Varetægtsfængsling i næsten 2 år til person, der idømtes
4 års fængsel var i strid med EMRK artikel 5 § 3

 


Af advokat Claus Bonnez, Landsforeningen KRIM

29. januar 2008


En person blev i Polen idømt fængsel i 4 år for adskillige indbrudstyverier, forsøg på indbrudstyverier og hæleri. Han havde under sagen været varetægtsfængslet i to omgange. Sammenlagt var han varetægtsfængslet i 1 år, 11 måneder og 17 dage. EMD fandt, at der var sket en krænkelse af EMRK artikel 5 § 3. EMD medgav medlemsstaten, at der i periodens begyndelse havde været rimelig grund til varetægtsfængsling, men at disse var aftaget med tiden. EMD fandt, at blotte henvisninger til fængslingsbestemmelserne i retsplejeloven ikke kunne begrunde fængslingen. Der var ikke anført konkrete grunde til, hvorfor man mente, at klageren ville modvirke efterforskningen eller true vidner, hvis han var på fri fod. EMD henviste til, at der i fortolkningen af artikel 5 § 3 eksisterer et princip om, at man har krav på afgørelse af sin sag inden for en rimelig tid eller løsladelse under sagen. Det er værd at bemærke, at den idømte straf (4 år) er væsentlig længere end den faktiske varetægtsfængsling.


Af §§ 50 og 51 fremgår det, at klageren den 23. januar 2001 blev varetægtsfængslet for at have begået adskillige indbrudstyverier. Den 6. september 2002 blev han straffet for adskillige indbrudstyverier, forsøg på indbrudstyveri samt hæleri. Fra denne dato var han tilbageholdt "efter domfældelse fra en kompetent domstol", således som dette forstås i EMRK artikel 5, § 1 (a). Tilbageholdelsen efter denne dato falder derfor uden for artikel 5 § 3. Den 4. marts 2003 omstødte en appeldomstol denne domfældelse. Fra denne dato var frihedsberøvelsen derfor igen omfattet af artikel 5, § 3, hvilket den var frem til den 8. juli 2003, hvor den pågældende igen blev idømt straf. Perioden der skal tages i betragtning i forhold til artikel 5 § 3 varede således 1 år, 11 måneder og 17 dage.

I § 52 gør klageren gældende, at længden af varetægtsfængslingen var urimelig og derfor en krænkelse af EMRK artikel 5 § 3. Han tilføjede, at varetægtsfængslingen i realiteten havde været en fængselsstraf uden mulighed for at søge om prøveløsladelse.

I § 53 og § 54 henviser medlemsstaten (Polen) til, at mistanken mod den pågældende var stærk, at han endte med at få en hård straf, at der havde været grunde til at antage, at klageren på fri fod ville modarbejde efterforskningen. Der henvistes i § 55 også til sagens kompleksitet, idet der var mange forhold og mange tiltalte. Bevisførelsen var omfattende, og der skulle indhentes adskillige ekspertudtalelser. Der var endvidere ikke grund til at antage, at han havde taget skade på helbredet af varetægtsfængslingen.

I § 56 henleder EMD opmærksomheden på princippet om, at retten "til afgørelse inden for en rimelig tid eller til løsladelse, medens sagen verserer" er garanteret af artikel 5 § 3 i konventionen.

I § 57 bemærker EMD, at de nationale myndigheder, når der skulle tages stilling til varetægtsfængslingens opretholdelse, begrænsede dem selv til at gentage de grunde til varetægtsfængsling, som fremgår af retsplejeloven uden at henvise til, hvorfor bestemmelserne var relevante i klagerens tilfælde. Udover henvisningen til, at der var begrundet mistanke til klageren, henviste man yderligere til kriminalitetens art, til den forventede straf og til den omstændighed, at sigtede kunne ødelægge beviser og i særdeleshed true vidner.

I § 58 erklærer EMD sig enig i, at der var begrundet mistanke om, at klageren havde begået en alvorlig forbrydelse, og at denne mistanke indledningsvist kunne begrunde varetægtsfængslingen. I § 59 anføres det imidlertid, at denne grund med tiden tabte relevans. I § 60 erklærer EMD sig enig i, at længden af den forventede straf er et relevant element i vurderingen af flugtrisikoen og risikoen for tilbagefald. Dog kan alvoren af den forventede straf ikke i sig begrunde langvarig varetægtsfængsling.

Af § 61 fremgår, at EMD ikke er overbevist om, at risikoen for, at klageren måtte ødelægge beviser, var en tilstrækkelig begrundelse for hele varetægtsperioden. Selvom medlemsstaten henviste til, at klageren havde en ledende funktion i forhold til kriminaliteten, blev dette argument ikke anført ved beslutningerne om fortsat varetægtsfængsling. Det var endvidere ikke anført, hvorfor man mente, at klageren, hvis denne var blevet løsladt, ville have modvirket efterforskningen. EMD kan derfor ikke tiltræde de anførte grunde til varetægtsfængsling i hele perioden.

I § 62 gentager EMD den omstændighed, at de nationale domstole blot citerede bestemmelserne i retsplejeloven som begrundelse for varetægtsfængslingen, uden at man redegjorde for, hvorfor disse var anvendelige i klagerens tilfælde.

I § 64 henleder EMD opmærksomheden på, at begrundelsen for en frihedsberøvelse, uanset længden, skal være overbevisende godtgjort af myndighederne. EMD finder, at grundene i den konkrete sag ikke var "relevante" og "tilstrækkelige" til at retfærdiggøre en næsten 2 år lang varetægtsfængsling.

I § 65 fastslår EMD, at der er sket en krænkelse af EMRK artikel 5 § 3.

Af § 41 fremgår det, at klageren blev idømt 4 års fængsel.

Af § 74 fremgår, at klageren fik en erstatning på 1.000 euros, og at der ikke var disens.


Klik her for at læse afgørelsen fra EMD uforkortet og uoversat.