Domfældtes pligt til at erstatte sagsomkostninger


 

Oplæg fra advokat Claus Bonnez, formand for Landsforeningen KRIM, ved Retspolitisk Forenings høring den 8. oktober 2007 i Landstingssalen på Christiansborg.
 
 
  Domfældtes erstatning af sagsomkostninger i Sverige, Norge, England og Tyskland.

Der er i Danmark mulighed for henstand men ikke eftergivelse med hensyn til det offentliges krav på erstatning for udgiften til afholdte sagsomkostninger.

Den danske ordning om, at der ikke er mulighed for eftergivelse, er formentlig i strid med EMRK artikel 6

Gennemgang af ordningen i ovennævnte lande og EMD's syn på sagsomkostningskrav mod domfældte.

En mand fra Ballerup har netop 17 år efter, at han er blevet løsladt, fået en henvendelse fra politiet, om at han skal betale 250.000 kr., som han skylder i sagsomkostninger. Da dele af kravet kan være tvivlsomt, har KRIM besluttet at hjælpe ham med at få kravet indbragt for retten.

KRIM får mange henvendelser fra tidligere straffede, som ikke kan gå i fred for politiet og ofte bliver standset på gader og stræder af politiet. De bliver sigtet for overtrædelse af lov om euforiserende stoffer, hvorpå de bliver kropsvisiteret. Når politiet ikke finder euforiserende stoffer, bliver sigtelsen frafaldet på stedet. Har den pågældende for eksempel pengebeløb eller smykker på sig, bliver disse ofte beslaglagt til dækning af skyldige sagsomkostninger, efter at politiet over radioen har konstateret, at de pågældende har gæld til sagsomkostninger. I adskillige af disse sager har det vist sig, at det er en del af eller hele den pågældendes kontanthjælp, som politiet har taget. 

Domfældtes pligt til at erstatte det offentlige udgiften til sagsomkostninger fører efter KRIMs opfattelse formentlig ikke sjældent til, at uskyldige straffes eller på anden måde lider retstab.

Eksempel med to drenge, der blev beskyldt for at have affyret kanonslag ved fodboldkamp.

Eksempel med to unge, der begge blev idømt forskellige erstatningsbeløb for samme røveri.

Ikke kun sagsomkostningsgæld men også helt ny lovgivning modvirker tidligere straffedes integration.