Prøveløsladelse

 


Af advokat (H) Claus Bonnez, Landsforeningen KRIM

Senest opdateret 19. oktober 2014


Hjemlen til prøveløsladelse af strafafsonere findes i straffelovens §§ 38, 39, 40, 40 a, 41, 42 og 43, hvoraf det blandt andet fremgår, at det fastsættes som vilkår for prøveløsladelse, at den prøveløsladte ikke begår kriminalitet i prøvetiden, og at der tillige kan fastsættes andre vilkår for prøveløsladelsen. Reaktionerne på eventuelle vilkårsovertrædelser er også reguleret i straffeloven.

De administrative regler om behandlingen af sager om prøveløsladelse findes i straffuldbyrdelsesloven. Reglerne om adgangen til domstolsprøve i tilfælde, hvor prøveløsladelse nægtes af de administrative myndigheder, findes dels i straffuldbyrdelsesloven og dels i grundlovens § 63.

Reglerne om økonomisk hjælp fra det offentlige mv. forud for, under og efter løsladelsen behandles i kommentarerne til straffuldbyrdelseslovens § 44, hvor også reglerne om økonomisk hjælp under afsoning og varetægtsfængsling behandles.


Prøveløsladelse i straffelovens § 38

Straffelovens § 38, stk. 1, regulerer adgangen til sædvanlig prøveløsladelse. Bestemmelsen fastslår, at indsatte, der udstår en fængselsstraf af længere varighed end 2 måneder, prøveløslades, når 2/3 af straffetiden er udstået, medmindre dette findes utilrådeligt. Efter § 38, stk. 2, kan prøveløsladelse ske tidligere, når den dømte har udstået halvdelen af straffetiden dog mindst 2 måneder, og når "særlige omstændigheder" taler derfor. § 39 vedrører betingelserne for prøveløsladelse. § 39, stk. 1, bestemmer således, at det er et vilkår for prøveløsladelse, at den prøveløsladte ikke begår strafbart forhold i prøvetiden, og efter § 39, stk. 2, kan der fastsættes yderligere vilkår for eksempel om tilsyn fra kriminalforsorgen. § 40 regulerer reaktionerne overfor eventuelle vilkårsovertrædelser. Mere om straffelovens §§ 38-40


Tidlig prøveløsladelse (straffelovens § 40 a)

Straffelovens § 40 a giver mulighed for, at dømte, der under afsoningen af en fængselsstraf gør en særlig indsats for ikke på ny at begå kriminalitet, kan prøveløslades, når halvdelen af straffen er udstået. Mere om straffelovens § 40 a.




Prøveløsladelse af livstidsdømte (straffelovens § 41 til § 43)


Bestemmelserne blev indsat i straffeloven i 2001 og pålægger kriminalforsorgen at vurdere, om en livstidsdømt kan løslades på prøve efter udståelse af 12 år af straffen. Et eventuelt afslag på prøveløsladelse kan domstolsprøves. Mere om straffelovens §§ 41 til 43.





Straffuldbyrdelseslovens processuelle regler

I Straffuldbyrdelseslovens kapitel 14 (§§ 79 og 80) bestemmes det, at sager om prøveløsladelse skal behandles så tidligt, at prøveløsladelse kan iværksættes rettidigt efter bestemmelserne i straffeloven. Af § 80, stk. 2, fremgår det, at justitsministeriet skal fastsætte de nærmere regler for behandlingen af sager om prøveløsladelse.

I straffuldbyrdelseslovens § 111 findes bestemmelserne om den administrative klageadgang inden for straffuldbyrdelsesområdet herunder om den administrative sagsbehandling vedrørende prøveløsladelse.

I straffuldbyrdelseslovens §§ 112-123 findes reglerne om domstolsprøvelse i straffuldbyrdelsesretten. Af § 112, nr. 6, fremgår det, at afslag på prøveløsladelse efter § 38, stk. 1, kan domstolsprøves efter bestemmelsen. I kommentarerne til straffuldbyrdelsesrettens regler og praksis om domstolsprøvelse omtales reglerne nærmere. Derudover behandles adgangen til domstolsprøvelse efter grundlovens § 63 samt efter EMRK.