Spørgsmål og svar om almindelige rettigheder og pligter
under anholdelse og varetægtsfængsling

 
KRIM har lavet en let tilgængelig oversigt over de mest almindelige rettigheder og pligter, som du har i forbindelse med, at du anholdes af politiet eller bliver varetægtsfængslet.

Husk, at du har aldrig pligt til at oplyse andet end navn, adresse og fødselsdato til politiet. Dette gælder både, hvis du har status som sigtet eller vidne. Det gælder også, hvis du fremstilles i retten under et grundlovsforhør. Anholdelse alene med henblik på afhøring er ulovlig og udløser erstatning - også selv om du måtte være skyldig i den forbrydelse, afhøringen drejer sig om. KRIM anbefaler, at du altid gennemgår sagens akter med en advokat, inden du udtaler dig til politiet. Det er uklogt at udtale sig om sagen, uden at man kender politiets beviser, det kan føre til, at uskyldige straffes. 

Er du i tvivl om reglerne, er du til enhver tid velkommen til at rette henvendelse til Krims Retshjælp på telefon 70 22 22 42 med spørgsmål.


Varetægtsfængslede anbringes i særlige varetægtsfængsler. Her ses hovedporten ved Vestre Fængsel i København..
 Varetægtsfængsling er så stor en belastning for mennesker, at der er risiko for, at de tilstår forbrydelser, som de ikke har begået, i håb om at komme ud af de små celler og/eller isolationen.

Varetægtsfængsling er ikke et effektivt middel til opklaring af kriminalitet. Det er rigtigt, at varetægtsfængsling kan modvirke, at sigtede ikke ødelægger efterforskningen. Varetægtsfængsling modvirker derimod ikke, at for eksempel de vidner, der skal føres mod den sigtede, aftaler falske forklaringer eller manipulerer med beviser.