter i ræsonnementet. Dog er jeg for mit vedkommende nået til den konklusion med en overvejende tvivl om, hvorvidt appellanternes udtalelser var ulovlige, når henses til de omstændigheder, hvorunder de var fremsat. Baggrunden for min tvivl er som følger:

Dommer Schei fremhævede, at i den offentlige debat af "emner af offentlig interesse" bør den nedre grænse for, hvad deltagerne må udtale uden at blive fundet skyldig i injurier sættes meget højt. Selv hvis dette accepteres, er jeg enig i, at det ikke skal berettige til angreb, der er rettet mod modpartens personlige integritet, eller som nedgør eller kaster mistanke på dennes bevæggrunde for at deltage i debatten.   

....

For mit vedkommende finder jeg det vanskeligt at se, hvordan de udtalelser, som byretten underkendte, kan siges at være særligt rettet mod hr. Bratholm som privatperson. Jeg vil dog se bort fra dette, idet jeg finder, at det at angribe en anden persons integritet og motiver i en ophedet offentlig debat frem for at angribe, hvad personen siger, bør anses for ulovligt i sig selv.

Hvad der især giver et problem for mig er - som jeg ser det - at det var hr. Bratholm selv, der drog politiets integritet i tvivl, i særdeleshed Bergen politi, da debatten om politibrutalitet blev genoptaget i 1986. I kapitel 15 i bogen skriver han følgende om begrebet "misinformation":

"Misinformation" kan defineres på flere måder. En mulig definition er usand information uden hensyn til, om informationen er frembragt i god tro. Det kan for eksempel efterfølgende blive opdraget, at researchen kan være fejlagtig i et eller andet omfang.

Der er et meget begrænset behov for at give konceptet "misinformation" så bredt et område. Det er mere praktisk at forstå det i betydningen bevidst eller uforsvarlig udbredelse af ukorrekt information. Misinformation i denne betydning er et problem, der er nemmere at håndtere end når vores forståelse udvides gradvist.  

...

Hvis jeg skulle basere min konklusion på spredte oplysninger og indtryk, kunne der være tale om, at misinformationen var en succes. Politiet, deres organisationer og deres støtter synes at have tag i temmelig store dele af den offentlige opinion, hvilket næppe er overraskende. Det er værd at henlede opmærksomheden på, hvor stor succes misinformationen angående den gamle grønlandske politistyrke har været gennem adskillige årtier. På trods af de særdeles dårlige forhold der - og den omstændighed at god dokumentation om disse forhold med mellemrum blev bragt i det mindste i nogen af Oslo-aviserne, var det misinformationen, der var toneangivende. De mange medlemmer af politiet, der havde kendskab til brutaliteten, gjorde intet for at bringe forholdene frem i lyset." 

Jeg kan ikke læse dette på anden måde, end at hr. Bratholm selv beskyldte sine modparter i debatten - "politiet, dettes organisationer og forsvarere" - for mangel på integritet, for bevidst at skjule faktiske omstændigheder og for at reagere på grundlag af ukorrekte motiver.

Det er efter min opfattelse på dette grundlag, at appellanternes udtalelser skal vurderes - og især de, som var fremsat efter udgivelsen af "Politibrutalitet" i 1986. Appellanternes anbringende om, at de, som naturligvis har følt sig angrebet på vegne af politiet, var berettiget til at svare på den samme måde, er ikke i sig grundløst.

I denne forbindelse er det efter min opfattelse også af betydning, at appellanterne udtalte sig på baggrund af politiets organisationer såvel i Bergen som på nationalt niveau også. De optrådte som valgte repræsentanter og talsmænd på vegne af medlemmerne. De anså det højst sandsynligt og i overensstemmelse med virkeligheden som en pligtig del af organisationsarbejdet at reagere på angrebene, som var rettet mod arbejdsmetoderne hos politiet. Det er ikke usædvanligt i vores samfund, at en professions repræsentanter reagerer på offentlige angreb på en måde, der mangler den nødvendige refleksion og som i et eller andet omfang kan forekomme uhensigtsmæssig. Appellanterne var i øvrigt ikke bekendt med lovgivningen om ærefornærmelser. 

Hr. Bratholm har fastholdt, at der må være en forskel på, hvad velkendte politikere skal finde sig i med hensyn til udtalelser, der knytter sig til disses politiske aktiviteter og den beskyttelse, som han har krav på, nårhan "fra en professionel vinkel engagerer sig i vigtige spørgsmål af offentlig interesse". Det er jeg ikke enig i og jeg forstår ikke,  hvordan man kan argumentere således. Efter min opfattelse og af principielle grunde skal repræsentanter fra sagkundskaben, for eksempel inden for jura, der træder ind i den offentlige debat af emner af offentlig interesse, ikke nyde større ret til beskyttelse under injurielovgivningen end en politiker.

Hvis jeg til trods for dette alligevel er enig i dommer Scheis konklusion, er det fordi jeg anerkender, at der er behov for at sikre de bedst mulige betingelser for at debattere emner af offentlig interesse, og at en sådan debat må lide skade, hvis udtalelser af den type, der er behandlet i denne sag, ikke underkendes, selv når der tages hensyn til baggrunden for disses fremsættelse."


G. Genåbning af "boomerang-sagerne"

29. Den 16. januar 1998 afgjorde højesteret, at 7 af "boomerang-sagerne" skulle genåbnes. Anmodningen om genåbning var blevet indgivet i 1996 men Gulating landsret havde nægtet at åbne dem.  Højesteret tillod, at de blev appelleret. Med hjemmel i § 392 i straffeprocesloven fandt højesteret i dens endelige afgørelse, at under de foreliggende omstændigheder var der tvivl om rigtigheden af domfældelserne, og at der var tungtvejende grunde til at prøve skyldsspørgsmålet på ny. Det var højesterets opfattelse, at det var åbenlyst, at politibrutalitet var forekommet i et vist omfang i årene mellem 1974 og 1986. Årsagen til, at politifolkene havde nægtet ethvert kendskab til sådanne episoder skulle forklares med "misforstået loyalitet". Det var højst sandsynligt, at nogle af politibetjentene havde fremlagt falske beviser under undersøgelsen af politibrutaliteten i Bergen. Den 16. april 1998 blev de 7 domfældte personer frifundet på begæring fra anklagemyndigheden, som havde fundet, at der ikke var grund til at rejse nye sigtelser under henvisning til den manglende generelle interesse heri.

------------------------

I det følgende gengives Den europæiske Menneskerettighedsdomstols (EMDs) afgørelse af sagen:
 

45. I den foreliggende sag har den norske højesteret stadfæstet byrettens konklusion og fundet, at to af hr. Nielsens udtalelser gengivet den 2. marts og 7. juni 1988 og tre af hr. Johnsens udtalelser udgivet den 15. maj 1986 var ærekrænkende, retsstridig, og at der ikke var ført sandhedsbevis. Højesteret fandt, at udtalelserne indeholdt beskyldninger mod hr. Bratholm for falskneri (Udtalelse 1.1), for bevidst at lyve (udtalelse 1.2), uværdige og ondsindede motiver (udtalelse 1.1 og 1.3), uhæderlige motiver (udtalelse 2.2) og for at have opdigtet påstande om politibrutalitet (udtalelse 2.3). Måden, hvorpå hr. Bratholm havde udtalt sine synspunkter i bogen "Politibrutalitet", udgivet i foråret 1986, og i andre publikationer, kunne efter højesterets opfattelse ikke retfærdiggøre, den måde, som han var draget i tvivl på af klagerne. Derfor blev byrettens beslutning om, at de omhandlede udtalelser skulle underkendes, stadfæstet, og besluttede, at den første klager skulle betale erstatning til sagsøgeren. Kravet om erstatning rettet mod den anden klager var forældet.  

EMD har overvejet klagernes synspunkt om, at udtalelserne primært var rettet mod hr. Bratholms informanter, og at det ikke var hensigten at skade ham personligt. EMD finder imidlertid ingen grund til at tvivle på de norske domstoles resultat, at udtalelserne var i stand til at skade hr. Bratholms rygte. Grundene anført af de nationale domstole var utvivlsomt relevante for den legitime interesse der er i at beskytte hans rygte.

46. I forhold til det yderligere spørgsmål om, hvorvidt grundene også var tilstrækkelige, bemærker EMD, at sagen har sin baggrund i en lang og ophedet offentlig debat  i Norge om undersøgelser af klager over politivold, der angiveligt skulle være fundet sted i Bergen. Omfanget, arten og mængden af politivold blev undersøgt af universitetsforskere, et udvalg og rigsadvokaten og emnet blev diskuteret i litteraturen, pressen og retssalene. Som bemærket af den norske højesteret, angik de bestridte udtalelser et emne af stor offentlig interesse. Det skal bemærkes, at efter EMDS praksis er der meget lille accept af restriktioner af politiske taler og af spørgsmål af offentlig interesse.

47. Dog, som det også blev antaget ved højesteret, er der grænser for ytringsfriheden selv i debatter af emner af stor offentlig interesse. På trods af den særlige rolle, som klagerne spillede som repræsentanter for en organisation og den særlige beskyttelse, som konventionen yder til den slags tale, sagen drejer sig om, skal klagerne holde sig inden for de grænser, der sættes blandt andet af hensyn til "beskyttelsen af andres rygte og rettigheder". Sagens kærne er, om klagerne overskred grænserne for tilladt kritik.

48. For at vurdere dette spørgsmål, vil EMD forholde sig særligt til de ord, der blev brugt i udtalelserne og til den sammenhæng, hvori de var offentliggjort, set i lyset af sagen i sin helhed herunder den omstændighed, at de var mundtlige udtalelser gengivet af pressen, hvorved klagerne formentlig fik begrænset deres muligheder for at omformulere og rette deres udtalelser, inden de blev udgivet.

49. Med hensyn til en af påstandene nemlig udtalelse 1.2, der beskylder hr. Bratholm for bevidst at lyve, er EMD enig med regeringen i, at denne overskrider grænsen for tilladelig kritik. Denne kan anses for en beskyldning om faktiske forhold, der kan gøres til genstand for bevisførelse, og som der ikke var noget faktisk grundlag for at fremsætte, og som ikke kunne retfærdiggøres af hr. Bratholms måde at udtale sig på. Underkendelsen af denne udtalelse var rimelig i forhold til artikel 10.

50. På den anden side - modsat af hvad tilfældet var for de nationale domstole - finder EMD ikke - såfremt udtalelserne 1.1, 1.3, 2.2 og 2.3 var beskyldninger mod hr. Bratholm om forkerte motiver og intentioner - at disse skal anses for påstande om faktuelle forhold, der kræver at klagerne skal føre sandhedsbevis (se §§ 13-14, 19-21 ovenfor). Når henses til formuleringerne i udtalelserne samt konteksten, er det åbenbart, at hensigten var at formidle klagerens egen mening, og de var således at sidestille med værdidomme.   ½

51. I det omfang at udtalelserne antydede, at hr. Bratholm havde misinformeret om politivold og havde opdigtet påstande om sådan tjenestemisbrug, fandtes der på daværende tidspunkt nogle objektive faktorer, der underbyggede klagerens kritik af hr. Bratholms undersøgelser. Injuriesagen anlagt af hr. Nordhus og hr. Vogt vedrørende påstandene om usandheder i nogle avisartikler blev tabt og rigsadvokatens strafferetlige undersøgelse af politiet i Bergen endte i det store hele med at konkludere, at de forskellige påstande om politibrutalitet var grundløse (se § 11 og 18 ovenfor). I de efterfølgende "boomerang-sager" blev en række meddelere straffet for falsk anklage mod politiet (se § 18 ovenfor). Det er korrekt, at måden, som processen under disse sager forløb, gav anledning til kritik især fra hr. Bratholm selv (se § 17 ovenfor). EMD er også opmærksom på forskellene med hensyn til fokus, fremgangsmåde og bevisstandarder mellem disse undersøgelser og undersøgelserne gennemført af hr. Bratholm. EMD er yderligere opmærksom på, at under injuriesagen mod ansøgerne var byretten bekendt med, at omfanget af ulovlig brug af magt hos politiet i Bergen var blevet fastslået under afhøringer ved retten, uanset at dette drejede sig om maget få betjente, var omfanget af tjenestemisbrug problematisk (se § 25 ovenfor). Dog var der på det tidspunkt, hvor de norske domstole behandlede klagernes sag (se §§ 25 og 27 ovenfor), grundlag i et vist omfang for disses udtalelser om, at falske og opdigtede påstande om politibrutalitet var fremkommet. Dette er ikke ændret af, at Højesteret senere genåbnede "boomerang-sagerne" og frifandt klagerne (se § 29 ovenfor).

52. Derudover  vil EMD i lighed med de norske domstole under afvejningen af de modsatrettede interesser under national ret (se §§ 25 og 27 ovenfor) ved brugen af nødvendigheds-prøvelsen i artikel 10 også tage hensyn til den rolle, som den krænkede part spillede under den aktuelle sag (se Oberschlick mod Østrig (nr. 2) dom af 1. juli 1997, rapport 1997-lV, side 1275-76, §§ 31-35). På dette område er EMD uenig med kommissionen i, at med hensyn til styrken af hans aktiviteter som en regeringsudpeget ekspert skal hr. Bratholm sammenlignes med en politikker, der skal udvise en højere grad af tolerance. Efter EMDs opfattelse er det nærmere hans handlinger ved siden af denne funktion som deltager i den offentlige debat, der er relevant.

I denne forbindelse bemærker EMD, at dommer Schei var opmærksom på den hårde kritik, som hr. Bratholm gav udtryk for i sin bog "Politibrutalitet" (udgivet i foråret 1986) mod systemet og i vidt omfang også mod enkeltpersoner. Han havde anvendt et antal nedsættende udtryk så som "misinformation" og "despotisme" (se § 27 ovenfor). Dommer Bugge, som i sin dissens (se § 28 ovenfor) lagde mere vægt på dette forhold, citerede flere passager fra bogen, som kommenterede fænomenet misinformation fra politiet. Dommer Bugge kunne ikke læse dette på nogen anden måde end, at hr. Bratholm på denne måde selv beskyldte sine modstandere i debatten - "politiet, disses organisationer og fortalere" - for at mangle hæderlighed og for bevidst at dække over den aktuelle situation og for at opfinde falske motiver for deres handlinger". Efter dommer Bugges opfattelse var det på denne baggrund, at man skulle vurdere klagernes udtalelser, specielt dem der fulgte efter udgivelsen af bogen. Det var derfor ikke ganske uden grund, at klagerne gjorde gældende, at de ville "gengælde på samme måde". I denne sammenhæng er det også af betydning, at klagerne udtalte sig som valgte repræsentanter for de nationale og lokale politiforbund på vegne af disses medlemmer, og at de med rimelighed havde følt, at de havde en pligt til at gå til modangreb på angrebene på politiets arbejdsmetoder (ibid).  

EMD kan ikke andet end dele denne begrundelse og bemærker desforuden, at hr. Bratholm derudover talte om blandt andet en "kriminel subkultur" hos politiet i Bergen (se § 15 ovenfor). Dog når henses til, at klagerne i deres egenskab af at være valgte repræsentanter for medarbejderorganisationer skal svare på kritik af arbejdsmetoderne og etikken i disses profession, finder EMD under afvejningen af interessen i ytringsfriheden overfor beskyttelsen af omdømmet ved brugen af nødvendighedstesten i artikel 10 § 2 i konventionen, at større vægt skal lægges på klagerens egen aktive engagement i en livlig offentlig diskussion, end de nationale domstole gjorde, da man anvendte de nationale regler (se § 44 ovenfor). De omhandlede udtalelser vedrørte direkte klagerens bidrag til denne diskussion. Efter EMDs opfattelse skal et vist omfang af overdrivelse accepteres i en så hed og fortsat debat af forhold, der er af almindelig offentlig interesse, hvor på begge sider en professions ry stod på spil. 

53. Når henses  til baggrunden, uanset de norske domstoles konklusion efter national ret, finder EMD ikke, at udtalelserne 1.1, 1.3, 2.2 og 2.3 gik ud over grænserne for rimelig kritik, således som disse skal forstås i konventionens artikel 10. Midt i den lange og ophedede offentlige debat opstod spørgsmålet om troværdigheden af påstandene om politivold, og der var nogen støtte for den antagelse, at der var fremkommet falske anklager fra meddelerne. De omhandlede udtalelser angik i det væsentlige dette spørgsmål, og det utvivlsomt hårde sprog, disse blev udtrykt på, var ikke usammenligneligt med det sprog, som den krænkede part anvendte, som fra et tidligt tidspunkt havde ført an i debatten. EMD finder således, at den forstyrrelse, der fulgte af klagernes udøvelse af disses ret til at ytre sig ikke var ledsaget af tilstrækkelige grunde, således som det kræves i artikel 10, og at den var uforholdsmæssig i forhold til det legitime formål at beskytte hr. Bratholms omdømme. Der er således sket en krænkelse af artikel 10 i konventionen.
 

Nedenfor gengives afgørelsen uforkortet på engelsk:
   
 
 

CASE OF NILSEN AND JOHNSEN v. NORWAY

(Application no. 23118/93)

JUDGMENT

STRASBOURG

25 November 1999

 
 

 

In the case of Nilsen and Johnsen v. Norway,

The European Court of Human Rights, sitting, in accordance with Article 27 of the Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms (“the Convention”), as amended by Protocol No. 111, and the relevant provisions of the Rules of Court2, as a Grand Chamber composed of the following judges:

Mr L. Wildhaber, President
 Mrs E.
Palm
 Mr C.L.
Rozakis
 Sir 
Nicolas Bratza
 Mr M.
Pellonpää
 Mr B.
Conforti
 Mr A.
Pastor Ridruejo
 Mr P.
Kūris
 Mr R.
Türmen
 Mrs F.
Tulkens
 Mrs V.
Strážnická
 Mr C.
Bîrsan
 Mr M.
Fischbach
 Mr J.
Casadevall
 Mrs H.S.
Greve
 Mr A.B.
Baka
 Mr R.
Maruste
and also of Mr
M. de Salvia, Registrar,

Having deliberated in private on 1 July and 20 October 1999,

Delivers the following judgment, which was adopted on the last-mentioned date:

PROCEDURE

1.  The case was referred to the Court by the European Commission of Human Rights (“the Commission”) and by the Norwegian Government (“the Government”) on 24 November 1998 and 21 January 1999, respectively, within the three-month period laid down by former Articles 32 § 1 and 47 of the Convention. It originated in an application (no. 23118/93) against the Kingdom of Norway lodged with the Commission under former Article 25 by Mr Arnold Nilsen and Mr Jan Gerhard Johnsen, both Norwegian nationals, on 2 November 1993.

 
 

The Commission’s request referred to former Articles 44 and 48 and to the declaration whereby Norway recognised the compulsory jurisdiction of the Court (former Article 46); the Government’s application referred to former Articles 44 and 48 of the Convention and to Article 5 § 4 of Protocol No. 11. The object of the request and of the application was to obtain a decision as to whether the facts of the case disclosed a breach by the respondent State of its obligations under Article 10 of the Convention.

2.  In accordance with the provisions of Article 5 § 4 of Protocol No. 11 taken together with Rules 100 § 1 and 24 § 6 of the Rules of Court, a panel of the Grand Chamber decided on 14 January 1999 that the case would be examined by the Grand Chamber of Court.

3.  The Grand Chamber included ex officio Mrs H.S. Greve, the judge elected in respect of Norway (Article 27 § 2 of the Convention and Rule 24 § 4), Mr L. Wildhaber, the President of the Court, Mrs E. Palm and Mr C.L. Rozakis, the Vice-Presidents of the Court, and Sir Nicolas Bratza and Mr M. Pellonpää, Presidents of Sections (Article 27 § 3 of the Convention and Rule 24 § 3). The other members appointed to complete the Grand Chamber were Mr B. Conforti, Mr A. Pastor Ridruejo, Mr G. Bonello, Mr P. Kūris, Mr R. Türmen, Mrs F. Tulkens, Mrs V. Strážnická, Mr C. Bîrsan, Mr J. Casadevall, Mr A.B. Baka and Mr R. Maruste (Rule 24 § 3). Subsequently Mr M. Fischbach, substitute judge, replaced Mr Bonello, who was unable to take part in the further consideration of the case (Rule 24 § 5 (b)).

4.  Mr Wildhaber, acting through the Registrar, consulted the Agent of the Government and the applicants’ lawyers on the organisation of the written procedure. Pursuant to the orders made in consequence on 8 February and 17 March 1999, the Registrar received the Government’s and the applicants’ memorials on 2 June 1999.

5.  On 17 June 1999 the Commission produced certain documents from the file on the proceedings before it, as requested by the Registrar on the President’s instructions. On various dates between 25 June and 10 July 1999 the Registrar received from the parties additional observations on the applicants’ Article 41 claim.

6.  In accordance with the Grand Chamber’s decision, a hearing took place in public in the Human Rights Building, Strasbourg, on 1 July 1999.

There appeared before the Court:

(a)  for the Government 
Mr F.
Elgesem, Attorney, Attorney-General’s Office 
  (Civil Matters), 
Agent
Mr H. S
ætre, Deputy to the Permanent Representative 
  of Norway to the Council of Europe, 
Adviser;

(b)  for the applicants 
Mr H. H
jort, Advokat
Mr J. H
jort, AdvokatCounsel.

The Court heard addresses by Mr H. Hjort and Mr Elgesem and also the latter’s reply to a question put by one of its members individually.

THE FACTS

I.  the circumstances of the case

A.  Background to the case

7.  The first applicant, Mr Arnold Nilsen, and the second applicant, Mr Jan Gerhard Johnsen, are Norwegian citizens born in 1928 and 1943 and living in Bergen. The first applicant is a police inspector, who at the material time was Chairman of the Norwegian Police Association (Norsk Politiforbund). The second applicant is a police constable and was at the relevant time Chairman of the Bergen Police Association (Bergen Politilag), a branch of the former association. At the material time they were both working in the Bergen police force.

8.  In the 1970s Mr Gunnar Nordhus, then a law student, and Mr Edvard Vogt, then an associate professor of sociology at the University of Bergen, carried out an investigation into the phenomenon of violence in Bergen, a city of some 200,000 inhabitants. They gathered material from the local hospital relating to all patients subjected to violence during the period January 1975-July 1976. Later, they included material from other sources. In 1981 Mr Nordhus and Mr Vogt published a summary of their previous reports in a book entitled Volden og dens ofre. En empirisk undersøkelse (“Violence and its Victims. An Empirical Study”). The book extended to some 280 pages and included a 77-page chapter on police brutality, which it defined as the unlawful use of physical force during the performance of police duties. The authors found, inter alia, that 58 persons had been exposed to police brutality during the aforementioned period, 28 of whom had been medically examined, and that the police in Bergen were responsible for approximately 360 incidents a year of excessive and illegal use of force.

The book gave rise to a heated public debate. This involved in part researchers concerning the methods used and the scientific basis for the conclusions drawn, and in part members of the police and the prosecution.

9.  In this connection the Ministry of Justice appointed a Committee (utvalg) of Inquiry consisting of Mr Anders Bratholm, professor of criminal and procedural law, and Mr Hans Stenberg-Nilsen, advocate before the Supreme Court. Their mandate was to verify whether the research of Mr Nordhus and Mr Vogt provided a basis for making any general observations as to the nature and extent of police brutality in Bergen.

Assisted by a statistics expert and an expert on the use of interviews, the Committee interviewed 101 persons, including 29 police officers, 2 public prosecutors, 4 doctors who had taken blood samples at Bergen police station, 5 social workers who dealt especially with young criminals in Bergen, 2 defence lawyers with extensive experience of criminal cases in Bergen, 13 witnesses of police brutality and 27 alleged victims of such misconduct. In a report published in 1982 under the title Politivoldrapporten (“Report on Police Brutality”) Mr Bratholm and Mr Stenberg-Nilsen concluded:

“Since the Committee of Inquiry has been unable to reach a conclusion regarding individual accounts of situations, but has considered all the material as a whole (see remarks on p. 88 with reference to the recommendation of the Reitgjerdet Commission), it will not, on the basis of the descriptions of the situations alone, be able to give any exact figure as to the number of incidents of police violence in Bergen. However, on the basis of all the information concerning police violence in Bergen received from various sources by the Committee, it believes that the nature and the extent of police violence are far more serious than seems to be generally believed. On the strength of the evidence as a whole, the Committee assumes that the real extent hardly differs from the two researchers’ estimates. However, the essential point must be that even the most cautious estimates that can be made on this basis indicate that the extent is alarming.”

10.  The conclusions in the 1982 report and its premises were called into question by the Norwegian Police Association, amongst others. The association considered bringing defamation proceedings against Mr Bratholm, Mr Stenberg-Nilsen, Mr Nordhus and Mr Vogt but decided in 1983 to refrain from such action.

11.  Newspapers in Bergen, in particular, took a keen interest in the debate following publication of the 1982 report. Prior to that, in 1981, the newspaper Morgenavisen had stated that Mr Nordhus had lied in connection with the collecting of material for his research. Mr Nordhus instituted defamation proceedings against the newspaper but in 1983 the Bergen City Court (byrett) dismissed the action on the ground that the accusation had been justified.

12.  Mr Bratholm continued his work on police brutality, eventually as an independent researcher. In the spring of 1986 he published a book entitled Politivold (“Police Brutality”), with the subtitle Omfang – årsak – forebyggelse. En studie i desinformasjon (“Extent – Causes – Prevention. A Study in Misinformation”). He explained his use of the term “misinformation” as meaning the deliberate or negligent dissemination of incorrect information. It related to the “false” – or “misunderstood” – loyalty, leading police officers witnessing the excessive and unlawful use of force to keep quiet or cover the perpetrator by giving false testimony. Taking the 1982 report as its point of departure the book provided additional facts, analyses and conclusions. It also contained strong criticism by Mr Bratholm of the City Court’s judgment in the above-mentioned case brought by Mr Nordhus against Morgenavisen.

B.  Publications containing impugned statements by the applicants

13.  Following the publication of Mr Bratholm’s book Politivold the second applicant, as Chairman of the Bergen Police Association, was interviewed by the newspaper Dagbladet. The interview was published in an article on 15 May 1986 entitled (all quotations below are translations from Norwegian) “Mr Bratholm out to get the police – An entire service has been denounced by anonymous persons” and read:

“ ‘The mood of officers in the police force has been swinging between despair and anger. An entire service has been denounced by anonymous persons. Many of the officers dread making an appearance in town because there is always someone to believe that there must be something in these allegations.’

This is what the Chairman of the Bergen Police Association, Mr Johnsen, told Dagbladet. He describes Professor Bratholm’s recent report on police brutality in the Bergen police force as ‘pure misinformation intended to harm the police’.

‘Until the contrary has been proved, I would characterise this as a deliberate lie. The allegations come from anonymous sources and are clearly defamatory of the service.’

‘Are you questioning Mr Bratholm’s motives for exposing police brutality?’

‘There must be other ulterior motives. It appears as if the purpose has been to undermine confidence in the police.’

‘Would you suggest that the information be investigated internally?’

‘If there is any truth in it, we will do what we can to remedy the situation. Such a situation is not to our credit, and we are not interested in having such people in the force.’

‘So you do not exclude the possibility that misconduct has occurred?’

‘I discount the possibility that any officers have committed such outrages as described. But I cannot exclude that some of them have in certain instances used force and gone too far.’ ”

14.  On 16 May 1986 the first applicant, then Chairman of the Norwegian Police Association, was quoted in an article published by the newspaper Bergens Tidende under the headline “Unworthy of a law professor”. The article read:

“ ‘It is beneath the dignity of a law professor to present something like this. The allegations are completely frivolous since they are based on anonymous sources. They have nothing to do with reality.’

This was stated by Mr Nilsen, Chairman of the Norwegian Police Association, in connection with the allegations made by Professor Bratholm in his book on police brutality.

‘I have spent my whole working life in the Bergen police force, and can safely say that the allegations concerning police brutality bear no relation to reality. They are stories that would have been better suited to a weekly with space to fill than a so-called serious study’, says Mr Nilsen.

Full parity

‘I am puzzled by the motives behind such allegations,’ continues the Chairman of the Police Association. ‘At any rate, it cannot be in the interests of the rule of law and the public good to create such problems for an entire service. I would claim that the quality of the human resources within the police is fully on a par with that found among professors. We would not be able to base a charge against anyone on such flimsy grounds as Professor Bratholm does. Then, at any rate, there would not be any rule of law in this country.’

Would not be tolerated

‘But you are not denying that police brutality does occur?’

‘Of course not, but that is a different question. Here it is a question of systematic use of violence and pure theft. Such conduct would not be tolerated within a police force.’

Mr Nilsen points out that, although he has not studied the book closely, he considers that one cannot leave what has emerged so far unchallenged. The problem is that it is difficult to contest the allegations because it is not an individual, but an entire service, which feels it has been libelled. He does, however, agree with Chief of Police, Mr Oscar Hordnes, who told Bergens Tidende yesterday that there must be good reason for the Prosecutor-General [Riksadvokaten] to examine the matter more closely. The Police Association will also consider seeking a legal opinion on the book.”

C.  Further publications on police brutality

15.  In the autumn of 1986 Mr Bratholm and Mr Nordhus published a book – Dokumentasjon av politivold og andre overgrep i Bergen-politiet (“Documentation of police brutality and other misconduct in the Bergen police force”) in which Mr Bratholm stated:

“The harassment and persecution to which Mr Nordhus – and in part Mr Vogt – have been subjected in Bergen are reminiscent of the fate of dissidents in east European countries. I doubt that there is anyone among us whose situation is closer to that of these dissidents than Mr Nordhus. It is almost a wonder that he has had the courage and strength to continue his struggle to bring the truth to light.

It is impossible to say how many officers in the Bergen police force are involved in the unlawful practice described here; hopefully only a small minority. It is, however, difficult to believe that a great many in the force could be unaware of the conduct of certain colleagues. But their silence is ensured by the pressing demand for ‘loyalty’. This has made it possible for the criminal sub-culture in the Bergen police force – whose activities encompass various kinds of offences – to survive and most likely to flourish.

...

There is reason to believe that many of the actions against Mr Nordhus and Mr Vogt are headed by somebody who is centrally placed – that there is somebody behind the scenes in the Bergen police force who is pulling the strings, plotting strategies and laying plans together with a few highly trusted persons. According to information that has come to light, it may now be possible to identify the key people responsible for some of the misconduct.”

16.  In the spring of 1987 Mr Bratholm published a further book entitled Politiovergrep og personforfølgelse. 220 forklaringer om politivold og andre overgrep i Bergenspolitiet (“Police misconduct and individual harassment. 220 statements concerning police brutality and other forms of misconduct in the Bergen police force”), which to some extent was an update of Mr Bratholm’s and Mr Nordhus’s book of 1986. In the introduction Mr Bratholm stated:

“Although abuse of power by the police does occur, and in some places far more frequently than in others, this does not mean that the majority of Norwegian police officers are guilty of such abuse. All the investigations indicate that a small minority of police officers have committed most of the incidents of abuse and are able to continue because the demands for ‘loyalty’ are so strong within the police.”

17.  In early 1988 the Norwegian law journal Lov og Rett published a special volume devoted to the issue of police violence. It included a number of articles by academics, amongst others by Mr Bratholm, criticising an investigation ordered by the Prosecutor-General (see paragraph 18 below).

Mr Bratholm also published a number of other articles on the subject of police brutality.

D.  The “boomerang cases”

18.  After receiving from Mr Bratholm an unexpurgated version of the book published in autumn 1986 mentioning the informers’ names (which until then had been known to the researchers only), the Prosecutor-General ordered an investigation headed by ad hoc prosecutor Mr Erling Lyngtveit and police officers from another district.

In June 1987 the result of the Prosecutor-General’s investigation was made public: 368 cases of alleged police brutality in Bergen had been investigated. Some 500 persons, including 230 police officers, had been interviewed. Charges were brought against one police officer, who was subsequently acquitted. The overall conclusion reached in the investigation was essentially that the various allegations of police brutality were unfounded.

At the close of the investigation, fifteen of the interviewees were charged with having made false accusations against the police. Ten of these persons were later convicted in jury trials before the Gulating High Court (lagmannsrett), which took place during the period from November 1988 to March 1992 and were referred to as the “boomerang cases”.

E.  Further publications containing impugned statements

19.  On 2 March 1988 a new statement by the first applicant was printed in Annonseavisen in Bergen in an article carrying the following headlines:

“Dramatic turn in the debate on brutality

Amnesty contacted

The Police Association is preparing legal action”

The article read:

“Not only has Professor Bratholm now issued a demand that a government committee of inquiry should be set up to review what was long ago concluded by the Prosecutor-General, but the Bergen Police Department has now been reported to Amnesty International for violating human rights! A delegation from the international secretariat in London has already been in Bergen. Their report is expected to be ready this spring.

‘I have to admit that I was quite surprised when I was told about this recently. It seems as if gentlemen like Mr Nordhus, Mr Vogt and Mr Bratholm now realise that when one move does not work they try another’, commented Mr Nilsen, Chairman of the Norwegian Police Association.

In [his] view, the matter is about to get out of hand. He describes the reporting of the matter to Amnesty as an insult and feels that with the recent, sharp attacks by Professor Bratholm and others, the limits of what can be called impartial research have long since been exceeded. ‘In my view, one is faced with a form of skulduggery and private investigation where there is good reason to question the honesty of the motives’, Mr Nilsen said to Annonseavisen.

Just before the weekend Mr Nilsen was in Bergen, where he had talks with the newly appointed board of the Bergen Police Association ... Mr Nilsen says it was natural that the recent sharp attacks by Mr Nordhus, Mr Vogt and Mr Bratholm were one of the topics discussed.

‘I intend to contact our lawyer ... early this week. He has long ago sent a letter to Mr Bratholm in which we demand an apology for the statements he has made. I think you can count on our instituting defamation proceedings in this matter. We cannot put up with a situation where the same accusations continue to be made against the Bergen police despite the fact that the force has been cleared after one of the greatest investigations of our time.

Extended accusations

‘But Mr Bratholm has no confidence in [prosecutor] Lyngtveit’s competence and desire to have the whole matter investigated?’

‘The fact that Professor Bratholm now calls into question the work carried out by Mr Lyngtveit and instituted by the Attorney-General [Regjeringsadvokaten] is in itself serious and remarkable. Now the charges have been extended to include superior police authorities as well.’

According to Annonseavisen’s sources, Mr Nilsen will very soon contact the Prosecutor-General to hear what the latter intends to do about Mr Bratholm’s extended insinuations.

As regards the fact that Amnesty International is being brought into [the matter], Mr Vogt ... affirms that this is as a result of the organisation’s wish to gain full insight into the situation in the Bergen police force.”

20.  In June 1988 the first applicant gave a speech as Chairman of the Norwegian Police Association at its annual general assembly, from which Bergens Tidende quoted in an article dated 7 June 1988 carrying the headline “Mr Bratholm accused of defamation”. The article read, inter alia, as follows:

“... The Norwegian Police Association is serious about its threat to bring defamation proceedings against Professor Bratholm. According to Mr Nilsen, Chairman of the Association, a summons against Mr Bratholm will be issued within the next days requesting that two specific written statements he has made in connection with the police brutality case in Bergen be declared null and void.

...

Refused

‘Professor Bratholm has had an opportunity to apologise for the two specific points which we find to be defamatory of the police as a professional group, but he has refused. Therefore we are instituting proceedings. No compensation will be claimed; we are merely seeking to have the statements declared null and void.’

Critical eyes

Mr Nilsen also mentioned this matter in his opening speech to the national assembly and said, among other things, that society’s power structure had to tolerate critical eyes. However, this presupposed a responsible and reliable attitude on the part of the critics. He strongly denounced unobjective debates on police brutality fostered by powerful forces of high social status.

Dilettantes

‘Mr Bratholm’s status as a professor has lent credibility to the allegations of police brutality, and this has undermined the respect for and confidence in the police. The Norwegian Police Association will not accept the appointment of a new commission to investigate allegations of police brutality; nor will it accept private investigations on a grand scale made by dilettantes and intended to fabricate allegations of police brutality which are then made public’, said Mr Nilsen.

...

Verbal attacks

Mr Nilsen described verbal attacks on the police as an attempt to undermine the dignity and authority of the police.”

21.  In a special edition of the law journal Juristkontakt, published in the autumn of 1988, the police and the prosecution authorities presented their views on the investigation ordered by the Prosecutor-General and the ensuing investigation into the suspected false statements given by Mr Bratholm’s informers.

F.  Defamation proceedings

22.  In July 1988 the Norwegian Police Association and its Bergen branch brought defamation proceedings against Mr Bratholm, seeking to have his above-cited statements in “Documentation of police brutality and other misconduct in the Bergen police force” declared null and void (see paragraph 15 above).

23.  In May 1989 Mr Bratholm, for his part, instituted defamation proceedings against the applicants, requesting that a number of their statements be declared null and void.

24.  In 1992, in view of the European Court of Human Rights’ Thorgeir Thorgeirson v. Iceland judgment of 25 June 1992 (Series A no. 239), the associations withdrew their defamation action against Mr Bratholm. The latter refused to withdraw his case against the applicants.

25.  The Oslo City Court heard the case against the applicants from 24 August to 8 September 1992, during which evidence was taken from twenty-three witnesses and extensive documentary evidence was submitted.

In its judgment of 7 October 1992 the City Court observed, inter alia, that it was established that unlawful use of violence had occurred in Bergen and that, although it had emanated from very few police officers, the extent of the violence was problematic. Mr Bratholm had not assailed his opponents’ integrity and had not expressed himself in a manner that could justify the applicants’ attack on him. It found the following statements defamatory under Article 247 of the Penal Code and declared them null and void (død og maktesløs, mortifisert) under Article 253 § 1 (the numbering below follows that appearing in the national courts’ judgments):

(Statements by the second applicant published by Dagbladet on 15 May 1986)

1.1  “He describes Professor Bratholm’s recent report on police brutality in the Bergen police force as ‘pure misinformation intended to harm the police’.”

1.2  “Until the contrary has been proved I would characterise this as a deliberate lie.”

1.3  “There must be other ulterior motives. It appears as if the purpose has been to undermine confidence in the police.”

(Statements by the first applicant published by Annonseavisen and Bergens Tidende on 2 March and 7 June 1988 respectively)

2.2  “In my view, one is faced with a form of skulduggery and private investigation where there is good reason to question the honesty of the motives.”

2.3  “The Norwegian Police Association will not accept ... private investigations on a grand scale made by dilettantes and intended to fabricate allegations of police brutality which are then made public.”

On the other hand, the City Court rejected Mr Bratholm’s claims with respect to the following statements by the first applicant published by Bergens Tidende on 16 May 1986 and 7 June 1988:

2.1  “I am puzzled by the motives behind such allegations. At any rate, it cannot be in the interests of the rule of law and the public good to create such problems for an entire service.”

2.4  “Mr Nilsen described verbal attacks on the police as an attempt to undermine the dignity and authority of the police.”

The City Court ordered the first applicant to pay 25,000 Norwegian kroner (NOK) for non-pecuniary damage to Mr Bratholm but dismissed the latter’s claim for non-pecuniary damage against the second applicant on the ground that it had been submitted out of time. The City Court further ordered that the applicants pay Mr Bratholm respectively NOK 112,365.83 and NOK 168,541.91 for legal costs.

The City Court’s judgment included the following reasons:

“Statement 1.1 ... is an unequivocal allegation that Mr Bratholm’s book contains false allegations of police violence within the Bergen police. The expression ‘misinformation’ may be understood as being a neutral assertion that Mr Bratholm provides false information, or to mean that he should be aware that he [does so], or that he [does it] deliberately. The Court emphasises that the phrase ‘pure misinformation intended to harm the police’ must be read in connection with the rest of the text – particularly statement 1.2 and the last paragraph of the interview – and has come to the conclusion that an ordinary reader would understand the statement as follows:

‘With the intent of harming the police, Mr Bratholm is deliberately imparting false information on police brutality.’

The Court has no doubt that this is an assertion that constitutes a defamatory allegation. It is both offensive to Mr Bratholm’s sense of honour and liable to harm his reputation. The allegation is not a subjective characterisation, but an assertion about a matter of fact that can be proved by means of evidence. The accusation can thus be declared null and void.

The Court would add that, when read in context, the statement cannot be construed as an accusation that Mr Bratholm himself is making false allegations of police brutality. However, even if the statement must be understood to be an allegation against persons other than Mr Bratholm (of making false accusations of police brutality), this does not alter its character as an allegation aimed at Mr Bratholm. When read in its entirety, the text clearly indicates that it is Mr Bratholm’s book which Mr Johnsen is referring to.

When statement [1.2] is read in the context of the rest of the text, which essentially deals with Mr Bratholm’s book, an ordinary reader would understand it as follows:

‘Mr Bratholm is deliberately passing on assertions about police brutality which he knows are lies.’

Whether statement 1.2 can be interpreted in such a way that it also targets the informers is of no significance here either. Nor does the Court doubt that this statement constitutes a defamatory allegation directed at Mr Bratholm which may be declared null and void because its truth can be tested by evidence.

[Statement 1.3] must be understood as a clear assertion that Mr Bratholm’s purpose (in writing the book Politivold) has been to undermine confidence in the police. When read in the context of the rest of the text, especially statements 1.1 and 1.2, it must be understood as an assertion that Mr Bratholm for this purpose is passing on allegations of police brutality which he knows to be untrue. The statement also includes an implicit denigration of Mr Bratholm’s purpose as questionable and unworthy. ‘Other motives’ answers the question whether Mr Bratholm’s motives can be doubted, i.e. as opposed to honourable motives such as, for instance, to promote the rule of law.

...

The Court has no doubt that the assertion is an allegation which has both offended Mr Bratholm’s sense of honour and is liable to harm his reputation. The part of the assertion alleging that Mr Bratholm’s intention is to undermine the police can be proved to be true or false. That Mr Bratholm’s intention, with the statement worded as it is, must be understood by the reader as questionable or reprehensible is a subjective value judgment that can hardly be proved true or false. However, this does not in principle mean that statement 1.3 may not be declared null and void.

[Statement 2.2] is not unequivocal as to whom it is directed against. It can be understood as being directed against Mr Bratholm (probably also against others), when seen in the light of the two preceding passages stating that Mr Bratholm (together with Mr Vogt and Mr Nordhus) is trying a new move and that Mr Bratholm (amongst others) is transgressing the limits of neutral research. When read in its context, the statement may also be understood to imply that it is not at all directed against Mr Bratholm, but against Amnesty. Such an interpretation must be based on the fact that the newspaper interviewed Mr Nilsen just because Amnesty had become involved in the matter. As a third possibility, the Court mentions that the statement – especially when read in the context of the caption in the newspaper – may be understood by an ordinary reader to imply that it is first of all directed at Mr Vogt and Mr Nordhus, but also at Mr Bratholm.

The Court has reached the conclusion that when read in context statement [2.2] must be interpreted in any event as an assertion that Mr Bratholm, among others, has questionable motives for his involvement, and that Mr Bratholm is engaged in and/or contributes to what Mr Nilsen describes as skulduggery and private investigation, not impartial research.

The statement in part includes value judgments (‘skulduggery’, ‘private investigation’), which are not liable to be declared null and void. However, the statement also includes an assertion on matters of fact, i.e. that there are dishonest motives and that Mr Bratholm is not neutral.

The statement must obviously be understood to be an assertion that it is Mr Bratholm whose motives are dishonest. This follows from the first and second paragraphs preceding the statement, where Mr Nilsen first mentions that Mr Bratholm (together with Mr Nordhus and Mr Vogt) is trying a new move, and then claims that Mr Bratholm, among others, has exceeded the limits of impartial research.

The Court has no doubt that this assertion constitutes a defamatory allegation against Mr Bratholm. It is both offensive to his sense of honour and liable to harm his reputation. The truth of the allegation can be tested by evidence and it may therefore be declared null and void.

Statement 2.3 contains an assertion that allegations of police brutality are being fabricated and then made public. When read in connection with the rest of the text, this must be interpreted by an ordinary reader as an assertion that Mr Bratholm publicises false allegations of police brutality. This assertion can be proved to be true or false, and is in principle liable to be declared null and void.

The statement does not include only the said assertion. When the assertion is also understood to mean that Mr Bratholm is publicising allegations that he should have realised are false it follows that it is also offensive to Mr Bratholm’s sense of honour and liable to harm his reputation. The assertion implies that he, as an expert, is heedlessly publicising false allegations of police brutality. However, when read in context the statement cannot be understood solely in this way.

The statement must be interpreted as an assertion that Mr Bratholm is taking part in a private investigation for the purpose of fabricating allegations of police brutality.

If the assertion is to be interpreted as also being directed at persons other than Mr Bratholm, this does not preclude its being directed at him. Accordingly, statement 2.3 must also be interpreted as a defamatory allegation against Mr Bratholm, the truth of which can be tested by evidence.”

26.  The applicants appealed against the City Court’s judgment to the Supreme Court (Høyesterett), challenging the former court’s interpretation of their statements. Without any support in their wording or the context, it had interpreted the statements as calling into question Mr Bratholm’s honesty and motives. In no event could the statements be regarded as unlawful, as they had been expressed in response to his damaging value judgments of the profession. The applicants invoked, inter alia, Article 250 of the Penal Code pursuant to which a court could refrain from imposing a penalty if the injured party had provoked the defendant or retaliated in a reprehensible manner. A crucial factor was that Mr Bratholm’s attacks on the associations which the applicants represented constituted such provocation and retaliation.

In his cross-appeal Mr Bratholm challenged the City Court’s findings with respect to statements 2.1 and 2.4. Moreover, he emphasised, inter alia, that he had not questioned the honesty of the applicants or any other officials. His criticism had been directed against a system and enjoyed special protection under Article 100 of the Constitution.

On 19 November 1992 the Appeals Selection Committee (kjæremålsutvalget) of the Supreme Court granted leave to appeal on points of law.

27.  On 5 May 1993 the Supreme Court rejected both appeals, thereby upholding the City Court’s judgment, and ordered each of the applicants to pay NOK 45,000 in additional costs to Mr Bratholm.

On behalf of the court, Mr Justice Schei stated, inter alia:

“In the present case the interest in freedom of expression carries particular weight. The statements sought to be declared null and void were made in a public debate concerning police brutality. Police brutality – and by this I mean the use of illegal physical force by the police against individuals – is a matter of serious public concern. It is of central importance for democracy that a debate concerning such matters may take place as far as possible without a risk of sanctions being imposed on those who participate. It is of particular importance to allow a wide leeway for criticism in matters of public concern (see Article 100 of the Constitution). However, those who act in defence against the criticism, for instance the representatives of the Bergen police, should of course also enjoy this freedom of expression.

...

However, freedom of expression does not go as far as [allowing] every statement in a debate, even if the debate relates to matters of public concern. Freedom of expression must be weighed against the rights of the injured party. The limit between statements which may be permissible and statements which may be declared null and void must in principle be set at statements which relate to the other person’s personal honesty or motives ...

Nor do accusations of lies, improper motives, dishonesty ... serve to promote freedom of expression but, perhaps, rather to suppress or prevent a debate which should have been allowed to take place.

...

[The applicants’] argument that the [impugned] statements cannot be declared null and void because they include subjective value judgments which are not susceptible of proof, is in my view untenable. The statements include, among other things, accusations of deliberate lies, unworthy motives and intent to damage the police. The truth of this type of statement can in principle be proved. The fact that [the applicants] have made no attempt to present such proof is another matter.

In the assessment of whether the [statements] are to be considered unlawful [rettsstridig] the aggrieved party’s own conduct may also be relevant. A person who uses strong language may have to tolerate more than others. I will revert to Mr Bratholm’s conduct. Suffice it to say, in this context, that I cannot see that his strong involvement [in the debate] can be decisive with respect to those statements which clearly question whether he is lying or has acceptable motives.

[The applicants] have submitted that, regardless of whether the statements are unlawful, the request for a null and void order must be refused, in accordance with an application by analogy of Article 250 of the Penal Code. To this I would ... say that [this] provision scarcely has any independent significance any longer – at least as regards provocation. In the case-law, the injured party’s own conduct has become more central in the determination of [whether a statement should be considered unlawful] and in violation of Article 247 of the Penal Code. I fail to see that there can be any room for exemption from penalty if the statement is unlawful. This approach would be the same if Article 250 ... had also been applicable to nullification. For this reason alone, there are no grounds for application by analogy, as pleaded by [the applicants].

I should think that the reasoning I have ... presented is also correct in respect of retaliation. In any event there [was in the present case] no retaliation such as that required ...

...

I agree with the City Court that [the statements in question] fall under Article 247 of the Penal Code. Read in their context, they are directed against Mr Bratholm. In statement 1.2 he is accused of deliberate lies. An accusation of falsehood is also implied in statement 1.1 by the word ‘misinformation’. [Statement] 1.3 implies unworthy motives and suggests malicious intent [underlying Mr Bratholm’s attacks against the police]. This is also implied in statement 1.1. The defamatory nature of the [second applicant’s] statements becomes clearer and is thus reinforced when the statements are read together.

The interest in freedom of expression cannot make these statements lawful. I refer to what I have said about statements which are directed against personal honesty and integrity.

It has been submitted that Mr Bratholm’s own situation must be of central importance in the evaluation of the issue of lawfulness. He has, it is being alleged, made strong and derogatory statements against his opponents in the debate and must accept that an embarrassing light is put on him as well.

I agree that Mr Bratholm voices harsh criticism in his book ‘Police Brutality’. A lot of this criticism is against a system, but a lot of it is also directed against persons.

Mr Bratholm uses a number of derogatory expressions. ‘Misinformation’ has been singled out as one of them. I cannot see, for instance, that the use of that expression carries any significant weight when the lawfulness of the impugned statements is being assessed. Mr Bratholm’s point in using this expression has been, inter alia, to expose a deliberate or negligent denial of the existence of police brutality. Such denial is a prerequisite for the occurrence of police brutality on an appreciable scale.

The word despotism has also been mentioned. In the manner it is used in the preface to Mr Bratholm’s book it is not linked to the Bergen police force ... The fact that the use of words such as ‘despotism’ probably contributed to raising the temperature and the general noise level of the debate may be relevant to the assessment of the lawfulness [of the impugned statements]. Having regard to the entire context, however, I cannot see that Mr Bratholm’s choice of words or manner of presentation of his views either in ‘Police Brutality’ or in connection with the commercialisation of the book can justify calling into question his integrity as was done in the statements under consideration.

It is noted that the appellants have forcefully submitted that their statements were made in their capacity as representatives of the police and that, as such, they must enjoy a particular protection against their statements being declared null and void. I agree that it was natural for Mr Johnsen and Mr Nilsen as representatives to look after the interests of the police officers in the debate. As I have already mentioned, their freedom of expression should be protected to the same extent as the freedom of those who direct the attention towards possible questionable circumstances within the police force. But, as already pointed out, there is a limit also in respect of them. That limit has been overstepped in this case.

Accordingly, I conclude along with the City Court that statements 1.1, 1.2 and 1.3 must be declared null and void.

I will now turn to Mr Nilsen’s statements ...

[Statement 2.2] ... directly assails the honesty of Mr Bratholm’s motives. That this is what is being questioned is reinforced when the statement is read in the context of the whole article ...

I therefore agree with the City Court that statement 2.2 must be declared null and void ...

...

Statement 2.3 is tantamount to an assertion that allegations of police brutality are being fabricated and then made public. In this, there clearly lies a statement to the effect that the published material is being tampered with. The statement appears in close connection with Mr Bratholm and must at any rate be perceived as applying also to him ...

... I therefore conclude that statement 2.3 but not statement 2.4 must be declared null and void ...”

28.  In a concurring opinion Mr Justice Bugge stated, inter alia:

“I have reached the same conclusion and I agree on the essential points of the reasoning. However, for my part I have reached this conclusion with considerable doubts as to whether the appellants’ statements were unlawful, having regard to the circumstances in which they were made. The basis for my doubts is as follows:

[Mr Justice Schei] pointed out that in a public debate on ‘matters of public concern’ ... the threshold for what the participants may state without being found liable for defamation should be very high. Even if this is accepted, I agree that it should not legitimise attacks directed against the opponent’s personal integrity, or which devalue or throw suspicion on his motives for participating in the debate.

...

For my part, I find it hard to see how the statements which the City Court ... declared null and void could be said to have been particularly directed against Mr Bratholm as a private individual. But I shall leave that aside, since I consider that in a heated public debate attacking another person’s integrity and motives instead of what the person has stated must be deemed unlawful as such.

What in particular causes a problem for me is that – as I see it – it was Mr Bratholm himself who had called into question the integrity of the police, in particular that of the Bergen Police Department, when the debate on police brutality resumed in 1986. In Chapter 15 of [the book] he states the following about the concept ‘misinformation’:

‘ “Misinformation” can be defined in various ways. One possible definition is untrue information, irrespective of whether the information is provided in good faith. It may, for example, be discovered subsequently that the research was mistaken on some point.

There is little reason to place such a wide construction on the concept of misinformation. It is more practical to understand it as meaning deliberate or negligent dissemination of incorrect information. Misinformation in this sense is a problem that is easier to deal with than when our understanding is broadened only gradually.

...

If I were to base my conclusion on scattered information and impressions, it would be that the misinformation has been rather successful. The police, their organisations and supporters appear to have convinced fairly large parts of public opinion – which is hardly surprising. It is natural to call to mind how successful misinformation concerning the old Greenland police force has been for several decades. In spite of the extremely bad conditions there – and the fact that sound documentation of these conditions was provided by at least some of the Oslo newspapers from time to time, it was the misinformation that prevailed. The many members of the police that knew of the brutality did nothing to bring the circumstances to light.’

I cannot read this in any other way than that Mr Bratholm here indeed himself accuses his opponents in the debate – ‘the police, its organisations and defenders’ – of lack of integrity, of knowingly hiding factual circumstances and of acting on the basis of inappropriate motives.

It is in my view on this basis that the appellants’ statements must be evaluated – and in particular those which were made after the publication of ‘Police Brutality’ in 1986. The appellants’ submission that they, who naturally must have felt offended on behalf of the police, were entitled to reply in the same manner is not as such ill-founded.

In this connection it is in my view also of importance that the appellants expressed themselves on behalf of the police organisations in Bergen and at the national level, respectively. They acted as elected representatives and spokesmen of the members. Very likely, and rightly so, they considered it an organisational duty to react to the attacks which were directed against the working methods of the police. It is not unusual in our society for the representatives of a profession to reply to public attacks in a way which might be lacking the necessary reflection and which might be somewhat inappropriate. The appellants were not familiar with the legislation on defamation either.

Mr Bratholm has maintained that there must be a difference between what well-known politicians must endure in respect of statements related to their political activities and the protection he enjoys when ‘from his professional standpoint he engages in important matters of public concern’. I do not agree ... and do not understand ... how this can be argued. In my opinion and as a matter of principle, when a scholar – for example in law – embarks on a public debate on matters of public interest he should not enjoy a greater right to protection under the defamation legislation than a politician.

If I nevertheless agree with [Mr Justice Schei’s] conclusions, it is because I accept that there is a need to provide the best possible terms for a debate on ‘matters of public concern’ and that [such a debate] might suffer if statements such as those dealt with in this case are not declared null and void, even if their background is taken into consideration.”

G.  Reopening of the “boomerang cases”

29.  On 16 January 1998 the Supreme Court ordered the reopening of seven of the “boomerang cases”. The requests to this effect which had been lodged in 1996 had been rejected by the Gulating High Court. The Supreme Court granted leave to appeal. Pursuant to section 392 of the Criminal Procedure Act the Supreme Court found, in its final decision, that in the special circumstances at hand the correctness of the convictions was doubtful and that weighty considerations warranted a reassessment of the guilt of the convicted persons. In the Supreme Court’s view it was evident that police brutality had existed to a certain extent during the years 1974-86. The reason for the denial by police officers of any knowledge of such incidents had to be sought in “misunderstood loyalty”. It was highly probable that some police officers had given false evidence during the investigations of police brutality in Bergen. On 16 April 1998 the seven convicted persons were acquitted at the request of the prosecution which had found it unnecessary to bring new charges, failing a sufficient general interest.

II.  RELEVANT DOMESTIC LAW AND PRACTICE

30.  Under Norwegian defamation law, there are three kinds of response to unlawful defamation, namely the imposition of a penalty under the provisions of the Penal Code, an order under its Article 253 declaring the defamatory allegation null and void (mortifikasjon) and an order under the Damage Compensation Act 1969 (Skadeserstatningsloven – Law no. 26 of 13 June 1969) to pay compensation to the aggrieved party. Only the latter two were at issue in the present case.

31.  Under Article 253 of the Penal Code, a defamatory statement which is unlawful and has not been proved may be declared null and void by a court. The relevant part of this provision reads:

“1.  When evidence of the truth of an allegation is admissible and such evidence has not been produced, the aggrieved person may demand that the allegation be declared null and void unless otherwise provided by statute.”

Such a declaration is applicable only with regard to factual statements, the truth of value judgments not being susceptible of proof.

Although the provisions on orders declaring a statement null and void are contained in the Penal Code, such an order is not considered a criminal sanction but a judicial finding that the defendant has failed to prove its truth and is thus viewed as a civil-law remedy.

In recent years there has been a debate in Norway as to whether one should abolish the remedy of null and void orders, which has existed in Norwegian law since the sixteenth century and which may also be found in the laws of Denmark and Iceland. Because of its being deemed a particularly lenient form of sanction, the Norwegian Association of Editors has expressed a wish to maintain it.

32.  Section 3-6 of the Damage Compensation Act 1969 reads:

“A person who has injured the honour or infringed the privacy of another person shall, if he has displayed negligence or if the conditions for imposing a penalty are fulfilled, pay compensation for the damage sustained and such compensation for loss of future earnings as the court deems reasonable, having regard to the degree of negligence and other circumstances. He may also be ordered to pay such compensation for non-pecuniary damage as the court deems reasonable.

If the infringement has occurred in the form of printed matter, and the person who has acted in the service of the owner or the publisher thereof is responsible under the first subsection, the owner and publisher are also liable to pay the compensation. The same applies to any redress imposed under the first subsection, unless the court finds that there are special grounds for dispensation …”

33.  Conditions for holding a defendant liable for defamation are set out in Chapter 23 of the Penal Code, Articles 246 and 247 of which provide:

“Article 246. Any person who by word or deed unlawfully defames another person, or who is accessory thereto, shall be liable to fines or imprisonment for a term not exceeding six months.

Article 247. Any person who, by word or deed, behaves in a manner that is likely to harm another person’s good name and reputation or to expose him to hatred, contempt, or loss of the confidence necessary for his position or business, or who is accessory thereto, shall be liable to fines or imprisonment for a term not exceeding one year. If the defamation is committed in print or in broadcasting or otherwise under especially aggravating circumstances, imprisonment for a term not exceeding two years may be imposed.”

A limitation to the applicability of Article 247 follows from the requirement that the expression must be unlawful (rettsstridig). While this is expressly stated in Article 246, Article 247 has been interpreted by the Supreme Court to include such a requirement.

Further limitations to the application of Article 247 are contained in Article 249, the relevant part of which reads:

“1.  Punishment may not be imposed under Articles 246 and 247 if evidence proving the truth of the accusations is adduced.

…”

PROCEEDINGS BEFORE THE COMMISSION

34.  Mr Arnold Nilsen and Mr Jan Gerhard Johnsen lodged an application (no. 23118/93) with the Commission on 2 November 1993. They complained that the City Court’s and the Supreme Court’s judgments constituted an unjustified interference with their right to freedom of expression under Article 10 of the Convention, which provision had therefore been violated.

35.  The Commission declared the application admissible on 10 September 1997. In its report of 9 September 1998 (former Article 31 of the Convention), it expressed the unanimous opinion that there had been a violation of Article 10. The full text of the Commission’s opinion is reproduced as an annex to this judgment3.

FINAL SUBMISSIONS TO THE COURT

36.  At the hearing on 1 July 1999 the Government invited the Court to hold that, as submitted in their memorial, there had been no violation of Article 10 of the Convention.

37.  On the same occasion the applicants reiterated their request to the Court to find a violation of Article 10 and to make an award of just satisfaction under Article 41.

THE LAW

I.  ALLEGED VIOLATION OF ARTICLE 10 OF THE CONVENTION

38.  The applicants complained that the Oslo City Court’s judgment of 7 October 1992 (see paragraph 25 above), which the Supreme Court upheld on 5 May 1993 (see paragraphs 27-28 above), had constituted an unjustified interference with their right to freedom of expression under Article 10 of the Convention, which reads:

“1.  Everyone has the right to freedom of expression. This right shall include freedom to hold opinions and to receive and impart information and ideas without interference by public authority and regardless of frontiers. This Article shall not prevent States from requiring the licensing of broadcasting, television or cinema enterprises.

2.  The exercise of these freedoms, since it carries with it duties and responsibilities, may be subject to such formalities, conditions, restrictions or penalties as are prescribed by law and are necessary in a democratic society, in the interests of national security, territorial integrity or public safety, for the prevention of disorder or crime, for the protection of health or morals, for the protection of the reputation or rights of others, for preventing the disclosure of information received in confidence, or for maintaining the authority and impartiality of the judiciary.”

39.  It was common ground that the impugned measures constituted an “interference by [a] public authority” with the applicants’ right to freedom of expression as guaranteed under the first paragraph of Article 10. Nor was it disputed that the interference was “prescribed by law” and pursued a legitimate aim, namely “the protection of the reputation or rights of others”. The Court sees no reason to doubt that these two conditions for regarding the interference as permissible under the second paragraph of this Article were fulfilled.

The arguments of those appearing before the Court centred on the third condition, that the interference be “necessary in a democratic society”. The applicants and the Commission argued that this condition had not been complied with and that Article 10 had therefore been violated. The Government contested this.

A.  Arguments of those appearing before the Court

1.  The Commission and the applicants

40.  The Commission stressed that the impugned statements had been expressed in the course of a public debate on a matter of serious public concern. Mr Bratholm’s position was not very different from that of a politician, bearing in mind his function as government-appointed expert responsible for reviewing the findings published by Mr Nordhus and Mr Vogt in the early 1980s and his frequent participation in public debates (see paragraphs 8-12 and 15-17 above); accordingly, he had to display a greater degree of tolerance, also because of his own choice of words which were susceptible of arousing indignation notably within the police. Like Mr Bratholm, the applicants and their membership too were entitled under Article 6 § 2 of the Convention to be presumed innocent until proved guilty of having committed an offence. A common denominator of all the impugned statements was their character as responses by elected police representatives to the serious and repeated accusations voiced, in particular by Mr Bratholm, to the effect that police officers in Bergen had committed criminal offences on a large scale. The principal aim of the applicants’ statements was not to question the qualities of Mr Bratholm’s research and his personal motives but to defend the police force against very serious accusations emanating from various sources (see paragraphs 13-14 and 19-21 above). Although the impugned statements were no doubt polemical, they did not constitute a gratuitous attack on Mr Bratholm. The statements in issue were scarcely susceptible of proof and could in any event not be regarded as having been made in bad faith. The more recent acquittals of seven informers convicted in the “boomerang cases” was irrelevant to the present case (see paragraph 29 above). Considering the circumstances as a whole and, in particular, the tone of the debate which had been set not least by Mr Bratholm himself, the applicants’ statements were not of such a character as to require protection of Mr Bratholm’s reputation in the manner opted for by the national courts.

41.  The applicants, who shared the view of the Commission, further stressed that it should be borne in mind that the impugned expressions were oral statements, allowing greater latitude to their authors in resorting to strong wording and exaggerations. Moreover, the applicants argued that their statements had been misconstrued by the Norwegian courts. The applicants had not questioned Mr Bratholm’s personal honesty but had criticised his carelessness in promoting the untrue statements of his informers while giving these an appearance of veracity by shielding them under his cloak of moral authority. The Norwegian Supreme Court had based its reasoning on an untenable presupposition that statements relating to opinions and motives were not value judgments but could be proved as facts. In any event, the findings made by the Prosecutor-General in his investigations (1986-87) were sufficient proof of the veracity of the factual part of their statements (see paragraph 18 above). Moreover, when expressing his own value judgments of his opponents’ acts and motives, Mr Bratholm had failed to display caution in his choice of words and had succeeded in undermining the authority of the police. In books, articles in law journals and newspapers and elsewhere he had repeatedly accused the police, especially in Bergen, of systematic criminal conduct (see paragraphs 12 and 15-17 above). The applicants were provoked to respond in a public debate in which Mr Bratholm had acted as the attacker and set the tone. The applicants did nothing more than they were expected to do: they had a duty to stand up and speak for the average policeman and to defend their service and its reputation. Not only were the applicants expected, they were elected, to do so.

2.  The Government

42.  In the Government’s submission, all the statements in issue had been directed at Mr Bratholm (or at least at him together with others) and conveyed possibly the most serious accusations that might be made against a scholar and researcher. They were principally aimed at, and did in fact amount to a gratuitous personal attack against, his honesty, integrity and motives. This was how the ordinary reader was bound to perceive the statements (see paragraphs 13-14 and 19-20 above). In this respect the domestic courts’ interpretations of the expressions were well reasoned and were based on an acceptable assessment of the facts (see paragraphs 25 and 27 above). While the applicants never offered any explanation for their choice of words, the impugned allegations were statements of fact, which in principle were susceptible of proof. It was clear that the defamation proceedings at issue were an important stepping-stone on the way to the Supreme Court’s decision in 1998 to reopen the “boomerang cases”, a fatal blow to a central part of the applicants’ reasoning, namely that the previous convictions proved that Mr Bratholm’s informers had been lying (see paragraph 29 above). It was the Norwegian Police Association, not Mr Bratholm, who had set the tone of the debate, by describing the report of the 1981 Committee of Inquiry as a deliberate attempt to damage the reputation of the police (see paragraph 10 above). Mr Bratholm for his part had never accused the applicants or any named members of their associations of dishonesty or unworthy motives. Rather than promoting or facilitating a public debate on police violence, the statements were capable of obstructing the debate. Moreover, the present case did not concern freedom of the press.

B.  The Court’s assessment

1.  General principles

43.  According to the Court’s well-established case-law, freedom of expression constitutes one of the essential foundations of a democratic society and one of the basic conditions for its progress and for each individual’s self-fulfilment. Subject to paragraph 2 of Article 10, it is applicable not only to “information” or “ideas” that are favourably received or regarded as inoffensive or as a matter of indifference, but also to those that offend, shock or disturb. Such are the demands of that pluralism, tolerance and broadmindedness without which there is no “democratic society”. As set forth in Article 10, this freedom is subject to exceptions, which must, however, be construed strictly, and the need for any restrictions must be established convincingly.

The test of “necessity in a democratic society” requires the Court to determine whether the “interference” complained of corresponded to a “pressing social need”, whether it was proportionate to the legitimate aim pursued and whether the reasons given by the national authorities to justify it are relevant and sufficient (see the Sunday Times v. the United Kingdom (no. 1) judgment of 26 April 1979, Series A no. 30, p. 38, § 62). In assessing whether such a “need” exists and what measures should be adopted to deal with it, the national authorities are left a certain margin of appreciation. This power of appreciation is not, however, unlimited but goes hand in hand with a European supervision by the Court, whose task it is to give a final ruling on whether a restriction is reconcilable with freedom of expression as protected by Article 10 (see, among many other authorities, Bladet Tromsø and Stensaas v. Norway [GC], no. 21980/93, § 58, ECHR 1999-III).

The Court’s task in exercising its supervisory function is not to take the place of the national authorities but rather to review under Article 10, in the light of the case as a whole, the decisions they have taken pursuant to their power of appreciation (ibid., § 60).

44.  A particular feature of the present case is that the applicants were sanctioned in respect of statements they had made as representatives of police associations in response to certain reports publicising allegations of police misconduct. While there can be no doubt that any restrictions placed on the right to impart and receive information on arguable allegations of police misconduct call for a strict scrutiny on the part of the Court (see the Thorgeir Thorgeirson v. Iceland judgment of 25 June 1992, Series A no. 239, pp. 27-28, §§ 63-70), the same must apply to speech aimed at countering such allegations since it forms part of the same debate. This is especially the case where, as here, the statements in question have been made by elected representatives of professional associations in response to allegations calling into question the practices and integrity of the profession. Indeed, it should be recalled that the right to freedom of expression under Article 10 is one of the principal means of securing effective enjoyment of the right to freedom of assembly and association as enshrined in Article 11 (see Rekvényi v. Hungary [GC], no. 25390/94, § 58, ECHR 1999-III; the United Communist Party of Turkey and Others v. Turkey judgment of 30 January 1998, Reports of Judgments and Decisions 1998-I, p. 20, § 42; the Vogt v. Germany judgment of 26 September 1995, Series A no. 323, p. 30, § 64; the Young, James and Webster v. the United Kingdom judgment of 13 August 1981, Series A no. 44, pp. 23-24, § 57; see also, mutatis mutandis, the Swedish Engine Drivers’ Union v. Sweden judgment of 6 February 1976, Series A no. 20, p. 15, § 40).

2.  Application of those principles to the present case

45.  In the case at hand the Norwegian Supreme Court, upholding the City Court’s conclusions, found that two of Mr Nilsen’s statements published on 2 March and 7 June 1988 and three of Mr Johnsen’s statements published on 15 May 1986 were defamatory, “unlawful” (rettsstridig) and not proved to be true. The Supreme Court considered that the statements amounted to accusations against Mr Bratholm of falsehood (statement 1.1), of deliberate lies (statement 1.2), unworthy and malicious motives (statements 1.1 and 1.3), dishonest motives (statement 2.2) and having fabricated allegations of police brutality (statement 2.3). The manner in which Mr Bratholm had expressed his views in the book “Police Brutality”, published in the spring of 1986, and in other publications, could not in the Supreme Court’s view justify calling into question his integrity in the way done by the applicants. It therefore upheld the City Court’s judgment declaring the statements in question null and void and ordering that the first applicant pay compensation to the plaintiff (the latter’s compensation claim against the second applicant had been submitted out of time – see paragraphs 25 and 27 above).

The Court has considered the applicants’ argument that the expressions at issue were primarily aimed at Mr Bratholm’s informers and were not intended to harm him personally. However, it sees no grounds to question the Norwegian courts’ findings that the statements were capable of adversely affecting Mr Bratholm’s reputation. The reasons relied on by the national courts were clearly relevant to the legitimate aim of protecting his reputation.

46.  As regards the further question whether the reasons were also sufficient, the Court observes that the case has its background in a long and heated public debate in Norway on investigations into allegations of police violence, notably in the city of Bergen. The occurrence, nature and extent of police violence were investigated by university researchers, a committee of inquiry and the Prosecutor-General and the issue was fought in the literature, in the press and in the courtroom (see paragraphs 8-21 above). As noted by the Norwegian Supreme Court, the impugned statements clearly bore on a matter of serious public concern (see paragraph 27 above). It must be recalled that, according to the Strasbourg Court’s case-law, there is little scope under Article 10 § 2 of the Convention for restrictions on political speech or on debate on questions of public interest (see the Wingrove v. the United Kingdom judgment of 25 November 1996, Reports 1996-V, p. 1957, § 58; and Sürek v. Turkey (no. 1)[GC], no. 26682/95, § 61, ECHR 1999-IV).

47.  However, as also observed by the Supreme Court, even in debate on matters of serious public concern, there must be limits to the right to freedom of expression (see paragraph 27 above). Despite the particular role played by the applicants as representatives of professional associations and the privileged protection afforded under the Convention to the kind of speech in issue, the applicants had to act within the bounds set, inter alia, in the interest of the “protection of the reputation or rights of others”. What is in issue is whether the applicants exceeded the limits of permissible criticism.

48.  In determining this question, the Court will have particular regard to the words used in the statements and to the context in which they were made public, in the light of the case as a whole, including the fact that they were oral statements reported by the press, thereby – presumably – reducing or eliminating the applicants’ possibilities of reformulating, perfecting or retracting their statements before publication.

49.  As regards one allegation, namely statement 1.2 accusing Mr Bratholm of deliberate lies, the Court agrees with the Government that it exceeded the limits of permissible criticism. This could be regarded as an allegation of fact susceptible of proof, for which there was no factual basis and which could not be warranted by Mr Bratholm’s way of expressing himself. Declaring this statement null and void was justifiable in terms of Article 10.

50.  On the other hand, unlike the national courts, the Court does not consider that, in so far as statements 1.1, 1.3, 2.2 and 2.3 were imputing improper motives or intentions to Mr Bratholm, they should be regarded as allegations of fact requiring the applicants to prove their truth (see paragraphs 13-14, 19-21 above). From the wording of the statements and the context, it is apparent that they were intended to convey the applicants’ own opinions and were thus rather akin to value judgments.

51.  In so far as the said statements implied that Mr Bratholm had misinformed about police violence and fabricated allegations of such misconduct, there existed at the material time certain objective factors supporting the applicants’ questioning of Mr Bratholm’s investigations. The libel action brought by Mr Nordhus and Mr Vogt in respect of allegations of lies in certain newspaper articles had been unsuccessful and the Prosecutor-General’s criminal investigations of the Bergen police had reached the overall conclusion that the various allegations of police brutality were unfounded (see paragraphs 11 and 18 above). In the ensuing “boomerang cases” a number of informers had been convicted of false accusations against the police (see paragraph 18 above). It is true that the manner of conduct of those proceedings gave rise to criticism, notably by Mr Bratholm himself (see paragraph 17 above). The Court is also mindful of the differences as to focus, approach and evidentiary standards between these investigations and those conducted by Mr Bratholm. The Court is further aware that in the libel case against the applicants the City Court observed that the occurrence of unlawful use of force by the Bergen police had been established during the hearings before it and that, although this concerned very few police officers, the extent of the misconduct was problematic (see paragraph 25 above). It remains, however, that at the time when the Norwegian courts adjudicated the applicants’ case (see paragraphs 25 and 27 above) there was some factual basis for their statements to the effect that false and fabricated allegations of police brutality had been made. This is not altered by the fact that the Supreme Court subsequently reopened the “boomerang cases” and acquitted the defendants (see paragraph 29 above).

52.  Moreover, like the Norwegian courts in their balancing of the competing interests under national law (see paragraphs 25 and 27 above), the Court, in applying the necessity test under Article 10, will also have regard to the role played by the injured party in the present case (see the Oberschlick v. Austria (no. 2) judgment of 1 July 1997, Reports 1997-IV, pp. 1275-76, §§ 31-35). In this respect, the Court disagrees with the Commission’s opinion that on the strength of his activity as a government-appointed expert Mr Bratholm could be compared to a politician who had to display a greater degree of tolerance. In the Court’s view, it was rather what he did beyond this function, by his participation in public debate, which is relevant.

In this connection, the Court notes that Mr Justice Schei had regard to the harsh criticism voiced by Mr Bratholm in his book “Police Brutality” (published in the spring of 1986) against a system and, to a large extent, also against individuals. He had used a number of derogatory expressions, such as “misinformation” and “despotism” (see paragraph 27 above). Mr Justice Bugge, who in his concurring opinion (see paragraph 28 above) attached more significance to this factor, quoted certain passages from the book which commented on the phenomenon of misinformation by the police. Mr Justice Bugge could not read this in any other way than that Mr Bratholm himself was thereby accusing his opponents in the debate – “the police, its organisations and defenders” – of lack of integrity, of deliberately covering up the actual situation and of professing false motives for their actions. In the view of Mr Justice Bugge, it was against this background that the applicants’ statements had to be assessed, especially those which followed the publication of the book. The applicants were therefore not entirely unjustified in claiming that they were entitled to “hit back in the same way”. In this context it was also significant that the applicants were speaking, as elected representatives of the national and local police associations, on behalf of their members and had rightly felt that they had an obligation to counter the attacks on the police’s working methods (ibid.).

The Court cannot but share this reasoning and notes, in addition, that Mr Bratholm spoke, amongst other things, of a “criminal sub-culture” in the Bergen police (see paragraph 15 above). However, bearing in mind that the applicants were, in their capacity as elected representatives of professional associations, responding to criticism of the working methods and ethics within the profession, the Court considers that, in weighing the interests of free speech against those of protection of reputation under the necessity test in Article 10 § 2 of the Convention, greater weight should be attached to the plaintiff’s own active involvement in a lively public discussion than was done by the national courts when applying national law (see paragraph 44 above). The statements at issue were directly concerned with the plaintiff’s contribution to that discussion. In the Court’s view, a degree of exaggeration should be tolerated in the context of such a heated and continuing public debate of affairs of general concern, where on both sides professional reputations were at stake.

53.  Against this background, notwithstanding the Norwegian courts’ conclusions under domestic law, the Court is not satisfied that statements 1.1, 1.3, 2.2 and 2.3 exceeded the limits of permissible criticism for the purposes of Article 10 of the Convention. At the heart of the long and heated public discussion was the question of the truth of allegations of police violence and there was factual support for the assumption that false allegations had been made by informers. The statements in question essentially addressed this issue and the admittedly harsh language in which they were expressed was not incommensurate with that used by the injured party who, since an early stage, had participated as a leading figure in the debate. Accordingly, the Court finds that the resultant interference with the applicants’ exercise of their freedom of expression was not supported by sufficient reasons in terms of Article 10 and was disproportionate to the legitimate aim of protecting the reputation of Mr Bratholm. There has thus been a violation of Article 10 of the Convention.

II.  APPLICATION OF ARTICLE 41 OF THE CONVENTION

54.  Mr Nilsen and Mr Johnsen sought just satisfaction under Article 41 of the Convention, which provides:

“If the Court finds that there has been a violation of the Convention or the Protocols thereto, and if the internal law of the High Contracting Party concerned allows only partial reparation to be made, the Court shall, if necessary, afford just satisfaction to the injured party.”

A.  Non-pecuniary damage

55.  The applicants each requested 25,000 Norwegian kroner (NOK) in compensation for non-pecuniary damage flowing from the violation of their right to freedom of expression.

56.  The Court agrees with the Government that the finding of a violation in itself constitutes adequate just satisfaction for any non-pecuniary damage allegedly sustained by the applicants.

B.  Pecuniary damage

57.  The applicants further requested the Court to make an award in respect of certain sums totalling NOK 440,242.74 which the Norwegian courts had ordered them to pay to Mr Bratholm. This included NOK 370,907.74 for the latter’s costs before the City Court and the Supreme Court, NOK 25,000 for non-pecuniary damage (to be paid by the first applicant) and NOK 44,335 for loss of interest (see paragraphs 25 and 27 above).

The applicants explained that the above amounts had been covered on an ex gratia basis, without any prior agreement, by the Norwegian Police Association and that, if an award were made under this head, they would reimburse the amounts to the association.

58.  The Government did not object to the above claims.

59.  The Court recalls that, according to its case-law, compensation of damage is recoverable only to the extent that a causal link is established between the violation of the Convention and the damage sustained. In the instant case a violation of Article 10 has been found by reason of the decisions concerning all of the impugned statements made by the first applicant and two of the three contested statements made by the second applicant. In the light of this, the Court awards the first applicant the amount – NOK 25,000 – which he was ordered to pay in compensation and both applicants jointly NOK 350,000 in respect of the remainder of their claim under this head.

C.  Costs and expenses

60.  The applicants further claimed reimbursement of costs and expenses in respect of the following items:

(i) NOK 645,912 for their costs and expenses in the domestic proceedings;

(ii) NOK 175,000 for the work of their lawyers in the Strasbourg proceedings;

(iii) NOK 22,000 in costs for translation;

(iv) NOK 18,000 for travel and subsistence expenses in connection with the hearing before the Court on 1 July 1999.

In so far as the above amounts had been covered ex gratia by the Norwegian Police Association, the applicants undertook to reimburse to the latter any award made by the Court.

61.  The Government contested the above claim, arguing that the number of hours and the rates were excessive.

62.  The Court, in accordance with its case-law, will consider whether the costs and expenses claimed were actually and necessarily incurred in order to prevent or obtain redress for the matter found to constitute a violation of the Convention and were reasonable as to quantum (see, for instance, the Tolstoy Miloslavsky v. the United Kingdom judgment of 13 July 1995, Series A no. 316-B, p. 83, § 77). As regards item (i), the Court recalls its finding that the decision of the national courts declaring one of the second applicant’s statements null and void was justified under Article 10 § 2. Accordingly, deciding on an equitable basis, it awards the applicants NOK 250,000 on this point, while items (ii) to (iv) should be reimbursed in their entirety.

D.  Interest pending the proceedings before the national courts and the Convention institutions

63.  The applicants in addition claimed NOK 325,000 in simple interest (approximately 5% per year for six years) on the amounts claimed in respect of pecuniary damage and domestic costs and expenses.

64.  The Government considered this claim unfounded.

65.  The Court finds that some pecuniary loss must have been occasioned by reason of the periods that elapsed from the times when the various costs were incurred until the Court’s award (see, for example, the Darby v. Sweden judgment of 23 October 1990, Series A no. 187, p. 14, § 38; the Observer and Guardian v. the United Kingdom judgment of 26 November 1991, Series A no. 216, p. 38, § 80 (d); and Bladet Tromsø and Stensaas cited above, § 83). Deciding on an equitable basis and having regard to the rates of inflation in Norway during the relevant period, it awards the applicants NOK 50,000 with respect to their claim under this head.

E.  Default interest

66.  According to the information available to the Court, the statutory rate of interest applicable in Norway at the date of adoption of the present judgment is 12% per annum. The Court, in accordance with its established case-law, deems this rate appropriate with regard to the sums awarded in the present judgment.

FOR THESE REASONS, THE COURT

1.  Holds by twelve votes to five that there has been a violation of Article 10 of the Convention;

2.  Holds by thirteen votes to four that the finding of a violation of Article 10 in itself constitutes adequate just satisfaction for the non-pecuniary damage alleged by the applicants;

3.  Holds by twelve votes to five that the respondent State is to pay the applicants, within three months,

(a)  for pecuniary damage 375,000 (three hundred and seventy-five thousand) Norwegian kroner;

(b)  for costs and expenses, 465,000 (four hundred and sixty-five thousand) Norwegian kroner;

(c)  for additional interest, 50,000 (fifty thousand) Norwegian kroner;

4.  Holds by twelve votes to five that simple interest at an annual rate of 12% shall be payable from the expiry of the above-mentioned three months until settlement;

5.  Dismisses unanimously the remainder of the applicants’ claims for just satisfaction.

Done in English and in French, and delivered at a public hearing in the Human Rights Building, Strasbourg, on 25 November 1999.

Luzius Wildhaber 
   President

Michele de Salvia 
      Registrar

In accordance with Article 45 § 2 of the Convention and Rule 74 § 2 of the Rules of Court, the following separate opinions are annexed to this judgment:

(a)  dissenting opinion of Mr Rozakis;

(b)  dissenting opinion of Mr Kūris, Mr Türmen, Mrs Strážnická and Mrs Greve.

L.W.

M. de S.

 
 

 

DISSENTING OPINION OF JUDGE ROZAKIS

I am regretfully unable to follow the majority of the Court and find a violation of Article 10 in this case. I believe that this is a case where the courts in Norway acted correctly by properly weighing the conflicting interests of the parties involved in the dispute, in proceedings concerning defamation of an individual by two police officers.

I would like to start the discussion on my dissenting view by identifying the statements of the policemen that I consider not only defamatory, from a domestic-law point of view, but also not covered by the protection of the freedom of expression enshrined by Article 10 of the Convention. These are the statements of the second applicant that (a) “until the contrary has been proved, I would characterise this as a deliberate lie” and (b) “there must be other ulterior motives. It appears as if the purpose has been to undermine confidence in the police”. The first can be regarded, as the Court rightly said, “as an allegation of fact susceptible of proof, for which there was no factual basis and which could not be warranted by Mr Bratholm’s way of expressing himself”, while the second was aimed at casting doubt on the integrity, impartiality and good faith of Mr Bratholm, and to affect adversely his reputation. These two statements would have sufficed, to my mind, to lead the Norwegian courts to the sanction imposed, and our Court, correspondingly, to find a non-violation of Article 10. The fact that the latter has, while distancing itself from the first statement, opted for finding a violation in the present case, obliges me to append my dissent to the judgment.

The reasons which have led me to a different conclusion from that of the majority of the Court are the following:

(a)  The nature of the speech that we have been called upon to protect in this case does not necessarily belong to the highest “echelon” of the speech that, according to the Strasbourg case-law, merits protection under Article 10 of the Convention. Indeed it does not enter within the sphere of the freedom of the press; it is not even, properly speaking, political speech. The interests protected by the expression of the two policemen are basically trade-union interests within the framework of a discussion of a matter of public concern. Although the criminally sanctioned statements were uttered in the course of a debate of more general public interest, their aim was to protect the particular interests of a professional body – the Norwegian police. 
 

(b)  The person against whom the speech was directed was a private person, an individual whose main aim was to establish the responsibility of the police in respect of instances of ill-treatment by the latter, through research into the matter and using scientific techniques. The exchange of views between the two parties – Mr Bratholm and the police – became heated, and Mr Bratholm may be considered as having also contributed to the increase of tension during the debate. Yet, it should not be forgotten that Mr Bratholm was not a politician and could not be equated with a politician, and that the character of his speech was heavily influenced by the strong language used by the Norwegian police to attack his views. In any event, the character of Mr Bratholm’s expressions, although severely criticising the Norwegian police, never deteriorated to the level of personal insults and statements degrading the honour of specific persons. I should also add, at this juncture, that Mr Bratholm was careful enough to underline that his accusations against the Norwegian police, documented by pieces of evidence, were not directed generally against the force as such, but against a minority of policemen whom he considered responsible for the ill-treatment of citizens.

(c)  The Norwegian courts imposed sanctions on the applicants which were proportionate to the legitimate aim pursued, namely the protection of the reputation of Mr Bratholm. It should be recalled that the Supreme Court of Norway, which was the last court having dealt with the matter, upheld the City Court’s judgment, declaring the statements in question null and void and ordering that the first applicant pay compensation to the plaintiff. The second applicant did not pay compensation, because the plaintiff’s compensation claim against him had been submitted out of time. It is obvious that the applicants did not suffer any other inconvenience, or a criminal conviction, imprisonment, etc.

Under these circumstances and for the reasons explained, I consider that Article 10 of the Convention has not been violated. I should, in conclusion, stress that all European legal systems, in their effort to protect the reputation of individuals, provide for defamation as a criminally punishable offence. This homogeneity of the European legal systems must be taken into account when our Court deals with matters of violations of Article 10, because it represents a common denominator, a common stance of the European States vis-à-vis a specific type of human behaviour. Although the Court is not obliged to conclude that defamation proceedings and the ensuing convictions are always and indiscriminately justified, in application of paragraph 2 of Article 10, the common approach of the European States in this matter is a factor to be seriously taken into account when weighing the various rights and interests involved in Article 10 cases.

 
 

 

DISSENTING OPINION OF JUDGES Kūris, Türmen, Strážnická and Greve

We formed part of the minority which voted against the finding of a violation of Article 10 of the Convention in this case.

The case concerns freedom of expression, not freedom of the press. Article 10 § 2 of the Convention sets out the limits of the permissible restrictions on freedom of expression. The question in this case is whether the interference complained of by the applicants was “necessary in a democratic society”, that is whether:

–  it corresponded to a pressing social need,

–  it was proportionate to the legitimate aim pursued, and

–  the reasons given by the national authorities to justify it are relevant and sufficient.

National authorities, in particular the courts, have a certain margin of appreciation in assessing whether such a need exists and what measures should be adopted to deal with it. This Court’s function is to review the latter and give a final ruling as to whether a restriction is reconcilable with freedom of expression as protected by Article 10.

The restrictions imposed in the present case derived from five of the applicants’ statements reported in the Norwegian press being declared null and void and the first applicant being ordered to pay compensation to Professor Bratholm (the latter’s compensation claim against the second applicant being time-barred).

In short, the case concerns the language used by two members of the police force in Bergen in a long-lasting and heated debate over research-based allegations of police brutality – or more precisely the use of excessive force – in Bergen. Professor Bratholm entered the debate as a member of a government-appointed commission of inquiry set up to examine the matter. He later acted outside this official framework and pursued the issue, participating in the public debate also in his capacity as a criminal-law specialist. The two members of the Bergen police force – that is members of the very police force under scrutiny/investigation – held office in the local and the national police association respectively.

Before addressing the specifics of the case, we wish to emphasise the ever present and vital need for every society to exercise strict supervision over all use of force in the name of society. States have a monopoly over  
 
 

force to protect democracy and the rule of law in society, but this monopoly also entails the danger of force being abused to the detriment of the very values it is meant to uphold. The abuse of force by officials is not just one of many issues of broad general interest, it is considered to be a matter of primary concern in any society. It suffices to recall the provisions in the 1984 United Nations Convention against Torture and other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment. Norway is a Party to that Convention and has to abide by its provisions. The European Convention on Human Rights provides in Article 53 (“Safeguard for existing human rights”):

“Nothing in [the ] Convention shall be construed as limiting or derogating from any of the human rights and fundamental freedoms which may be ensured under the laws of any High Contracting Party or under any other agreement to which it is a Party.”

By virtue of the Convention against Torture and other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment, Norway has undertaken to prevent in any territory under its jurisdiction not only torture but also other acts of cruel, inhuman or degrading treatment or punishment which do not amount to torture, when such acts are committed by or at the instigation of or with the consent or acquiescence of a public official or other person acting in an official capacity (Article 16 § 1); the State shall ensure that its competent authorities proceed to a prompt and impartial investigation, wherever there is reasonable ground to believe that an act of torture or other form of cruel, inhuman or degrading treatment or punishment has been committed (Article 12); the State shall, moreover, ensure that any individual who alleges that he has been subjected to torture or other forms of cruel, inhuman or degrading treatment or punishment has the right to complain to, and to have his case promptly and impartially examined by, its competent authorities, and steps shall be taken to ensure that the complainant and witnesses are protected against all ill-treatment or intimidation as a consequence of his complaint or any evidence given (Article 13).

In the present case we cannot ignore the fact that Professor Bratholm was attacked by the applicants because of his work on alleged police brutality in Bergen. The purpose of these attacks was to suppress the debate on this issue which was of vital public concern. As Justice Bugge of the Norwegian Supreme Court stated in his concurring opinion: “I accept that there is a need to provide the best possible terms for a debate on ‘matters of public concern’ and that [such a debate] might suffer if statements such as those dealt with in this case are not declared null and void, even if their background is taken into consideration.”

The Oslo City Court and the Supreme Court of Norway found the applicants’ statements that were declared null and void to be defamatory, unlawful and not proved to be true.

The four impugned statements on which we disagree with the majority were made at different times; they were as follows:

On 15 May 1986 an interview with Mr Jan Gerhard Johnsen was published by Dagbladet, an Oslo-based newspaper. The interview included the following:

1.1  “He describes Professor Bratholm’s recent report on police brutality in the Bergen police force as ‘pure misinformation intended to harm the police’.”

1.3  “There must be other ulterior motives. It appears as if the purpose has been to undermine confidence in the police.”

Mr Johnsen, as mentioned above, himself worked in the Bergen police force – against which the allegations of police brutality were made – and he was Chairman of the Bergen Police Association (Bergen Politilag). In the same interview he made the statement 1.2 on which we agree with the findings of the majority.

On 2 March 1988 an interview with Mr Arnold Nilsen was published by Annonseavisen, a newspaper circulated for free to every household in Bergen. The interview, inter alia, read:

2.2  “In my view, one is faced with a form of skulduggery and private investigation where there is good reason to question the honesty of the motives.”

On 7 June 1988 Mr Nilsen’s opening address to the annual general assembly meeting of the Norwegian Police Association was published by Bergens Tidende, a Bergen-based newspaper. It included, inter alia:

2.3  “The Norwegian Police Association will not accept ... private investigations on a grand scale made by dilettantes and intended to fabricate allegations of police brutality, which are then made public.”

Mr Nilsen himself worked in the Bergen police force – against which the allegations of police brutality were made – and he was Chairman of the Norwegian Police Association (Norsk Politiforbund).

As regards all the five statements it is obvious that the two applicants when speaking wore more than one hat. They were part of the police force under scrutiny/investigation and at the same time they held office in the local or national association of that force. Thus, statement 2.3 was made to the annual general assembly of the national police association. Notwithstanding this, none of the statements has been demonstrated actually to have been made on behalf of the police associations. Conversely, the press releases and statements from the police as such presented to this Court were carefully worded to balance the need for the police service to maintain respect and a good general reputation and the need for whatever were untrue allegations to be properly dismissed. We appreciate that particularly the role of Mr Nilsen, holding office in the national police association when working in the Bergen police force as he did, cannot have been easy.

Under these circumstances we do not share the findings of the majority to the effect that, at the time when the Norwegian courts adjudicated on the applicants’ case, there was some factual basis for their statements that false and fabricated allegations of police brutality had been made. Both of the applicants worked inside the force in question – about which the final conclusion was that

“the occurrence of unlawful use of force by the Bergen police force had been established ... and that, although this concerned very few police officers, the extent of the misconduct was problematic”.

This conclusion, which was reached by the Oslo City Court, was based, inter alia, on witness statements from police officers who worked or had worked within the Bergen police force. With insider knowledge of this very police force the applicants could both at the very least – already when the statements were made in 1986 (statements 1.1 and 1.3) – have known that Professor Bratholm’s allegations ought to merit a proper investigation.

Mr Nilsen’s statements (statements 2.2 and 2.3) were made after the investigation of November 1986 to May 1987 ordered by the Prosecutor-General. This investigation was based on the allegations made in the material from Professor Bratholm and others, but was supplemented during the course of the investigation by additional information. A total of 368 cases were registered and some 500 persons interviewed, including 230 officers and officials from the police service. The outcome of the investigation was that:

–  264 cases were dropped as there was found to be no criminal offence;

–  45 cases were not prosecuted due to the lack of solid evidence;

–  46 cases were not prosecuted as they were time-barred;

–  12 cases were not prosecuted for other reasons;

–  one case was eventually tried in court and the accused was acquitted.

Thus, a total of 104 cases turned out to be of some substance. The findings of the investigators were made public at a press conference attended by Mr Nilsen.

The applicants argued only that under the Convention the statements should be allowed as far as they had some factual basis and were not made in bad faith. We find it to be of significance that neither of the two applicants has expressly stated that he was acting in good faith when he made his statements.

At the time when Mr Nilsen made his statements, a number of informants who had alleged excessive use of force by members of the Bergen police force had already been formally reported by the latter for having given false statements.

After the investigation, 50 to 60 of the informants who had alleged police brutality were investigated for having provided false information. Of these 15 were indicted and 10 were convicted. Seven of those convicted who were given prison sentences (one a suspended prison sentence only) – they were all convicted between 2 November 1988 and 23 May 1990 – later had their cases retried by the Norwegian Supreme Court and were all acquitted on 16 January 1998. In the meantime they had already served their prison sentences. We find this relevant to this case, in particular because it proves that Justice Bugge was right in his predictions in his concurring opinion in the Norwegian Supreme Court.

The language used in each of the impugned statements made by the applicants was, as recognised by our colleagues in the majority, de facto capable of affecting Professor Bratholm’s reputation. Furthermore – and that we find significant to the Court’s test under Article 10 of the Convention – each statement, by the very influence it could have on the reputation of Professor Bratholm, had a strong potential for denying or hampering the urgent social needs as spelled out in the provisions of the Convention against Torture and other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment quoted above. A potential that was demonstrated in the later “boomerang cases” – informants on police brutality actually had to serve prison sentences and wait for a decade or more to see justice done.

We share the finding of the Norwegian Supreme Court that the impugned statements were statements of fact that were capable of being proved. All five statements were, in our opinion, essentially different ways of saying that Professor Bratholm was deliberately not telling the truth. The intention with all the statements was the same, and one that does not correspond to the purpose of the police or its associations.

It seems to us that two separate cases of freedom of speech are involved in the present case. One is the freedom of speech of Professor Bratholm to publish the results of his research as to alleged police brutality in Bergen. The second is the freedom of speech of the applicants as representatives of the police force endeavouring to intimidate Professor Bratholm and to cover up any police brutality as may have occurred in Bergen. It appears clear to us that between these two conflicting freedoms the public interest lies in protecting Professor Bratholm’s freedom of expression against defamation and intimidation by the police association.

Against this background we would hold that there has been no violation of Article 10 of the Convention in the present case. We find that the interference complained of by the applicants was “necessary in a democratic society”, that is, the interference corresponded to a “pressing social need” and was proportionate to the legitimate aim pursued and the reasons given by the Norwegian Supreme Court are relevant and sufficient.

The contrary conclusion will in our opinion have the consequence in practice of allowing debates on matters of public concern to be suppressed by defamatory remarks and as such does not contribute to enhancing freedom of expression in the States Party to the Convention.

1-2.  Note by the Registry. Protocol No. 11 and the Rules of Court came into force on 1 November 1998.



 

1.  Note by the Registry. For practical reasons this annex will appear only with the final printed version of the judgment (in the official reports of selected judgments and decisions of the Court), but copies of the Commission’s reports are obtainable from the Registry.



 

NILSEN AND JOHNSEN v. NORWAY JUDGMENT 


 

NILSEN AND JOHNSEN v. NORWAY JUDGMENT 


 

NILSEN AND JOHNSEN v. NORWAY JUDGMENT –  
 
DISSENTING OPINION OF JUDGE ROZAKIS 


 

NILSEN AND JOHNSEN v. NORWAY JUDGMENT 


 

NILSEN AND JOHNSEN v. NORWAY JUDGMENT – DISSENTING OPINION 

OF JUDGES Kūris, Türmen, Strážnická and Greve