Fængselsbetjente vrede over, at de forbydes
at gå med "rockerlignende" tatoveringer
 

 

Af Claus Bonnez, formand for Landsforeningen KRIM

27. marts 2010



En vejledning til uniformscirkulæret fra november 2009 forbyder fængselsbetjente at have "rockerlignende" tatoveringer. Dansk Fængselsforbunds formand, Kim Østerby udtaler til Berlingske den 11. februar 2010, at forbuddet "går over grænsen".

Af avisen fremgår blandt andet følgende:

 
"... "Det er klart, at man stiller krav til vores fremtoning, for vi er myndighedspersoner, men det her går over grænsen. Tatoveringer er i dagens Danmark ret almindeligt. For 10-15 år siden handlede det måske i høj grad om at signalere et tilhørsforhold til et bandemiljø, men sådan er det jo ikke for enhver med tatoveringer i dag," siger formand Kim Østerbye fra Fængselsforbundet.

Han er desuden utilfreds med, at der er op til den lokale ledelse at vurdere, om en tatovering er i orden - og at Kriminalforsorgens vejledning i hans øjne er formuleret upræcist. Det lyder bl.a., at "tilstedeværelse af f.eks. synlige tatoveringer findes efter omstændighederne at kunne skade det omdømme, som fængselsbetjente bør have såvel udadtil som indadtil" samt at »tilstedeværelsen af synlige større »rockerlignende" tatoveringer på hænder, arme, hals og hoved er således ikke ønskværdig".

Mange spørgsmål

Men hvad er en rockerlignende tatovering? Hvad med en indvandrerbandelignende tatovering? Og hvis en fængselsbetjent har en synlig tatovering, skal den så fjernes eller dækkes til med hæfteplaster, når han er på arbejde, vil Kim Østerbye vide.

»Det er enhver arbejdsgivers ret at bestemme sådan nogle tåbeligheder, men så har de i hvert fald pligt til at gøre det helt klart, hvad de accepterer eller ikke accepterer,« siger formanden, der ikke kender til sager, hvor tatoverede fængselsbetjente har udgjort et problem.

Heller ikke tillidsrepræsentant Michael Kaj Jensen fra Statsfængslet i Vridsløselille har hørt klager fra indsatte eller ledelsen over tatoveringer - og ifølge ham er hans kolleger irriterede over, hvordan kravene til deres udseende har ændret sig.

»Man kan jo have haft de her tatoveringer, da man blev ansat, og nu er det pludselig ikke i orden længere, og så har der været tvivl, om det gjaldt alle tatoveringer eller kun rockerlignende tatoveringer. Og hvad er rockertatoveringer overhovedet? Det er jo fuldstændig umuligt at administrere,« siger han.

Hos Kriminalforsorgen forklarer personalechef Liselotte Bering-Liisberg, at vejledningen skal ses mere fremadrettet - som en rettesnor for kommende medarbejdere. Hun erkender dog, at ordvalget kunne være bedre.

"Det er da nok rigtigt, at vi kunne have fundet et andet ord end rockerlignende, og det er altid et spørgsmål om, hvor meget man skal detailregulere, men vejledningen skal ses i sammenhæng med de seneste års indsats for at indikere, at vores medarbejdere er folk af rette støbning. Samtidig har fængselsbetjentene selv været med til at udarbejde nye uniformer, så de fremstår med værdighed og autoritet," siger hun og foreslår, at fængselsbetjente med tatoveringer på armene tager en langærmet skjorte på. ..."