Særlige regler ved anholdelse af børn og unge og afhøring af disse

     

 

Af advokat Claus Bonnez, formand for Landsforeningen KRIM

Sidst opdateret 17. april 2008


Forældremyndighedsindehaver har normalt ret til at overvære afhøring af sit barn under 18 år

Der er i 2004 indsat særlige regler i retsplejelovens § 821 (kapitel 75 b) om politiets "indgreb over for personer under 15 år". Disse regler gælder således efter tekstens ordlyd ikke for unge i alderen mellem 15 og 18 år.

Af § 821 d, stk. 3, fremgår det, at forældrene (dvs. forældremyndighedsindehaveren) normalt skal underrettes, hvis deres barn under 15 år anholdes og/elle skal afhøres af politiet. Det fremgår af samme bestemmelse, at forældrene normalt har ret til at overvære afhøringen. Politiet kan udsætte underretningen, og forældrene kan nægtes at overvære afhøringen, hvis "dette er påkrævet af hensyn til efterforskningen eller må antages at stride mod væsentlige hensyn til barnet. Dette kunne for eksempel være tilfældet, hvis forældrene er mistænkt for deltagelse i de forbrydelser, som barnet er sigtet for, eller hvis forældrene er sigtet for kriminalitet mod barnet.

Når unge, der er fyldt 15 år men ikke 18 år, anholdes har forældremyndighedsindehaveren normalt krav på at blive underrettet. Dette står ikke direkte i retsplejeloven eller i anden lov, men det følger forudsætningsvist af betænkning nr. 728 fra 1974 om anholdelse og varetægt, side 62, 2. spalte. Heraf følger blandt andet:

 
  "Udvalget betragter det som en selvfølge, at politiet ved anholdelse af personer under 18 år underretter forældremyndighedens indehaver eller andre, der har den faktiske omsorg for den unge, jfr. rigsadvokatens cirkulære nr. 174 af 4. august 1966, punkt 50".


Det fremgår således ikke af en egentlig lovtekst, at forældre til unge, der er fyldt 15 år men endnu ikke er fyldt 18 år, har krav på underretning fra politiet og på at overvære afhøringen. Dette følger imidlertid af praksis og vel også forudsætningsvist af betænkningen citeret ovenfor.

Statsadvokaten for København har i en konkret sag afgjort, at forældrene til unge under 18 år har samme retsstilling i forhold til underretning om anholdelse og deltagelse i deres barns afhøring som forældre til børn under 15 år. Statsadvokatens udtalelse kan læses her.

Forældremyndighedsindehaver har ret til at bestemme hvem der skal være barnets forsvarer
Forældremyndighedsindehaveren kan bestemme, hvilken forsvarer, som skal repræsentere deres barn eller den unge under 18 år. Dette gælder også i tilfælde, hvor betingelserne for at nægte forældrene at overvære afhøringen er til stede. Forældrene kan således ringe til for eksempel en forsvarer, som de kender, eller til KRIM og bede om hjælp til, at den unge får beskikket en forsvarer under afhøringen/tilbageholdelsen.

Beskikkelse af forsvarer til børn under 15 år
Se artikel af 16. april 2008 om beskikkelse af forsvarer efter retsplejelovens § 821 e til børn, der tilbageholdes eller, som politiet ønsker at afhøre. Unge, der er fyldt 15 år, har samme adgang til forsvarerbeskikkelse som voksne. Reglerne om beskikkelse af forsvarer for voksne findes i retsplejelovens §§ 731 og 732. 

Børn og unge har - ligesom voksne - ikke pligt til at lade sig afhøre
Børn og unge under 18 år har ligesom alle andre ret til ikke at udtale sig til politiet. Forældrene kan derfor bede om, at den unge ikke udtaler sig, førend en forsvarer valgt af forældrene er blevet beskikket og har haft lejlighed til at gennemgå politiets materiale med den barnet/den unge.

Erstatning for uberettigede indgreb mod børn
Børn under 15, der har været tilbageholdt af politiet, og som mener, at tilbageholdelsen var uberettiget, kan ligesom personer over 15 år, søge erstatning. Læs artikel af 16. april 2008 om erstatning for uberettigede indgreb fra politiet.

Se Rigsadvokatens meddelelse nr. 4 fra 2007 om, hvorledes politiet skal behandle sager mod unge under 18 år.